Zamyra

Obsah článku:

Historie Noriboru

Známé dějiny před příchodem "Moudrých"

-680 na Dračím hřebenu byli spatřeni draci z východu, jak zapsal Durgal "Medvědí dráp" z rodu Tengelova. Jedná se o nejstarší psanou zprávu na území Noriboru.
-675 První válka s draky později nazývané "Východní války".
-670 Konec války s draky. Na dlouhou dobu nejsou žádné psané zprávy. Poslední zapsal Hruin syn Durgala o pádu jakéhosi Lumarodonu na úpatí Strážné hory.
-493 Zpráva od Torlina velitele nových vojsk. Druhá Východní válka. Mluvý se o velikém vítězství na severních pláních a zahnání draků na východ. Předpokládám že v těchto časech začíná na východě Nazerothu a v Heroonii povstávat mocné zlo.
-450 Torlin prvním známým vládcem na území Noriboru. Jednalo se o území mezi Legem-Daranem a Ebrem.
-421 Smrt Torlinova při výbojných válkách na jih. Rozpad království.
-370 Návrat draků na území Noriboru. Založení prvního dodnes stojícího města Daranu. Zprávy o území na jihu a jihovýchodě.
-365 Třetí Východní válka s draky. První záznamy o tom že k drakům se přidali temné národy z Nazerothu a Heroonie vedené neznámou silou.
-359 Zprávy o velké bitvě na neznámé řece. Draci pravděpodobně ovládli většinu severních území Noriboru o jižních částech nemám žádné podložené informace.
Zde končí nejstarší historie území Noriborských. Pádem do temných období. Další historii je možno psát až s příchodem "moudrých" ze Západních ostrovů.

