Zeměplocha Terryho Pratchetta: Čarodějky

Obsah článku:

Esmeralda "Bábi" Zlopočasná

Nejrovnější mezi všemi sobě rovnými čarodějkami hor Beraní hlavy je Esmeralda "Bábi" Zlopočasná. Je to nejmocnější čarodějka od dob Černé Alison (což byla její babička), později se stává nejmocnější vůbec. Má ráda Dobro a Pravdu. Obojí ordinuje v koncentrované podobě, již lidé nemají rádi. Nikdy nedává lidem, co chtějí, ale vždy to co potřebují, což se jim obvykle líbí ještě míň. Není to hlava horských čarodějek. Jak bylo řečeno v jedné knížce, čarodějky nemají žádnou náčelnici. Kromě jiného, Bábi by to nedovolila.
Je mystriní hlavologie (přijďte za psychologem že vidíte zelený bubáky a on vás přesvědčí, že neexistují. Bábi vás postaví na židli a dá vám koště s velmi tvrdou násadou) a Zapůjčení (vleze do cizí hlavy, obvykle zvířete, ale lepší nepokoušet) a nemá ráda magii.
Je velmi inteligentní. Být inteligentnější než ona zároveň znamená být natolik chytrý, aby jste to nedali najevo.
Má v sobě Temné stránky. Její Temné stránky se jí obvykle bojí. Lancerskými lesy prochází s jistotou, že jsou v nich strašlivá stvoření a že ona je tím nejhorším z nich.
Terry Pratchett kdysi napsal, že s Esme je potíž. Musí jí držet hodně na uzdě, protože je to natolik silný charakter, že ať se vyskytne kdekoliv, vždy strhává všechen děj k sobě.

Gyta "Stařenka" Ogg

Bábinou věrnou přítelkyní je Gyta "Stařenka" Oggová. Fungují s Bábi jako tým. Bábi jedná a Stařenka po ní uklízí mrtvé a ošetřuje zraněné. Možná je i chytřejší, ale jak bylo řečeno, pokud ano, rozhodně to nikdy nedá znát. Esmeralda Zlopočasná je na povrchu tvrdá jak žula a milá jak puchejř a v jádru tvrdá jak diamant. Stařenka je mírná, příjemná a milá osoba. Ráda si dá skleničku. I tu druhou. A když jsme u tý lahve... jako mladá byla "pěkná poběhlice", spala s kdekým, měla postupně po sobě i dost manželů, a má opravdu mnoho dětí a každé z nich má opravdu mnoho dětí a Stařenka je hlavou klanu. Co se děje, ona se doví. Ač je milá a hodná, v nitru je možná tvrdší než Bábi. Lidé ji mají rádi. Mají ji o to radši, že v případě potřeby je ona to jediné, co stojí mezi Bábi Zlopočasnou a světem.

Silver

Stařenka má kocoura. Jmenuje se Silver. Pro ní to je malej miláček. Pro vše a všechny ostatní to je hajzl co se vrhá na vše do velikosti medvěda včetně a znásilní vše v dosahu, má jen jedno oko a spoustu jizev a je otcem a asi i dědečkem víc jak poloviny koček v okolí. Později dostal možnost se měnit do lidské podoby. Vypadá v ní jako pirát a jeho sexuální aura jde skrz stěny. V průběhu knih zabil dva upíry. Prostě ho štvali.

Magráta Česneková

Poslední z původního tria je Magráta Česneková, jak řekla (ne)jednou Bábi, zmoklá slepice. Je to vzor, nebo spíše obraz, dnešních čarodějek z New age. Zatímco Bábiny léky obsahují Sacharózu a Aquu a proto vás vyléčí, tak to sakra už vypijte!! Magrátiny léky obsahují spousty a spousty rozličnýchj bylin ze spousty herbáří z jejího domku a mimochodem, neměli by jste pít tolik alkoholu. Nechodí v černé a nenosí klobouk. Ale okultní symboly, náušnice a přívěsky tvoří asi tak polovinu její váhy.
Bábi a Magráta se s příběhy vyvýjely. Bábi rostla co so moci, Magráta dospívala a moudřela. Časem si vzala Lancerského krále (to je taky vtipné, ale musel bych spojlerovat) a stala se královnou. Stařenka zůstala doteď taková, jaká byla. Lidé jako je Stařenka se stejně nemění.

Agnes Nulíčková&Perdita X Zasněná

Časem se k těmhle třem přidala Ágnes Nulíčková a Perdita. Agnes je přízemní, rozumná, jemná a milá osoba, co vidí věci pragmaticky, ale schází jí sebevědomí. Perdita je povznesená lady. Sebevědomí jí neschází, ona ho má tolik, že ani neví, že by mohlo nebýt. Nic moc jí nerozhodí. Je sarkastická a inteligentní a rozhodně, a to je nutné zdůraznit, to není příjemná osoba. A dělá věci tak, jak by je chtěla dělat Ágnes, kdyby sebrala odvahu. Bohužel, není tak štíhlá, jak by chtěla, protože je nucená sdílet s Ágnes její tlusté tělo. Perdita na počátku byla jen alter ego Ágnes, jenže pro čarodějku, nebo dívku, která má Nadání, jsou alterega nebezpečná. A když jim navíc dáte jména, mají tendenci začít žít vlastními životy. A tak se Perdita zrodila, oddělila a sílila. Ágnes z toho nadšená není.
< Postavy série >
úvod do Zeměplochy Knihy
Napsal sirien 04.03.2008
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11964702606201 secREMOTE_IP: 3.227.239.160