Belisarská intervence

Dobrodružství v žánru space opery od Robina D. Laws
Napsal Alnag

Odrazový můstek: Násilnější z povstání Arabského jara nás nutí zvažovat morální argument jak pro tak proti vojenské intervenci založené na humanitárních důvodech. Jako vždy rámec vesmírné opery nám umožní prozkoumat tyto otázky života a smrti z odstupu pop kultury.

 

Prostředí: Toto dobrodružství předpokládá SF vesmír, kde hrdinové cestují vesmírem v malých plavidlech dost velkých pro jednu skupinu dobrodruhů a kde obyvatelé určitých světů existují na výrazně nižší technologické úrovni než je úroveň postav.

 

Východisko: Buď najatí, nebo naplňující nějaké jinou osobní agendu provádějí členové posádky záchrannou misi, extrahují tým inženýrů lapených na planet s nízkou technologií probíhajícím smrtícím konfliktem občanské války.

 

Profil planety

Až donedávna nikdo mimo její sluneční systém neznal zapadlou planetu Belisarius. Její populace zhruba 25 miliónů duší je nahloučená v malé obyvatelné zóně na povrchu sestávajícím povětšinou z oceánů nebo pouštní pustiny. Vládnoucí strana Variak, které předsedá Prezident Kodap Keman se drží u moci přísnou regulací technologie dovážené na tento svět. Planetární laserové baterie brání neschváleným importérům dodat telekomunikační zařízení nebo pokročilé zbraně. Vznešené rodiny minoritních etnických skupin Sukusanů a Patangiů si užívají přístupu k futuristickému luxusu, zatímco většina populace přežívá na sotva průmyslové úrovni rozvoje.

 

Brífink

Před nedávnem našli vědci ze strany Variak velká množství vzácných stopových prvků ve vzdálených pustinách. Pozvali tým inženýrů pocházejících z pro setting klíčové mezihvězdné civilizace, aby prozkoumali možnosti těžby.

Zatímco byli tito technici přítomni v hlavním městerm Belisaru – Akanu, propuklo mezi většinovými Caracany povstání.

V závislosti na povaze mezihvězdné civilizace, buď společnost, která inženýry vyslala nebo sama vláda, poslala postavy, aby je bezpečně dostaly pryč. Posádka dostane příkaz intervenovat do místních záležitostí do nejmenší možné míry tak, aby dokončili záchranu.

(Šéfové korporací se chtějí být schopni vypořádat s kýmkoliv, kdo zvítězí; vládní představitelé buď sledují obecnou neintervencionistickou politiku nebo chtějí odklad a získání vice informací předtím, než budou jednat.)

 

Masakr na Akanu-452

Při příletu shledá, že právě probíhá brutální letecké bombardování bušící do rebelské čtvrti Akan-452. Daň, kterou si to vybírá na životech civilistů je strašlivá.

Tým techniků byl rozdělen. Někteří jsou hosty v Prezidentském paláce, zatímco jiní se zbavili svých tělesných strážců a vydali se na Akan-452 se svým pokročilým medicínským vybavením, aby poskytli humanitární pomoc.

 

V paláci

Šéfka technického týmu Masako Juko chce tým okamžitě zachránit a je zděšena roztržkou v jejích řadách. Ačkoliv s polovinou týmu v paláci je momentálně dobře zacházeno je jasné, že prohnaný a paranoidní Kodap Keman odmítne jejich uvolnění, pokud nebude ujištěn o tom, že nedojde k zásahu ze strany všech mezihvězdných návštěvníků.

 

Rebelští lékaři

Otřesen tím, co viděl v Akanu-452 se odtržený inženýr Zoris Mylis přidal k odporu a odmítá odejít. Jeho tři druzi nejsou tak odhodlaní, ale rádi by viděli konec masivnímu vraždění civilistů. Zatímco jsou v sázce tisíce životů, Mylis argumentuje, že posádka musí použít své převahy v palebné síle, aby režim svrhla.

 

Štěpení uvnitř odštěpenců

 

Interakcí s rebely se posádka dozví o dvou hlavních skupinách, které jsou v opozici k režimu. Charismatický Pembawa Inabila shromažďuje stoupence řečmi o spravedlivé odplatě. Rozhovorem s ním postavy zjistí, že je to další budoucí diktátor. Jeho idealistický rival Medanj Mereska se vyhýbá jak demagogii, tak násilí. Byť by s mnohem větší pravděpodobností vytvořil zodpovědnou vládu, postrádá osobní magnetismus, který by mu v krizi získal loajální přívržence.

 

Pochybnosti

Měli-li by dodržet rozkazy tak, jak je dostali, musí členové týmu extrahovat Mylisovy neochotné a odbojné humanisty z mobilní polní nemocnice na Akanu-452 a mrsknout sebou. To by Kodapu Kemanovi umožnilo eskalovat masakr.

Anebo vyhlásí rozkazy za sporné vzhledem k faktům na zemi a budou pracovat na svržení režimu?

 

Had a jeho ocas

Ukončit krizi neznamená jednoduše sejmout Kemana. Jeho podpora v řadách širší elity mu poskytuje kádr lidí silně motivovaných za něj bojovat. Kdyby moc převzali většinoví Caranci, ztratili by všechno – pravděpodobně I životy. Pokud posádka Kemana zavraždí, vojenská posloupnost velení nabídne jasné pořadí nástupnictví někomu, kdo nastoupí na jeho místo.

 

Baliči koberců

Pokud bude posádka váhat moc dlouho, objeví se žoldácké lodi a nabídnou ochranu režimu výměnou za těžební kontrakty. Musí se s nimi vyjednávat nebo je zahnat.

 

Laserové baterie

Svrhnout režim znamená pro posádku vyřadit, ze země, laserové baterie, které mohou sestřelit loď na nebi. Pak by dosáhli orbitální dělostřelecké převahy nutné ke zničení leteckých sil Kodapa Kemala a jeho klíčových vojenských instalací. S interstelární lodí na orbitě jsou tyto baterie ve vysoké pohotovosti.

 

S vámi za mikrokredit, s vámi za makrokredit?

Pokud posádka odstraní režim, postaví se I za novou vládu? Pembawa Inabila se zdá být připraven instalovat novou elitu a pokračovat ve šlépějích svého nenáviděného nepřítele. Ale u lidí, kteří postrádají historickou perspektivu posádky týkající se revolucí a jejich tendence změnit se v tyranii, je populární.

Nebo nějak vyjednají dohodu, která poskytne šanci na dlouhodobější sebeurčení? Nebo provedou morální zkratku a způsobí Pembawa Inabila fatální nehodu laserovým výstřelem do hlavy?

 

Amorální hrdinové?

Tento scénář nefunguje tak, jak je představen pro posádku stylizující se jako skupina tvrďáckých padouchů. Otestujte jejich připravenost k sobectví tím, že je režim najme k odstranění Yoris Mylisových humanistů. Kodap Keman vyžaduje, aby označili rebely a udrželi mezihvědňany mimo. Utahujte okolo nich morální šrouby, abyste zjistili, jak moc jsou oddáni svému postavení mimo zákon. Možná se rozhodnou zbavit Kemanova režimu a ustavit sebe sama na jeho místo. Jak dlouho dokážou udržet moc, když se všechny frakce obrátí proti nim?

Napsal Alnag 21.10.2012
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 2 příspěvky.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11362600326538 secREMOTE_IP: 44.222.149.13