MaelströM na Pragoconu 2010

Obsah článku:

Hosté linie

Petra Neomilnerová – Drsná škola ve fantastice
…Aneb možná ne dál, ale rozhodně špinavěji. Narkomauni v posvátném háji a práskači se špičatýma ušima- svět fantastiky napadla postmoderna.

Zdeněk zlámal
Specialista na šerm a bojová umění bude mít více přednášek v tématu Divadlo a šerm.

Martin Koutný – Týraný monument
Těžko říci proč, ale scénáristé zjevně nemají rádi Sochu Svobody. Provedeme vás výčtem toho nejpotupnějšího, čím bylo této slavné soše ublíženo ve filmech, seriálech a komixech. (Společně s Hanou Koutnou)

RPG

Star wars RPG – Lokken (Pavel Bílek)
Rytíři, pašeráci, Síla, Sithové… výbuchy, akce, spád a gradace. To jsou vlastnosti světa Star Wars a také důvod, proč je toto prostředí tak vděčné pro hraní RPG.

Dragon Age PnP RPG – „SEB“astian Chum
Dragon Age, počítačový hit této zimy, má svět natolik propracovaný, že vklidu pojme i tradiční RPG hru. Co tato hra přinese nového? V čem je unikátní? Proč si ji zahrát, a možná také proč ne?

RPG která (možná) neznáte – Sirien (Petr Mazák)
Přehled RPG tak, jak šel život – od jejich vzniku přes trochu historie až po moderní hry, které u nás většinou nejsou moc rozšířené, i když nabízí možnosti, kterých s hrami u nás známými dosáhnete jen velmi těžko

Horor a děs v RPG – Sirien&SEB
Jedna z nejsilnějších emocí, která je společná všem tvorům. Strach. Kam až se s ním dá v RPG zajít? Je možné, aby se hráči sami báli u stolu? A jak toho docílit?

Roleplaying a jeho podoby – Jan Kuděla
Roleplaying není jen hraní charakteru, jsou to i různé herní přístupy. Různé možnosti, jak tvořit postavy i jak je ztvárňovat, různé možnosti jak při hře interagovat se světem a jak využívat tzv. metagame, který zdaleka není ultimátním zlem. Trochu úvod a trochu pokročílé zamyšlení nad celou věcí.

Specifický roleplaying – Jan Kuděla
Specifické přístupy roleplayingu – seriálové a filmové hraní a další celistvé formy, které se tak nebo onak liší od tradičních přístupů

Rekvizity v RPG – Dukolm (Jakub Červený)
Škrabání kočky brnká o nervy,zatímco se oči oslepení svíčkou snaží nedívat na lebku ležící na stole.Černé kostky dopadající na sametový pentagram nevydávají žádný zvuk.Půda osvětlená petrolejkou a okna zatažená černým závěsem vás pomalu dovádí k šílenství… co když to není jen hra?

Pravomoce v RPG - Jerson (Jan Průcha)
Co může vypravěč a co hráči? A hlavně proč? Není to celé špatně? Nemůžou hráči mít část pravomocí vypravěče? Co se pak se hrou stane? Může to hru zkazit nebo zlepšit?

Čas pro hrdiny – Jerson (Jan Průcha)
Původní české RPG odpovídající západní komerční produkci. O co v něm jde, kde ho (zdarma) sehnat a jaký je jeho původ? Co pozitivního může přinést vašim hrám?

Jak na temné fantasy RPG – SEB & Sirien
Temné fantasy je vlastní žánr plný boje o přežití, morální šedi, nejistých zítřků a marné snahy o lepší svět. V knihách je velmi poutavé, ale jak jeho dojem naplno vyvolat a využít v RPG?

Engel – andělé v padlém světě – Sathel (Kateřina Täuberová)
Budoucnost je temná. Služebníci Pána much pomalu ale jistě pokrývají svět ničený Inferny. Andělé jsou ti poslední, kteří chrání lidský rod. Ale i oni mají své problémy. Nepamatují si Ráj, jsou unaveni bojem, cítí věci, které zcela nechápou. Ale pokud selžou, pak s nimi zahyne i poslední naděje.

Nicotine girls – Sathel (Kateřina Täuberová)
Známe je. Jsou sexy,nejsou až tak moc chytré, ale jsou plné snů a nadějí. A kouří spolu cigarety. Holky z venkova ve velkém městě na cestě za svou budoucností. Ta cesta ale není tak růžová, jak by chtěly – musí podvádět, intrikařit… hra která dokazuje, že muži a ženy opravdu nejsou stejní.

