Sirienův blogček: filmové analýzy

Už nějakou (docela dlouhou) dobu se "bavím" tím, že sleduju zajímavé analýzy seriálů a filmů a překládám si je do nějakých poučení pro RPG. Samozřejmě, s mým dávným a přetrvávajícím (spíš sílícím) nezměrným pohrdáním kvasiintelektuální sférou tradičních kritiků je trochu tricky najít takové analytiky a kritiky, u nichž mám dojem že je má smysl poslouchat... tak sem si říkal, že když se podělím o nějaké svoje "raw" zdroje, tak mi možná někdo pošlete nazpátek nějaké vaše :)

Asi sem zatím nechci házet nějakou záplavu videí, spíš to vidím tak že sem budu do záhlaví postupně nějaká přihazovat, abysme měli čas je třeba i nějak probrat. A začnu nejspíš...

When Did Marvel Villains Get Good? - Nostalgia Critic - diskuse o tom co dělá dobrého záporáka dobrým záporákem. post

On Writing: how to foreshadow - Hello Future Me - 6 způsobů předesílání. post

Game of Thrones: How (and How Not) To Kill a Character - Razbuten - o tom jak správně (ne)zabíjet postavy. post

On Writing: Redemption Arcs! - Hello Future Me - o struktuře příběhů vykoupení a o osobní dynamice těchto příběhů - a obecně o struktuře růstu postav obecně. post


____________

Méně obecné/důležité, více složité popř. k RPG hůře vztáhnutelné:

Napsal: sirien
Autorská citace #21
19.3.2019 21:50 - Log 1=0
sirien píše:
Magneto je postava, která je rasistická jak svině. Rasismus je vepsaný do základní podstaty jeho motivace. Přesto je Magneto - byť jako záporák - mnoha lidem velmi sympatický a najde se i dost takových, co mu nemají problém otevřeně fandit.

Hm, jedna poznámka, nevím jak důležitá, ale rasismus Magneta je rasismem utlačované skupiny, namířený proti utlačitelům. Ten je, a můžeme si o tom morálně myslet co chceme, vnímán mnohem pozitivněji, než ten mířící směrem opačným. Radši to nebudu moc pitvat, protože by to sklouzlo k politice.
Druhá věc je, že Magneto je padouch. Od toho se tak nějak čeká, že bude mít špatné vlastnosti. I když bude sebepochopitelnější, musíme vnímat jejich negativnost, abychom ve finální konfrontaci přáli to vítězství hrdinovi.
Autorská citace #22
19.3.2019 22:02 - LokiB
Proč je vlastně Magneto označován za záporáka či padoucha?
je to proto, že my jsme "běžní lidé" a on je "mutantský rasista"?
A kdyby se na stejný film koukali mutanti, byl by pro ně taky padouch, nebo hrdina, který prohrál?
nebo jde o prostředky, které používá? cíle, kterých chce dosáhnout. Nebo jen o to, že je často proti "hlavním hrdinům".
Autorská citace #23
19.3.2019 22:33 - Aegnor
LokiB píše:
nebo jde o prostředky, které používá?

Správná otázka, na tohle jsem se taky chtěl zeptat. Logu, je Magneto padouch kvůli svému cíli, nebo kvůli svým metodám?
Autorská citace #24
19.3.2019 23:03 - Log 1=0
"Padouch" ve svém prvním odstavci jsem myslel především z hlediska vyprávění, takže nejvýstižnější je, že je padouch "protože stojí proti hlavním hrdinům".
Myšlenkou druhého odstavce bylo, že vnímání negativních rysů padoucha je odlišné od negativních rysů hrdiny.

Jinak Magneto je nemorální svými prostředky, cíl má nejen pozitivní, ale vlastně totožný s hrdiny.
Autorská citace #25
19.3.2019 23:25 - sirien
Děkuji všem třem za demonstraci mé pointy ohledně ochoty lidí jít a veřejně obhajovat po genocidě toužícího rasistu (popř. alespoň relativizovat jeho rasismus a z něj vyplývající zlovolnost). A narozdíl od Bestera, u Magneta "po genocidě toužící rasista" není hypotetické označení.

Takže asi tolik k tomu, jak je rasismus "nepřijatelná" vlastnost pro postavu (záměrně nepíšu zda pro protagonistu nebo antagonistu - tohle rozlišení mi přijde jako dost umělá schvávaná, bavíme se prostě o ochotě sympatizovat s postavou). Vlastně to je docela zajímavá studie ohledně kontextového zasazování problematik.
Autorská citace #26
20.3.2019 05:55 - LokiB
to ses minul povoláním :) páč to nejsou otázky pro obhajobu, ale otázky na místní osazenstvo, jak Magneta vnímají. protože by mě to zajímalo, když už jsme u těch filmových analýz. ne že bych přímo čekal odpověď zrovna od tebe.
Autorská citace #27
20.3.2019 08:17 - Log 1=0
sirien píše:
Takže asi tolik k tomu, jak je rasismus "nepřijatelná" vlastnost pro postavu (záměrně nepíšu zda pro protagonistu nebo antagonistu - tohle rozlišení mi přijde jako dost umělá schvávaná, bavíme se prostě o ochotě sympatizovat s postavou). Vlastně to je docela zajímavá studie ohledně kontextového zasazování problematik.

