Hraní v SF: A osmého dne...

Obsah článku:

Biochemie

Biochemií zde rozumím různé přípravky, které jsou v zásadě externí. Tím, že je vpravíme do lidského těla, dosáhneme určitých požadovaných efektů, které ale mohou mít i nevyžádané vedlejší projevy. Jedná se o různé steroidy, látky podporující regeneraci, zvyšující aktivitu různých tkání nebo systémů…
Celkově mají tyto látky poměrně negativní společenský ohlas, protože jsou spojeny s "podváděním" v soutěžích a různými negativními efekty, které jsou s nimi spojené. Ale zkusme si představit, že tyto látky budou vyvíjeny oficiálně a aplikovány pod odborným dohledem.
Již dnes armády různé podobné vychytávky používají – součástí výbavy je například rychloaplikační "injekce" obsahující mix adrenalinu, výživných látek a látek podporujících fyzickou aktivitu a potlačujících bolest. Voják, který si jednu dávku tohoto mixu aplikuje je pak schopný i se zlomenou nohou a průstřelem břicha fungovat ve skoro plném nasazení třeba ještě hodinu nebo dvě, uběhnout poklusem desítky kilometrů a vrátit se skrz bojovou zónu do svého zázemí (kde jde ve většině případů hnedka pod ruku doktorům).
S prostředky SF settingů tak dostáváme do rukou širokou paletu možných "shotů", které může mít voják u sebe pro různé účely. Vzhledem k tomu, že nelze dělat z vojáka skladiště nebo doktora, je pravděpodobné, že tyto látky budou spojeny v "mixech" pro konkrétní účely – pro případ zranění, pro případ únavy, pro případ podvýživy…
Negativem těchto látek samozřejmě je, že se jedná o ránu kladivem přirozenému metabolismu, který je tak těžce vyveden z běžné rovnováhy. Z toho důvodu je možné, že vojáci budou mít nastavitelný dávkovač – několik slabších dávek, s menším efektem, které ale bude možné aplikovat opakovaně se zanedbatelnými důsledky pro méně vážné případy (průstřel ruky, řezná rána, lehká únava) a pak extrémní dávku pro těžké případy, kdy už prostě nelze jinak (tři dny beze spánku, průstřel břicha…)
Efekty a nevýhody: mohou být rozličné. Potlačení bolesti (může být spojeno s oblbnutím), zvýšení výdrže (nejspíše s následnou mnohonásobnou únavou), zvýšení fyzických dispozic (síly, zde nastává riziko zranění – natažení/natržení svalů, přetržení vazů…), potlačení efektů zranění (převážně krvácení, nejspíše při vnější aplikaci) atp.
Látky mohou být podávány i v rámci výcviku. V takovém případě půjde nejspíše o různé extrémně výživné směsi vedoucí k vyšší síle a výdrži.
SF modifikace: V SF si lze snadno představit např. vnitřní automatické dávkování – zásobník látky někde u srdce, který reaguje na nějaký neurální příkaz nebo se spouští samovolně (např. když v míše zaregistruje náhlé impulzy bolesti tak vypustí látky, které bolest tlumí atp.)