Známé dějiny po příchodu "Moudrých" ze Západních ostrovů

0 Příjezd prvních lodí ze Západních ostrovů do Noriborské zátoky. Písemné zprávy o založení první osady na jihu - Noriliendu. Dle zápisů vrchního velitele lodí Levia Peliriana byla zemně okolo Noriborské zátoky značně zalesněna a neobydlena.
1 Odjezd lodí zpět na západ. V Noriliendu zůstává prvních 100 osadníků. Vybudováno opevnění a budovy pro příjezd dalších osadníků. V zachovalých dokumentech jsem našel první známé kresby kamenné budovy Norilienské strážní věže.
5 Příjezd patnácti velkých lodí. Vybudování stálého přístaviště v Noriliendu. Začíná odlesňování okolí. V Noriliendu a přilehlém okolí žije již nyní okolo 1500 obyvatel. Vystavěn chrám Pelorův na skalisku nad mořem. V historických zprávách jsem nenašel žádné zprávy o původním obyvatelstvu. Je též zajímavé, že veškerá činnost v Noriborské zátoce unikla drakům sídlícím na severovýchodě.
7 Odplouvá šest lodí se značným nákladem dřeva zpět na západ. Pán Elwendil správce nových území rozhoduje o vyslání dvou výprav. Jedné směrem na východ a druhé, kterou vede sám Elwendil směrem na sever. První výprav pod vedením kněze Pelorova Narika vyráží okamžitě, Elwendil se zdrží do příštího roku.
8 Elwendil vyráží z Noriliendu. Narik konečně nachází původní obyvatelstvo. Buduje osadu nedaleko původních sídel domorodců a nazývá ji Tarangion ľ Pelorian (nynější Targo). Vysílá posla zpět do Noriliendu.
9 Elwendil doráží do delty Namuru, pojmenovává řeku a buduje Undar. Dostal se až na hranici dračího území. Narik začíná původní obyvatelstvo zasvěcovat do víry Pelora a jiných. Většina domorodců se stěhuje do Tarangionu.
10 Příjezd velké flotily ze západu. Bylo podniknuto několi dalších velkých výprav. Jsou zprávy o založení Alimuru, Loriendanu (Lury), Mirasu. Původní obyvatele si předávají zprávy o nových příchozích ze západu a v řečí Noriboru jim dávají jméno Elfové, volně přeloženo "moudří" nebo též "sličný lid". Domorodci též přejímají Elfské učení jen s některými odlišnostmi. Elwendil se vrací do Noriliendu a nechává budovat Sídelní sál. Začíná odlesňování Namurské nížiny a budování zpevněné cesty z Namuru do Noriliendu při pobřeží. Narik v Tarangionu buduje opevnění a buduje Pelorovu svatyni. Jeho zápisky hovoří o strachu před severním územím. Varuje Elwendila před možném nebezpečí.
15 Původní obyvatelé začínají přejímat řeč západních ostrovů. Kombinací původního nářečí a Elfštiny vzniká dnešní obecná řeč věkem ještě přeměněná. Samy začínají budovat nové osady. Založení Lugaru, Delharu, Bremiasu (Brem).
20 Dokončena cesta z Undaru do Noriliendu. Narik umírá v Tarangionu, kde má hrobku. Vrchním knězem Pelora se stává Grolion z Valindoru a pokračuje v Narikově práci. Elwendil dokončuje Sídelní sál. Noriliend má již téměř 2000 stálých obyvatel a další přicházejí od jihu.
30 Objevení železné rudy na jihu. Budování dalších cest a osad.
50 Založení Kolimaru. První kontakty ze severu. Listiny hovoří o zbídačených zotročených lidech.
51 Kolimar napadený drakem. Většina obyvatel Kolimaru tehdy zemřela. Útok zřejmě vyvolal překvapení na obou stranách. Draci do té doby zřejmě nevěděli o nových Elfích osadnících a ti vůbec neměli tušení o přítomnosti draků v sousedství.
52 Odjezd flotily na západ.
53 Dokončena cesta mezi Noriliendem a Tarangionem. Undar buduje kamenné hradby. Noriliend má již okolo 5000 obyvatel.
55 Undar buduje přístav a rychle se rozrůstá. Založení Koranu a Lyboy.
56 Příjezd 500 lodí s osadníky, materiálem a vojskem.
60 Na severu překračuje vojsko pod vedením draků Šedé skály a útočí na Kolimar.
61 Vyslání veškerého vojska z Noriliendu od vedením Elwendila. Draci po staletí již odvyklí boji proti schopnému nepříteli ve velké bitvě na Jižních pláních utržili zdrcující porážku. Jejich vojsko bylo rozprášeno a zatlačeno na východ za dračí hřeben. V bitvě umírá sám Elwendil a je s největším smutkem uložen do hrobky v Noriliendu.
62 Novým pánem Noriborských území se stává Elwendilův syn Tairondil, první předek budoucích králů jakožto syn Elfa a člověka. Elwendil měl za manželku Sorju, která byla původem z Noriboru.
63 Po ukončení bojů na severu přicházejí z tamních území velké zástupy lidí.
65 Druhé tažení proti drakům. Tairondil dobil velké slávy, když zabil Rudého draka Traxnissraa, který byl považován za samotného vůdce draků v Noriboru. Zbytek dračích vojsk byl definitivně zničen.
100 Ve starých pramenech pouze zmínky o osidlování severu. Nález zlata v Šedých skalách.
118 Založení Ebra a obnovení Daranu. Začíná budování strážních hradů na východní hranici. Mezi obyvateli Noriboru jsou již Elfové menšina. Začíná období vzestupu Noriboru.
135 Tairondil umírá. Končí krátká vláda Elfů ze Západních ostrovů nad Noriborem. Vládcem zvolen Gorkan potomek Tairondilovy sestry a bojovníka jménem Serweil z původních obyvatel Noriboru. Osídlení je již po celém Noriboru od Jižního moře až k lesům Estliaku a Nordiaku. Zde končí vláda "Moudrých" a nastává období vlády Noriborských králů.Elfové se začínají stahovat z veřejného života do ústraní a již nikdy neusedají na trůn země, kterou založili.