Tady moc nesouhlasím. Sympatie k hrdinovi a padouchovi mi přijdou dost odlišné.
Příběh je postavil do odlišných rolí, do pozice dobra a zla. A naše sympatie si získávají tím, že jsou přesto lidští. U hrdiny vzbuzují sympatie jeho slabiny, u padoucha jeho světlé stránky. Sympatizovat s někým, navzdory tomu, že je rasista, a protože je rasista je pro mne dost zásadní rozdíl. A nic z toho nemění, že nechceme, aby padouchovi věci vyšly, zatímco hrdinovi jo, takže jsme citlivější na to, že by rád spáchal genocidu a tak. Alespoň mě to tak přijde.
Autorská citace #28
20.3.2019 14:04 - sirien
Log: problém s podobnými teoreticky-analytickými rozlišeními je praxe. Máš příběhy u nichž není jednoznačné, která strana je vlastně ta správná (např. u SoIF má snad každá jedna strana svůj tábor fanoušků). Máš postavy, které mají antagonistickou roli a/nebo povahu s "padouchovskými světlými stránkami", ale zároveň mají i protagonistické kvality s "hrdinskými slabinami (mr. Bester - srsly, jestlis neviděl Babylon 5, di to napravit; podobně by ale šel zmínit i Scorpius z Farscape - co je vlastně zač? Záporák, hrdina?).

Jinak ohledně toho "navzdory / protože" - všimni si jak se autor v tom videu vymezuje proti "moderním hrdinům" - jasně říká že moderní (ehm ehm "Marvel") hrdinové mají "vady" co vlastně sou cheating protože to jsou takové jakože fluffy nedostatky - sou příliš mocní, trpí pod tíhou odpovědnosti, bla bla bla. Tohle dává do kontrastu s hrdiny "staré školy", kteří skutečně měli charakterévé vady. Tj. nikdo netvrí, že máš s hrdinou sympatizovat protože je rasista - celé to je o tom vytvořit hrdinu s nímž sympatizuješ i navzdory jeho (skutečným a ne jen fluffy) slabinám.
Autorská citace #29
21.3.2019 16:59 - Vaarsuvis
Píše:
V oné původní diskusi sem docela cítil že kdekdo má prostě problém přijmout že by rasistická postava udržela svůj skutečný rasismus a mohla přitom působit sympaticky popř. tak aby jí člověk dokázal chápat atp. Což mi přijde jako přesně ten bias s nímž ta analýza polemizuje.


Začal jsem sledovat Dr. Who a i když to není moc silný rys, 9. i 10. Doktorovi občas ulítne arogantní poznámka, jak jsme my lidé nevyvinutá a opožděná rasa s malými mozečky, a i přesto mu to nebrání být ochráncem Země, neboť má smysl pro povinnost (a taky je koneckonců protagonistou seriálu). Docela taková běžná záležitost elfů a jiných dlouhověkých "nad-ras" ve fantasy.
Autorská citace #30
24.3.2019 12:26 - Sadako
Autorská citace #31
24.3.2019 14:53 - sirien
Řízení je jednoduchý, zvládly by to i opice. Ah, hele, přesně to se chystaj udělat.
:D ? Notak, lidi, výbornej vtip - kde je selurianský publikum, když ho potřebujete.


...co chci říct je, 11. a 12. v tomhle směru rozhodně nejsou o moc lepší.

Problém je, že v Doctorovi to má poněkud odlišnou dynamiku a kontext.

Z fikčního hlediska je jeho "rasismus", resp. pocit nadřazenosti, faktograficky oprávněný. Doctor je příslušník sociální, intelektuální a teoreticky i etické (stranou konce Time Wars... to by bylo složitější téma) elity nejvyspělejší civilizace, která kdy existovala. Zatimco se tahá s opicema, které zatim ani nezvládly zprovoznit funkční fůzní reaktor, tak cestuje vesmírem v TARDIS. Dobře, takhle napsané to nepodtrhuje ten rozdíl. Cestuje uvnitř dysonovy sféry která obklopuje supernovu zmraženou v čase v kritickém okamžiku jejího výbuchu a která je vůči okolnímu vesmíru relativně umenšená a izolovaná tak moc, že tuhle hvězdu zvládne zaparkovat na něčim dvorku. V libovolném století.