My live with Master – Sathel (Kateřina Täuberová)
Služebníci temných pánů jsou obvykle opomíjené postavy, v RP hrách mnohdy degradované na prostý kanonenfutr. Tato hra je o nich. O jejich opuštěnosti, zoufalství, hledání lásky a o schizmatu mezi jejich temným já a snahou o to být něčím lepším.

Transformace a magie skrze RPG – Felouen (Anna Svítilová)
K čemu všemu můžeme využít RPGčka, ať už konzolová či s lidmi kolem stolu (PnP) ? Jaké mají na nás účinky a co s nimi můžeme udělat pro sebe a naší realitu?

Vyprávění a vedení hry – Jan Kuděla
Trochu přednáška, trochu beseda o tom, jak vést RPG. Čemu se vyhnout, co neopomenout, na jaké problémy můžete narazit a jak docílit toho, aby byla hra zároveň kvalitní a zároveň taková, jakou ji chcete.

Tvorba a práce se systémem – Sirien (Petr Mazák)
Úpravy systému, houserules i aplikování různých pravidel do hry. Je potřeba tvořit vlastní systém? Pokud ano, jak na to? Co musíte znát, jak musíte k věci přistupovat? Je to profesionální činnost, nebo stačí být jen fanouškem?

Teorie RPG – Sirien (Petr Mazák)
Podle jakých tezí se tvoří profesionální a vydělávající RPG? Jaké teorie sestavily hráči a fanoušci o systémech i o samotném hraní? A především – jsou k něčemu dobré běžnému hráči? A pokud ano, jak je využít?

Trocha kontroverze

Drogová prevence – Killjoy (Jiří Kuděla)

Trans a změnené stavy vědomí - Felouen (Anna Svítilová)
Co to jsou změnené stavy vědomí a jak je můžeme využít pro náš prospěch? Existují vůbec a dají se veděcky změřit? Jak dlouho o nich víme a jaké jsou techniky pro jejich dosažení?

Sekty – Veronika Sládková
Stále se o nich mluví jen ve špatném slova smyslu. Bojíme se, že nám seberou přátele, rodiče se bojí, že přijdou o děti. Ale co o nich doopravdy víme? Nahlédněme sektám pod pokličku!

Baví mě být (militantním) atheistou – „SEB“astian Chum & Killjoy
Atheismus je víc než odmítnutí Boha a víry. Je to způsob života, myšlení, pohledu na svět. Je to zábava. A také utrpení. V USA to je stigma, v částech Evropy jen podivnost. Proč to tak je? A proč by všichni nakonec měly být Atheisty? Je zahrada krásná i bez skřítků schovávajících se za zdí?

Kultura

Fantasy a její podžánry – Hugo (Dušan Majtás)
Draci! Alchymističtí homonkulové. Čarodějové a šílení vědci. Vlkodlaci i rytíři. Fantasy je žánr natolik rozsáhlý, že se nám občas rozpadá pod rukama. Vznikla spousta dílčích podžánrů, ale kdo se v nich má vyznat?

Přechodové rituály – Róza (Růžena Brabcová)
Zrození, dospělost, svatba, úmrtí. Co to pro nás znamená dnes a co to pro nás znamenalo dřív? Jak se s tím lidé vyrovnávají a jaké si k tomu vytvořili rituály?

Úpadek popmusic – Killjoy (Jiří Kuděla)
Nová pop-music je znásilnění vkusu a dokonalá ukázka, jak korporace zacházejí s přirozenou demencí lidstva. ŽERTE, PRASATA, ŽERTE! Jak a kde tato zvěrstva vznikají? Kdo se na nich podílí? Proč nám ještě další dva týdny po jen letmém zaslechnutí stále hrají v hlavě? Odhalte monstrozitu nového popu.

Atheismus a náboženství ve fantastice – Veronika Sládková

Život ve středověku – Róza (Růžena Brabcová)
Život běžných lidí ve středověku, běžný den písaře nebo obchodníka, svátky, měšťanstvo a šlechta. Bez Hollywoodských příkras, jak to opravdu bylo.

Věda v nazi Německu – Jerson (Jan Průcha)
Okultismus i seriózní věda. Technický pokrok a maniakální šílenci. Skutečný historický posun i konspirační teorie a legendy. Kde je pravda a kde jen fámy?

