[Historie] Literární zdroje D&D

Obsah článku:
Přemýšleli jste někdy o tom, kde se vzalo slovo magiokracie? Zkuste se podívat do jakéhokoliv slovníku, který znáte, a věřím, že ho nenajdete. Podobně jako řadu dalších, které přece tak notoricky znáte. Je to proto, že si je Gary Gygax, tvůrce D&D, buď vymyslel nebo obšlehnul z nějakého podobně pochybného zdroje, jak je samo Dnd. :)
Kdo kdy nesnil o vlastnictví vorpal swordu, jednoho z nejvražednějších magických předmětů. Ale co to sakra znamená vorpal? Nic. Správně. Nic to neznamená. Pochází z básničky Lewise Carrolla jménem "Jabberwocky", a v kontextu zřejmě znamená "smrtící, ostrý". V kontextu D&D je pak chápána jako zbraň schopná srazit hlavu. A protože zavedení slova vorpal do běžné praxe je zcela nepochybné, můžeme se podívat, kdo opisoval.
Také podivné označení temných elfů drowové má původ v jakémsi Orknejském nářečí. Zde je označení drow tím, co běžně rozumíme pod slovem trol. Ovšem jakým evolučním procesem se z Orknejských trolů stali DnDčkovští drowové už nechám jen vaší fantazii.
Jedno z nejkurióznějších slov v celém D&D je dweomer. Je to ve staroangličtině skutečně existující slovo. Umění dweomeru (tedy umění magické) se v anglické literatuře objevuje někdy kolem roku 1215 v Layamontovu Brutovi, epické historii Anglie. Pak dlouho nic. A pak až D&D. Když se dobře rozhlédnete po současné fantasy literatuře, dobře poznáte, kdo z autorů hrál v mládí DnDčko.
Poslední bizarní slovo, u kterého se zastavíme, je velmi specifická DnDčkovská latina. Už jsem se dříve pozastavoval nad tvorbou jména příručky Libris Mortis, složené zjevně ze slovních spojeních Ex Libris a Rigor Mortis. Bohužel latina má pády, kterýžto koncept zřejmě amíkům uniká. Není to ale první podivná hrátka se slovem kniha. Z DnD známe Libram of Gainful Conjuration, Magickou knihu velké moci. Potíž je v tom, že tvar slova kniha - Libram - neexistuje. Je to úplný výmysl. Libram by sice mohl být akuzativ slova libra (váhy), ale autoři si spíš nějak pomýlili skloňování slova liber, tedy kniha. A protože z DnD opisuje kdekdo, nebo i jiní herní designéři umí stejně mizerně latinsky, má Warhammer Fantasy také svoji super latinskou knihu - Libram Libris Bestiis Chaotis. Tak to už je opravdu bez komentáře.
Gygax také zpopularizoval do té doby neznámé termíny teleport, nebo psionika, objevující se do té doby snad jen v románech Theodore Sturgeona.
< D&D jako zdroj >
Zdroje D&D
Napsal Alnag 08.06.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 65 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13397908210754 secREMOTE_IP: 44.223.70.167