Známé dějiny vlády Králů nad Noriborem

152 Dokončení prvních strážních hradů Sodaru a Kalandaru.
202 Gorkan umírá, na jeho místo nastupuje jeho syn Targolim.
228 Targolim odplouvá na Západní ostrovy. Po dobu jeho nepřítomnosti zpravuje zemi jeho bratr Salinar.
235 Návrat Targolima ze Západních ostrovů. Noribor prohlášen královstvím, i když je povinován odvádět daň Západním ostrovům. Hlavní město Noriliend přejmenováno na Noribor.
237 Dostavění Olandaru, Dranaru. Založení Madrasu a Arniku.
238 Targolim zvaný "první" umírá, vládne jeho bratr Salinar. Původní rodové a klanové zřízení se právě v těchto letech nejspíše definitivně rozpadá a vzniká nová šlechtická třída.
245 Založení Brag, Sindaru, Legu a Sanaru. Počátek těžby zlata v šedých skalách.
250 Konec vlády Salinara "zlatého". Krátké bezvládí. Rozpory mezi novou šlechtou o novém panovníkovi. Salinar měl několik dětí, z čehož prvorození byli trojčata. Z důvodů nepokojů začíná mohutné opevňování měst.
259 Jako král uznán Sornagan.
262 Stavba Zlatogradu, vystavění pevnosti Kroba pro ochranu zlatých cest z Šedých hor. Zakládání měst na východním pobřeží země.
270 První příchor Trpaslíků z Eleboru. Uzavření obchodního a válečného spojenectví proti drakům. Trpaslíci pravděpodobně přinesli zprávy o dracích stále žijících na východní straně Dračího hřebenu.
275 Sorgan zabit skřetími nájezdníky při návštěvě výstavby Zlatogradu. Trestná výprava proti skřetům pod vedením Sorganova syna Tirna. Vyhnání skřetů z Šedých hor. Tirn je korunován králem již během návratu zpět do Noriboru.
280 Období blahobytu. Uzavření trvalého spojenectví mezi Noriborem a trpaslíky z Eleborských hor na východě. Osídleno téměř 2/3 celého území Noriboru s výjimkou nejsevernějších částí.
292 Uzavření spojenectví se severními, stále barbarskými kmeny za horami na severu. Zbaveni povinnosti platit daň. Jen v případě války musí poskytovat své bojovníky.
303 Na přání panovníka Západních ostrovů Torliena Avandara započata výstavba Trodaru.
308 Počátek splavnění Vesery a Namuru.
324 Válka se skřety v okolí Půlměsíční vrchoviny.
352 Rozdělení vládních pravomocí mezi šlechtu. Každé město má svého místodržícího, jenž je povinen odvádět poplatky a držet brannou povinnost i mimo válku.
374 Konec vlády Tirna "moudrého". Odjíždí na západ, kde po osmi letech umírá.
375 Králem Novil syn Tirna. Velké rozpory mezi šlechtou na jihu a novým králem. Meziměstské války v oblasti železných hor. Hlavním odpůrcem krále je Durlaf z Lugaru. Bitva mezi jeho a královským vojskem. Lugar je obléhán a Durlaf zajat.
378 Uklidnění situace na jihu. Durlaf a deset dalších pánů je popraveno v Noriboru.
380 Další tvrdé zásahy proti místodržícím měst. Několik dalších pánů popraveno.
382 Příchod mágů z neznámých jižních zemí. Jsou považováni za šarlatány a jsou pronásledováni jako zplozenci zla.
390 Většina mágů prchá pod ochranu Undarského pána Lielota z vrchů.
391 Král Novil na jihu zvaný "ukrutný" je zavražděn. Na jeho místo usedá jeho bratr Lielot z vrchů.
392 Povolení magie na území Noriboru.
400 Založení university v Undaru. Mnozí varují krále před přílišnou důvěrou v magii a před mocychtivostí mágů a zrazují ho od výstavby university.
401 Dokončení úplné výstavby Trodaru na severu. Stává se centrem západní vzdělanosti. Uchylují se sem poslední Elfové žijící v Noriboru.
450 Mágové upevňují své postavení. Založení řádu Modrého draka.
451 Společně s trpaslíky přichází do Noriboru množství lidí z východních zemí, kteří se sebou přinášejí Fharlangnovu víru, kterážto se postupně stává hlavním náboženstvím Noriborského království a dosavadní víra v Pelora ustupuje a drží se jen ve velkých městech, hlavně v Trodaru.
455 Konec vlády Lielota z vrchů.
458 Na trůn usedá jeho syn Turgin.
480 Trpaslíci přinášejí z východu zvěsti o stoupajícím zlu v Heroonii a Nazerothu. Byli opět spatřeni draci nad Dračím hřebenem.
492 Smrt Turgina. Zemřel bez potomka a tím ukončil přímou rodovou linii Noriborských králů sahající až k Elwendilovi.
494 Boje o královský úřad.
495 Ukončení bojů. Králem zvolen Vornalg ze Sindaru.
500 Cesta přes Nazeroth byla pro trpaslíky z Eleboru uzavřena.
502 Napadení Kolimaru vojskem draků a zkažených nestvůr z východu. Obležení Kalanaru, Sodaru a Rimroru. Poprvé zde máme zprávy o tom, že armádám a to včetně draků veleli "Temní lidé z hlubiny" vzývající temnou paní.

