Sirienův blogček: Jak psát fantasy

Říkal jsem si, že by možná nebylo od věci sepsat takový manuálek pro psaní fantasy. Tak tady ho máte:

Fantasy stojí na dobře zvoleném hrdinovi. Může se to zdát snadné, ale je to krok, který je potřeba dobře uvážit a který skýtá mnohá zrádná úskalí, kterých si nemusíte na první pohled všimnout.
Za prvé, není nijak zvlášť chytré volit jako hlavního hrdinu dívku. Těžko říct čím to je... možná, že zatímco kluci si rádi počtou o jiném klukovi a holky si rády přečtou o sympatickém klukovi, tak by ani jedny nebavilo číst o hrdince, která by půlku času trávila klábosenim s kamarádkama místo řešenim příběhu a druhou půlku pokukovánim po klucích (nejspíš hlavních záporácích, jak známe teenagerky).
Hlavní hrdina by na začátku rozhodně neměl být něčím zajímavý. Neměl by nic užitečného vědět, umět nebo tak. Jen si to představte - hlavní hrdina, který by byl snad sám něčeho schopný! Kdo by to četl. Na druhou stranu nijak nevadí, když do hlavního hrdiny někdo naleje vědomosti za nesmyslný časový úsek. Stejně žádný čtenář nepochopí, jak nesmyslné to je (třeba když se za pár týdnů naučí šermovat jako celý život trénovaní bojovníci).
Není nijak naškodu udělat z hlavního hrdiny Očekávaného Vyvoleného. Popravdě nevím, co na tom je tak zajímavého, ale podle všeho to lidé mají tak nějak rádi. Vemte si nejprodávanější fantasy - HP, Eragon, Bible... Nicméně ať vás ani nenapadne, že by z toho mohl hrdina těžit! Naopak, hrdina musí nést svůj úděl velmi těžce a musí jím trpět. Představte si například, že hrdina přišel na školu, kde ho všichni znají jako Vyvoleného. V takovém případě hrdina rozhodně nesmí chodit okolo, shánět na to kamarády a balit holky!
Hlavnímu hrdinovi je dobré dát nějaké světské problémy. S láskou to není nijak na škodu, přiblížíte se tak běžnému čtenáři - udělat z hrdiny playboye, po kterém by letěla každá, kterou by potkal, by tudíž nebylo zcela ideální.
Nějaká ta iracionální hnutí mysli nejsou vůbec naškodu. Prostě nechte hrdinu, ať se občas chová jak idiot; je to jistá cesta k tomu, aby vás pak kritici a později učitelé češtiny chválili za to, jak "lidsky" jste jej pojali. Není naškodu, když hrdina tato iracionální hnutí mysli často řeší a vnímá je jako svou slabost, zatímco mu ostatní vnucují, že právě ony z něj naopak dělají toho dobrého.
Mohlo by se zdát, že takový hrdina bude k uzoufání nudný a nezajímavý. Ale nenechte se zmást, to není problém. Marketing se postará o to, že hrdina nebude nudný, nýbrž "archetypální". Umět správná cizí slovíčka se prostě vyplácí.

Samozřejmě určitě cítíte, že s tímto přístupem bude příběh ochuzen o nějaké to coolness. Ale nenechte se děsit - prostě ten coolness dáte nějaké vedlejší postavě, kamarádovi hlavního hrdiny. Ve SW byl stejně nejvíc cool Han Solo. Tohle je také důležité - hlavnímu hrdinovi je potřeba vybrat ty správné kamarády.
Správný kamarád hlavního hrdiny musí být buď ten, co mu vysvětluje, co všechno se kolem něj děje, nebo ten, který vám jako autorovi umožní napravit tu paseku, kterou si v příběhu naděláte tím, že necháte hlavního hrdinu chovat se "lidsky", aniž byste museli přepisovat 100 stran zpátky.
Své místo ve skupině má samozřejmě i na dobro obrácený záporák, ale s tím opatrně. Taková postava musí být fakt cool a je až moc snadné ji zkazit. Třeba tím, že jeho obrácení na dobro vysvětlíte nějakou nesmyslnou, dvacet let trvající zamilovaností, která dotyčného neopustila ani patnáct let potom, co objekt jeho lásky zkapal. O něco snazší je udělat mezi záporáky postavu ne-až-tak zlého záporáka, ale tam zase hrozí, že ho na konci budete chtít udělat kladnějším, než by se hodilo (nechat tu kladnost vyšumět do ztracena jako zbabělost náležící krysoměnci neni o moc lepší).

