[Star Wars] Sithové

Obsah článku:

Vzestup

Jako symbol ukončení svého předchozího života přijímá Sithský učedník nové jméno. Ve všech údobích následujících po Darth Baneovi nese úctyhodné označení Darth, titul, který v dávných časech způsoboval žárlivost a rivalitu. Má se za to, že výraz Darth je jakýmsi nesmyslným termínem Temných Sithských lordů, jehož první užít se datuje do dávných časů Darth Revana a Darth Malaka. Někteří mají za to, že pochází od Rakatů, prastaré rasy prohnilých bytostí, jejichž hrozivé Nekonečné impérium bylo nástrojem temné strany, a že možná znamená "vládce" či "nesmrtelný". Jméno udílené Sithskému lordu jeho mistrem je často spojeno s vášněmi, kterým se oddává. Bane (zhouba), Krayt (coby hrozivý drak z Tatooine), Maul (trhač), Plagueis (od slova mor - plague), Sidious (od slova insidious - zákeřný), Tyranus (tyranie) jsou příklady věcí, které se Sithům zamlouvají.
V dobách pravidla Dvou mohl vztah mistra a učedníka skončit jen jedním způsobem - smrtí mistra. Jen pár učedníků bylo ochotno čekat, až jejich mistr zemře přirozenou smrtí, aby se chopili moci a podobně jako v Sithské legendě o Darth Plagueisovi Moudrém, bylo mnoho Mistrů zabito svými učedníky poté, co je naučili vše, co znali. Sithští mistři jsou jen sotva blázni a uvědomují si, že smrt z rukou jejich žáků je reálnou možností, ale vnímají ji jako nebezpečí nutné k udržení silného Sithského následnictví.
Nyní je čas vytvořit vaší postavě Sithské jméno. Nejspíše budete používat čestný titul Darth, ale jaké temné, poetické jméno by jí její mistr daroval? Zde uvedené příklady by vám měly být dobrým základem k práci.
Je také čas určit současný stav vztahu vaší postavy k jejímu mistrovi. Je stále přítomen v jejím životě, nebo je mrtev? Pokud je stále na scéně, jaké je jejich vztah? Jak vede a využívá vaši postavu, coby svého učedníka? Je-li mrtvý, zemřel náhodou nebo jej vaše postava zabila, aby uchvátila jeho moc?
Všichni Sithové sdílejí hlubokou nenávist k Jediům. Vnímají řád světlé strany coby odvěké nepřátele, jedinou sílu stojící jim v cestě zas a znovu, jedinou věc, schopnou je porazit. Sithové se nemohou dočkat dne, kdy se jim podaří vyhladit Jedie z galaxie jednou a provždy, něco, co si Darth Sidious a Darth Vader mysleli, že se podařilo.
Zvažte vztah vaší postavy k Jediům. Snaží se je aktivně zničit, nebo sleduje jiné zájmy (byť stále rád způsobí utrpení Jediovi, který mu zkříží cestu)?

Obecný vzhled

Obvykle mají Sithové výrazný vzhled. Kvůli jejich posedlostem a jejich názorů si často zvolí, že budou vyčnívat. Ať už je to jejich oblékání (jako je častá volba hrozivých černých rouch nebo brnění), nastrojenosti (třeba nošení kostí obětí nebo jednoduše divoký účes či makeup) nebo jen jejich chování, Sithové prostě nezapadají.
A pak jsou tu jejich oči. Záplava Síly temné strany často změní oči Sithů do nemocně žluté, občas obkroužené rudou. Čím větší mocí temné strany Sith vládne, tím spíše se jeho oči změní permanentně. Na sithské oči je hrůzný pohled a je nesnadné je skrýt.
Mnoho Sithských lordů se tetuje v souladu s prastarou tradicí černými nebo střídáním rudých a černých značek po celém těle. Někteří se rozhodnou dekorovat jenom část těla, ale jelikož jsou tetování symbolem jejich oddanosti řádu, musí být značky viditelné každému. Tudíž jsou běžná tetování tváře. Tetování podle Sithských tradic je, jak asi nepřekvapí, velmi bolestivé.
Ti, kteří jsou nuceni se skrývat jsou výjimkou, předstírají normálnost, poctivost ba dokonce laskavost, jak jen lze (například Darth Sidious nebo Darth Tyranus). Samozřejmě, že jejich přirozenost nepozorovaně kypí a oni stále pletichaří. Praktikant temné strany si může vychutnávat hru ve stínech, budovat své lži a iluze, dokud nedosáhne správného momentu, aby přestal předstírat a odhalil svoji příslušnost. V konečném momentě, ale Sithové nechtějí předstírat, kým jsou.
Je mnoho aspektů které zvážit při vytváření vaší Sithské postavy. První otázka, kterou byste si měli zodpovědět: Rozhodla se zapadnout, nebo se plně oddala způsobu Sithů? Pokud se rozhodla zapadnout, bude povětšinu času vypadat jako každý druhý. Ale podobně jako většina Sithů bude mít další tvář, kterou nosí, když je mezi svými.

