Sirienův blogček: Cool souboje

Napadlo mě udělat si sbírku různých videí dobře udělaných soubojů, ze kterých se dá brát inspirace pro RPG scény a popisy. Tj. ne jen věci co jsou zábavné na koukání, ale hlavně takové, které obsahují nějaké hezké techniky, triky, dynamiku atp. Dobře udělaný souboj není nutně realistický, ale takový, co odpovídá žánrové stylizaci. Aby se to nemíchalo, tak to projistotu trochu rozsekám na kategorie - ale berte je spíš orientačně než nějak závazně.

  • "Přízemní" tu jsou ty scény, které se snaží vypadat smysluplně, používají reálné techniky a dá se od nich brát inspirace pro cool popisy v přízemnějších hrách. Jako celek můžou být pořád přestřelené, ale o to až tak moc nejde.
  • "Scénické" tu jsou ty scény, které kašlou na realističnost a jedou rule of cool, přitom ale pořád dávají tak nějak smysl a jsou "technicky funkční".
Když přihodíte něco do diskuse, rád to přiedituji. Nejspíš to tu budu průběžně aktualizovat, když si na něco dalšího zajímavého vzpomenu, najdu nebo mi bude doporučeno.


Historie a šerm

Přízemní

.

Scénické

.

Současnost a bojová umění

Přízemní

.

Scénické

.

Pistole a přestřelky

Přízemní

.

Scénické

.


Magické souboje

.



Ztracené odkazy

  • Ironclad: dobývání hradu - Realistické trebuchety. Masakr. A pár smysluplnejch nepřehnanejch trýčků od několika vytrénovanejch fighterů co se míhaj mezi tuctovejma vojákama. A nádherný naturalismus
  • The Treasure Island - trocha mušket a jedno dělo
Napsal: sirien
31.5.2015 15:49 - Gurney
Jen tak mimochodem, Cat Shit One je awesome (na seznam s ním), akorát tedy moc nechápu jak se Packymu podařilo narvat zásobník z AK-47 do M4 a kde se tam z ničeho nic vzal ten talibanec, ehm tedy vlastně velbloud s kukri(?!) - nezbylo na něj akáčko?
31.5.2015 17:11 - Blaine
Sirien: Uz jsi videl Daredevila, tam je par dost zajimavych souboju.
31.5.2015 22:45 - Jerson
Gurney píše:
akorát tedy moc nechápu jak se Packymu podařilo narvat zásobník z AK-47 do M4

Možná má pušku upravenou na střelbu místní municí. Nějaké adaptéry na zásobníky jsem už viděl, i když ne zrovna v této podobě.
14.6.2016 19:47 - Gurney
Přestřelka z filmu Heat, kde štáb při natáčení věnoval pozornost i tomu, že do přestřelek se snadno můžou připlést i civilisté a zatímco bankovní lupiči (tým de Niro) střílí automaty na všechno co se pohne, policie (tým Al Pacino) si musí dávat dost velký pozor na náhodné kolemjdoucí.
17.11.2016 03:19 - Šaman
Z historickych epických soubojů u mě vede Trója (ale jen akce, to mezi tím je strašnej balast).

Rozdíl mezi válečníkem na 3. a 15. úrovni.
Ten zkušenější ho prostě zahltí akcema tak, že druhý nemá skoro možnost reagovat. Taky je tu pěkně vidět užitečnost štítu - bez něj by to bylo hodně rychlé, i když si s ním ten větší jen hraje.

Šermíř na top úrovni, který si jde tvrdě za svým osobním questem získat nesmrtelnou slávu.

Zkušený bojovník/berserk vs. stejně zkušený šermíř.

A na závěr top scéna - dva extrémě namakaní šermíři. Hector vs. Achilles. Co jsem tak probíral s lidmi z šermu, kteří se věnují antice, tak je to poměrně použitelná ukázka šermu (ne, že by ten souboj nebyl nerealisticky dlouhý, ale technicky prý dobrý - že do toho nemíchají různé asijské samurajské a kungfu styly, jak bývalo dřív běžné.)


