[DrDII] [Fate] Přenesení DrDII hry do Fate

Obsah článku:

Nezapomeňte, že stejně jako DrDII, i Fate vám umožňuje hodit si na cokoliv s bonusem +0 (pokud to není něco, co bez příslušného výcviku či specifického tréninku očividně nelze vůbec provést (typicky např. kouzlení).


Převod povolání a zvlášntích schopností

Vlastnosti (Zdroje)

Ve stylu DrDII považujte všechny níže uvedené možnosti pro akce spíše za okrajové a počítejte s tím, že dovednosti Vlastností budou vaši postavu ovlivňovat spíše pasivně.


Tělo

Tělo je dovednost, která reprezentuje celkové fyzické dispozice vaší postavy - fyzickou sílu, odolnost, hbitost, rychlost atd. Zároveň nepřímo (ovlivňováním fyzického měřítka stresu a fyzických následků) určuje i fyzické rezervy a možnosti postavy.


Překonání: Akci překonání si házíte Tělem kdykoliv, kdy si potřebujete hodit na nějakou fyzickou činnost nevyžadující speciální trénink (tj. takovou, která jasně nespadá pod něktou z dovedností povolání - pokud narazíte na činnost, která je obecná, ale u níž dává smysl, aby vám výcvik v povolání pomohl, házejte na svou vyšší dovednost).


Vytvoření výhody: Hoďte si na Tělo kdykoliv, kdy tvoříte výhodu čistě na základě své hrubé síly či netrénované rychlosti či obratnosti (viz výše ohledně překryvu s dovednostmi povolání).


Útok: Útok je věc vyžadující trénink, Tělo vám proto za běžných podmínek útočit neumožňuje. Tělo teoreticky můžete využít k útoku v konfliktech vedených oboustraně hrubou silou (páka, Conanovské "chytneme se pod krkem a kdo koho dříve uškrtí" atp.)


Obrana: Obrana Tělem nastává kdykoliv, kdy jste vystaveni hrubému útoku prostředí (např. zavalením, udušením, utonutím, chladem, žárem...). Tělo vám neumožňuje bránit se útokům jiných tvorů ani útokům věcí vytvořených za účelem útoku - proti takovým potřebujete výcvik, který je reprezentovaný dovednostmi povolání.
Tělo vám umožňuje bránit se nepřímým důsledkům činnosti ostatních (např. pokud čaroděj podpálí celou zónu, v níž se nacházíte - zde se bráníte prostě okolním plamenům. Nemůžete se ale bránit tomu, když se vás čaroděj rozhodne přímo zasáhnout plmenným výbojem nebo čímkoliv podobným)


Speciální: Tělo vám přidává nové čtverečky fyzického stresu (na 3. a 5. úrovni) a kolonky fyzických následků (na 2. a 4. úrovni). (Viz předchozí strana.)


Triky Těla: Tělo jako dovednost reprezentující jednu ze tří Vlastností nemá žádné vlastní výchozí triky (ačkoliv technicky nic nebrání tomu, abyste si je sami vytvořili). Jako triky Těla jsou však chápány některé rasové zvláštní schopnosti.


Duše

Duše je dovednost, která reprezentuje celkové mentální predispozice vaší postavy - inteligenci, postřeh, paměť, sílu vůle, smyslové vnímání atd. Zároveň nepřímo (ovlivňováním duševního měřítka stresu a duševních následků) určuje i duševní rezervy a možnosti postavy.


Překonání: Akci překonání si házíte Duší kdykoliv, kdy si potřebujete hodit na nějakou mentální činnost nevyžadující speciální trénink (tj. takovou, která jasně nespadá pod něktou z dovedností povolání - pokud narazíte na činnost, která je obecná, ale u níž dává smysl, aby vám výcvik v povolání pomohl, házejte na svou vyšší dovednost).


Vytvoření výhody: Hoďte si na Duši kdykoliv, kdy tvoříte výhodu čistě na základě svého hrubého intelektu, postřehu nebo smyslového vnímání (viz výše ohledně překryvu s dovednostmi povolání).


Útok: Útok je věc vyžadující trénink, Duše vám proto za běžných podmínek útočit neumožňuje. Duši můžete využít k útoku v konfliktech vedených oboustraně čistým intelektem nebo silou vůle (kdo vydrží déle hledět na svíčku bez mrknutí, hra na hádanky atp.)


