sirienův blogček: Austrálie: geeci a cony

Se jednoho dne předminulý týden tak bezúčelně flákám centrem Perthu a co nevidím - fantasy&sci-fi knihkupectví. Tak jdu jen tak ze zvědavosti nakouknout dovnitř, jen na pár minut, než mi pojede autobus... abych tam strávil přes šest hodin plus další asi dvě hodiny na večeři se suprovou bandou místních geeků a gamerů. Rozhovor to byl zajímavý, jdoucí od literatury přes hry až po místní fandom (za ten den jsem se stihl dozvědět i slušnou porci klepů, drbů a pomluv o lidech, které vůbec neznám...) Mimo to jsem byl pozván i na Swancon, který se konal tento velikonoční víkend a jehož hostem byl mimo jiné i Jim Butcher, autor Dresden Files.

A Swancon jsem si mohl prohlédnout vskutku pořádně, protože neuplynuly ani dvě hodiny od chvíle, kdy jsem se zaregistroval na recepci, a už jsem bandě organizátorů pomáhal připravovat večerní aukci (o několik dalších hodin později jsem s nimi už vesele popíjel a kecal o všem možném, včetně organizace, a o dva dny později jeden z letošních orgů vyzvídal, na jak dlouho že to tady v Austrálii jsem, aby mi případně zkusil vnutit pořádání 41. Swanconu v roce 2016. Někdy fakt nechápu, jak a proč se mi takovéhle věci dějou...)

Asi nemá moc smysl abych se rozepisovat dopodrobna o všem, tak jen takové postřehy jak mě napadnou:

- místní geek&gamer komunita je dost podobná té naší, až na to, že Australský Fandom (velké F, jako oficiální sdružující organizace) je narozdíl od toho českého paskvilu funkční, žijící a proaktivní skupinou poskytující opravdovou záštitu pro místní akce a kluby.

- potkal jsem jen malé množství RPGčkařů, takže to může být poměrně zkreslená představa, ale hraje se tu hlavně D&D a Pathfinder, Fate tu znají, ale ne všichni a jen z doslechu.

- rozdělují se tu conventions a conferences. Obojí má zkratku "con", souhrně se tomu říká "cons" a aby to nebylo málo zmatečné, tak to, co je v názvu, může být opakem toho, co to je typově. Třeba Swancon je názvem "convention", ale typem to je "conference".
Conventions jsou víc geek-outing, různé cosplay a jiné blbosti, jsou zaměřené víc na přímou zábavu, cílí i na trochu mladší publikum a jsou komerčnější (zapojení firem, prodeje věcí...). Conferences jsou víc podobné našim "literárním" conům, jsou hlavně o hostech, přednáškách, panelových diskusích a tak. Z našeho prostředí by šlo možná říct, že Conventions jsou víc jako PragoFFest, zatímco Conferences jsou víc jako Fénixcon (až na to, že Fénix nemá zahraniční literární hosty - myšleno jako odjinud než ze Slovenska a Polska), ale je to dost mlhavé rozdělení.
Netuším, jak to je s conventions, ale conferences jsou, alespoň co jsem viděl na swanconu, poněkud "umírněnější" co do šíleností, bordelu a dojmu podivnosti, než naše cony

- nedělejte si iluze o nějaké "západní profesionalitě", Swancon byl zorganizovaný a organizovaný v podstatě stejně, jako naše akce. Partou fanoušků, zdarma, s různými detaily, které známe od nás - typu poddimenzované recepce, pomáhajících fanoušků zverbovaných na místě z orgům známých "conařů" a podobně.

- Zásadní rozdíl je zejména ve vstupném. Nemá smysl přepočítávat AUD na CZK, vyšlo by nesmyslně ustřelený násobek našich cen - Austrálie je obecně hodně drahé místo - nicméně v porovnání cenových hladin atp. se dá říct, že tu fanoušci nemají problém zaplatit za vstup cca 3x víc než u nás - a to jen za vstup, bez ubytování atp. Ubytování je pouze na hotelích okolo (žádné spacáky atp.) a vyjde dráž než vstupné, nicméně využívají ho i lidé přímo z Perthu (což ale souvisí s velikostí Perthu a místním MHD - což je jiné téma a bylo by na dlouho).

- S tím samozřejmě souvisí rozdíl v nákladech. Opět nemá smysl přepočítávat náklady Swanconu na CZK, protože by asi bledl hrůzou i Vašek Pravda s Festivalem Fantazie, ale dá se říct, opět porovnáním cenových hladin a příjmů a podobně, že zorganizovat Swancon přišlo cca 4x-5x dráž, než za kolik by stála podobná akce u nás.
Vlastně popravdě řečeno bych si dovolil i tvrdit, že např. druhý Conventicon, který jsme organizovali za "obdobné" (tj. cca 4-5x menší) náklady byl kvalitativně o úroveň výše - rozhodně lepší web a propagace, víc programu na cca stejné úrovni, lepší organizace na místě, víc doprovodných aktivit... jen jsme neměli tenkrát ty dva zahraniční hosty.

- Standardním formátem pořadu tu není přednáška, ale panelová diskuse několika hostů nebo relevantních osobností (obvykle 3-5). I některé přednášky jsou od toho odvozené a vede je jeden člověk spolu s nějakým kamarádem / kolegou, který co jsem tak sledoval většinou není zaměřený na samotné hlavní téma, ale na nějaké téma blízce související (takže může doplňovat toho prvního). Popravdě musím říct, že se mi tenhle formát jako návštěvníkovi velice líbil a autoři se mi přiznali že jim zase vyhovuje, že se nemusí tak intenzivně připravovat a přitom mohou nabídnout několik pohledů a lépe "prozkoumat" některé otázky do větší hloubky, než kdyby to bylo jen na nich samotných.