Z narativního / dramatického hlediska je Doctor outsider - postava, jíž lze dle potřeby oddělit od lidskosti a která tak může poskytnout neutrální pohled nebo morálně hodnotící komentář z autority někoho přímo nezaujatého. Doktor v tomhle smyslu není součástí příběhu a sám o sobě není hrdinou, kterého sleduješ - hrdinou je companion nebo char-of-the-episode vůči kterému Doktor svůj komentář směřuje.
Autorská citace #32
23.7.2019 10:05 - Aegnor
Game of Thrones: How (and How Not) To Kill a Character (33:10) - video rozebírající "důležité" smrti v GoT, jejich dopad na příběh a rozdíl mezi první a druhou polovinou seriálu (neboli rozdíl mezi tím, kdy měli scénáristi předlohu a kdy museli tvořit sami).
Asi to neobsahuje žádnou extrémně hlubokou myšlenku, ale nepřišlo mi to úplně mimo.
Na začátku rozebírá smrti v první půlce seriálu, ať už "kladných" či "záporných" postav.
Pak rozebírá smrti (a jejich nedostatek) v druhé půlce seriálu.
Následně se přesune ke zdůraznění toho rozdílu a úplně nakonec řeší nějaké myšlenky, jak by šlo některé smrti/character arcs zvládnout lépe.
Autorská citace #33
25.7.2019 21:10 - sirien
Aegnor: hezké, konečně sem se dostal k tomu si to pustit.

Docela se mi líbí ten postřeh že smrti v první půlce zpravidla:
- jsou nečekané
- týkají se významných postav
- činí příběh složitějším
- tlačí přeživší postavy přes hranu

...zatímco smrti v druhé půlce jsou přesný opak. Úmrtí významných postav činí příběh jednodušším a působí jako snaha ulehčit si práci, přeživším postavám se život naopak usnadňuje (popř. to činí jejich volby přímočařejšími), týkají se vedlejších postav a jsou především na efekt.
Autorská citace #34
25.7.2019 21:30 - LokiB
no jo, a není to částečně i ten tlak na začátku rozehrát děj do komplikací a na konci ho vyjasnit a uzavřít?
Autorská citace #35
25.7.2019 21:42 - sirien
Loki: já sem si už zvyknul na to že přijdeš a relativizuješ, ale prosím nejdřív si aspoň pusť a poslechni to video o kterém je řeč. Zvlášť v tomhle tématu. (Fakt tam je vysvětlené, proč to tak neni, stačí dávat pozor.)
Autorská citace #36
25.7.2019 22:21 - LokiB
zas to nehroť, já to video viděl. A nemluvím o tom, jak to působí na diváky, ale jaké byly záměry autorů druhé půlky. Že má autor videa nějaký názor na to, jak to působí, ještě neznamená, že to nemohlo být v záměru těch autorů druhé půlky.
stejně jako to, že Martin smrti na začátku používal k tomu, aby se příběh rozbíhal (což ostatně je řečeno i v tom videu, že ty smrti na začátku děj posouvaj), tak co se ti zas nezdá?
Autorská citace #37
25.7.2019 22:48 - sirien
Loki: na 25. minutě dál řeší, že vyjasnění a uzavření šlo udělat i jinak a líp s těmi samými úmrtími popř. šlo nechat zemřít jiné postavy a přesto to vyjasnit a uzavřít (byť trochu jinak - a víc GoT-ově). Tudíž ne, tlakem na to věci vyjasnit a uzavřít to nebylo.

Co se mi nezdá je, že nemám moc chuť absolvovat znovu diskusi o tom, zda byl konec GoT skutečně tak hrozně špatnej (ano, byl) a jestli za to skutečně může z drtivé většiny, když už ne úplně, neschopnost D&D (ano, může).
Autorská citace #38
25.7.2019 23:33 - Aegnor
LokiB píše:
no jo, a není to částečně i ten tlak na začátku rozehrát děj do komplikací a na konci ho vyjasnit a uzavřít?

Jenom tak ze zvědavosti. Proč nejde vyjasňující a uzavírající smrti pojmout tak, aby:
-se týkali důležitých postav
-přeživší postavy tlačili na/přes hranu
-byly nečekané
?

sirien: jako mně se tam líbilo i to vypíchnutí, že v první půlce postavy za své chyby platili (Rudá svatba, Ned ...), ale v té druhé půlce kupí chybu za chybou a nikdo je za nic netrestá.
Autorská citace #39
26.7.2019 14:09 - Jezus
Daenerys potrestali :-D

Ne vážně, Varys vědomě riskoval a zaplatil za to, Malíček to podělal (i když spíš chybou scénáristů, než svojí vlastní :-), Jaime skončil jak musel... Zase bych to nepřeháněl. Je ale fakt, že tam chyběly nějaké ty zvraty a "zbytečné smrti", jako dřív...
Autorská citace #40
26.7.2019 14:22 - York
Jezus píše:
Ne vážně, Varys vědomě riskoval a zaplatil za to


Varys najednou zapomněl na to, kým byl X sezón před tím, a morfnul do nějaký úplně jiný postavy (nejspíš do Eddarda Starka). Varys the Spider by rozhodně nešel s kartama na stůl. Takže tomu bych říkal spíš scénáristickej fail než "vědomě riskoval a zaplatil za to".

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.092644929885864 secREMOTE_IP: 54.81.157.133