Jinak ze současných akčních (se zbraněmi i bez) nemohu nezmínit film Zátah (The Raid). Po zuby ozbrojená policejní jednotka vtrhne někde v Asii do baráku, kde se vaří drogy. Proti nim boss poštve všechny zfetované nájemníky s mačetama. Kdyby to nebyl akčňák, tak je to dobrý survival horor - za netrvá dlouho a policajti jsou bez munice, je jich čím dál méně a nakonec zbývá bojeschopný jen jeden, expert na boj chladnými zbraněmi a bezezbraně. Podaří se mu z toho pekla vytáhnout raněného kolegu? Od začátku do konce akční jízda, která trochu postrádá dynamiku (hodinu a půl jede dost na max), ale je uvěřitelná*, brutální, rychlá a přitom čitelná.
(*) Kromě odolnosti hlavních hrdinů - někdo má zkrátka kosti z titanu a zuby nejspíš jen holografické.
17.11.2016 07:23 - Boldrick
Realistické bitky mi přijdou v tomhle filmu
http://www.csfd.cz/film/242313-mesto-zlocinu/prehled/
je tam, co si pamatuji, hezky i ta psychologie toho, že se nikomu nechce začít.
Zkusím to ještě pohledat na tytrubce
21.9.2017 15:22 - sirien
Defenders, hallway fight

...docela hezky udělaný - sice strašná nadsázka a se střihama, ale působí to takovym dojmem že by člověk tomu mlácení ozbrojenejch lidí skoro i věřil :)
21.9.2017 15:50 - LokiB
to je nějakej školní film? :)
21.9.2017 16:08 - sirien
ne, to je nějakej Netflix - Marvel seriál :D Co vim tak je na zrušení / zrušenej teď.

Jinak sem pročistil v záhlaví zase nefunkční linky - většinu sem našel znovu, dohledal sem původně ztracenej závěr Ironclad, na druhou stranu sem už nikde nenašel tu bitvu z Treasure Island.
21.9.2017 16:16 - Šaman
Ten první film je "Potopa" na motivy knihy Henryka Sienkiewicze (trilogie Ohněm a mečem, Potopa, Pan Wolodyjowski).
Ten co vyhraje je právě plukovník Michal Wolodyjowski, který prochází všemi třemi díly.

A propo - nevím, jestli "trýčky" jsou nějaký umělecký záměr, ale mě z toho krvácí oči. (I když "tríčky" nevypadají o moc líp…)
21.9.2017 17:21 - Dukolm
Netfix má co se týče Marvelu poměrně dost seriálů tenhle spojuje 4 hrdiny z nich do jednoho. (Jessica Jones, Daredevil, Luke Cage a Iron Fist).
Už v těch jednotlivých seriálech se různě potkávají.

-----
Já jsem zatím viděl jenom - Jessica Jones, Daredevil a Luke Cage.
21.9.2017 18:08 - LokiB
nevíte, čím to je, že jsou tyhle mlátící scény tak populární?
mně to v tom nedává moc smysl, resp. není to moc dobře natočené, je to hrozně předvídatelné a není to ani zajímavé atd ... takže jestli si tím jen scénárista ušetřil 10 minut scén a dal vydělat choreografovi, nebo to prostě audience vyžaduje. hmm.

čímž nehaním ten seriál jako takový, páč ho neznám, jen přítomnost podobných scén už mě spíš obtěžuje, než by mě bavila (při hraní Maxe Payna 1,2,3 si jich člověk užil dost :))
21.9.2017 19:25 - sirien
Je to mnohde součást žánru.