Obrana: Obrana Duší nastává kdykoliv, kdy jste vystaveni nespecifické snaze vás ošálit, zmást atp. (např. hádankou, trikem prstů, maskováním atp...). Duše vám neumožňuje bránit se duševním útokům jiných tvorů ani útokům věcí (kouzel...) vytvořených za účelem útoku na vaši mysl - proti takovým potřebujete výcvik, který je reprezentovaný dovednostmi povolání.
Duše vám umožňuje bránit se nepřímým důsledkům činnosti ostatních (např. pokud čaroděj zahalí dýmem celou zónu, v níž se nacházíte - zde se bráníte prostě nepříznivému prostředí omezujícím vaše vidění. Nemůžete se ale bránit tomu, když se vás čaroděj rozhodne přímo ošálit iluzí nebo na vás udeří čistou silou své mysli)


Speciální: Duše vám přidává nové čtverečky duševního stresu (na 3. a 5. úrovni) a kolonky duševních následků (na 2. a 4. úrovni). (Viz předchozí strana.)


Triky Duše: Duše jako dovednost reprezentující jednu ze tří Vlastností nemá žádné vlastní výchozí triky (ačkoliv technicky nic nebrání tomu, abyste si je sami vytvořili). Jako triky Duše jsou však chápány některé rasové zvláštní schopnosti.


Vliv

Vliv je dovednost, která reprezentuje celkové společenské dispozice vaší postavy - kouzlo osobnosti, emoční vyrovnanost, sociální intuici a inteligenci atd. Zároveň nepřímo (ovlivňováním společenského měřítka stresu a společenských následků) určuje i společenské rezervy a možnosti postavy.


Překonání: Akci překonání si házíte Vlivem kdykoliv, kdy si potřebujete hodit na nějakou společenskou činnost nevyžadující speciální trénink (tj. takovou, která jasně nespadá pod něktou z dovedností povolání - pokud narazíte na činnost, která je obecná, ale u níž dává smysl, aby vám výcvik v povolání pomohl, házejte na svou vyšší dovednost).


Vytvoření výhody: Hoďte si na Vliv kdykoliv, kdy tvoříte výhodu čistě na základě své osobnosti, společenských predispozic či znalosti etikety (viz výše ohledně překryvu s dovednostmi povolání).


Útok: Útok je věc vyžadující trénink, Vliv vám proto za běžných podmínek útočit neumožňuje. Vliv můžete využít k útoku v konfliktech vedených oboustraně čistě běžnou společnskou interakcí (spřátelení se s cílem, svedení cíle (v rámci panujících společenských norem a zvyků), neformální "zápas" v bavení společnosti u jídelní tabule atp.)


Obrana: Obrana Vlivem nastává kdykoliv, kdy jste vystaveni hrubému útoku okolí (typicky neznámá společenská situace atp.) Vliv vám neumožňuje bránit se společenským útokům jiných tvorů ani útokům situací vyvolaných za účelem společenského útoku - proti takovým potřebujete výcvik, který je reprezentovaný dovednostmi povolání.
Vliv vám umožňuje bránit se nepřímým důsledkům činnosti ostatních (např. pokud někdo očerní akt, jehož jste se účastnili a tím přeneseně i vás a ostatní aktéry události. Nemůžete se ale bránit tomu, když je očernění aktu pouze chytře využitým prostředkem k očernění vás osobně nebo skupiny, jíž jste zjevným členem.)


Speciální: Vliv vám přidává nové čtverečky společenského stresu (na 3. a 5. úrovni) a kolonky společenských následků (na 2. a 4. úrovni). (Viz předchozí strana.)


Triky Vlivu: Vliv jako dovednost reprezentující jednu ze tří Vlastností nemá žádné vlastní výchozí triky (ačkoliv technicky nic nebrání tomu, abyste si je sami vytvořili). Jako triky Vlivu jsou však chápány některé rasové zvláštní schopnosti.


Rasy (zvláštní schopnosti

Speciální pravidlo: Pokud má postava trik u některé z dovedností reprezentujících Vlastnosti a nastane situace, v níž je trik logicky relevantní i pro dovednost povolání, hráč smí trik využít i u dovednosti povolání.