Pro své prvotní počiny se rozhodně nebojte vykrád... inspirovat se u jiných zdrojů. Třeba když píšete urbanfantasy o čarodějích ve školním prostředí, tak můžete totálně vybrat Čarodějky školou povinné nebo tak něco. Když chcete psát něco zajímavého z fantasy světa, vsaďte na draky, už se toho o nich napsalo tolik, že se dá krást na každém druhém rohu.

Důležitým aspektem fantasy je také hlavní záporák. Hlavní záporák se musí jmenovat děsivě cool. Galbatorix. Voldemort. Rahl. Kitiara. Obyčejná jména si nechte pro hlavní hrdiny jako další aspekt jejich obyčejnosti. Vlastně mám občas dojem, že by se předešlo mnoha problémům, kdyby se ve fantasy světech lidé s neobvyklými jmény zabíjeli hned po křtinách.
Udělat ze záporáka šílence hned od začátku (Galbatorix) není vůbec špatný nápad, protože pak jde o jeho všem známou slabinu, proti které lze hrát a zvítězit tak nějak regulerně. Je to mnohem lepší, než nechat hlavního záporáka najednou na konci postihnout náhlou retardací, aby mohl být poražen.
A bohové, nikdy nenechte hlavní hrdiny dělat chyby hlavních záporáků. Okamžik, kdy Harry Potter vysvětluje Voldemortovi na konci poslední knihy, jak ho vlastně porazí, to bylo stejně nablblé, jako kdyby hlavní záporák vykládal Jamesi Bondovi jak hodlá zničit Velkou Británii 15 minut před koncem filmu.

Zaplaťte si nějakého trochu schopného recenzenta, který srovná vaše dílo (byť negativně) s dílem nebo autorem, který vás a vaši práci přesahuje o několik úrovní způsobem, že si takové srovnání vůbec nezasloužíte. Lidé brzy zapomenou, v jakém kontextu jste byli srovnáni a pamatují si jen, že se o vás mluvilo ve spojitosti s někým velkým a slavným. Například béčkovej příběh o dracích nebo cé až déčkovej příběh o teenage čarodějích srovnejte s Tolkienem a jeho fenomenálním dílem... Tolkien je zažitej, je to jistota.

A hlavně si pamatujte - dobrý marketing zahladí mnoho problémů a zbytek za vás okecají nadšení a marketingem zblblý fanoušci (kteří by bez marketingu o vaši knížku tak nějak zavadili, nicméně tím, jak se o ní hodně mluví, ji začnou chválit, protože je cool).

A poslední rada na závěr - SKUTEČNÍ autoři NIKDY nepíší jen JEDNU knihu. Opravdový autor tvoří příběhy minimálně, ale opravdu minimálně, na trilogii. Heptalogie není na škodu, případně lze na konci třetího dílu napsat omluvu, že jste to nedali, ale že jste vlastně rádi, protože jste mohli nechat postavy interagovat přirozenější pozvolnější cestou a že se se čtenáři uvidíte u čtvrtého dílu...

