Bylinkaření pro 5. edici D&D

Obsah článku:

Příprava tinktur

Nasbírané bylinky samy o sobě jsou k ničemu. K uvolnění účinků v nich obsažených je třeba je přeměnit do tinktur, lektvarů, odvarů či mastí.

K přípravě tinktury, či jiného byliného preparátu, je třeba mít k dispozici bylinkářskou, nebo travičskou soupravu, dost nasbíraných bylin na alespoň jednu tinkturu a alespoň jednu hodinu času na přípravu a zpracování bylin. Na konci doby strávené přípravou a zpracováním bylin si hráč hodí ověření Inteligence s SO 15. Pokud je postava, která se o přípravu tinktury pokouší zdatná s bylinkářskou, nebo travičskou soupravou, může si k ověření přičíst svůj zdatnostní bonus. Za každou hodinu navíc strávenou pečlivější přípravou a zpracováním ingrediecí se SO sníží o 1.

V případě úspěchu postava vytvoří jednu dávku tinktury, působící všechny účinky všech bylin, které byly v tinktuře obsaženy. Pokud tinktura obsahuje dvě a více dávek bylinek se stejným účinkem, všechny explicitně stanovená čísla se sečtou (např. dvě sedativa čtvrtého stupně sníží jednu schopnost o 2).

V případě neúspěchu jsou použité materiály nenávratně ztraceny a výsledkem je nechutná břečka bez jakéhokoliv účinku.

 

Metoda užívání

Libovolná tinktura připravená pomocí těchto pravidel je v základu užívána orálně, čili účinek se projeví po vypití. Nicméně, je možné tinkturu upravit pro jiné způsoby užití, tak jak jsou popsány v Příručce Pána Jeskyně (str. 257).

Úprava tinktury k kontaktnímu, zbraňovému nebo inhalačnímu (krychle 1 sáh) užití zvýší SO přípravy tinktury o 2.

Strana krychle mraku tinktury podávané inhalačním způsobem se dá zvětšit, za cenu zvýšení SO o 2 za každý sáh délky strany krychle (tj. krychle se stranou 3 sáhy má SO přípravy tinktury zvýšené o 6).

Zvýšení SO způsobené úpravou metody užívání se pro účely výpočtu SO záchrany proti účinku tinktury nepočítá.

 

 

Míšení tinktur

Tinktury vyrobené podle těchto pravidel lze po vyrobení zkombinovat do jediného flakónku, který bude obsahovat všechny účinky obsažené ve všech tinkturách, které obsahuje. Pokud to postava chce učinit, stačí jedna minuta práce a úspěch v ověření Inteligence. Pokud je postava, která se o přípravu tinktury pokouší zdatná s bylinkářskou, nebo travičskou soupravou, může si k ověření přičíst svůj zdatnostní bonus. Smíchání tinktur automaticky selže, pokud mají jednotlivé tinktury různé metody užívání.

V případě neúspěchu jsou použité tinktury nenávratně ztraceny a výsledkem je nechutná břečka bez jakéhokoliv účinku.

Trvání účinku

Většina účinků působí okamžitě. Nicméně, v některých případech, jako u sedativ třetího stupně, není účinek ani okamžitý, ale nemá ani žádnou explicitně stanovenou dobu trvání. V těchto případech je doba trvání jedna minuta. Tato doba se nedá zvýšit zvýšením množství materiálu, ale dá se zvýšit modifikátory třetího stupně.

 

SO záchrany proti účinku tinktury

Pokud tinktura působí nějaký škodlivý účinek, kdokoliv, kdo je tomuto účinku (nebo účinkům) vystaven musí provést záchraný hod na Odolnost, kde SO je stejná jako SO tvorby této tinktury. V případě úspěchu je zranění poloviční a jakékoliv jiné účinky nepůsobí vůbec.

 

 

 


Český překlad základních příruček páté edice D&D naleznete zde.
A další originální dobrodružství pro DnD 5e zde.

< Vaření tinktur >
Sběr bylinek Příklady bylinek
Napsal Maelik 21.12.2019
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 24 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.14134097099304 secREMOTE_IP: 18.219.112.111