Malá poznámka: Dost těch ZS u ras mi přijde povšechně dost nudných a vůbec bych se vám nedivil, kdybyste chtěli ve Fate schopnosti ras z DrDII zahodit a vzít si místo nich nějaké vlastní - u povolání není problém mít libovolný trik, ale u ras by měly být triky mezi příslušníky jedné rasy spíše podobné, abtste zachovali dojem oné stejné rasy co své schopnosti sdílí)


Lidé

  • Jménem krále (spec.) za podmínek uvedených v DrDII můžete využít Následky, jakoby měly hodnotu o 1 vyšší, než mají. (spec.: po vzoru FAE se váže ke všem dovednostem Zdrojů naráz)
  • Zarputilost (Vliv) všechny společenské následky, které má postava dostupné, mají hodnotu o 1 vyšší.
  • Idol žen či mužů (Vliv) postava má +2 k akcím Překonání a Vytvoření výhody při získávání přízně u jedinců opačného pohlaví.
  • Lví srdce (Duše) postava má +2 k Obraně proti zastrašování či nátlaku

  • Styky (Vliv) viz. minulá stránka pozn. o obsahových pravomocech.


Elfové

  • Vznešenost (Vliv) postava má +2 pro zotavování se ze společenských následků (jedno zda hází sama za sebe nebo zda ji někdo uzdravuje)
  • Tesknota (Duše) všechny duševní následky, které má postava dostupné, mají hodnotu o 1 vyšší.
  • Jsme jedné krve (Vliv) postava má +2 na společenské akce překonání a Vytvoření výhody (zastrašování, ochočování...) při jednání se zvířaty
  • Plášť soumraku (Duše) postava má +2 k akcím Vytvoření výhody a Obrana při skrývání se ve tmě, šeru a špatném osvětlení
  • Paměť rodu viz. minulá stránka pozn. o obsahových pravomocech.


Trpaslíci

  • Noční vidění (Duše) ... (tohle je binární mám/nemám schopnost, takže...)
  • Síla přísahy (Spec.) za podmínek uvedených v DrDII můžete využít Následky, jakoby měly hodnotu o 1 vyšší, než mají. (spec.: po vzoru FAE se váže ke všem dovednostem Zdrojů naráz)
  • Nezdolnost (Tělo) postava má +2 pro zotavování se z fyzických následků (jedno zda hází sama za sebe nebo zda ji někdo uzdravuje)
  • Játra ze žuly (Tělo) postava má +2 k Obraně proti omamným látkám a jedům
  • Pouto krve viz. minulá stránka pozn. o obsahových pravomocech.


Hobiti

  • Šestý smysl (Duše) (přiznám se že úplně nechápu jestli má jít o automatickou dovednost nebo jen oprávnění si hodit i když nemám o riziku tušení - tak nebo tak jde opět o binární vlastnost mám=můžu/nemám=nemůžu, takže...)
  • Takový prcek! (Spec.) za podmínek uvedených v DrDII můžete využít Následky, jakoby měly hodnotu o 1 vyšší, než mají. (spec.: po vzoru FAE se váže ke všem dovednostem Zdrojů naráz)
  • Dobrá nálada (Duše) postava má +2 pro zotavování se z duševních následků (jedno zda hází sama za sebe nebo zda ji někdo uzdravuje)
  • Tichošlápek (Tělo) Postava má +2 na akce Překonání a Vytvoření výhody při snaze o tichý pohyb naboso
  • Labužník (Duše) viz. minulá stránka pozn. o obsahových pravomocech.


Krollové

  • Netopíří sluch (Duše) opět ano/ne schopnost, viz výše
  • Zběsilost (Tělo) všechny tělesné následky, které má postava dostupné, mají hodnotu o 1 vyšší.
  • Odznaky hrdinství (Vliv) Postava má +2 na akce Překonání a Vytvoření výhody při snaze o zastrašení svých nepřátel
  • Zubří kůže (Tělo) Všechny fyzické čtverečky stresu postavy mají hodnotu o 1 vyšší (Nemá jich více!)
  • Kořeny magie (Vliv) viz. minulá stránka pozn. o obsahových pravomocech.


