Mistr Dorland

Obsah článku:

Sídlo

Dorland sídlí v naprosto typické a vlastně ničím výjimečné kouzelnické věž - je magická, vysoká, nádherná a čas jako by se jí netýkal a neměl na ní žádný vliv; ignoruje ho stejně jako i tu nejhorší bouři, která spadne dolů z hor a láme vše, co jí stojí v cestě. Stojí na kopci u vesnice Kron, která se nachází v zalesněném severním cípu království Ratik.
Magická věž Dorlandova
Když jsem k ní přišel poprvé, byla to ruina, o níž vesničané věděli jen to, že tu kdysi dávno sídlil nějaký mocný kouzelník. Kupodivu se zdálo, že nebyl zlý. Poptával jsem se na předchozího majitele věže všech lidí a tvorů, které jsem tu potkal a nakonec si poskládal dohromady, jak to asi bylo:
Kouzelník se jmenoval Kron a byl velmi mocný. Naštěstí pro tento kraj i jeho nečetné obyvatele byl však také dobrý, skromný a nenáročný ve svých potřebách. Postupem času se našlo čím dál víc odvážlivců, kteří se nebáli divočiny a netvorů, scházejících z okolních hor a hlavně nebojících se důvěřovat kouzelníkovi, jenž držel ochrannou ruku nad vesničkou, která se postupně rozrůstala blízko jeho Věže.
Jenže jak už to bývá, čím víc je lidí, kteří k vám vzhlížejí, tím víc je i těch, kteří závidí a nepřejí si nic jiného, než zničit vaše štěstí a uloupit pracně nashromážděné bohatství. Právě takoví lidé se spřáhli s temnými silami, jež jediné se byly schopny postavit moci mého předchůdce, a zákeřně ho přepadli. V tom boji byl Kron poražen a s ním padlo i mnoho lidí z městečka, kteří mu chtěli v boji oplatit jeho pomoc a ochranu. A jen díky nim byli nepřátelé poraženi a zahnáni. Umírající Kron, otrávený jedem nejmocnějšího z démonů, kteří ho přepadli, pak udělal poslední kouzlo: přepravil magický kámen, který použil k výstavbě a údržbě Věže, na místo, kde by ho nikdo nehledal, a předpověděl příchod svého nástupce, který Klíč k Věži navzdory pravděpodobnosti najde a nastoupí na jeho místo, aby dokončil dílo, které on teprve započal.
Dorlandovi se podařilo odkaz, který mu předal duch dlící v ruinách Věže, naplnit a obnovil Věž v bývalé slávě a velikosti. Již rok je mu domovem a na jeho přítomnost si pomalu zvykají obyvatelé z blízkého i dalekého okolí.
Současný popis
Kamenitá stezka se šplhá do kopce nad vesnicí mírným úvozem, lemují ji trnité šípky a nízké stromky. Kopec je to oblý, travnatý, svá stádečka tam pase většina lidí z Kronu. Blízko vršku stojí několik mohutných lip a buků, mezi nimi se vine stezka až ke skále, která tvoří vrcholek kopce. Na ní stojí Věž. Starobylá a mocná, postavená do míru a nebojící se války. Mohutné dveře na jejím úpatí se otevírají přímo proti stezce. Vede k ní boční rampa se širokými, pohodlnými schody.
Věž má čtyři obytná patra. Je okrouhlá, každé patro tvoří jedna velká místnost, s výjimkou přízemí, které je zděnou přepážkou rozděleno na vstupní síň s velkým pevným stolem, lavicemi a krásným krbem a na menší komoru a spižírnu v jednom. Tam se usídlila Martička, skladuje a připravuje tam jídla. Komora nemá okna, nad schody do patra jsou dvě vysoké střílny, které ale nepropouští nijak moc světla. Vstupní dveře jsou mohutné, dubové, s dlouhými pevnými železnými panty a širokou závorou zevnitř. Dveře do komory jsou lehké, z tenkých prken, zavírají se na zástrčku.
Podél zdi stoupá do patra kamenné schodiště, je vyšlapané, široké zhruba jen 3 stopy a bez jakéhokoliv zábradlí.
V prvním patře ústí lehkým poklopem bez zámků a zástrček do místnosti jen o málo menší, než je vstupní hala. Je to něco jako společenská místnost věže, je tu krásný veliký stůl s osmi masivními židlemi, na zdech visí rozličné zbraně, je tu několik různě velkých truhel a výklenků ve zdi s háky na stěnách, kde si mohou hosté odložit pláště a zavazadla. Není tu krb, místnost ohřívá komín a dva výdechy z krbu ve vstupní hale.
I do další místnosti se stoupá po schodech podél zdi a schodiště je kryto podobně lehkým poklopem, jako je ten o patro níž. Tenhle má ovšem už seshora petlici. Je zařízená jako studovna, na zdech visí mnoho polic plných knih, u stěn stojí celkem tři bytelné truhly. Pod jedním ze dvou úzkých oken stojí psací pultík, hezký kus nábytku s rozkládací deskou (trvale rozloženu, aby se tam vešly velké pergameny) a poličkou v nohách, kde je vše potřebné psací náčiní. Pod druhým oknem je pohodlné křeslo s vysokým opěradlem, vedle je odkládací stolek na knihy. Pod druhým oknem stojí nízká, robustní postel. Je tu malý krb.
I vchod do třetího patra je chráněn poklopem, tento je na rozdíl od těch spodních velmi pevný, udělaný stejně důkladně jako vstupní dveře do věže. Je vybaven nejen bytelnou petlicí, ale i zámkem. Ve třetím patře se totiž nachází skvěle zařízená alchymistická laboratoř a kouzelnická pracovna. Je plná všelijakých stolů a stolků, baněk, křivulí a mystiček, od stropu visí svazky nejrůznějších podivných bylin a předmětů. Je tu několik truhel, menších než ve studovně, ale jedna je dokonce celá železná, opatřená složitým zámkem.
Do posledního, čtvrtého patra, nevede poklop,ale jsou tu úzké dveře. Poměrně bytelné, velmi hezky zpracované, s ozdobným kováním. Místnost za nimi je dřevěnou stěnou rozdělena na ložnici a pokladnici Dorlanda. Je tu několik velikých oken. Ve větší, přední místnosti stojí postel s nebesy, vedle velkého okna je podobný psací a čtecí pult, jako v pracovně. U stěn jsou dvě veliké truhly, na hácích vetknutých do zdi visí několik plášťů a zbraní. Za dveřmi ve stěně (jsou pokryté podivnými symboly a klikyháky) se nachází něco jako skladiště věcí, kterých si Dorland nejvíc považuje nebo je nejčastěji používá. Okno naproti dveřím má trvale zavřené okenice, to vpravo Dorland někdy otevírá, když chce řádně vyvětrat v ložnici.
Napsal Rytíř 05.08.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 6 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.155925989151 secREMOTE_IP: 3.141.193.158