Zeměplocha Terryho Pratchetta: Samostatné knihy

Obsah článku:
První takovou knihou jsou Pyramidy (7)
Pteppic je synem faraona a je na studiích v Cechu vraů v Ankh-Morporku. Těsně po jeho závěrečných zkouškách jeho otec zemře a je na něm, aby nastoupil na jeho místo.
Po návratu zjišťuje, jak je jeho země zaostalá... nebo spíše zavřená v časové bublině. Zjišťuje, že vlastně nevládne on, ale nejvyšší kněz. Je tam také ta dívka z otcova harému, která má být popravena za to, že odmítla spáchat sebevraždu a doprovodit svého pána na onen svět. A vše se, jako vždy, dále komplikuje. Když se začne dostavovat pyramida, v níž má být pohřben jeho otec, tak se začnou dít věci které se nikdy neděly, protože to má být největší pyramida ze všech.
Někteří lidé se k Pyramidám staví dost kriticky, všichni se shodují že část knihy než Pteppic odjede z Ankh-Morporku je výtečná, ale zbytek knihy... není špatný, ale nepatří zrovna ke špičce...
Druhou nezařazenou knihou jsou Pohyblivé obrázky (10). Na počátku zemře člověk, kněz, Strážce Svatého lesa.
A Svatý les ožívá.
V Ankh-Morporku alchymisté objeví způsob, jak vytvářet film. Protože vědí, že by se to mágům nelíbilo, tak se odstěhují pryč. A tak začíná nová doba, éra Stříbrného plátna. Objevují se první krátké filmy a s nimi první hvězdy, s filmy se pomalu vkrádá zákeřná reklama... a filmy se dostávají i do Ankh-Morporku.
Ale ne vše je tak pěkné. Mágové mají své důvody, proč se jim to nelíbí. Jo a taky je tu Gaspoda, Mluvící pes... vůbec poprvé, co se v Zeměploše ukázal, pak už tam tak nějak zůstal (v sérii Hlídek)
Pohyblivé obrázky si každý, kdo je četl, vychvaluje... pokud tedy má humor TP rád.
Kromě Gaspody jsou hlavními postavami dva herci - Ginger, dívka, která nechtěla strávit zbytek života kydáním hnoje u krav, a tak zaprodala své vnady publiku, a Viktor, jehož strýček mu odkázal ohromné peníze, pokud půjde studovat a pokud se nestane mágem - což je pro studenta Neviditelné university trochu problém, který Viktor vyřešil tak, že se vše perfektně naučil, a pak test nenapsal dost dobře aby byl přijat, ani dost špatně aby ho natvrdo vyhodili.
Pak jsou zde téměř všemi milovaní Malí bohové (13), kniha s vytříbeným humorem a dějem, ale i s hlubšími myšlenkami
Hlavním hrdinou je Bruta, prostý mladík z církve Velkého Oma (parodie křesťanské církve ve středověku), který se zaplete do velkých věcí, do války s Efebe, takovou parodií antických Athén, a do příchodu nového proroka jeho církve.
S Brutou cestují ex-kvizitor Vorbis, šedá eminence Omniánské církve... a taková želva, která je ve skutečnosti Om osobně. Om který ztratil všechnu svou moc...
Nevšední pohled na víru, církev, ale také na antiku. Vřele doporučuji...
Třetí takovouto knížkou je Pravda (25) Ankh-Morporský pisálek Mikuláš ze Slova se omylem nachomýtne k počátkům knihtisku a stane se prvním vydavatelem novin.
A tím začínají problémy. Cech rytců se přejmenuje na Cech rytců a tiskařů. Vznikne bulvární konkurence... a navíc se objeví komplot proti Patricijovi.
Městem pobíhají pánové Zichrhajc a Tulipán a zabíjejí lidi.
A Mukuláš brzy neví co dřív...
Docela dobrá knížka, teda patří ke špičce, ale mě se nelíbí Mikuláš, protože tam udělal nějaké ubližky mojí oblíbené Angue (: . Celkově by kniha mohla být s trochou odstupu ještě zařazena k Hlídce, protože ta tam také vystupuje, stejně jako Patricij, cechy a další klasické postavy Ankh-Morporku, ale osobně se domnívám že patří spíše ke knihám samostatným.
Čtvrtou knížkou této nesérie je Podivný regiment (29)
Je o Apoleně, co se převlíkne za kluka a přidá se k armádě v zemi obsazované Ankh-Morporkem (pod vedením Řezníka Elnia) a jeho spojenci. Země je zdevastovaná válkou a diktaturou...
Apolena se přidá k nově sestavenému regimentu, ve kterém je i troll, trpaslík, upír...
Popravdě tahle knížka patří IMO k těm nejhorším mezi Zeměplochou. Humor zaostává, děj takový divný, z knihy přímo září, že Terry neměl nijak moc nových nápadů, opakují se staré náměty... celkově mi přijde že ve snaze sdělit nějakou hlbší myšlenku v této knize trochu zabil svůj styl.
No a nakonec kniha zatím předposlední, Zas(r)laná pošta (30).
Tato kniha je zatím osamocena, ale vypadá to, že se z ní stane série, dle mých informací bude příští kniha opět o Vlahoši von Rosret, zloději a podvodníkovi - sportovci, kterého Vetinari vytáhl zpod katovi sekyry (oprátky, přesněji), aby mu dal za úkol obnovit Ankh-Morporský poštovní úřad.
Vlahoš při obnově úřadu narazí na mnoho problémů... mimo jiné na skupinu podvodníků kolem Semaforové společnosti...
Zaslaná pošta je výbornou knihou, označovanou také za Pratchettův návrat od experimentů jako je tak trochu Zloděj času a určitě Podivný regiment k osvědčené kvalitě.
< Knihy a jejich postavy >
úvod do Zeměplochy
Napsal sirien 21.03.2008
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12250685691833 secREMOTE_IP: 18.212.87.137