Šest kategorií

Další otázkou ke zvážení je: Jak vaše postava vyčuhuje? Byť jsou unikátní, většina Sithů spadá do jedné ze šesti kategorií:
  1. Někteří Sithové vzbuzují strach hrozivým brněním, jako třeba Darth Revan bez tváře nebo yuuzhan Vongská schránka Darth Krayta. Byť respekt vzbuzují bezpochyby i sami o sobě, zbroj těchto Sithů je zřetelným symbolem jejich moci.
  2. Někteří Sithové (například Darth Maul nebo Darth Talon) prošli bolestivým procesem rozsáhlého Sithského tetování a nosí tyto značky jako odznak pýchy vzbuzující děs. Byť těch pár, kteří se s nimi setkali si snad pamatuje detaily jejich tváře nebo způsob odívání, jejich tetování budou navždy vypálena v jejich myslích.
  3. Někteří si zvolí (nebo jsou donuceni k) přijetí vzezření podobného smrti jako třeba Darth Sidious nebo Darth Nihl. Téměř každá kultura má tabu týkající se smrti a většina se jí obává, takže jsou tito Sithové okamžitě spojováni se strachem.
  4. Někteří sithové si zvolí (nebo jsou donuceni si zvolit) přijmout vzhled jak z onoho světa, ať už je to přízračně vypadající Darth Nihilus nebo nemrtvé vzezření Darth Siona. Mnoho lidí se obává neznáma a historky plné duchů a nestvůr se vyskytují v kulturách napříč galaxií - skutečnost z níž tito Sithové těží.
  5. Někteří (např. Darth Caedus nebo Darth Vader před svou porážkou na Mustafaru) si jednoduše zvolí nechat moc a způsoby Sithů vyzařovat z každého jejich činu a jsou výrazní jen svýma bledě žlutýma očima. Jejich dravčí pohyby a způsoby jsou dost typické na to, aby vzbuzovaly respekt těch, s nimiž se střetnou.
  6. Vzhled některých Sithů je důsledkem tragédie, například kybernetický Darth Vader nebo nemrtvý Darth Sion. Vader byl Obi-Wanem Kenobim na Mustafaru téměř zabit a je závislý na rozsáhlých kybernetických vylepšení, jeho děsivý vzhled je důsledkem jeho systému podpory života. Sionovo tělo je rozdrcené a podle všeho by měl být mrtvý, ale jeho nenávist a mocné spojení s temnou stranou mu umožnily přežít. Sithové v této kategorii nosí svoje zranění s pýchou, vychloubají se tím, že přelstili smrt.
Tyto kategorie jsou výborným odrazovým můstkem. Jakmile si určité základní charakter vašeho Sithského vzhledu, můžete si hrát s podrobnostmi. Jaký druh oblečení nosí? V jakém stavu jsou jeho oči? Vypadají občas normálně nebo je síla temné strany přemohla zcela? Pokud se rozhodl podsoupit bolestivý proces tetování, jak jeho značky vypadají a jak je dává na odiv? Má nějaké zvláštní výstřelky v chování nebo zvyky? Tyto otázky jsou jen pouhý začátek, omezený jen vaší představivostí.

Nová odbornost

Následující odbornost můžete použít k vykreslení temného vzhledu mnoha Sithských lordů.

Píše:

Děsivé rysy

Váš zjevně Sithský vzhled vzbuzuje respekt, hrůzu a strach ve vše, kdo vás spatří.

Předpoklady: Charisma 13, musí být členem Sithské tradice
Výhoda: Kdykoliv ověřujete Přesvědčování nebo Užití síly k aktivaci efektu strachu, můžete házet znovu, ale musíte si nechat druhý výsledek i když je horší.

< Vzestup >
Popis Tvorba
Napsal Alnag 21.12.2009
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 43 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1336522102356 secREMOTE_IP: 18.226.185.207