Generické ZS u povolání

Protože má DrDII velmi minimalistické jádro které nenabízí příliš možností, je většina ZS dost o tomtéž pořád dokola. Nechce se mi je tu vypisovat zvlášť, takže na tyto generické ZS prostě uvedu následující šablonu:

  • Zběhlosti v DrDII bezplatně zvyšují vaši efektivitu v činnosti. Aplikujte standardní Fate šablonu základního triku:
    za podmínek X dostávám +2 k A a B, kde X může být situace, používaná zbraň atd. (viz popis ZS v DrDII) a A a B jsou dvě ze čtyř akcí - typicky Překonání a Vytvoření výhody, Vytvoření výhody a Útok nebo Vytvoření výhody a Obrana.
    Pozn.: Můžete mít i jinou kombinaci, řiďte se citem (podle toho, co má schopnost u vaší postavy vyjadřovat nebo k čemu ji běžně využíváte), nicméně Útok a Obrana dohromady působí IMHO trochu suše, a doporučul bych vám tyto dvě párovat jako jednu z nich s Vytvořením výhody. Teoreticky vám může vzniknout, že dvě postavy s původně totožnou ZS si ve Fate vezmou triky dávající bonus k jiné kombinaci - to vůbec nevadí, prostě jste vykreslili své postavy trochu jasněji a lépe jste vystihli, co jsou zač.
    Můžete využít i jiné možnosti, např. pokud je váš oblíbený manévr Lstivě, můžete si dát +2 na Vytvoření výhody a navíc k tomu +1 posun při zásahu, při kterém jste takto vytvořenou výhodu (situační aspekt) zužitkovali (ať už z volného vyvolání nebo později za bod osudu)
  • Nadání jsou ZS které vám umožňují provést dva manévry naráz. Je to jen jiná forma zesílení akce jako výše a ve Fate v podstatě můžete pro tyto triky využít totéž řešení (DrDII zesiluje akce přes manévry a v podstatě dělí ZS na to jak s nimi nakládáte - Fate zesiluje akce v základu prostě bonusem)
  • Obě výše uvedené šablony jsou orientační a doporučuji podívat se na Fate str. 88-93, Tvorba triků, popř. na další ukázkové triky ve Fate, zejm. ty spojené s bonusem do akce
  • Příběhové pravomoci: některé ZS vám opět dávají příběhové pravomoci. Viz předchozí strana.
  • Svolení a binární schopnosti: Některé ZS vám dávají svolení něco učinit nebo vám dávají nějakou ANO/NE (mám/nemám) schopnost. Tyto v podstatě můžete zachovat beze změny. Typicky jde třeba o možnost bránit vedle stojící postavu akcí Obrana, nepřekvapitelnost ve spánku, možnost něco schovat bez ohledu na to, že jste byli prohledáni nebo pracovat pouze s improvizovanými surovinami.
  • Rozsáhle: Některé schopnosti vám dávají manévr Rozsáhle. Řešte jednoduše - trik vám umožní zaútočit na víc cílů bez dělení akce.
  • ZS s cenou ve Zdrojích: Některé schopnosti jsou vázány na platbu zdrojů. Nejjednodušší je použít Fate šablonu pro silné triky: za použití platíte bodem osudu. Typicky jde např. o dlouhotrvající kletby atp.
  • Odhady a popisy slabin: Některé ZS dávají možnost odhadnout hranici a získat k tomu něco navíc, popř. prohlásit, že soupeř má nějakou slabinu atp. Řešte trikem vázaným k akci Vytvoření výhody (např. postava má +2 k vytvoření výhody a při úspěšném hodu odhalí / vytvoří 2 aspekty místo 1. Stále ale dostane jen jedno volné vyvolání) (Opět viz Fate str. 88-93 a ukázkové triky týkající se Tvorby výhod)
  • Placení zdrojů za jiné můžete "převzít" ránu, kterou dostal někdo jiný (tj. donutit nepřítele aby zasáhl vaše příslušné měřítko stresu / následky v míře, v jaké by to schytal váš kamarád)
  • Placení zdrojů za léčbu jiných tohle je trochu tricky. Pointa je že můžete usnadnit léčení, takže nejsnazší je překlopit to na +2 k zotavování z následků. Chybí tam ten element že za to platíte... otázka jestli to stojí za zrcadlení (běžné zdroje se vám v DrDII stejně doplňují), technicky můžete použít i něco ve stylu "za bod osudu mohu automaticky snížit závažnost následku o 1 nebo zcela odstranit drobný následek".

