D&D 4e: Základy kouzelnictví

Obsah článku:

Vlastnosti

"Magie není řízena dobrými úmysly, pěknými zaklínadly, leprikóny nebo jednorožci. Pokud nejste chytří, zruční a mazaní, nemáte šanci se naučit víc než pár základních kouzel."
- Dazarain z Magické gardy Stříbroluní

Kouzelníci upřednostňují Inteligenci, ale musí se také soustředit na některé další vlastnosti, aby ze svých kouzel vytěžili plný potenciál. Podívejme se tak na tyto vlastnosti a vše, co musí kouzelník vzít v úvahu.

Inteligence
Nejdůležitější vlastností kouzelníků je Inteligence, neboť ovlivňuje hody na útok a poškození. Inteligence také napomáhá Mystice, dovednosti, kterou budete často využívat při rituálech a pátrání v mystických vědomostech. Inteligence také přispívá k dovednosti Náboženství, kterou rovněž můžete potřebovat při rituálech.

Moudrost
Pokud se chcete specializovat na Orb břemene, vysoká Moudrost je nesmírně důležitá. Když použijete orb, oprava vaší Moudrosti se připočte jako postih k záchrannému hodu, v němž musí zasažený nepřítel uspět, aby se zbavil nepříjemných účinků vašeho kouzla. Vysoká Moudrost je taktéž užitečná, pokud se rozhodnete používat rituály založené na znalosti Přírody nebo Léčení.

Konstituce
Ačkoliv z vysoké Konstituce mohou těžit všechna povolání bez výjimky (získáte více životů, léčivých přílivů a vyšší Výdrž), některým kouzelníkům pomůže více než jiným. Používáte-li Hůl obrany, jednou za střetnutí si může okamžitým přerušením přičíst k obraně také opravu Konstituce.
Pokud máte Svazek poutání, můžete jednou za střetnutí přičíst opravu Konstituce k poškození povolávacím kouzlem. Využití tohoto nástroje je skvělou cestou jak zvýšit sílu vámi povolaných bytostí.

Charisma
Většina kouzelníků na Charisma skrblí, neboť ho využijí jen tehdy, pokud se rozhodnou pro trénink v Diplomacii (a bez ní se zpravidla obejdou). Někteří si zvolí trochu nadprůměrné Charisma, aby alespoň splňovali předpoklady pro užitečnou odbornost Zaměření na kouzlo (Spell Focus). Pokud však jste iluzionistou, vysoké Charisma se stává nezbytností. S Orbem klamání můžete jednou za střetnutí, když minete cíl iluzionistickým kouzlem, zvolit nový cíl do 3 polí od toho původního a znovu proti němu zaútočit toutéž schopností. Zároveň si k hodu na útok připočtete bonus ve výši opravy vašeho Charisma.


Rozvržení vlastností
Navzdory výše zmíněným radám vám stále může připadat poněkud ošemetné, jak si správně rozdělit vlastnosti. Následující ukázková rozvržení by vám v tom měla pomoci. Jsou založená na preferovaném nástroji, a nikoliv buildu, neboť mistrovské ovládání nástroje je důležitějším ukazatelem pro výši vlastností. Ve výčtu není zmíněn Svazek připravenosti, jelikož se k jeho využívání nevztahuje žádná vlastnost. Tím pádem si můžete zvolit takové hodnoty, jaké uznáte za vhodné.

Orb břemene
Síla 8, Konstituce 11, Obratnost 11, Inteligence 16, Moudrost 16, Charisma 12

Hůl obrany / Svazek povolávání
Síla 11, Konstituce 14, Obratnost 10, Inteligence 17, Moudrost 10, Charisma 12

Hůlka přesnosti
Síla 8, Konstituce 11, Obratnost 15, Inteligence 17, Moudrost 10, Charisma 12

Orb klamání
Síla 10, Konstituce 12, Obratnost 10, Inteligence 16, Moudrost 10, Charisma 16


(Pozn. překl.: Hodnoty vycházejí ze standardní point&buy metody při 22 bodech na rozdělení mezi vlastnosti, viz PHB str. 17. Nejsou tak započítány rasové bonusy k vlastnostem.)
< Vlastnosti >
Nástroje Rasy
Eytan Bernstein se podílel na tvorbě příruček pro D&D 4e Adventurer's Vault, Open Grave: The Secrets of Undead a Arcane Power
Napsal Geralt 02.11.2009
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 0 příspěvky.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.15425109863281 secREMOTE_IP: 3.138.113.188