Mnoho důvodů, proč je Harry Potter úplný hlupák

Harry Potter, velký hrdina, který spasil kouzelnický svět před Lordem Voldemortem, velký čaroděj, který obětoval mnohé, aby se mohl postavit za nevinné... a nebo jen úplný niemand, který je vláčen příběhem jakožto figurka na šachovnici, na které hrají významnější, za které on jen slízne smetanu?
Napsal sirien
Obsah článku:
Sedm knih o Harry Potterovi, o tom, jak bojuje s úskalími svého života, vyrovnává se se svou minulostí i přítomností, o tom, jak sbírá síly na velký střet, nám vnucuje představu toho, že Harry je hlavním aktérem, který stojí mezi Voldemortem a těmi ostatními. Podíváme-li se však blíže na to, co se v příběhu děje, začnou nám v této představě vznikat docela zajímavé trhliny.

Harry zabil Siriuse Blacka

Ano - Harry Potter je tím, kdo zapříčinil a nese zodpovědnost za smrt Siriuse Blacka, svého kmotra, nikoliv Belatrix nebo Voldemort. Vzpomeňte si v páté knize na Vánoce - Harry tam od Siriuse dostane dárek, ale v jednom ze svých iracionálních hnutí mysli, ke kterým se ještě vrátím, se rozhodne jej neotevřít.
Spojení mezi ním a Voldemortem Harrymu umožní nahlížet do Voldemortovy mysli, před čímž jej všichni rozumní (Brumbál, Hermiona) varují, Harry je však neposlechne, je naprosto přesvědčen o tom, že ve svých patnácti letech s nedokončenou školou může konkurovat mágovi nejvyššího levelu. Důsledek se dostaví obratem - Voldemort využije spojení mezi sebou a Harrym a podsune Harrymu vizi zajatého a mučeného Siriuse na Ministerstvu. Harry nejenže je tak pitomý, že mu nedojde podivnost celé té scény (mučení nepřítele provádí Voldemort v jedné z centrál svých nepřátel), ale ani si nevzpomene na varování o rizikovosti vizí, hrábne mu a vrhne se s bandou dalších školáků na Ministerstvo proti elitním Smrtijedům. Na jeho záchranu se tam pak musí dostavit Sirius a zemře přitom.
Až poté Harry rozbalí Siriův vánoční dárek a zjistí, že se jedná o kouzelné zrcátko, jehož druhá část byla u Siria, a která společně fungovala jako instantní videotelefon. Stačilo se tedy probrat z Voldemortovy vize, vzít polekaně zrcátko, provést dialog typu:
"Sirie, hej, si ok!?"
"Jo, proč bych nebyl?"
"Ale, Voldemort mi poslal nějakou vizi toho, že Tě mučí na ministerstvu."
"Fakt? Super, dám info Brumbálovi a podáme si ho tam, díky a dobrou."
A pár Smrtijedů by to mělo spočítaných.

Harry nedokáže zvládat vlastní emoce

Myslím, že je zbytečné rozebírat nějak víc konkrétní příklady, jen se podívejte napříč knížkami. Harryho úroveň EQ (emoční obdoba IQ) je na úrovni bodu mrazu, není s to se vypořádat prakticky s žádným tlakem, který na něj někdo vytvoří, možná jde o to, že autorka nezvládala napsat chlapeckou postavu, ale tak nebo tak výsledkem je jakýsi uzlíček nervů, který vůbec nereaguje přirozeným způsobem. I jeho přátelství s Ronem připomíná mnohem víc vztah dvou náctiletejch nanynek než vztah mezi dvěma dospívajícími kamarády.
K jeho emocím se ostatně váže i další úžasný kix, a to:

Harry se zhroutil z toho, že je jeho osudem zabít Voldemorta a být vrahem

Ano, já vím, že to na první pohled vypadá správně, patnáctiletej typ se sesype, když mu oznáměj, že se má stát vrahem. Ale podívejte se na to blíž.
HP se odehrává ve světě, kde bychom Voldemorta a jeho stoupence mohli přirovnat k teroristům s partyzánskou armádou. Oficiální síly (nějaká ta policie a armáda) jsou proti nim v defenzivě, navíc jsou mnohdy sami infiltrované. Jedinou hráz proti Voldemortovi tvoří de fakto druhá partyzánská skupina, Fénixův řád. V takovém světě prostě jedinci mnohem více bojují sami za sebe, místo toho, aby se nechali chránit úřady.
Voldemort zabil Harryho rodiče, pokusil se zabít jeho, a to do té doby hned dvakrát (a to počítám jen pokusy, které provedl osobně), jeho stoupenci zabili Harryho kmotra, ohrozili Harryho přátele... Harry měl desítky důvodů Voldemorta nenávidět a chtít jeho smrt, já na jeho místě bych snil o tom, že Voldemortovi rozpářu vnitřnosti velmi tupou kudlou, a Harry se místo toho rozbrečí, když se dozví, že to má být on, kdo Voldemorta zabije? (Nemluvě o tom, že tam má ještě utěšující skutečnost, že jinak by zabil Voldemort jeho - já nebo on, to by bylo o to snazší.)

Harry nikdy nic nedokázal sám

Zcela vážně. Namátkou:
Harry by nedokázal zachránit Kámen mudrců, co víc, on sám v jeho záchraně udělal minimum, spíš naopak. Kdyby se ke Kameni nechtěl dostat, tak ho Quirel ani nikdy nedokáže dostat ze Zrcadla, Brumbál by stihnul dorazit a vyříkat si to s nim sám, Voldemort by nemusel dokázat uniknout. Místo toho Harry vyloví Kámen, Quirel ho může dostat, Brumbál musí zachraňovat Harryho, místo toho, aby se staral o Voldemorta.
Harryho jediná zásluha na tom, že se dokázal dostat do Tajemné komnaty byla ta, že mu Voldemort kdysi předal jednu svou schopnost. Do Komnaty se dostal, protože jej tam Voldemort nalákal na Giny a chtěl se s ním setkat. Lockhart se porazil sám, protože Ron byl neschopnej a chudej, takže měl zrasenou hůlku. V samotné komnatě dostával Harry děsně, ale fakt děsně po hubě, až nakonec přiletěl Fawkis, kterej baziliškovy vykloval oči. Pak Harrymu hodil klobouk, z něhož Harry vytáhl meč... kterým probodl slepého, již zmrzačeného hada, jehož zubem pak zrasil deník... em... co z toho že je vlastně Harryho zásluha?
Třetí kniha je ještě lepší. Sirius a Klofan mají jít na popravu, Harry už totálně netuší, co má dělat... Přijde Brumbál a pošle ho na cestu zpátky v čase s přesnými, i když aby to nevypadalo, tak trochu šifrovanými instrukcemi. Ne že by je dešifroval Harry, ale Hermiona už se tou dobou musela smířit s tím, že za její úspěchy se gratuluje Harrymu.
Čtvrtou knihu netřeba komentovat, Harry zvítězil, protože se mladej Skrk/Moody činil. I tak mu to ale dalo zatraceně práce a Harryho k vítězství musel takřka donutit. Voldemort jej nezabije; ne protože by Harry byl nějak úžasný, ani protože by byl odvážný (schovává se za tunou náhrobků a nakonec když už neví kudy kam, tak podobně jako krysa v koutě prostě skočil a kousnul, když už mu nezbývalo nic jiného), ale jenom a pouze protože jeho hůlka byla čistě náhodou sesterská tý Voldemortovy a nějak divně spolu interagovaly. Pak ho samozřejmě ještě k tomu musel zachránit někdo další, již mrtvý.
Harry je prostě do svých vítězství tlačen a manipulován. Sám na nich nenese skoro žádnou zásluhu, spíše naopak, docela často těm, kdo se ho snaží k vítěstvím dostat, vzdoruje. Dokonce i v okamžiku jeho údajného triumfu mu musí přijít na pomoc již mrtvý Brumbál, aby mu situaci vysvětlil, místo toho aby ji Harry sám pochopil. Všimněte si také, že děj sedmé knihy se stále odehrává nikoliv podle Harryho, ale podle intrik již mrtvého čaroděje.
< Harry >
Ostatní
Pokud někoho zajímá velice trefný antipotter díl jednoho suprového komixu, pak:
Odrer of the Stick 253
Hůlkový řád 253
Napsal sirien 28.11.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 231 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.15723490715027 secREMOTE_IP: 3.238.79.169