Genetika

Naše stará známá, naděje vědců a nemocných, postrach ortodoxních věřících. U genetiky je jedna velmi, velmi podstatná věc: Je složitá. Není to jen jedna hloupá šroubovice s písmenky která by tvořila návod - je to kryptografický kód zacyklený sám do sebe, kde jednotlivé geny fungují v návaznosti na jiné geny, ovlivňují další geny, navíc geny mohou být aktivní nebo neaktivní a ještě navíc to je spojeno se složitým způsobem kterým tělo tyto informace odebírá a pracuje s nimi. Vytvořit geneticky silnějšího nebo chytřejšího člověka je sice krásná myšlenka, ale není ani zdaleka tak snadná, jak se lidé obvykle domnívají. Jeden známý příklad za všechny - gen který je spojen s vyšší inteligencí (odhaduje se, že o 10-15%) je zároveň tím genem, který je zodpovědný za epilepsii.
V SF můžeme genetiku aplikovat dvěma základními způsoby: Buď přímo před narozením (tedy rovnou vštěpujeme požadovaný potenciál a vlastnosti) nebo po narození genetickou modifikací.
Pro aplikaci před narozením se dá říct, že je možné takřka cokoliv. Hodně pokročilá civilizace může teoreticky nechat místo člověka narodit delfína. Kam až chcete zajít je samozřejmě na vás, otázka zde není ani tak "co ještě dává smysl" jako spíš "ladí tyhle možnosti s technologickou úrovní zbylých odvětví" a hlavně "jaké to má společenské důsledky, když si mohu pro své dítě diktovat tohle a tohle?" Osobně bych rozumný kompromis viděl v tom, že lze provést vcelku značné zásahy, jejichž riskantnost ve vedlejších efektech ale roste geometrickou řadou vůči požadovanému výsledku. Většina rodičů nebude riskovat 5%, že bude dítě retardem a dalších 10-15% že bude mít nějakou značnou deformaci jen kvůli tomu aby bylo o něco chytřejší.
Tvorba postavy: Tento systém umožňuje docela smysluplné vysvětlení postav se značnými predispozicemi, velmi dobře ho můžete aplikovat v systémech, které pracují s výhodami a nevýhodami (např. GURPS)

Využití genetických modifikací po narození je nejspíše (!?) bezpečnější, nicméně dosažitelné důsledky jsou menší. V zásadě jde o to kdy modifikaci provedete - jestli v průběhu vývoje, nebo v dospělosti. Čím dříve, tím lepšího efektu můžete dosáhnout. Změny budou v tomto případě veskrze dílčí a může jít např. o změnu imunitního systému (např. v okamžiku hrozící pandemie nějaké nemoci, pro lepší přijetí implantátu atp.)

Pár slov k eugenice

Eugenika, "věda" snažící se o zdokonalení rasy, je často prohlašována pavědou a co si budeme povídat, nemá zrovna nejslavnější historii. Na druhou stranu je potřeba také říci, že v minulosti se lidé snažili pracovat s eugenikou, aniž by znali základní mechanismy výběru a dědičnosti, což jim mnoho nadějí na úspěch zrovna nedávalo.
Pomineme-li různé technické aspekty, má eugenika pár zajímavých rysů. Zaprvé je asi tak deset důvodů, proč bude společensky odsuzována a obávána, a nutno poznamenat že tak pět z nich je docela smysluplných. Podstatné nicméně je, že se jedná o natolik lákavou myšlenku, že se nakonec stejně prosadí, jako všechno podobné v minulosti – budeme to dělat, protože prostě můžeme. Půjde to malými krůčky – odstraňováním dědičných chorob, výběrem potomka z několika embryí bez genů zvyšujících riziko rakoviny… Otázka, kde tohle skončí, není ani tak otázka toho, kam to "společnost" nechá zajít, jako spíš otázka technologických možností a času.
Pokud se nicméně eugenika rozvine více v relativně krátkém časovém úseku, nastanou společenské problémy: Bohatí rodiče si budou moci dovolit lepší děti, což se nebude líbit ostatním, pokud to nicméně nezastaví, snadno může vzniknout elitní skupina silně nadaných jedinců.
I pokud nebude dopad eugeniky až tak brutální, stejně k tomuto vývoji nejspíše dojde, a i kdyby byl faktický dopad minimální, společenská řevnivost mezi těmi kdo si to dovolit mohou a těmi kteří ne bude zajímavým společenským tématem.

