Druhá válka o svět - Sen

Obsah článku:

Otto von Messerturm (Alnag)

Otto von Messerturm se narodil roku 1899 v Genfu (Ženevě) v rodině německého úředníka pracujícího toho času na zdejším velvyslanectví. Na březích Ženevského jezera tak podnikal svoje první krůčky. O pár let později však byl jeho otec odvolán zpět do Berlína, kde prožil o poznání méně příjemné dětství. Jeho otec byl vždycky velmi hrdý na svůj urozený původ (nějakou vedlejší větev zemanského rodu), ale život mezi dělnickými dětmi na Berlínském předměstí urozenému chování příliš nepřál.

 

Ke konci první světové války byl mladý Otto povolán do armády, ale do první linie se nikdy nedostal. Pomáhal s přepravou raněných a zde se také zrodilo jeho rozhodnutí stát se lékařem. Pár dní poté, co odhodil uniformu už klepal na bránu pařížské Sorbony.

 

V rámci svého studia oprášil nejen své rané znalosti francouzštiny, ale osvojil si také řadu dalších poznatků, po nichž ostatně lačnil celé dětství. Klasickou latinu i řečtinu z gymnaziálních studií i pohnutou germánskou historii. Původní rozhodnutí stát se chirurgem však přehodnotil ve prospěch obecného lékařství a neurologie. Prostřednictvím svého školitele dr. H. Bernheima se seznámil také s hypnózou a začal se zabývat i chorobami duše. Zkontaktoval se i s několika zde působícími členy tzv. vídeňského kroužku. V rámci studií poznal také zákoutí fascinující vědy o odlišnostech lidských ras. Mladý Harry G. Goddard (americký eugenik) na něj velmi zapůsobil a je mu od té doby vzorem. Často si spolu také dopisují.

 

Zhoršující se zdraví rodičů přímo volalo po tom, aby se Otto vrátil po ukončení svých studií (1924) do Berlína, ale ten se místo toho rozhodl strávit nějaký čas na cestách. Rok byl ve výcviku psychoanalýzy u Freuda, zabýval se i spiritismem a mesmerismem a dalšími více či méně pochybnými naukami. Dále pokračuje ve své cestě až dorazí do Ruska. Naprosto zdrdcen zdejšími poměry píše svému příteli Goddardovi o slovanech jako o nízké rase, kterou by bylo dobré někde izolovat.

 

Vrací se ke své rodině do Berlína (1927), aby našel otce zlomeného a matku mrtvou po prodělání těžkého zápalu plic. Ti dva už spolu nepromluví slova. Otto von Messerturm působí jako rodinný lékař několika významných berlínských rodin, a poskytuje rady v oblasti obecného lékařství a neurologie. Snaží se také provozovat psychoanalytickou praxi a zabývat se výkladem snů, což se mu však vzhledem ke zhoršujícími se náladám ve společnosti moc nedaří.

 

Otto von Messerturm si stále uchovává mladiství, takřka chlapecký vzhled, byť už mu táhne na čtyřicátý rok života. Má středně vysokou, štíhlou a téměř by se chtělo říct subtilní postavu. Ostře řezané rysy tváře kontrastují s měkkýma, trochu psíma blankytně modrýma očima, které u některých mateřsky založených typů žen vyvolávají soucit. Vždy je pečlivě a hladce oholen a dokonale upraven s na krátko střiženými vlasy medové barvy. Chodí obvykle ve šviháckém světle béžovém obleku s kravatou kašmírového vzoru, neodkládá nikdy svou lékařskou brašnu a šviháckou hůlku (s ukrytým kordem).

 

Otto von Messeturm je svým způsobem pedant a puntičkář a velmi jej rozladí, když něco nejde přesně tak, jak si naplánoval. Má na každý den svůj pravidelný program, který doufá dodržet.

 

V pondělí tradičně odpovídá na dopis svého přítele Goddarda. Eugenice se stále pilně věnuje, byť k vývodům svých krajanů chová značnou skepsi a jeho pečlivá měření ukazují něco jiného. I proto byl z vědecké obce německé antropologické komory vyštípán a svému badání se věnuje jen jako koníčku. Věří, že lidstvo je třeba a možno dále zlepšvat. Dopoledne navštíví ještě rodinu továrníka Weinera, aby se jich poptal na zdraví a odpoledne se věnuje svému oblíbenému sportu - šermu. Večer pak tráví s knihou či poslechem rádia.

 

Úterý poskytuje Otto svoje služby prostým lidem, z nichž mnozí platí v naturáliích, což je ostatně od dob krize považováno za jistější platidlo než říšská marka. Večer obvykle tráví ve své oblíbené kavárně sám nebo s několika nejbližšími přáteli rohovorem nad politkou a událostmi poslední doby.

 

Středy opět věnuje obchůzce bohatých rodin o jejichž zdraví pečuje a odpoledne si obvykle vyjde na procházku se slečnou Elenou Wintermarovou o jejíž ruku by rád usiloval, ale trochu jej děsí její revolucionářské smýšlení a tíhnutí k ideám komunismu o značné emancipovanosti ani nemluvě. Otto se rád považuje za pravého gentlemana ze staré školy, ochránce slabých a bezbranných, což dohromady s Eleninou představou úplně nefunguje. Což jej ale zároveň neustále přitahuje.

 

Čtvrtek je zvláštní den a ne zrovna příjemný. Po svém návratu do Berlína v roce 1927 dostal doktor von Messerturm od otce dárek k promoci, švýcarské kapesní hodinky. Bylo to překvapivé a poněkud bolestné setkání po letech odloučení a propast mezi nimi se tím ještě prohloubila, neboť to byla jakási tichá výčitka, proč nepřijel dřív a matku třeba nezachránil. Heinrich von Messerturm (Ottův otec) žije ve starobinci na předměstí Berlína, kde jej doktor von Messerturm navštěvuje pravidelně, první čtvrtek v měsíci. Jsou to však návštěvy spíše povinnostní a oběma se uleví, když se po partičce šachu rozloučí. Jinak spolu prakticky nemluví.

 

Pátek je opět věnován obyčejným pacientům a odpoledne doktor von Messerturm věnuje péči o své zdraví - sportu.

 

V sobotu jej obvykle navštěvují pacienty zajímající se o jeho specializaci ve výkladů snů, kteří do Berlína mnohdy cestují z velké dálky. Řeší jejich i svoje problémy, protože i jeho nyní pronásledují zvláštní a podivné sny. Domnívá se, že příčina by mohla být v nedávném konfliktu s členem NSDAP, který křičel cosi výhružného poté, co mu doktor von Messerturm sdělil, že vypadá jako poloopice a k čisté rase má sakra daleko. Od té doby se Otto tak trochu obává o svůj život byť na svou odvahu je hrdý a při té příležitosti vytáhl i jeden z posledních havanských doutníků, které si schovává jako jednu z mála svých neřestí, na oslavu podobných drobných vítězství.

 

Neděle obvykle neplánuje, ale snaží se odpočívat...

< Postavy: Otto von Messerturm >
základní info Postavy: Bertrand Schtöckel
Napsal Jerson 06.01.2007
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11569595336914 secREMOTE_IP: 54.205.238.173