Známé dějiny první války s Nazerothem a Heroonii

502 Složena armáda pod vedení Vornalga v Ebru. Přišli i barbarské kmeny ze severu. Dohromady tehdy armády činila okolo 16 000 mužů. Po shromáždění odtáhla armáda do Daranu, kde se čekal další útok.
503 Armáda v Daranu. Rimror a Sodar padli. Nazerotská vojska přitáhli až k Daranu. Na planinách před městem došlo k bitvě a Nazerotská armáda byla zatlačena. Obě strany měli obrovské ztráty, ty na Noriborské straně byly asi 1/3 všech mužů. V bitvě padl Vornalg a velení se musel ujmout Kornan pán Undaru. Tažení na Kalanar a jeho osvobození z obležení. Zahnání Nazerotské armády za dračí hřeben.
504 Během osvobozování Kalanaru bylo dobito a zničeno město Kolimar. Došlo k bitvě pod šedými skalami, kde Kornan zabil draka Antra a ukončil tím první válku s Nazerothem a Heroonií.
505 Návrat armády do Noriboru. Kornan korunován králem. Ve válce mělo Noriborské vojsko skoro poloviční ztráty na mužích.
506 Obnovení Kolimaru.
Po ukončení první války s národy z východu se ujímá vlády Kornan z Undaru a počíná tak novou dynastii vládců Noriboru, Králů z Undaru.
505 Korunováním Kornana začíná období vládců z Undaru.
550 Smrt Kornana, nástupcem Narlong "moudrý".
554 Dokončení obnovy Kolimaru.
560 Návrat Trpaslíků po stezce přes Nazeroth. Zprávy o katastrofách v Heroonii a nástupu vlády "Temné Loth" jak píší trpaslíci.
561 Oprava Rimroru a Sodaru.
564 Vybudování pevnosti Stor.
565 Boje se skřetími lupiči v Hraničním hvozdu.
572 Vybudování pevnosti Andro.
581 Odjezd Narlonga na Západní ostrovy.
585 Návrat Narlonga zpět do Noriboru. Vyjednána nová smlouva o daních mezi Noriborským královstvím a Západními ostrovy. Noribor zbaven povinnosti platit daň za výměnu volného obchodu a volnosti Trodaru na území Noriboru pro Západní ostrovy.
589 Smrt Narlonga.
590 Králem jeho syn Kolmar.
643 Králem Zargolan. V prvním roce vlády Zargolana došlo k pokusu o převrat ze strany řádu Modrého draka. Ambice mágů v Undaru stále rostli, až vyústili v pokusu o převzetí vlády. Toto povstání bylo po pěti letech krvavě potlačeno. Řád Modrého draka byl postaven zcela mimo zákon a každý jeho člen, který byl dopaden je okamžitě popraven bez soudu. Magie se během tohoto období téměř vytratila a jen pár kouzelníků smělo dál vyučovat na Universitě. Čarodějové byli na území Noriboru téměř zničeni a nikdy již nezískali důvěru.
661 Vládcem Longar.
694 Longar umírá a sním končí řada vládců z Undaru.

