OGL a CC: DnD (a RPG) licence a práva

Obsah článku:

Creative Commons (CC)

Creative Commons Attribution (CC BY) je nejpřívětivější licenční možnost, kterou DnD nabízí, takže začněme u té. CC jsou sada nezávislých (nadačně spravovaných) mezinárodních komunitně-tvůrčích licencí, které slouží ke snadnému poskytnutí obsahu (především textů, obrázků, videa a audia) dalším tvůrcům bez nároku na odměnu. Jde o časem a armádami právníků betonově přověřenou "instituci", o kterou se opírají i giganti jako Google nebo Wikipedia. V praxi jde o sadu několika spřízněných licencí, ale snazší je dívat se na ně jako na jednu licenci s několika volitelnými a kombinovatelnými atributy.


Jak CC funguje

V podstatě (CC TLDR): Cokoliv uvolněného pod Creative Commons licencemi může kdokoliv dále šířit nebo využít ve své vlastní tvorbě a to zcela zdarma, bez nutnosti dalšího souhlasu, informování nebo čehokoliv. CC licence jsou neodvolatelné - cokoliv je jednou zveřejněno pod CC je pod CC zveřejněno navěky (resp. na dobu trvání copyrightu - po jeho vypršení zmizí i případná omezení daná CC licencí).


Creative Commons licence umožňují čtyři - a právě a jenom čtyři - možná další omezení (viz níže). Tato omezení se označují dvoupísmennými zkratkami a dají se mezi sebou kombinovat (zapisují se spojená pomlčkou) - jednotlivými kombinacemi pak vzniká šest konkrétních CC licencí (zbylé kombinace se nepoužívají nebo ani nedávají smysl). Tato omezení je nutné dodržet. Žádná jiná omezení aplikovat nelze. Použití, které není takto omezeno, je automaticky dovoleno. Aby bylo výslovně jasno - CC nezná a neuznává žádnou "product identity" (viz dále OGL) ani žádnou její obdobu a ani neumožňuje omezit jiná související práva (např. vám zabránit abyste se hlásili výslovně ke "kompatibilitě s DnD", i když si to Wizardi nepřejí a prosí vás, abyste to nedělali).


Stejně jako u OGL, ani u CC není nutné licencovat pod CC celé dílo (tedy např. celá pravidla DnD), ale lze licencovat jen jejich jasně vymezenou část. To se běžně dělá buď výslovným výpisem licencovaných pasáží, nebo (lépe a přehledněji) tak, že se požadovaná část díla vypíše do samostatného dokumentu a licencuje se jen ten - takovým se pak z tradice říká "SRD" (viz dále OGL). Pro DnD 5e jde o obsah shrnutý v SRD 5.1. (DnD není jediné RPG s CC licencí - další je např. Fate.)


Z čeho se CC "skládá"

CC = Creative Commons je základní označení licencí. Pokud není doplněné žádným dalším "atributem" (omezením), pak se licence označuje Creative Commons Universal (CC0) a jde efektivně o "copyleft", tedy plného vzdání se všech vlastnických a autorských práv. (Označit něco za "CC0" je mnohdy praktičtější a jistější, než se práv jen výslovně vzdát - CC ošetřuje mnohé složité právní háčky a kličky, které by "pouhým vzdáním se" mohly zůstat nejasné.)


BY = Attribution = Uvedení autora je základní atribut, který vyžaduje, aby při použití díla byl uveden původní autor/držitel práv. Podobu vyžadované citace si autor může rozhodnout sám a je potřeba ji dodržet. Vyjma CC0 se BY pojí se všemi CC licencemi. Toto je jediný atribut použitý u CC licence pro DnD 5e. (Pro zvědavé - BY jako "by somebody", tedy "od autora")


NC = Non-Commercial = Nekomerční je atribut zapovídající komerční užití. Komerční užití lze s autorem stále vyjednat mimo samotnou CC licenci.


ND = Non-Derivative = Nezměnitelné je atribut zapovídající měnění díla. Dílo můžete dál šířit, můžete ho i zapojit jako součást vlsatní tvorby, ale nesmíte ho jakkoliv předělávat (vč. použití pouhé části atp.)


SA = Share Alike = Sdílejte stejně je "virální" atribut, který vyžaduje využití přesně stejné licence pro celé dílo, ve kterém materiál použijete. Pokud autor např. použil CC BY-NC-SA, pak můžete jeho práci využít pouze, pokud svou práci budete také licencovat jako CC BY-NC-SA.


Zbylé dvě CC licence jsou CC BY-NC-SA (virálně nekomerční) a CC BY-NC-ND (nezměnitelné nekomerční). Všechny CC kromě Universal (CC0) používají atribut BY a atributy ND a SA se přirozeně nepárují (když dílo nejde pře/zapracovat, tak nemá smysl chtít aby dílo které vznikne pře/zapracováním používalo stejnou licenci).


Z pohledu laika jsou CC licence skutečně právě takhle jednoduché a nic víc v nich není. Licence samotné jsou psané složitěji, protože ošetřují spoustu právních aspektů a krajních případů okolo.


< Creative Commons (CC) >
Přehledy licencí Open Game License (OGL)
Článek vložil sirien | CC Attribution 26.01.2023
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 125 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.14665794372559 secREMOTE_IP: 3.147.78.174