Základní povolání

Dobrovolná změna: Ohledně seznamů "dovedností" u povolání přímo v DrDII - osobně mi přijde nesmyslné dělit užití dovednosti, zejména v boji, podle cíle (opět tím vznikají mnohé paradoxy - např. proti člověku mám jako bojovník bonus do útoku, ale proti zombii ne? atp.), tudíž rovnou rozepíšu možnosti obecně a speciální zaměření povolání pak zůstanou vztaženy pouze k trikům - Fate nabízí u triků širší pole vyžití než DrDII u ZS (opět otázka odlišného matematického a vyhodnocovacího jádra mezi DrDII a Fate), takže by to mělo stačit. Logika je jednoduchá: máte dovednost co vám dává určitý výcvik, takže ji aplikujete kdykoliv, kdy se daný výcvik zdá relevantní. Např. to, že je soupeře (kostlivce) nutno zasahovat jinak, než jiného (např. člověka) vám nijak neubírá na tom, že umíte zacházet s mečem, bránit se a pohybovat se v souboji. Hranice výcviku jsou obvykle poměrně jasné ze situace, takže není potřeba používat omezující výčet možností.
Pokud se vám to nelíbí, nic vám nebrání dodržovat původní omezení z DrDII


Bojovník

Použijte dovednost Bojovník pro jakýkoliv boj tváří v tvář (zbraní nebo beze zbraně) nebo pro manipulaci se zbraněmi, k údržbě zbraní a zbrojí nebo odhadu jejich kvality, k mluvení o bojích či bitvách, znalosti vojenské historie, k zastrašování nebo chvástání, k nahrazení hodu na Tělo při akcích v nichž vám pomůže síla a fyzická průprava atp. - prostě k čemukoliv, co dělá bojovníka bojovníkem.

Překonání: Zdatnostní klání, odhady zbraní a zbrojí, údržba, výroba improvizovaných zbraní či zbrojí atp.


Vytvoření výhody: Bojové manévry, finty, provokace, klamné manévry, odhady protivníka atp.


Útok: jakýkoliv útok zblázka zbraní (skutečnou či improvizovanou) či beze zbraně


Obrana: jakákoliv obrana před fyzickým napadením, krytí se štítem atp.


Triky (ne-generické ZS z DrDII):

  • Hlava nehlava nabízí různé možnosti. Důraz je zde na improvizované zbraně, nejjednodušší tedy je prohlásit, že trik umožňuje používat jakoukoliv improvizovanou zbraň jako rovnocennou skutečné zbrani (kusem hadru tedy zvládnete bojovat proti meči (zachytávání čepele atp.) a způsobovat skutečná zranění (omotání a trhnutí vytrhávající klouby, natažení soupeře na brutální kop kolenem do žeber aj.))
  • Pádný úder Tohle není obtížný převod, ale jeho podoba záleží na tom, jak se rozhodnete zacházet se zbraněmi a zbrojemi - trik prostě sníží jejich výhodnost. Pokud používáte prosté porovnání vybavení, pak zbroj bojovníkova protivníka uvažujete o něco horší, než je. Pokud zbroje dávají +X k hodnotě čtverečků stresu, pak proti bojovníkovi mají tuto výhodu o 1 menší atd.

Triky (nové, ukázkové nápady):


Lovec

Použijte dovednost Lovec k čemukoliv, co souvisí s lovem (stopování, příprava pastí, tichý pohyb a skrývání v přírodě, zpracování úlovku...) či zacházení se zvířaty nebo s čemukoliv, co souvisí s pobytem v přírodě (táboření, orientace, nalezení zdrojů v běžné přírodě, plavání atp.) Použijte dovednost Lovec pro střelbu a vše, co s ní souvisí (znalost střelných zbraní, jejich údržba atp.) V přírodě můžete využít Lovce namísto Duše pro potřeby vnímání. Prostě pro cokoliv, co si představíte, když se řekne Lovec.


Překonání: Hoďte si na dovednost Lovec při stopování běžné zvěře, pro zpracování úlovku, pro nalezení místa k přenocování, při snaze najít správnou či pohodlnou stezku nebo při přípravě pastí atp.


Vytvoření výhody: Hoďte si na vytvoření výhody Lovcem, když v přírodě hledáte vhodné místo k přepadu, když se snažíte něco zamaskovat nebo třeba když v boji využíváte složitý okolní terén (v mokřadech, skalách, hustém lese atp.)