Známé dějiny druhé války s Nazerothem

695 Varování od trpaslíků z Eleboru o sjednocování skřetích a jiných ras na území Nazerothu.
697 Zprávy od zvědů o vzniku temné bohyně Sandary (trpaslíci a temní elfové ji nazývají "Temnou Loth", pro temné elfy je to nejvyšší a jediné božstvo). Sandara je zosobňována do podoby vysoké ženy se čtyřma rukama, z nichž v horních dvou svírá velké meče a v dolních dva poháry ze kterých popíjí krev obětí. Další zprávy hovoří o nejvyšším knězi Sandary sídlícím hluboko v Nazerotské pustině a jeho vrchním veliteli černokněžníkovi Kaiwainovy Etesarovi, temném elfovi původem ze zničené Heroonie, který odvedl zbytek temných heroonů do hlubin země, kde se prý ukrýval před zlobou bohů a tajně vzýval Sandaru, aby mu dala možnost pomstít se. Ze zpráv Královské průzkumné společnosti a cechu Rudých bot je prý možno předpokládat že Sandara není jen zosobněním boha, ale že možná představuje boha žijícího. Tyto zprávy vyvolali v Noriboru značné znepokojení.
698 Králem zvolen Inewyl "šedý" z Trodaru.
704 Z východu docházejí zdrcující zprávy o zničení kamenných měst pod Osamělou horou a Eleborem armádou temných elfů a skřetů vedených Kaiwainem Etesarem.
705 Příchod zbytků trpaslíků z Eleboru po moři. Vede je Torin "železný".
707 Shromáždění armády Noriborské a Eleborské pod velením Inewyla v Targu. Kaiwainen útočí ohromující silou na Madras, Krobu a Olandar. Obrana Madrasu a Kroby se hroutí pod náporem Nazerotské armády během jednoho dne. Olandar, největší strážní hrad Noriboru, vzdoruje pět dlouhých dní a jeho úporná obrana se zbortila až po příjezdu samotného Kaiwaina a jeho elitních oddílů Heroonských temných elfů. Podle pověstí Kaiwainen zbořil hradby jediným svým výkřikem a jeho oddíly nenechali nikoho naživu a hrad vypálili do základů. Temné armády dobily na jihu Arnik, Lugar a Libou. Obyvatelé prchají ze Železných hor směrem na severozápad. Noriborské armády vytáhly nepříteli v ústrety a utkali se sním mezi Lugarem a Brem. Došlo k velké bitvě na planinách při níž utrpěla Noriborská armáda značnou porážku. Inewyl a Torin stahují zbytek armády za Targo směrem na severovýchod a severozápad.
708 Kaiwainen postupuje až k Noriboru. Zbytek Noriborské armády ho sleduje směrem k Ebru. O napadení temné armády nemohl Inewyl momentálně ani uvažovat. Začíná obléhání Noriboru.
709 Noribor dobit. Kaiwainen ho ustavuje svým sídelním městem. Podrobení celého území jižního Noriboru. Tvrdé boje o Šedé skály a Hraniční hvozd.
710 Obléhání a pád Undaru. Inewyl "šedý" umírá pří bitvě před Undarem. Torin "železný" se ujímá velení celé armády a stahuje se za hraniční hvozd, který dříve sahal až k Ijjselskému jezeru.
711-718 Kaiwainen se snaží o překonání Hraničního hvozdu a zničení zbytku Torinovi armády na severu. Torin přijímá do svých řad severní kmeny a nově přicházející z kontinentu na severu ze země Lesopánů z Diakalonu. Pověsti o tomto období vyprávějí, že Lesopáni, kteří přišli ze severu, přeměnili Hraniční hvozd v neprostupnou bariéru. Vypráví se, že stromy v Hraničním hvozdě v té době ožívali.
730 Kaiwainenovi snahy dobít Hraniční hvozd ztroskotali. Konečné rozdělení Noriboru na severní pod vládou Torina a jižní pod vládou Kaiwaina.
734 Příjezd válečné flotily Západních ostrovů do Trodaru pod vedením Walinara z Dol Amrothu. Ze severovýchodu překonává Dračí hřeben asi pětset trpaslíků přeživších vyplenění Osamělé hory a přidává se k Torinovi. Králem nad Noriborem se stává syn Inewyla "šedého" Kairon. Spojení tří armád v Ebru (asi 110 000 mužů).
735 Přípravy na pochod na jih.
736 Otevření Hraničního hvozdu. Bitva o Undar. První z velkých vítězství spojených armád. Undar po jednom týdnu osvobozen. Kaiwainen shromažďuje vojsko před Targem (asi 125 000 vojáků). Došlo k největší bitvě v dějinách Noriboru. Na březích Namuru se střetli společné armády lidí, trpaslíků a elfů proti Nazerotské armádě. Kaiwainen utrpěl porážku a stáhnul se až k opraveným branám Noriboru.
737 Přerušení tažení. Přezimování v Targu.
738 Začíná obléhání Noriboru.
741 Prolomení severozápadních hradeb Noriboru. Tvrdé boje v Noriborských ulicích a před branami. Torin "železný" umírá v boji s osobní stráží Kaiwainena. Kaiwainen prchá na skálu k chrámu Pelora, kde je dostižen Kaironem a Torinovým heroldem Golikem "strážcem", který ho také poráží v souboji. V chrámu Pelora je svržena socha Sandary. Pověst říká, že socha se při pádu z útesu roztrhla na tři části a každá z částí zmizela v jiném směru. Jediná část o které lze přesně určit kterým směrem letěla je hlava, která směřovala na západ, jelikož se ještě dlouho vyprávělo jak zářila nad obzorem, i když byla temná noc, ale to vyprávějí již pouze legendy. Tělo Kaiwainena bylo rozčtvrceno a uschováno v neznámé hrobce, o které nejsou žádné další informace. Jeho koruna byla rozdělena na čtyři části a nikdy se nikomu nepodařilo dát ji znovu pospolu.
741-758 Osvobozování jižního Noriboru.
759 Tažení na východ.
779 Osvobození Eleborských hor a přilehlých území.
785 Návrat všech armád zpět. Golik "strážce" si buduje věž na Joraku a zůstává v Noriboru.
785-791 Obnova Noriboru.
800 Rozdělení Nazerotských území mezi jednotlivé znepřátelené klany. Nazeroth se stává zapovězenou zemí a je neustále sledován.
816 Trpaslíci vyhánějí poslední Heroonské Drowy do podzemních temnot.
825 Smrt Kairona, který se dožil pozoruhodných 142 let.
826 Vlády se ujímá Duralgan.
830 Golik "strážce" umírá na Joraku, kde je podle svého přání pochován a jeho hrobka zapečetěna.