Luštím, luštíš, luštíme – Zdeněk Zlámal
Někteří lidé tráví sychravé noci běháním po městě a přilehlém okolí. S čelovkou na hlavě a batohem na zádech koukají na nepřehlednou změť písmenek snažíc se z zjistit, kam si mají dojít pro další. A navíc je to baví!
Šifrovací hry z pohledu účastníka

Divadlo a šerm

Od klacku ke kordu – Zdeněk Zlámal
Jak se měnil v průběhu staletí meč? Proč se měnilo jeho využití a tvar? Jak se vyvíjeli ti,jež mečem vládli? Od římského meče přes bastarda k barokním a rokokovým napichovátkům na jednohubky.Od normanských bojovníků přes ctihodné rytíře až k měšťanským šermírnám vás provedeme na cestě meče staletími

Zvláštní schopnosti – Zdeněk Zlámal
Říkejte tomu CHI, jako mistři východních bojových stylů. Říkejte tomu SÍLA, jako ve Star Wars. Říkejte tomu DECH, jako hráči Galactik football. Říkejte tomu REJKI, jako někteří léčitelé. Říkejte zázrak, kouzlo, vyšší moc…, ale chcete-li se dovědět, kde až mohou být hranice reality, přijďte

Proč je to tak – Zdeněk Zlámal
Proč únava bolí? Proč se po sexu cítím tak příjemně? Proč atleti běhají rychleji než já? Proč rudnu, když se rozčílím? Proč blednu, když se bojím? Přijďte si pro odpověď na tyto a další otázky.

Šermířská videa – Zdeněk Zlámal
aneb Čím vším se lidi chlubí.Debata nad rozbory videozáznamů šermířských choreografií. Vtipné i trapné scénky a důkazy umění i neumění aktérů i choreografů.

Šerm v divadle – Peetrs (Petr Beleš)
Jaký je rozdíl mezi šermem naživo a šermem na jevišti? Proč je v divadle nemožné mít historický kostým? A proč se místo meči mává atrapami?

Divadlo – Peetrs (Petr Beleš)
Co všechno obnáší běžné představení, kdo musí co udělat, aby si divák mohl vychutnat hru? Herci, osvětlovači, režisér, technici, zvukaři a všichni ti další.

Základní škola kaskadérská – Zdeněk Zlámal
Zveme všechny jež se nebojí aby nahlédli pod pokličku kaskadérského řemesla. Ukážeme vám, jak padat aby to nebolelo. Jak efektně využít části nábytku. Zjistíte jaké to je, když se o vás někdo snaží přerazit nějaký ten klacek. Dovíte se něco o značkování zásahu a mnoho dalších zajímavých věci.

Cirkus taktozkus – Zdeněk Zlámal
Kdo se nebojí, nechť přijde na dílnu herecké a cirkusové akrobacie. Na své si přijdou začátečníci i pokročilí, děvčata i chlapci, staří i mladí. Budeme dělat kotrmelce, přemety i salta, a jestli se nám bude dařit, postavíme pyramidu.

Historický zápas – Zdeněk Zlámal
Vítejte v dobách dávno minulých, kdy neplatila zbytečná pravidla a zápas byl zápasem. Kdy vydloubnuté oko či utržené ucho bylo běžnou součástí života. Ukážeme vám některé techniky z bojových systémů evropské historie. Tady poteče krev!

Sebeobrana – teorie – Zdeněk Zlámal
„Na co tahat nůž, když každý ví, že se tady bude střílet.“ Několik scének a příběhů ze života pro ukázku toho, co si ještě můžeme v rámci sebeobrany dovolit a co už je mimo hranice zákona i pochopitelnosti.

Sebeobrana – praxe – Zdeněk Zlámal
Přijďte se naučit základní techniky, taktiku a strategii civilní sebeobrany. Ukážeme vám, jak předcházet nepříjemným situacím a jak si pomoct, když už se do nich dostanete.

Technologie a hry

Rozšířená realita – Alexandr Kazda
Rozšířená realita (Augmented Reality) je spojení virtuálního a skutečného světa. Výsledek připomíná počítačovou hru: Podíváte se na ulici přes displej mobilu a krom lidí, vozidel a domů uvidíte i informační okna, vývěsky, odkazy. Čeká nás takový svět? Dozvíte se na přednášce!

Herní studio Bioware a jeho legendární hry – Killjoy (Jiří Kuděla)

Mass Effect – „SEB“astian Chum
Jedinečná neonoirová space opera. Trochu představení, trochu vypíchnutí zajímavých nebo výjimečných vlastnostíhry i jejího světa.

Everyware: Počítače všude kolem nás – Syntax (Jan Vlnas)
Co byste řekli, kdyby se vaše pyžamo bavilo s lednicí, co vám připraví k snídani? Nebo kdybyste ovládali hi-fi věž poklepáním na zeď? Everyware, Ubicomp, Internet věcí – budoucnost je možná blíže, než tušíte. Přijďte se na ni připravit!
< Meelström na Pragoconu >
Pragocon
Napsal sirien 06.12.2009
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10320591926575 secREMOTE_IP: 3.145.164.106