Bohužel jsem nemohl přijít ve čtvrtek, takže jsem prošvihl hlavní program s Jimem Butcherem, což mě dost deptá, ale chytil jsem si dva další panely kterých se účastnil a mimo to se mi s ním podařilo i chvíli pokecat v mezičase.
- Jim Butcher nemá rád Dresden Files seriál
- Jim Butcher má rád Dresden Files Fate RPG
- Jum Butcher Dresden Files RPG nehrál, nehraje a ani hrát nechce ("because for me, that would be like working")
- Jim Butcher čte fantasy (bohužel si nepamatuju autory, sorry)
- Tohle jen naznačil a mám dojem, že omylem, ale podle všeho vyjednává s nějakou větší televizí nový, jiný seriál Dresden Files dělaný víc ve stylu a s rozpočtem Game of Thrones, než jako nízkorozpočtová šílenost, takže fanoušci Harryho Dresdena můžou držet palce a doufat, doufat, doufat...
- Jim Butcher sledoval StarGate a jiné SF
- Nejlepším úvodním zdrojem historických informací (pro výzkum při psaní knížky) jsou podle Jima Butchera knížky o historii pro děti - protože ty dospělácké jsou plné hromad informací kterými se člověk musí prokousávat, zatímco ty dětské řeknou hezký příběh, ze kterého autor pochopí, po čem konkrétně se potřebuje později podívat
...víc jsem z Jima nevytáh, neb mi ho pak ukradla jedna zrzka, což byla poněkud nefér konkurence i pro mě.

- místní geek komunita má víc zrzek. Teda, ne že by tu bylo nějak zvlášť hezčích holek než u nás, popravdě to je tak nastejno, možná (možná!!) i lehce v náš prospěch (i když tady je víc arabek, asiatek, míšenek atp.) - nicméně místní počet zrzek dosahuje úrovní kdy nejde o podivuhodné výjimky.


Pár fotek z obchůdku i conu (nic extra převratného) najdete tady



Jinak pár pěkných citátů z panelů, zejména od Jima Butchera, něco i od Anne Bishop a Isobelle Carmody:

Jim: ...that I enjoy torturing my characters. That's not true. I enjoy torturing my readers. Characters are just the only way how to get to them. Your empathy makes you vulnerable.

Jim:I hate characters dying randomly, like when somebody just take the bullet like that. It may be real and I could do it just for the surprise and shock, but... it's lame. I can do better than that. That part where you see it coming, that's the part which scares you.

audience: ...in psychological experiments, without support, if you go through misery, trauma after trauma after trauma, it crashes you, it won't make you stronger.
Isobel: It is reality what you are talking about. This is about fiction.

Anna: One of the characters needs to make it through.
Sirien: Does it has to be one of the original characters?
Anna: Usually yes.
Isobelle: Characters are the spine of the sotry. You don't want to break the spine. Although some do that. peeking at Jim, Jim smiling and nodding cheerfully Damn, I've just bought the first book! That's awful, you are horrible, it should be illegal!

Anna: We do not enjoy torturing characters, we do it for you.

audience (about some anime) ...there are cat-possessed tanks.
Jim: Have you just said 'cat-possessed tanks'?
audience: Yes.
Jim: O-ok... thank you.

Jim's next Dresden Files book is going to be about Harry Dresden traveling into some alternative parallel universe.
audience: (concern about some fan-fiction)...to all those fans who write their own alternate universes?
Jim: played anger Why should only the fans write their own alternate universes? I'm also allowed to write my own alternate universes!

audience: (about using real historical or current tragedies in fiction) ...don't you think that it is disrespectful somehow?
Jim: I don't care much about disrespectful. Disrespectful is obstacle for creativity.

Jim: ...the most useful source for roman legions was DnD roman sourcebook for third edition. And after I've done some more research I've found out that the authors made quite a good job, really.

Isobelle: People say that Martin's Game of Thrones is not realistic, because of summers and winters going for years. But that is quite limited perspective of people from Europe and North America! We here in Australia have no problem to imagine seasons going on for many years.
Napsal: sirien
Autorská citace #1
21.4.2014 23:04 - Alnag
Panelové diskuze by byly pěkné, ale k málokterému tématu bys u nás sehnal dost lidí, schopných se kompetentně vyjádřit plus dost velké publikum ochotné je poslouchat. I když... kdo ví. Příští Gamecon? :)
Autorská citace #2
22.4.2014 06:04 - Vojtěch
Zajímavé čtení.
Autorská citace #3
22.4.2014 15:01 - sirien
Alnag: Upřímně trochu doufám, že něco z toho protlačím už na tenhle Gamecon, i když na něm sám bohužel nebudu...

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

sirien

Pokud mě chcete kontaktovat napřímo:
Mail/hangouts: sirien.neiris@gmail.comDiscord: sirien#2387Tel./Signal IM: +420 723 414 539* Jabber: sirien@jabber.org* ICQ: 208980071(nejsem a nebudu na FB)
* jen z počítačevíce
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.087304830551147 secREMOTE_IP: 3.17.150.163