Známé dějiny po druhé válce s Nazerothem

830-882 Období míru.
883 Duralgan umírá. Králem se stává Ister "dobyvatel".
906 První tažení do zemí za Jižním mořem. Noriborská armáda poražena.
908 Druhé tažení do Jižních zemí. Dobití města Aldorgasiru, porážka při tažení do Simarie.
915 Třetí tažení na jih. Opět porážka od Simarie, na hranicích Simarie byly vystavěny silné pevnosti. Simarie se stala nepřítelem Noriboru, i když uzavřela příměří. Na západě dobila Noriborská vojska území až k suchým pouštím. Jednalo se o několik měst, které nebyly společně propojené a jednotlivé městské království nemohli čelit cvičené armádě. Silmarie je však mocný stát a Noriborské vojsko snadno odrazil. Do Noriboru v té době proudí zlato a otroci z jihu.
918 Přerušení styků mezi Noriborem a Eleborskými trpaslíky. Odsouzení výbojných válek. Trpaslíci, kteří zůstávali v Noriboru odcházejí zpět.
924 Zhroucení mostu v Černohoří. Trvalé přerušení spojení mezi Noriborem a Eleborskými horami.
926 Ister svržen svým synem Alangandem.
972 Alangand umírá, nastupuje jeho syn Syndor.
973 Vypuknutí povstání v jižních zemích za podpory Silmarie. Odtržení jižních provincií. Porážka Noriborského vojska u Aldorgasiru.
975 Vznik Korzárského emirátu na územích jižních kolonií. Syndor umírá bez potomků a nastává dlouhé bezvládí, Každé z měst si vládne samostatně. Dochází k častým meziměstským válkám.
1004 Jako nejsilnější z této situace vychází Daran a jeho kníže Jorsas se prohlašuje králem nad Noriborem.
1005 Občanské války. Jižní města nesouhlasí s ustanovením Jorsase králem a zakládají Jižní vévodství s centrem v Arniku. Na severu dosahovalo k Targu, na západě ke Koranu a Lurám.
1006 Krvavé potlačení snahy o samostatné Jižní vévodství. Řada vlivných šlechtických rodin je vyvražděna. Všechna vzbouřená města přišla o svá práva a byli do nich dosazeni královští místodržící.
1048 Jorsas zavražděn při honu jedním pozůstalým z rodu Hredeilů. V Noriboru nastává nové bezvládí.
1056 Napadení jižního Noriboru Korzáry z jihu. Vypálení Sindaru.
1078 Nové útoky na Sindar Brag.
1105 Volby nového krále. Jím byl zvolen Asindar z Arniku.
1106 Uzavření míru s Korzáry. Došlo k zaplacení velkého odškodného za bývalé útoky na Jižní státy Noriborskou armádou. Noribor bez svých držav na jihu přišel o většinu svých příjmů a proto zaměřil svůj zrak na severní kontinent Diakalon.
1158 První výprava do Země lesopánů. Nepřívětivé přijetí od místních obyvatel.
1161 Založení Arodaru v Diakalonu.
1165 Založení Kalia v Diakalonu.
1168 Asindar z Arniku umírá a na jeho místo nastupuje jeho syn Kandor "holobrad" 1174 Objevení Doligorských jeskyní.
1176 Zahájení těžby Doligorského zlata. Noribor získává značné prostředky za dodávky takto ceněného materiálu. Těžba se setkala se silným odporem místního obyvatelstva.
1184 Založení Dozenu v Diakalonu.
1205 První boje s obyvateli Země lesopánů z důvodů vykácení lesů okolo nových měst.
1208 Vyslání trestné výpravy na sever.
1209 Porážka Noriborského vojska v Rudých horách.
