Opakovací kuše

V pravidlech je popsána i jedna velmi zvláštní kuše, o níž jsem kdysi v první chvíli pochyboval, jestli není jen výplodem někdy až příliš bujné představivosti pánů od WotC. A víte co? Není. Ona vážně existovala.
Napsal Rytíř
Zatímco středověká Evropa šla v případě vývoje kuší cestou maximální síly, mnohem početnější Číňané (kteří kuši znali už od starověku, možná ji dokonce vynalezli) se snažili co nejvíce zrychlit jejich střelbu. Patrně proto, že jejich vojska více než na kvalitu zbroje spoléhala na početní převahu, mohli si dovolit obětovat průraznost a dostřel ve prospěch rychlosti - a vynalezli opakovací kuši. Je ovšem více než pravděpodobné, že by se tato kuše uplatnila i na evropských bojištích, jen kdyby to někoho napadlo...
Čínská opakovací kuše
Opakovací kuše se v Číně objevila někdy počátkem tohoto letopočtu a vojáci pocházející z vnitřních oblastí země jí byli vyzbrojeni dokonce ještě ve válce s Japonskem, odehrávající se v letech 1894-95. Je tedy zřejmé, že vzhledem ke své ceně a náročnosti výroby byla velmi účinná. Její vývoj probíhal do 6. století n.l., kdy již je prokázána její existence v podobě, která už jí zůstala až do konce jejích dní - je známa jako Chu-ko-nu.
Z této kuše dokázal střelec za pouhých patnáct vteřin vystřelit až deset šipek! Takovou kadencí se nemohla chlubit snad ani opakovačka Old Shatterhanda :) Oddíl sta kušiníků tak dokázal na nepřítele během čtvrt minuty vyslat tisíc šípů, což mělo zcela nepochybně devastující účinek jak z hlediska počtu vyřazených nepřátel, tak i na jejich morálku. Někdy se tyto kuše jednoduchou úpravou vyráběly tak, aby jedním natažením a výstřelem vyslaly šipky dvě. Přesnost takové střelby už samozřejmě nebyla vůbec valná, ale při střelbě salvou byly následky ještě drtivější.
Protože šipky do opakovacích kuší byly mnohem lehčí a křehčí, než ty do klasických evropských, kušiníci je někdy potírali jedem, aby účinky zásahu znásobili.

Rozměry a konstrukce

Lučiště opakovací kuše bylo zhotoveno buďto z jednoho kusu silného bambusu nebo z několika plochých kusů skládaných na sebe. Na délku měřilo 100 až 110 cm; bambus je velmi lehký, proto mohlo být lučiště delší než u evropské kuše a přes svou o něco menší sílu dávat vystřelené šipce stejnou energii jako evropské samostříly (kuše s dřevěným nebo kompozitním lučištěm). Nabíjení zajišťovala jednoduchá páka, která byla na spodním konci zafixována na sochu kuše a zhruba v jedné třetině délky připevněna k zásobníku střel. Ten byl vysoký, také vyrobený z lehkého dřeva. Šipky se pokládaly jedna na druhou do dutiny v jeho středu, která procházela až k místu, kde byl zásobník z boku prořízlý tam, kde se pohybovala tětiva. Po výstřelu se šipky vlastní vahou posunuly dolů, když se pohybem celého zásobníku natáhla tětiva a uvolnila tak prostor pro další šipku (viz níže obrázek - B je tětiva, D šíp a E horní část zásobníku). Nejspodnější šipka pak zapadla do mělkého žlábku, který usměrňoval její let.
Konstrukce zásobníku
Tětiva byla zhotovena ze zvířecích šlach, dřík šipek z bambusu. Jejich špice byly ale ocelové, tedy v porovnání s lehkým bambusem velmi těžké - díky tomu držely nečekaně dobře směr i přesto, že kvůli konstrukci zásobníku vůbec neměly stabilizační křidélka na konci. Zásobník jich pojal deset až dvanáct. V případě dvourané opakovací kuše byl zásobník i socha kuše širší a dutina pro šipky větší - o tolik, aby se tam vedle sebe, s tenkou přepážkou uprostřed, vešly dva sloupce střel. Do žlábků na dně zásobníku pak při natažení kuše zapadly vedle sebe dvě střely, které tětiva po uvolnění vystřelila obě najednou.
V závislosti na velikosti kuše byly šipky dlouhé 30-40 cm. Průměr měly 0,8 - 1 cm. Spoušť tvořil malý dřevěný kolík umístěný svisle v soše kuše. Kolík tětivu vystrčil ven z příčného žlábku zásobníku, který ji držel nataženou.

