Střípky Mezoameriky: Zbraně a zbroje

Obsah článku:

Zrod obsidiánového meče

Popis: podobně, jako tento umělecký předmět, mohla vypadat bojová pádla severoamerických indiánů

 

Severoameričtí indiáni chtěli také udělat z kyje užitečnější zbraň, vzali proto velmi tvrdé dřevo z jednoho z místních stromů (anglicky ironwood) a snažili se vytvořit ostří. Jako základ si vzali pádlo nebo špachtli, tvary jim dobře známé, a naostřil jejich hrany. Tímto způsobem vznikl jakýsi dřevěný meč. Později se stal velmi populární dřevěný meč ve tvaru evropské pušky (nachvilku ho pujčili do Mesoameriky a hádejte co měl na sobě, když se jim vrátil? No samozřejmě že obsidiánový trn).
Tento typ zbraně se brzy rozšířil i do Mesoameriky. Zdejší všemožné variace na meče-kyje španělé označovali slovem macanas. Oblíbeným designem byl huitzoctli, což byl čtvercový kyj s "nabroušenými" hranami (jeho rozšířením byl macuahuitzoctli, který měl navíc "čtyři hlavice" a osten na špičce, sám si to přesně neumím představit, ale přirovnávají to ke kropáči), jednalo se nejspíš o zbraň nejčastěji nošenou nejnižšími vrstvami ve válce.
Klasickou technikou, kterou si lidé přinesli již při překonávání Beringova mostu (což byl pevninský most mezi Asii a Severní Amerikou), bylo vkládání kamenné čepele do dřevěné násady. U kratší čepele, jako jsou nože nebo kopí, se vzal dostatečně ostrý kus kamene, nejčastěji pazourek nebo obsidián, a jeden jeho konec se zasadil do dřevěné násady. U delších čepelí to tak nešlo, jednak byl tak velký kus kamene velmi těžký a druhak byl velmi křehký (ačkoliv je znám krátký meč s čistě obsidiánovou čepelí, jde však o ceremoniální předmět). To se vyřešilo vkládáním většího množství malých čepelí do dřevěné násady. Toto ostří složené z několika segmentů se mohlo v případě poškození jednoduše opravit a zároveň bylo lehké. V Mesoamerice si tuhle techniku přímo zamilovali. Máme tyčku? Vložíme do ni obsidiánový hrot! Máme kyj? Vložíme do něj obsidiánové ostří! Není divu, že když dorazily do Mesoameriky ze severu pádla a špachtle, začali s tím v Mesoamerice experimentovat.

Obsidiánové šavle

Jedním z předchůdců obsidiánového meče byla šavle. Poprvé se šavlemi začali experimentovat už Toltékové, a ačkoliv je jako masovou zbraň v armádě později nahradil obsidiánový meč, Španělé se s nimi často střetávali. Jednalo se vlastně o zbraň s jedním ostřím, která byla na konci zahnutá. Z ilustrací známe více designů (vlastně dva), ačkoliv se zde často opakuje pouze jeden (je celkem normální, že nikdo nemá potřebu malovat naprosto obyčejné věci, tak schválně, viděli jste někdo obraz s mýdlem? Dokonce na obalu mýdla není nakreslené mýdlo, ale nějaká velmi příjemná paní). Ten je vytvořen vlastně přímou aplikací krátkého severoamerického pádla/špachtle (nebo brankářské hokejky) s ostřím. Ostří mohlo být jak na vnější straně, na hrotu, tak na vnitřní straně, která se používala k zaháknutí soupeře. Druhý design šavle vypadal víc jako naše evropská šavle nebo japonská katana.
Myšlenka je taková, že s jedním ostřím a při menším množství materiálu je šavle mnohem lehčí. Díky zahnutí se předá ve směru kolmém na dopad více energie, zbraň pak snáze pronikne soupeřovou ochranou. Jedná se tak o vůbec první čistě sečnou zbraň v Mesoamerice. Paradoxně tak mají šavle větší schopnost dostat se skrz brnění než pozdější obsidiánový meč. Tak proč byly tedy vystřídány obsidiánovým mečem? To se dozvíme už za okamžik.

  

Napsal Colombo 13.03.2011
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 14 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.14039707183838 secREMOTE_IP: 52.14.121.242