1210 Druhá trestná výprava na sever. Se zemí srovnáno několik lesních vesnic původních obyvatel.
1212 Velká bitva v Roarské stepy. Neznámé síly zmasakrovaly Noriborské oddíly zocelené několika bitvami a výborně vycvičené. Z 5000 mužů se do měst na jihu Diakalonu vrátilo jen 300.
1213 Masakr v Roarské stepy ukázal sílu lesopánů. Kandor s nimi uzavřel mír. Podmínkou míru byl zákaz těžby dřeva a velkého lovu zvěře na celém území Diakalonu plus zaplacení odškodného v hodnotě deseti tisíc liber doligorského zlata.
1215 Kandor "holobrad" umírá a jeho nástupkyní se stává jeho dcera Tribie "moudrá".
1216 Země lesopánů je smlouvou navždy přislíbena jejím původním obyvatelům a žádný člověk se po ní nesmí pohybovat bez jejich povolení. Tímto také skončilo zakládání měst na Diakalonském území.
1228 Nové správní dělení Noriboru. Noriborské království rozděleno na tři části. Severní s vládou v Legu, Střední s vládou v Noriboru a Jižní s vládou v Arniku. Každá z těchto částí má svého správce, který se zpovídá jen přímo králi. Hlavní města jsou zproštěna platby daní králi.
1236 Pokusy o osídlení Nazerothu. Srážky se skřety a jinou odpornou havětí. Zůstává jen několik málo vesnic roztroušených podél hranic, které převážně obývají dřevorubci a hledači zlata. Nazeroth je po všechny budoucí časy uznán za zemi zkaženou a proklatou. Po jeho hranicích s Noriborem jsou postaveny nové strážní věže, jenž jsou trvale obsazeny posádkami.
1258 Nastává období míru a blahobytu. V těchto letech dosahuje Noriborské království asi největšího rozkvětu, síly a slávy.
1296 Tribie "moudrá" umírá a je dlouho oplakávána. Na její místo nastupuje její vnuk Olenwil a pokračuje v jejím díle.
1368 Olenwil umírá. Okolo hranic s Noriborem se začínají objevovat organizované skupiny skřetů.
1369 Králem se stává Sadric syn Olenwila.
1371 Skřeti napadají malé osady okolo hranic.
1374 Založení oddílů Hraničářů a následné vyhnání skřetů zpět na východ.
1385 Skřeti útočí v Šedých skalách na zlaté doly a na pět let je obsazují.
1390 Vyhnání skřetů z Šedých skal.
1397 Nucené ukončení těžby v Doligorských jeskyní, do nichž se vrátily temné stvůry z hlouby východních lesů.
1401 Na dračím hřebenu spatřen rudý drak. Zvýšená pohotovost podél hranic a posílení hradních posádek.
1405 Salin umírá a panovníkem se stává Garondiel jeho dcera.
1411 Návrat skřetů do šedých skal.
1424 Po Noriboru se opět začínají potloukat loupeživé tlupy skřetů a zlých lidí.
1426 Další boje se skřety v okolí Kalandaru. Kalandar poškozen. Skřeti zahnání.
1428 Oprava Kalandaru.
1435 Garondiel umírá při porodu. Vlády se ujímá dočasně její manžel Nardor.
1451 Na trůn dosazen Hirwandor syn Garondiel.
1474 Třetí válka se skřety v Šedých skalách.
1475 Zničení Hemeny, vesnice v severní části. Objevují se zprávy o rostoucím zlu za východní hranicí. Po 650 letech se v Noriboru znovu objevují trpaslíci.
Napsal kuba 30.05.2006
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1522810459137 secREMOTE_IP: 3.238.254.78