Tak. Hodně štěstí s psaním :)


PS - Obrázek je pro Jakuba, aby se mu nestýskalo...
Napsal: sirien
Autorská citace #21
28.7.2009 23:06 - noir
Ten článek je hodně vtipnej, ale stejně hodně špatnej. Ale takovej je už osud hyperbolickejch anekdot...
Autorská citace #22
29.7.2009 00:43 - Nerhinn
A pak jsou tu ještě lidé, kteří matně zaregistrují, že pod prsy je nějaké tetování, jelikož ve chvíli, kdy zjistili, že obrázek nemá s textem nic společného, je přestal zajímat...
...když jsem dočetla až k PS, chvíli jsem hledala na konci článku čtvereček s křížkem, až po pár vteřinách mi došlo, že jde o slečnu nahoře. Ale tak ano, uznávám, asi nás bude menšina. Vlastně asi používám královský plurál.
Autorská citace #23
29.7.2009 04:55 - Hano
Kozy dobry,ale doma mam lepsi.Co se clanku tyce,tak je to spis pro pobaveni.Sam mam v hlave par napadu,ze bych si neco napsal,ale v tomhle se teda nemam ceho chytnout.Pojmenoval bych to spis fantasy literarni klise.Z tech zaverecnejch monologu si utahuje uz kde kdo,takze idea pouzit to jako prave ve Watchmenech je podle me trosku vycpela. Vic mi prijde pouzitelny Alnagovo schema 3 aktovych dobrodruzstvi,coz je asi nejlepsi zaklad,kteryho by se mel zacatecnik drzet.

Jedna vec se mi v tom prece jen libila a to je coolness kamarad,jednou sem psal takovou povidku a tam mel hrdina tak cool kamarada,ze musel hrdina umrit a zbytek jsem musel dopsat tak,ze to vlastne bylo o kamaradovi a hrdina byl jen vejicka.
Autorská citace #24
29.7.2009 07:25 - Jerson
Nerhinn píše:
A pak jsou tu ještě lidé, kteří matně zaregistrují, že pod prsy je nějaké tetování, jelikož ve chvíli, kdy zjistili, že obrázek nemá s textem nic společného, je přestal zajímat...

Obrázku jsem si všiml při naběhnutí článku, ono těžko ho přehlédnout, ale jeho "důležitost" jsem zorpoznal až poté, co v následné diskusi byl rozebírán pouze on, nikoliv článek samotný.
Takže pro jednou nejsi ve své kategorii "nezájem" sama.
Autorská citace #25
29.7.2009 08:42 - Magus
Je fakt ze ty prsa maji lepsi aji 7acky...Ale jejich prsa sem takhle nevidel ...
Co se clanku tyce me prijde dobrej ale hroznej neni urcite=)
Autorská citace #26
29.7.2009 08:44 - Magus
Nebo aspo stejny.Ale pro colomba by si sethi rande dohodit mohla.
Autorská citace #27
29.7.2009 10:02 - Spize
Sirien píše:
Vemte si nejprodávanější fantasy - HP, Eragon, Bible...


Ten je povedenej, fakt že jo.

Nicméně nutno dodat, že hlavní hrdina bible většinu ostatních kritérií zatraceně nesplňuje. Mi příjde.
Autorská citace #28
29.7.2009 10:20 - Lokken
Magusi, raději si 100x přečti obsah článku, než koukej na nahou holku jo? Notabene pokud hodláš "tvořit" další "literární skvosty" - jsem si téměř jist, že jedním z důvodů proč se Sirien dokopal k tomuhle dílku, jsou tvoje výtvory. Takže radši méně masturbace a víc čtení...
Autorská citace #29
29.7.2009 10:36 - Magus
ghrr...sem to asi 2x precet...
Autorská citace #30
29.7.2009 12:55 - sirien
Rytíř píše:
Jinak je to docela vtipný, povedlo se, i když místama ti dochází dech - škoda.. přijde mi, žes většinu napsal na jeden zátah a pak to z donucení dotáhl jakž takž do konce

Protože Max v novym enginu udělal z blogů prakticky až na pár bonusů obyčejnou diskusi a rozepsanej blog nejde uložit, o čemž si s nim asi ještě popovídám :)

Felouen píše:
a je to hlavně takový žert na úkor HPčka, Twilightu

Twilight! Já věděl že sem se při psaní do něčeho zapomněl opřít...

noir píše:
Ten článek je hodně vtipnej, ale stejně hodně špatnej.

lol, nechceš to rozvést?
Autorská citace #31
29.7.2009 12:58 - sirien
Ad fotka:
Původně sem jí objevil na deviantartu když sem hledal černovlásku v džínách jako obrázek jedný postavy. Ale nevěřili byste jak těžký je najít hezkou a oblečenou čenovlásku v džínách. Tahle byla skoro ideální, až na absenci nějakého trička nebo tak... (mimochodem, stále by se mi to hodilo, takže jestli někdo takovej obrázek holky podobný týhle máte, tak pls dejte vědět).

