Konstrukce lodí

Obsah článku:

Trupy lodí

Prvním a nejzávaznějším krokem při sestavování lodě je výběr jejího trupu. Právě trup lodě je ve většině případů rozhodující faktor pro základní funkčnost budoucí lodě. Menší trupy jsou sice levnější a většinou usnadňují manévrování lodí, omezují však možnosti ohledně pohonu, pancéřování, posádky a výzbroje. Větší trupy mohou dát prostor i pro více stěžňů nebo mnoho vesel, více výzbroje, větší náklad, větší posádku. Velké lodě jsou ovšem také velmi nákladné; trvá to déle je postavit a postavy na nízkých úrovních je mohou získat jen s obtížemi. Je důležité mít dobrou představu o tom, co od své plachetnice potřebujete a jaké jsou vaše dlouhodobé plány. Níže je uveden seznam trupů, z něhož je možné si vybírat.

Velikost: Právě ta nejvíce ze všeho definuje základní určení lodě. Např. malé lodě jsou vždy určeny jen pro krátké cesty, většinou po řekách a jezerech. Gigantické lodě jsou na druhou stranu spolehlivá zámořská plavidla, válečné nebo nákladní lodě určené pro daleké plavby nebezpečnými vodami. Níže uvádím průměrné délky a šířky lodí každé velikostní kategorie. Rozměry trupů daných kategorií nelze srovnávat s rozměry tvorů spadajících do stejné kategorie velikosti! Ve Středozemi na sklonku Třetího věku se již nestaví tak velká, mocná a krásná plavidla jaká měly ve Druhém věku Númenorejci - toto umění bylo lidmi již zapomenuto a elfové po tak velkých lodích netouží. Maximální rozměry trupů a možnosti lodí jsou tedy poplatny současné době.

Typ Délka Max. šířka
Malý 10 stop 10 stop
Střední 20 stop 10 stop
Velký 35 stop 15 stop
Obrovský 70 stop 30 stop
Gigantický 100 stop 40 stop
Kolosální 130 stop 50 stop

Cena: Cena představuje cenu surovin potřebných k samotné stavbě; ceny ostatních vylepšení (pohon, výzbroj, atd.) jsou uváděny zvlášť. Jedná se o průměrnou cenu, která se samozřejmě může lišit podle dostupnosti jednotlivých materiálů v daném světě nebo lokalitě.

Velikost Cena Síla trupu Životy Rychlost Pozice
pohonu
Pozice
výzbroje
Náklad Posádka Čas
Malý 5 st 2 palce 20 +20 stop 5 2 500 lb. 1 1 týden
Střední 35 st 2 palce 20 +10 stop 15 2 1 tuna 3 2 týdny
Velký 7 zl 3 palce 30 +0 stop 30 12 8 tun 5 3 týdny
Obrovský 50 zl 4 palce 40 -10 stop 40 8 30 tun 45 1 měsíc
Gigantický 100 zl 5 palců 50 -15 stop 55 20 150 tun 30 3 měsíce
Kolosální 150 zl 6 palců 40 -20 stop 70 24 200 tun 60 4 měsíce

Síla trupu: Tento sloupec uvádí průměrnou sílu trupu lodi. Lodě určené pro mořeplavbu mívají obvykle trup zhotoven z několika palců pevného dřeva, ve vzácných případech je ale možné použít i jiný materiál. Tato tabulka mění výsledné hodnoty uvedené v tabulce Lodních trupů, proto zde uvádíme i pravidla pro jejich výpočet u dřevěných trupů.

Životy: Toto je množství poškození, které vydrží každá jednotlivá část trupu lodi, čtverec o velikosti 5 stop. Počet životů závisí na použitém materiálu a síle trupu. Pravidla pro prorážení trupů jsou uvedena v Poškozování lodí.

Rychlost: Zde je uvedena oprava k počtu stop, které dokáže loď urazit za kolo. Menší trupy jsou mnohem pohyblivější než ty větší, takže se při stejně silném pohonu pohybují rychleji.

Pozice pohonu: Jedná se o číslo udávající velikost pohonu, který trup lodi unese. Přestože jsou malé trupy pohyblivější, ty větší jsou zase schopny unést více stěžňů a tím i plachet.

Pozice výzbroje: Jedná se o číslo, udávající velikost výzbroje, kterou trup lodi unese. Menší lodi mají jen malou nebo vůbec žádnou výzbroj, protože se na ně buďto vůbec nevejdou nebo nemají dodatečně zesílenou konstrukci.

Náklad: Toto množství nákladu (v librách nebo tunách) je trup schopen pojmout a unést. Obecně se dá říct, že větší trupy mají speciální skladiště, určené pro uložení nákladu a zásob. Menší trupy mohou mít nástavby, do kterých se dávají zásoby, nebo prostě náklad připevní na hlavní palubu.

Posádka: Uvedený počet mužů posádky je základní počet mužů, který zapotřebí k efektivnímu řízení lodi na moři. V tomto čísle jsou zahrnuti důstojníci, kapitán i kormidelník, ale nejsou zde muži obsluhující plachty ani veslaři. Počet těchto základních členů posádky zjistíš podle toho, jaký typ pohonu své lodi zvolíš.

Čas: Zde je uvedena doba, kterou trvá stavba daného trupu. Je založena na rozumné délce prací za den a dostupnosti surovin a zdrojů. Pokud jsou k dispozici další dělníci nebo existují nějaké další výhody (nebo nevýhody), uvedenou dobu stavby trupu je možné patřičně upravit.

Tvrdost: I na mořská plavidla se vztahují standardní pravidla pro tvrdost objektů. Tvrdost trupu lodi odpovídá materiálu, z něhož je vyroben - dřevo má tvrdost 5. Tvrdost jiných částí lodě, např. paluby, stěžňů nebo plachet, je uvedena v Poškozování lodí. Níže uvádíme jiné základní suroviny.

Materiál Tvrdost Životy Průměrná síla Postih k rychlosti Oprava ceny
Dřevo 5 10/palec 2-6 palců -10 stop/3 palce +1 000 zl/3 palce
Tvrdé dřevo
z jižních pralesů
7 15/palec 2-3 palce -10 stop/1 palec +8 000 zl/1 palec
Měď 9 30/palec 1 palec -15 stop/1 palec +10 000 zl/1 palec

Použití jiných materiálů na stavbu větší lodě je finančně velmi náročné a může navíc vyžadovat souhlas DM ohledně k dostupnosti daných materiálů. Nikdo na Ardě neovládá stavbu kovových lodí. DM ale může povolit dodatečné oplátování lodí kovovým plechem, nejčastěji mědí, na dřevěnou kostru lodi. Odlišná cena stavby, která vyplývá z jiných materiálů, je uvedena v tabulce. Oprava ceny se u dřevěných konstrukcí trupu uplatní v případě, že je silnější než je u trupu dané velikosti běžné.

< Začínáme - trup >
Stavíme si loď Pohon lodě
Tento článek vychází z nepovinných d20 pravidel pro stavbu lodí, upravených pro potřeby Středozemě.
Napsal Rytíř 08.11.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 5 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.14971017837524 secREMOTE_IP: 3.138.116.20