Zapeklitosti

Obsah článku:
V prvním díle tohoto článku jsme řešili jednu zapeklitou situaci a dnes se podíváme ještě na jednu. Jsi bard a jsi právě v druhém patře taverny u Rezavé střely, ve velké odpočívárně (20x20 stop). V místnosti jsou čtyři okna, kterými dovnitř proudí chladný noční vzduch. Pět banditů mávajících zbraněmi tě právě obklíčilo. Dva z nich jsou blízko dveří vyzbrojeni obuchy, zatímco tři další s palicemi si to míří přímo k tobě. Tihle týpci jsou pekelně naštvaní, protože jsi je včerejší noci obehrál (a přiznejme si, ne zrovna poctivě) v kartách o velkou sumu peněz. Vanoucí vítr na krátko rozhrne záclony na oknech, takže vidíš tři postavy stojící s lucernou na ulici. Znáš je, je to parta dobrodruhů se kterou jste si při minulém setkání nepadli zrovna do oka. Aby toho nebylo málo, z chodby se line nezaměnitelný krok hostinského, který se řítí po schodech, zjevně rozpálený doběla proto, že jsi spal s jeho ženou. Co dělat?
Co může bard použít? Nic! Chytili ho ve spodním prádle, chytili ho se ženou hostinského (která se v posteli choulí pod dekou). Má sice tornu a oblečení, ale to je daleko v rohu místnosti. Jde o zbroj, šaty, měch na vodu, spací deku, jídlo, mošnu na opasek se třemi lektvary (2x lektvar léčba lehkých zranění a jeden skákání), dále mošnu se složkami kouzel, tornu s padesáti stopami hedvábného lana, mistrovské zlodějské náčiní, mistrovskou foukací harmoniku, 5 skob, jeden pytel nášlapných ježků, pečetní vosk, jehlu a niť a různé další zbytečnosti. Banditi zabavili bardovu kuši a rapír, ale dýky, která zapadla pod postel asi stopu od ženy, si zatím nevšimli.
Situace: Stručně řečeno, bard je v pěkné kaši. I s celou onou opěvovanou univerzalitou tohoto povolání prakticky nemá moc možností co udělat. S bandity si zřejmě neporadí, pravděpodobnost úspěšného útěku oknem je malá a v chodbě se skrývají jen další problémy. Možná, mít zbroj a zbraně, dalo by se banditům čelit; kouzel je zoufale málo a bez materiálních složek se nedají seslat prakticky žádná. Pokud má v tuhle chvíli DM iniciativu, tak vás chce buď mrtvého nebo bezvědomého. Musíte použít dovednosti a doufat, že situace neskončí bojem.
Možnost 1 - Vylžete se z toho. Možná, že není na tuhle možnost čas, ale je to jazyk, co vás živí a je to to nejlepší, co se nabízí. Mluvte a mluvte a zkuste přesvědčit DMa v hod na Diplomacii nebo Předstírání, který by přinutil bandity poslouchat. Možná je zdržíte nebo přesvědčíte, aby ustoupili. Pokud uspějete, nezbývá než gratulovat, odvrátili jste neštěstí. Ale s přicházejícím hostinským nezůstanou tito banditi zaražení dlouho. A krvežíznivost je jim vlastní. Měli byste využít vyrušení způsobené hostinským, popadnout věci a zmizet. Pokud máte v repertoáru kouzlo neviditelnost, měli byste skočit po mošně s kouzelnými složkami a seslat kouzlo. Dalšími dobrými volbami by mohl být spánek, barevná fontána nebo okouzli osobu. Můžete také využít vyrušení k úniku oknem, ale to s sebou nese vlastní důsledky...
Možnost 2 - Vybojujte si to. Už jsme si řekli, že boj není nejlepší možnost. Ale možná jste na boj zaměřený bard. Tak či tak, je pár věcí, které můžete udělat, abyste zlepšili svoje šance na přežití. Příležitostné útoky a obestoupení vás zničí, zvláště v této situaci. Snažte se minimalizovat nebezpečí tím, že si stoupnete zády ke zdi. Budete potřebovat zbraň, pokud nemáte zlepšený útok beze zbraně. Věřte mi, postih -4 za improvizovanou zbraň je mnohem lepší, než provokování příležitostných útoků za cenu zranění 1k3. Dostat se ke zbraním a vybavení je vaše hlavní priorita. Pokud cítíte, že se s použitím Akrobacie můžete dostat přes místnost, pak neváhejte a jděte do toho. Hostinský dorazí zřejmě během 1 až 2 kol a bude mít sekáček nebo něco horšího, takže buďte na tuto hrozbu připraveni. Pokud dokážete obrátit bandity proti hostinskému, mohlo by vám to vykoupit trochu času, abyste popadli svoje věci a zvýšili svoji obranu. Plná obrana je v tomto případě nejlepší řešení. Můžete se také dostat k oknu a ukázat se triu na ulici. Ti jistě rychle přiběhnou, aby si to s vámi vyřídili. Trik spočívá v tom, že všichni budou zmatení. Nikdo kromě vás neví, kdo je kdo, a to je vaše výhoda. Pár dobře volených a zavádějících slov vám může zachránit život. Když trio dorazí na scénu, je asi nejlepší mít pro útěk připraven lektvar skákání. Rychlé seslání spěšného ústupu (pokud ho máte), je také dobrá věc.
Možnosti v této situaci jsou pochopitelně omezené. Můžete utíkat nebo bojovat. Jsou i další možnosti, například uprosit DMa nebo zaplatit jeho díl pizzy, ale to už jsou metaherní řešení. Nebo můžete zvolit rutiny potrhlého barda a doufat v zázrak. Poučení na závěr: Nikdy nespěte s ženou hostinského v jeho vlastním hostinci!
< Bardova avantýra... >
Tulákovo dobrodružství...
Napsal Alnag 03.12.2005
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1003270149231 secREMOTE_IP: 18.222.162.242