Medicína

Pokrok medicíny se vždy promítá do zlepšení možností lidské rasy. Můžeme zachránit novorozence, kteří by zemřeli, vyléčit dědičné choroby, prodloužit věk, odstranit vady…
V Británii nedávno provedli první čistě eugenický výběr potomka – z několika embryí nechali vyrůst to, které nemělo v genetické výbavě gen dědičné choroby. Pokud přijmeme možnost zasahovat do genomu, pak se nejspíše rychle rozšíří různé preventivní zásahy – proti rakovině, zrakovým defektům atp.
Stejně tak si lze v dnešní době poměrně živě představit pokrok běžné medicíny v SF: léčba očí (např. krátkozrakosti aj.) může vést k lepšímu zraku než je běžné, člověk po rekonvalescenci může odcházet z nemocnice ve formě odpovídající aktivním sportovcům, orgány na transplantaci mohou být klonovány bez původních chyb...

Věcí, která se v SF často objevuje je umělá panimunita. Myšlenka je to velice hezká a častá, takže bych si jí rád vzal na chvilku stranou…
Zaprvé můžeme rozlišit dva druhy panimunity. Prvním druhem je panimunita neadaptivní, která pokrývá známé choroby a neduhy. Stále se může objevit něco nového (nebo adaptace něčeho starého) která panimunitu prorazí, což zachovává různé další možnosti pro zápletky. Klíčovým prvkem podobné imunity může být celková modifikace aktuálního imunitního systému, ale spíše se bude jednat o nějaké implantované dávkovače pokročilých anti-bio/viro/něco-tik (které se klidně mohou doplňovat z přirozené tělní biochemie, jsme ve SF, že jo…).
Pokročilejší je pak adaptabilní panimunita, která se dokáže přizpůsobit jakýmkoliv novým formám parazitů, vetřelců a dalších. Taková panimunita musí mít vlastní "inteligenci" a prakticky vzato si ji lze těžko představit na jiném než na nanobotickém základě. To s sebou samozřejmě přináší otázku nanotechnologií, které se chci věnovat zvlášť za chvíli.
Důležité je uvědomit si pár věcí. První je, že jakákoliv umělá panimuta oslabí organismus jako takový – ten se prostě přizpůsobí a spolehne se, že si s tím ona panimunita poradí sama. V případě, že panimunita nebude stálá, ale bude ji nutno nějak doplňovat nebo obnovovat se jedná o slabinu, protože jedna várka špatných látek, jedno odříznutí od zásobování, a celá populace bude zralá na několik pandemií naráz. Druhý problém je, že unifikace imunitních systémů si přímo říká o to, aby byla napadnuta nepřáteli – stejná imunita, stejná slabina, pokud bude nalezena. Další věc je, že panimunita se projeví i na dalších aspektech jedince – automaticky zdravý organismus bude mít mnohem příjemnější prostředí pro svůj vývoj, nebude oslabován, bude se rychleji regenerovat (např. z fyzické zátěže), bude snáze zvládat zátěž (počasí, podnebí…)
Doufám, že netřeba dodávat, že vytvoření panimunity je skutečně SF prvek a že se jedná o poměrně hodně moc složitý koncept. Osobně mi přijde, že i ve SF je snazší nalézt nadsvětelný pohon, než vytvořit panimunitu, ale to už je samozřejmě jen a jen na vás.

