Zeměplocha Terryho Pratchetta: Hlídka

Obsah článku:
T. Pratchett píše:
Můžete jim říkat palácová garda, městská stráž nebo prostě hlídka. Ať už se budou jmenovat jakkoliv, jejich úloha ve většině fantasy románů je stejná. Zhruba ve třetí kapitole (ve filmu pak v po prvních deseti minutách promítání) vtrhnou do místnosti, jeden po druhém ukázněně zaútočí na hlavního hrdinu a dají se pobít. Nikdy se jich nikdo neptá, jestli o to stojí.
Tahle kniha je věnována jim
Tato série knih je o Ankh-Morporské Noční hlídce a později o Hlídce jako takové. Je o jejím veliteli, ale i o jejích mužích a ženách a těch ostatních.
Kdysi dávno měl Ankh-Morpork Hlídku. Tu ale Patricij lord Vetinari rozebral, rozložil a nechal na pospas, protože se mu nehodila do cechové reformy města.
V Noční hlídce zůstali jen tři zoufalci, Noby Nóblhóch, Fred Tračník a její velitel, kapitán Elánius. Byla to banda flákačů a ožralů, kteří chodili městem, zvonili na zvonec a řvali, že je všude klid a mír (a když zrovna nebyl, tak šli řvát tam, kde byl). Pak přišel Karotka Rudykopalsson. A vše změnil...

ožrala Samuel Elánius /// Jeho jasnost vévoda sir Samuel Elánius, rytíř

Velitel Hlídky, Samuel Elánius prošel během knih velmi velkým vývojem. Na začátku to byl člověk, jenž se jen těžko odtrhával od své flašky, povaleč a budižkničemu. Pak se ale vzpamatoval a dal se do práce... a než se Ankh-Morpork rozkoukal, měl Hlídku, která více než fungovala a časem se stala vzorem pro Hlídky ostatních měst. Kouří doutníky, které mu jsou náhradou za alkohol. Nenávidí upíry... on teda nenávidí i trpaslíky a trolly a lidi a všechny ostatní, ale nenávidí je všechny stejně, takže na tom není nic špatného. Ale upíry nenávidí obvzlášť.
Sam Elánius věří, že by tu měla být nějaká Spravedlnost a že zákony platí pro všechny stejně. Je to schopný velitel a organizátor a také výborný polda. Má v sobě dost temných stránek, ale ty drží uzavřené velmi hluboko a nepouští je ven.
Nesnáší šlechtu. Asi právě proto z něj lord Vetinari časem udělal vévodu.
Vzal si lady Sybilu Berankinovou, šlechtičnu a pravděpodobně nejbohatší ženu v Ankh-Morporku, vášnivou chovatelku baheních draků. Od té doby stále nemá rád šlechtu, ale jako šlechtic ji může mít nerad z pohodlného křesla

lord Havelock Vetinari, patricij

Stínem Sama Elánia je Lord (Havelock) Vetinari, Patricij Ankh-Morporku, jeho svrchovaný vládce a tyran. V AM vládne klasická demokracie - jeden muž = jeden hlas. Patricij je ten muž a tedy i ten hlas.
V AM není prakticky nic, o čem by lord Vetinari nevěděl. Mohli by jste se zavřít ve sklepě, zatarasit okna i dveře, pak se prokopat do vedlejšíhlo sklepa o dva bloky dál a tam udělat totéž... a druhý den by se vás Vetinari se zdvořilým zájmem zeptal, jestli tam na to v tom druhém klepě nebyla příliš tma.
Vetinari je inteligentní v tom nejzákeřnějším a zároveň nejdoslovnějším slova smyslu. S jeho intelektem by si dost možná pořádně neporadila ani Bábi Zlopočasná (viz čarodějky), rozhodně se to nedaří nikomu z jeho nepřátel, protivníků ani zahraničních politiků. Kdysi vystudoval v cechu vrahů, což jej dost pravděpodobně drží stále ještě naživu.
Vetinari je nepříčetný tím, že je neskutečně příčetný. Je dokonale vyrovnaný a připravený čelit čemukoliv, co jej potká.