Útok: Hoďte si na svou dovednost Lovce kdykoliv, kdy po někom nebo něčem střílíte.


Obrana: Hoďte si na dovednost Lovce, když se bráníte zvířatům nebo nástrahám přírody (sesuvy, bažiny...)


Triky (ne-generické ZS z DrDII):

  • K neutahání: Fate v základu neřeší únavu (lze ji snadno zobrazit jako čtverečky fyzického stresu co zmizí až po dlouhém odpočinku nebo jako situační aspekt). Trik lze vnímat čistě popisně (postavě prostě stačí značně kratší odpočinek aby byla funkční) popř. může dávat bonus (+2) na zbavení se situačních aspektů souvisejících s únavou, vyčerpáním atp.

Triky (nové, ukázkové nápady):


Kejklíř

Dovednost Kejklíř postihuje všechny děti města, společenské tuláky a další jedince, kteří žijí na hraně společnosti (ať už pouliční či šlechtické). Hoďte si na Kejklíře, kdykoliv kdy dojde na mrštnost, obratnost či akrobacii, jízdě na koních či jiných zvířatech, zlodějské kousky všeho druhu, orientaci, pohyb či skrývání v osídlených oblastech (městech, vsích) nebo na jednání s lidmi. Prostě na cokoliv, co spadá do sféry bavičů, zlodějů, umělců či lidí, kteří pracují s lidmi


Překonání: Hoďte si Kejklíře na Překonání kdykoliv, kdy se snažíte něco ukrést, vylomit zámek, zorientovat se ve městě či velkém domě atp.


Vytvoření výhody: Hoďte si na vytvoření výhody Kejklířem kdykoliv, kdy využíváte svou mrštnost nebo akrobatické kousky, když ovlivňujete nálady ostatních (řečmi, herectvím či uměním), když se snažíte odvést pozornost atp.


Útok: Hoďte si na dovednost Kejklíř kdykoliv, kdy po někom něco vrháte. Hoďte si na dovednost Kejklíř kdykoliv, kdy provádíte nějaký společenský útok (urážku, pomluvu, podrývání sebevědomí, obviňování atp.)


Obrana: Hoďte si na Kejklíře kdykoliv, kdy máte dostatek prostoru na to, abyste uhnuli útoku dlouhým skokem či akrobacií (typicky tedy před útoky na dálku - v boji z blízka vám Kejklíř pomůže jedině v prostorných síních či na volném prostranství, případně pokud si nejprve vytvoříte vhodnou výhodu reprezentovanou situačním aspektem). Můžete se bránit i cizím pokusům o vaše okradení či společenským útokům.


Triky (ne-generické ZS z DrDII):
Žádné (všechny Mastičkářivy ZS jsou generické a tedy jsou pokryty šablonami uvedenými výše)


Triky (nové, ukázkové nápady):


Mastičkář

Mastičkáři jsou léčitelé, srdce komunity. Znají lidi okolo sebe a vědí, jak jim pomáhat. Dovednost Mastičkář zahrnuje výroby různých přípravků (jak léků, tak jedů nebo slabších lektvarů), práci s bylinkami a jinými vzácnými surovinami (od jejich sběru přes zpracování až po jejich užívání), chápání lidí a jejich potřeb atp. Prostě cokoliv, co si představíte pod mastičkářem, lidovým léčitelem, vesnickou "čarodějkou" či "vědmou" či městským lékařem.


Překonání: Hoďte si na Překonání pomocí Mastičkáře když hledáte vzácné přírodní suroviny, když je zpracováváte, vyrábíte nebo používáte, když jednáte v dobrém s běžnými lidmi (tj. např. smlouváte, ale ne, když podvádíte) atp. Hoďte si na Mastičkáře, když někomu pomáháte zotavit se z fyzických následků.


Vytvoření výhody: Mastičkářem tvořte výhodu, když se snažíte vyznat v lidech a pochopite je nebo je poznat, když někomu podáváte posilňující či preventivní látky, když se snažíte začlenit do místní společnosti atp.


Útok: Dovedností Mastičkář nelze za běžných okolností útočit.


Obrana: Hoďte si na obranu Mastičkářem, když jste zasaženi nějakým jedem či podobnou látkou, když se vás někdo snaží pomluvit či na vás vede jiný společenský útok atp.