Kyberware

Oblíbený aspekt kyberpunku a mnoha SF knih: technologické implantáty v lidském těle.
Původní představy tohoto tématu byly velice hrubé, spojené s dobou a tehdejšími představami o vývoji, pro spoustu tehdejších představ můžeme nalézt elegantnější alternativy.
Přesto, opět se podívejme, kde jsme v současnosti - v USA lékaři experimentují s technologickými náhražkami amputovaných končetin (link). Pokud můžete mít technologickou ruku… proč jí rovnou nepřidat něco navíc? Nástroje, zbraně… Nebo prostě můžete svým mozkem ovládat na dálku zcela jiné kybernetické tělo, které prostě převezme příkazy, které by váš mozek vyslal do toho vašeho.
Pro kyberware se však stále najde uplatnění, které mnozí ocení, a to zejména na mentální úrovni. Přístroj, který bude schopný obraz nahrávat z vašeho očního nervu, zvukový záznam z ucha, nebo vám naopak promítat do očí a uší externí záznam – ať už z vaší vlastní paměti, nebo odněkud jinud. Představte si videokonferenční hovor uskutečněný prostě tím, že si vy i volaný stoupnete před zrcadlo – žádná telepatie, prostě jenom odvysílání vašich aktuálních smyslových vjemů.
Pokud byste rozhraní technologie-oko ovládli opravdu precizně, pak můžete získat ohromné možnosti: pouhou myšlenkou psát textové soubory, zobrazit si před sebou knihy (v libovolném "skinu"), sledovat filmy na fiktivní "obrazovce" (nebo rovnou ve virtuální realitě). Můžete si implantovat termovizi nebo noktovizi (prostě si někam vedle oka nebo přímo do oka vložíte mikrokameru)
Využití podobných by mohlo zabrat celý článek. Podstatné je, že implantovat do sebe něco takového nemusí být jen sranda. Zaprvé – implantáty nejsou biologické, takže se neregenerují tak jako zbytek vašeho těla – je nutné je opravovat, měnit, čistit… nějak, někdy. Mohou způsobovat alergické reakce. Propojení nepřirozených elektrických přístrojů na neurony může mít negativní dopad na nervovou soustavu. S rozsáhlejšími implantáty se nemusíte psychologicky ztotožnit. Pokud jsou implantáty uzpůsobeny k bezdrátovému přenosu, pak je možné je nahackovat (viz Ghost in the Shell: Stand allone complex (GitS: SAC), kde si hackují oči, mozky… kdeco).

Pokud chcete existenci kyberwareu nějak zamezit, není nic snazšího, než prohlásit, že se vědcům nepodařilo nalézt neuro-technické rozhranní. Pokud jej chcete jen omezit (a nemít třeba techno-brain-hacking), pak se dá říct, že se podařilo nalézt rozhranní jen pro jednodušší neurologické procesy (...za které si v rámci tvorby settingu můžete označit kterékoliv se vám zlíbí).

Nanotechnologie

Nanotechnologie… malí nanoboti kteří operují s jednotlivými atomy a dokáží přetvářet hmotu na nejzákladnější úrovni, potenciálně základ nejmocnějších zbraní všech druhů.
Jerson jednou prohlásil, že nesnáší nanotechnologii, protože to je jen technoblábol který umožňuje udělat cokoliv a nedává smysl. Svým způsobem má pravdu – protože ji lidé často používají, aniž by se zamysleli nad důsledky.
Nanotechnologie umožňuje vysvětlit spoustu věcí, které by jinak nebyly možné (ostatně i v současném světě se s její pomocí vytváří materiály s vlastnostmi, které byly předtím doslova nemyslitelné). Problém nastane v okamžiku, kdy vytvoříte nanoboty – malé autonomní robůtky. Proč? Protože když si to opravdu neohlídáte, zjistíte, že tyhle malé mrchy můžou udělat opravdu doslova a do písmene cokoliv a prakticky jim v tom nelze zabránit.
Bohužel nemám teoretický základ, trpělivost a zájem studovat tuhle problematiku do hloubky, kterou by si zasloužila, a která by sama vydala ne několik článků, takže ji zkrátím. Pokud chcete použít nanotechnologii, je snazší ji používat bez nanobotů - prostě ji použijete jako vylepšení nebo podporu standardních procesů, což je mnohem snazší vysvětlit tak, aby vám to nebouralo jiné aspekty světa. Pokud už nanoboty použijete (velmi oblíbení jsou jako nanoware, kdy zajišťují adaptabilní panimunitu, starají se o prudkou regeneraci a další vtípky, což je ale koncept u kterého lze během minuty argumentace dokázat, že jeho existence zboří libovolný setting až do základů), je dobré jim nedovolit aby se sami rozmnožovali (to je skutečně cesta do pekel), a je velice vhodné jim dát formu extrémně specializovaných a technicky náročných pomůcek.

< Dále, rychleji, přesněji... lépe. >
úvod Celkově
Napsal sirien 17.05.2009
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 30 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.16780591011047 secREMOTE_IP: 107.23.157.16