seržant Tračník a desátník Nóblhóch

Dalšími postavami Hlídky jsou seržant Fred Tračník a desátník Noby Nóblhóch, nerozdělitelná to dvojka. Fred je zbabělý, nijak zvlášť chytrý úředník, klasický polda, co vám leze na nervy, když potřebujete nahlásit zločin, kdykoliv připravený odložit nehodící se případ nebo přijmout nejsnazší řešení, zato s úžasným talentem řvát na lidi, kteří jsou jeho pořízení nebo jsou oproti němu v jiné podobné nebo větší nevýhodě.
Noby je malý zločinec, zlodějíček, který má ale vcelku dobré srdce. Vypadá trochu jako opice, ale má Vetinarim podepsaný doklad o tom, že je to člověk.
Oba dva sice nejsou nic moc detektivové, ale znají podsvětí, vědí, co se kde chystá a kdo za čím stojí. Jediný letmý pohled na ulici jim stačí k tomu, aby věděli všechno o tom, co se na ní děje i aby věděli o každém, kdo na ní nechce být viděn.

kapitán Karotka Rudykopalsson

K Hlídce se hned na začátku připojil a všechny změny inicioval svobodník-čekatel, kapitán (průběžně) Karotka Rudykopalsson. Je to trpaslík. Měří asi tak dva metry... trpaslíci jej adoptovali kdysi dávno, ale on se pak rozhodl odejít do AM hledat své štěstí (v dole stále omdléval, když se mlátil hlavou o strop.). Domů stále posílá dopisy a peníze, jako každý jiný správný trpaslík.
Karotka je samý sval a na první pohled je velmi jednoduchý. I na ten druhý. Ale není - jak řekla Angua, jen někdo VELMI složitý se může jevit TAK jednoduchý, stejně jako pouze PERFEKTNÍ herec umí zahrát herce špatného. Ve skutečnosti je chytrý a má talent pozorovat své okolí i lidi v něm.
Karotka má Charisma. TO charisma. Lidé kolem něj dělají to, co chce... prostě protože jej nedokáží zklamat. Má také okázale nekouzelný meč, který je ale vždy perfektně ostrý. Karotka má stálý vztah se seržantkou Anguou a vůbec mu nevadí, že to je dost často pěkná čubka.

seržantka Delfína Angua von Überwald

Mojí nejoblíbenější postavou Zeměplochy je právě seržantka Delfína Angua von Überwald, nebo prostě jen Angua. Velmi krásná, inteligentní a příjemná dlouhovlasá blondýnka, co utekla z domova, protože to tam už prostě nemohla vydržet. Má stálý vztah s Karotkou, i když jí pár věcí trápí.
Angua se každý úplněk (a kdykoliv jindy kdy se jí chce) mění v ušlechtile vypadající vlčici. Problém je, že vlkodlačí genetika je nestálá... a křížit se s lidmi, z toho mohou být i štěňata.
Angua je v hlídce jakýmsi pohledem racionální kritiky, je v hlídce, protože je tam Karotka, ale sama ji tak šíleně oddaná není.

seržant Navážka

Další postavou je troll seržant Navážka, kdysi bouchač z podsvětí, dnes výtečný policista, jehož policistování spočívá v umírněném násilý a ve zcela neumírněném řvaní. Aby jeho silikonový mozek fungoval i ve vedru, nosí chladící přilbici.

Pleskot Řiťka

Samozřejmě nelze zapomenout na Pleskot Řiťku, trpaslíka, který (s Anguinou pomocí) spustil v Ankh-Morporku revoluční vlnu v trpasličí módě a identitě. Kdysi byl alchymistou, pak jej ale vyrazili, protože vyhodil cech do vzduchu i s cechovní radou. V hlídce zajišťuje důkazy a místo činu.
V hlídce je i spousta dalších postav, ale tyhle jsou ty hlavní.
< Postavy série >
úvod do Zeměplochy Knihy
Napsal sirien 15.03.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 7 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.15398621559143 secREMOTE_IP: 3.138.200.66