Nabíjení a střelba

Neuvěřitelnou kadenci 10 nebo prý i 12 střel (pokud byly v zásobníku) za 15 sekund umožňovala geniálně jednoduchá konstrukce nabíjení těchto kuší. Střelec jednou rukou držel kuši zespodu za sochu, druhou rukou ovládal páku pohybující zásobníkem střel. Pohybem dopředu zaklesl tětivu za výstupek v zásobníku a nabil (do žlábku před tětivu spadla šipka, která se nacházela v zásobníku nejníže). Pohybem dozadu pak napnul tětivu a když dokončil pohyb vzad, zároveň i vystřelil.
Spoušť v podobě prostého kolíku se totiž automaticky vytlačila ven v okamžiku, kdy se zásobník pohybem páky dozadu vrátil do výchozí pozice; tehdy dosedl na sochu kuše, kde pro spouštěcí kolík nebyl vytvořen žádný prostor (viz níže obrázek nabíjení opakovací kuše).

Parametry

Účinný dostřel opakovací kuše byl necelých 75 metrů, maximální pak 170-180 metrů. S touto kuší nebylo možné mířit tak, jako s klasickou, ale na zacházení byla snad ještě jednodušší. Nabití, založení šipky a vlastní výstřel obstaral jediný pohyb pákou dopředu a dozadu, který mohl být tak rychlý nebo pomalý, jak si jen střelec přál (obě fáze nabíjení viz níže obrázek). Moderní repliky těchto kuší mají napínací sílu 32 kg, tah na páce při nabíjení však činí pouhé 3 kg. Třicetikilogramový tah lučiště je na samé hranici toho, aby střela z této kuše dokázala i na krátkou vzdálenost proniknout dostatečně hluboko do těla, aby opravdu zabíjela - a to i co se týče neobrněného člověka. Jakmile by byla ve hře v podstatě libovolná zbroj, třeba i obyčejná silná prošívanice, šipka z téhle kuše už by ho nemohla ohrozit.
Z toho důvodu usuzuji, že původní opakovačky měly o něco větší tah; někde kolem 45-50 kg, tedy takový, aby se ještě díky přenosu sil v poměru 1:10 pákou dal utáhnout jednou rukou. Nezdá se mi příliš uvěřitelné, že by čínští vojáci opravdu spoléhali jen na několikanásobné zranění "deštěm" střel, i kdyby to mělo být v kombinaci s jedem.
Nabíjení opakovací kuše
Použitá literatura
Payne-Gallwey, Ralph: The Book of the Crossbow

Opakovačka v d20

Přestože je opakovací kuše uvedena přímo ve standardních pravidlech d20, nedoporučuji ji používat zároveň s klasickými středověkými kušemi. Tyto zbraně vznikly a vyvíjely se ve velmi odlišných kulturních i technologických podmínkách, nemluvě o podnebí (opakovací kuše spoléhá na vlastnosti bambusu, které v Evropě u jiných dřev nenajdete). Ve velkém by se proto vedle sebe neměly objevit. Pokud je přesto chcete použít, např. abyste zdůraznili rozdíly mezi zeměmi vašeho světa nebo ozvláštnili hru speciální zbraní, doporučuji vám změnit parametry opakovacích kuší vzhledem k výše uvedenému následujícím způsobem:
Název Cena Zranění (S) Napínací síla Pásmo dostřelu Váha
Opakovací kuše 50 zl 1k6 0 60 stop 7 lb
9.11.2007 opraven údaj o mechanismu výstřelu a doplněn popis nabíjení.
23.11.2007 doplněny parametry o tahu a průraznosti.
Napsal Rytíř 21.04.2006
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 131 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12876105308533 secREMOTE_IP: 3.147.104.120