Jaký byl Festival fantazie Speciál 2008

aneb jak vypadal zdánlivě poslední FFS z pohledu organizátora jedné z linií
Napsal sirien
Letošní FFS měl být vzhledem k náročnosti přípravy a pracovnímu vytížení Vaška Pravdy posledním (ačkoliv se nakonec ukázalo že Vašek dá raději přednost přípravě Festivalu a než by se ho vzdával raději opustí svou práci v HP, což ho rozhodně šlechtí (: ) a tentorkát dokonce pětiděnním (pátek až úterý). To že mělo jít o poslední Speciál bylo jedním z několika důvodů, proč jsem vynaložil velké úsilí na to abych se na něj dostal, i přes spoustu problémů které se mi vyskytly.
Mezi tyhle problémy patřilo mimo jiné i to, že nám (Orlopovi a mě, co jsme organizovali MaelströM linii) v posledním týdnu před conem odřeklo z různých důvodů asi pět přednášejících, dohromady o 12 hodinách programu. Zezačátku jsme se kvůli tomu dobře rozčilovali (a jako obvykle i řvali - na sebe, potom na jiné), pak jsme se ale dobrali až k letargické apatii, ve které jsme poslední ztracenou duši konzultovali jen způsobem "další? Ok, no, na tom už asi stejně nesejde..." Nakonec jsme ale s překvapením zjistili, že se tyhle problémy na kvalitě našeho programu podepsali jen minimálně, což nás docela potěšilo.
Cestu jsem absolvoval v pátek večer autem spolu s pár kamarády, D1 byla docela plná, nicméně bez kolon, takže jsme dorazili poměrně podle plánu. Po pohodové registraci a hození věcí do místnosti kde jsme měli přespávat (což zahrnovalo nutnost odtrhnout SEBa a Killjoye od správně geeky hry Guitar hero) jsem šel pozdravit staré známé - ostatně program MaelströM linie začínal stejně až v sobotu, takže jsem měl krásné volno.
Festival pro mě byl kombinací organizace a zábavy - po sedmi letech bez přestávky na Festivalu (tj. po sedmi Festivalech a sedmi Speciálech - musim se Vaška zeptat jestli nechce zavést nějaké slevy za věrnost) mě už stejně jako mnoho jiných dlouhodobých návštěvníků program až tak moc nezajímal, takže k němu mohu říct snad jen to že lidi které zajímal a se kterými jsem se bavil jej hodnotili jako velmi dobrý (a docela často se zmínili i o MM linii, což mě docela potěšilo, jako ostatně vždy, když po desítkách hodin práce spojené s mnoha neočekávanými problémy zjistíte, že to, co jste dělali, mělo nějaký pozitivní výsledek).
Dokonce jsem o víkendu konečně pochopil, proč že to vlastně na FF nějakou tu linii organizuju - je to právě kvůli tomu, že na program už moc nechodím (kde jsou ty časy kdy jsem si v programu kroužkoval přednášky, nebo i ty, kdy jsem program aspoň nějak pořádně četl...) a chce to tam mít i něco jiného na práci, než jen pořád sedět v hospůdce/na baru a nasávat ethanol :) .
Opět se mi také potvrdilo, že na FF(S) se vyplatí být ve správný čas na správném místě - ze všech podobných záležitostí zmíním tu nejvéce publikovatelnou, která se odehrála v nonstopu na náměstí, kde Verlaine v dobré náladě stavěl na jistého alkoholem odrovnaného nešťastníka pivní tácky do třípatrové pyramidy (ta jednopatrová na hlavě mu vydržela asi patnáct minut). Bylo toho více, jako na každém Festivalu, nicméně to asi nemá až tak moc smysl rozebírat.
Jako vždy byl Festival úžadnou relaxací a prostředím pro potkání starých známých i nových tváří. Mnoho lidí na relativně izolovaném prostoru Festivalu vytváří zajímavou atmosféru typickou jak zábavou, tak poměrně intenzivními kontakty a emocemi mezi jednotlivými účastníky, jak těmi pozitivními, tak těmi negativními - musím nicméně říct, že těch pozitivních bývá vždy mnohem více. V kontrastu k tomu jsou naopak oázy klidu, které se dají také snadno nalézt - ať už relativně nový prostor ochozu v sokolovně, kam si člověk může odskočit pro chvíli soukromí na internetu nebo s knížkou, nebo čajovna v KDčku, která je pravým opakem hektické hospůdky a lidmi naplněného baru.
Jak jsem psal, na Festival už dlouho nejezdím zaprogramem, jezdím tam právě za touhle atmosférou, přesněji za jistotou této atmosféry, které se mi vždy dostane v plné síle. Deset nebo pět dnů, kdy jdou běžné starosti stranou, kdy mohu potkávat nové lidi a věnovat se jen věcem, které mě baví. V tomto mě Speciál nijak nezklamal.
Úterý se už neslo v pochmurnější atmosféře odjezdu a loučení. Do Prahy nás jelo autem pět a musím říct, že cesta byla nic moc, dílem protože se mi ze Speciálu odjíždět nechtělo, dílem kvůli počasí, které z ní udělalo dobře otravnou epizodu (zvlášť ta smogová mlha kterou jsme potkali třicet kiláků před Prahou a v Praze pak stála za to).
Lituji že tenhle report, ani nevím proč, píšu s takovým odstupem, takže nemůžu vystihnout bezprostřední dojem z Festivalu, nicméně rozhodně stál za to a určitě se chystám i na všechny další, které budou následovat.
Napsal sirien 16.11.2008
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12418603897095 secREMOTE_IP: 18.217.83.97