Improvizovaná magie podle Monte Cooka

Obsah článku:
Pokročilé možnosti
K trvání je třeba poznamenat, že mág dokáže najednou udržet v běhu jen tolik kouzel, kolik je jeho bonus za Inteligenci.
Sesílání kouzla vyžaduje možnost myšlení a příslušná slova a gesta. Slova a gesta jde opominout za příslušné metakouzelné komponenty.
Hodit se může i skupinové kouzlení. Sesílání složitých kouzel jde zjednodušit tím, že jej provádí víc mágů najednou. Za hromadné sesílání mají všichni bonus na Spellcraft, ale všichni musí uspět. Cenu v komponentách si rozdělí všichni, jen vyčerpání se započítá všem v plné výši.
Protikouzlení je velmi zajímavé a jednoduché, začíná ready akcí na cizí kouzlení. Pak stačí přidat komponenty do protivníkova kouzla a tím mu zvýšit DC na seslání. Komponenty spotřebované na protikouzlo se započítávají i do úrovně vyčerpání.
Sympatetická magie - dává možnost nahradit komponenty Dosahu cenou podle spojení s cílem, místo za skutečnou vzdálenost. Možné spojení jsou např. - vlastnictví části těla (vlasy, nehty), osobní znalost, obrázek, atp. Nevýhodou je, že takové sympatetické spojení při kouzlení je obousměrné a cíl může zjistit, kdo na něj kouzlil.
Hráč mága si na začátku může vybrat jednu z cest, po které se vydá na svou kouzelnickou kariéru. Na výběr jsou: Enchanter, Warlock, Necromancer, Theurgist, Shaman.
Místo bonusových featů si mág vybírá gnose, což jsou vlastně speciální mágovské featy. Část z nich (označovaná Šaktí) funguje vlastně jako další kouzla. Příkladem těch featových je třeba Blood Magic (mág kouzlí jednodušeji s využitím lidské krve), jinak jde o různé zvýhodnění či zlevnění kouzlení.
V knize jsou přímo vypsána rutinní kouzla s popisem i vysvětlením ceny v komponentách. Některé rutiny mají uvedeny i odpovídající cesty, v takových případech získávají mágové uvedené cesty další bonus +5 k Spellcraftu na takovouto rutinu. S vypsanými kouzly jdou dělat některé menší úpravy (dodávání metakouzelných komponent nebo výslovně vypsané úpravy) a stále je kouzlo považováno za rutinu. Naopak větší úpravy můžou z rutiny udělat improvizované kouzlo, které tím ztratí bonus +5.
Použití v D&D a jiných d20 hrách
Toto použití je zcela zjevně možné. Autor pouze upozorňuje, že postavy 1. úrovně v MCWoD odpovídají 4. úrovni v jiných hrách. Řešením tedy může být použití MCWoD mágů bez úprav, ale s doplněním LA (level adjustment) +3. Je samozřejmě možné mágy oslabit jinak - dát jim méně HP, vnutit nový feat Improvised Magic umožňující popsanou improvizovanou magii, snížit dostupné gnose a komponenty nebo rutinní kouzla a podobně.
Druhým problémem k vyřešení může být, která rutinní kouzla použít - ta z MCWoD nebo třeba původní z D&D. Použití jiných kouzel než z MCWoD předpokládá stanovení jejich ceny v komponentách, to by ale neměl být velký problém, pro každé kouzlo se cena určí pouze jednou při zavádění kouzla do hry.
Také se nabízejí další možnosti omezení magie podle atmosféry světa, jak to má kdo rád. Kouzlení může způsobovat únavu (např. každé zvýšení úrovně vyčerpání změní stav na Fatigued resp. Exhausted, nebo posun o 1 dolů na kondiční tabulce - dle SW Saga). Také může mágovi přibývat non-lethal damage (např. tolik, kolik přidá k úrovni vyčerpání, tolik přidá non-lethal zranění). Zavést je možno i nepřímé metody omezení - použití magie může způsobovat stárnutí postavy, jako v Riddle of Steel. Také je možné do hry vrátit Paradox z Mage:the Ascension.


Odkazy:
White Wolfí katalog: http://secure1.white-wolf.com/catalog/product_info.php?products_id=871
Oficiální fórum: http://forums.white-wolf.com/viewforum.php?f=81
< Pokročilé možnosti >
Úvod a základy
Napsal LZJ 14.11.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 7 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12023711204529 secREMOTE_IP: 3.136.97.64