No, a pak sem ho použil jhako emblém blogu na vývoji, když jsme testovali sunrise, a Jakub si ten obrázek pochvaloval. Já nevěděl co dát k tomuhle blogu za obrázek, tak sem si řek že tahle dívčina neuškodí...
Autorská citace #32
29.7.2009 13:19 - Blaine
ad fotka: stejny problem jsem mel, kdyz jsem hledal nejakou zenskou... proto jsem na /tg/ zadal do pozadavku non-ero/porn pic... A vyslo to, dostal jsem co jsem chtel! Neuveritelne. Zrzka, s paskou pres oko, drsne vypadajici, ne zadna lolitka:)
Autorská citace #33
29.7.2009 13:28 - Rytíř
jj, fotek a kreseb postav není nikdy dost.. neuděláme nějakou sbírku, pořádnou galerii? Každej si to syslí na svym kompu, každej má oblíbený zdroje.. Nepochlubíte se? :)
Autorská citace #34
29.7.2009 13:30 - Fibriso
rytíř: Obávám se, že tak velkej server na umístění asi nenajdeme :D
Autorská citace #35
29.7.2009 13:35 - Quentin
Galerie by byla fajn, taky bych doma neco nasel.
Autorská citace #36
29.7.2009 13:52 - noir
sirien: Ten text je hyperbolický. Postavený na přehánění jistého vnímání reality. A v literatuře je to holt zařízené tak, že čím víc se zesiluje hyperbola, tím méně je text uvěřitelný. Chápu záměr popisu pomocí negace, ale pro mě to tady nefunguje.

Na mě asi kolem půlky přestává působit i záměr toho textu- v tom výčtu příkladů se už objevuje příliš výjimek na to, aby se dalo z něj daly dělat nějaké závěry.

A čím víc se blížím ke konci, tím víc se mi zdá, že jsou ty zásady vykonstruovanější. Vztahuje se vlastně jen na kopírákovou "dětskou" fantasy, vlastně to ani nepopisuje mainstream (snad až na pasáž o iniciačním poslání fantasy).

Ano, skvěle jsem se u toho bavil, ale o fantasy žánru to opravdu nic neříká.
Autorská citace #37
29.7.2009 13:56 - wraiths
sirien: nejak mi unika smysl koho si chtel tim oslovit... Maguse? Nekoho jinyho?


Rytir píše:
Každej si to syslí na svym kompu, každej má oblíbený zdroje.. Nepochlubíte se? :)
Ne. Malo jsem nasyslil :P
Autorská citace #38
29.7.2009 14:42 - Faire
Tenhle článek mě moc nezaujal, nepřišlo mi, že by přinášel něco nového, a satira nebyla dost vybroušená na to, aby ho sama unesla ;) (objekt fotografie mě zase zaujal, ale znám lepší galerie než je d20.cz :D)
Autorská citace #39
29.7.2009 14:44 - Faire
A Magusi, tvoje navážení do Colomba je IMHO celkem trapné.
Autorská citace #40
29.7.2009 16:52 - Gurney
Tak slečna je fakt pěkná a článek byť je psán trochu sarkastickým tónem obsahuje spoustu dobrých postřehů ohledně různých fantasy klišé.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

sirien

Pokud mě chcete kontaktovat napřímo:
Mail/hangouts: sirien.neiris@gmail.comDiscord: sirien#2387Tel./Signal IM: +420 723 414 539* Jabber: sirien@jabber.org* ICQ: 208980071(nejsem a nebudu na FB)
* jen z počítačevíce
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.07351279258728 secREMOTE_IP: 3.144.172.115