V zásadě to sou docela cheap style věci - mrtě střihů, aby to fungovalo, ty herci tam vlastně nic moc nepředváděj... ale na pohled to vypadá slušně a když sleduješ seriál o komiksovejch agentech (v podstatě), tak prostě čekáš, že si sem tam s někym rozbijou pořádně tlamu, aby bylo vidět, že (jak) sou hustý.
21.9.2017 20:13 - LokiB
Když mně u toho chybí uvěřitelnost ;)
teda ne u hrdinů, ale u těch jejich protivníků, kteří se chovají jak špatně naprogramovaná robo-beruška z roku 1975 ... z těch je mi smutno. páč nechápu, jak mohli přežít byť jen několik předchozích dnů při své evidentní těžké demenci.
kdyby to byli levní androidi, tak to chápu, ale lidi?

asi je to fakt součást žánru
21.9.2017 20:55 - sirien
Well... sem zvědavej kde se seriálovym rozpočtem a deadlinama na natáčení seženeš kdykoliv kdy zrovna potřebuješ tak 10 lidí co maj aspoň nějakej trénink v bojovejch uměních (aby zvládli předvést něco uvěřitelného) a slušnýho choreografa (protože když chceš aby postava zmlátila někoho kdo má teleskop a je hranej hercem co ví, jak se s nim útočí, tak potřebuješ dost dobrou choreografii, abys ukázal, jak postava někoho takového sejme) a režiséra (protože na to natáčení máš jen X pokusů). Nemluvě o tom, že by pak ten trénink v bojovejch uměních museli mít i všichni herci v hlavních rolích.

GRR Martin v Google Authors (tušimže) před pár lety mluvil o natáčení AGoT a zmínil tam, že jeden z problémů je, že oni sice natáčí seriál, ale věci už pokročily tak moc, že diváci čekají filmovou kvalitu - efektů, výpravy, kostýmů... a že i když AGoT má na seriál ohromnej rozpočet, tak ho prostě fakt nemá TAK ohromnej a že to vyžaduje ohromný rozvažování co budou jak vyprávět a kde něco třeba vynechaj, aby jim zbyly prachy na to aby jinde mohli naopak dodat to, co se od nich čeká.

Tohle je stejnej problém. Prostě sem hodnej vděčnej divák a nebudu seriál bashovat po hlavě za to, že nemá scény ve filmový kvalitě. Samozřejmě, vidět podobnou bitku ve filmu, tak prskám.
21.9.2017 21:31 - LokiB
ok, beru, že oddychová domácí zábava má prostě nižší / jiné nároky.
ale upřímně, byl bys dnes stejně shovívavý u válečného seriálu, kde by 5 minut neustále nabíhaly proudy vojáků proti osamělému kulometnému hnízdu, které by je kosilo stylem video hry?

já jsem třeba hodně vděčnej divák v divadle, kde v podstatě hercům fandím, i když jsou to ochotníci a zkousnu opravdu hodně ... když to není vysloveně šmíra.
Tady, až na Sigurney to teda šmírou hodně zavánělo :)

ale ok. dost bylo ke scéně, chápu, že do tohodle blogu patří
21.9.2017 23:41 - Aegnor
sirien píše:
ale na pohled to (seriálové MA scény) vypadá slušně

Nevím, já tyhle MA scény fakt nemám rád, na mě jsou hrozně debilně sestříhané a není tam nic rozumného vidět ... teda aspoň většina.
2.4.2020 18:19 - Aegnor
Tak mě napadá ... co takhle do scénických přihodit Daredevila v chodbě?


Případně Punisher Hammer scene, ale ta je taková slabší ...
2.4.2020 21:12 - Lomax
Koukám, že tu nikdo nezmínil českou pohádku S čerty nejsou žerty a Máchalův souboj s vojáky. Mně příjde choreograficky super.
6.9.2021 09:29 - Dukolm
Den v kůži samuraje 3: Film vs. bojové umění. Zajímavě tam mluví o tom jak reálně bojové umění nebo šerm nejsou pro film divácky nezajímavý.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.095149993896484 secREMOTE_IP: 3.235.251.99