Triky (ne-generické ZS z DrDII):

  • Neobvyklé jedy Tohle je také tricky. Fate v základu jedy neřeší. Můžete používat moje pravidla pro jedy (koukám že momentálně se soustředí hlavně na "venoms", "poisons" tam ještě doplním) - v tom případě musíte definovat, které jsou "obvyklé" a které "neobvyklé". Lze to nastavit dle chuti, jako výchozí bych doporučil:
    • Obvyklé: Jedy s právě jedním klíčovým slovem "Obyčejný", "Přetrvávající", "Rychlý", nebo "Silný", nezraňující jedy s běžnými účinky (nevonost, únava...)
    • Neobvyklé: Jedy s klíčovým slovem "Prudký" nebo "Zákeřný", jedy s více klíčovými slovy, nezraňující jedy se speciálními účinky (halucinace, bludy...)

Triky (nové, ukázkové nápady):


Zaříkávač

Zaříkávači jsou slabší kouzelníci všeho druhu - čarodějní učni, kněžští akolité, vesnické čarodějky, cikánské kartářky atp. Doménou této dovednosti je veškerá "nižší magie", běžný okultismus, mystické znalosti a další. Hoďte si na Zaříkávače, kdykoliv tvoříte nějaké běžné či lidové kouzlo, když se setkáte s něčím nadpřirozeným nebo když vytváříte či ničíte magické obrazce či znaky. Zaříkávači jsou zároveň učenci trénovaní ve znalostech i duševních výkonech. Hoďte si na Zaříkávače když se potřebujete soustředit, čelíte snaze o ovlivnění nebo když pomáháte ostatním zbavit se duševních následků. Prostě kdykoliv, kdy je potřeba vykonat něco, co byste přiřadili kouzelníkovi libovolného druhu.


Překonání: Hoďte si na Zaříkávače, když vytváříte magické ochrany či kletby, když provádíte drobná kouzla nebo když se snažíte pochopit magii, s níž jste se setkali. Hoďte si na Zaříkávače když přijde do hry otázka vědomostí a znalostí nebo když pracujete s magickými předměty. Hoďte si na Zaříkávače také, když pomáháte ostatním zbavit se duševních následků.


Vytvoření výhody: Hoďte si na Zaříkávače zejména, když sesíláte kouzla která někoho proklínají nebo jej naopak požehnávají (ať už nábožensky či mysticky) nebo když začarováváte nějakou oblast. Speciální: Kouzla která nemají konkrétní cíl (tvora či předmět) mohou zasáhnout celou zónu!


Útok: Zaříkávačem běžně nelze útočit - nižší magie prostě není tak silná, aby někomu ublížila přímo. Můžete si však hodit na útok Zaříkávačem, když se snažíte napadnout nějaké kouzlo či kletbu, které jsou tak mocné, aby vám odolávaly vlastním měřítkem stresu (avšak ne tak mocné, aby byly zcela mimo dosah vašich magických znalostí)


Obrana: Braňte se Zaříkávačem, kdykoliv jste cílem nějaké mystické síly. Braňte se Zaříkávačem také kdykoliv, kdy se někdo snaží ovlivnit vaši mysl či podlomit vaši vůli (ať už skrze Vytvoření výhody nebo přímým útokem na vaše duševní měřítko stresu či duševní následky)


Triky (ne-generické ZS z DrDII):

  • Mystický kruh Kromě standardního +1 za poskytnutou pomoc se na postavu nahlíží jako na druhého sesilatele pro potřeby vyvolání aspektů, použití posílení nebo volných vyvolání atp. (tj. není třeba pro každou instanci seslání vymýšlet, jak postava pomáhá sesilateli a případně posuzovat, zda to je možné - hráč může pro kouzlo použít všechny své zdroje jakoby jej sesílal sám za sebe)
  • Moc amuletu Moc rituálních předmětů řešte jako volné vyvolání. Pravidla pro počet zdrojů, které lze do předmětu uložit, překlopte na počet volných vyvolání, které vám může na jedno "nabití" poskytnout.

Triky (nové, ukázkové nápady):


Pokročilá povolání

Budou v dohledné době doplněna

< Dovednosti a triky (povolání a ZS) >
Základní pravidla
Článek vložil sirien | CC Attribution 12.11.2014
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 20 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1692008972168 secREMOTE_IP: 23.20.51.162