Druhé já postavy

Obsah článku:

Typologie

V diskusích, které jsem na toto téma vedl, jsem zjistil, že si lidé druhé já mnohdy představují jen jako něco záporného, co chce škodit... možná, že to tak je u valné většiny reálných schizofreniků, jejichž symptomy se charakteru "druhého já" blíží, ale v RPG nás nelimituje nic než fantazie a proto je škoda se na toto pojetí omezovat, když můžeme jít dál.
Ukážu zde alespoň nějaké nápady, které se mi mihly při přemýšlení o tomhle tématu hlavou. Samozřejmě vás nic neomezuje na mě navázat (a ideálně se v diskusi podělit). Jednotlivá druhá já se od sebe mohou dost lišit v projevech, cílech i způsobech, kterými jednají.

Bestie

Bestie je naprosto typické druhé já upírů ve hrách Vampire te Masquarade nebo Vampire the Requiem. Bestie je predátor, lovec, zabiják, řídící se instinkty a jednoduchými motivacemi. Bestie se buď vrhá do boje, nebo zuřivě utíká od čehokoliv, co ji ohrožuje, nezná morálku, jen drsný zákon evoluce - vítězí přeživší.
Slabá bestie vám bude hlodat v hlavě, nutit vás k tomu, abyste naslouchali svým instinktům, možná i pudům, abyste si brali to, co chcete, bez ohledu na ostatní. Bude vás pohánět, když budete dělat něco, co jí bude k dobru, a bude vám zuřivě spílat, když se svým instinktům vzepřete.
Silná bestie vás může nutit jednat tak, jak chce, může trhnout vaší rukou a dát pěstí typovi, co vám přebral holku (a nechá vás nést následky), může být neustále za vašima očima a navádět vás k tomu, abyste dělali co chce - bude možná o něco rafinovanější a chytřejší, než bestie slabá, ale také to nebude nijak geniální myslitel. NEBO - může být silná bestie naopak zcela nevýrazná, tichá... může čekat hluboko v zákoutích vaší hlavy na svou příležitost, na chvíli, kdy se sami rozzuříte, kdy se budete cítit vyděšení nebo ztracení - a v tu chvíli udeří, převezme kontrolu se vší silou, kterou nastřádala během svého odpočinku a až když se proberete, tak zjistíte, co se vlastně stalo. Což nemusí být vždy na škodu, protože bestiální berserk se může dostat i ze situací, které by v normálním stavu nezvládl - na druhou stranu, zdaleka ne vždy se bestie projeví v takové vhodné situaci.

Starší brácha (strážce)

Tohle je narozdíl od bestie váš přítel. Většinou vás nechává být... ale jen málokdy vás nechá na pokoji, když ho potřebujete. Myslí to s vámi dobře a narozdíl od jiných takových obvykle i opravdu ví, co je pro vás dobré - mnohdy lépe než zrovna vy samy. Na druhou stranu, dobré rady mohou mnohdy také lézt na nervy, zvláště když víte, že jsou správné, ale prostě se vám nelíbí.
Slabí starší brácha je obvykle tak nějak nedostupný, ale vynoří se, když začnete dělat nějakou kravinu, aby vám řekl, že to je asi pěkná blbost. Narozdíl od vás (stejně jako ostatní druhá já) není ovlivněn alkoholem ani většinou jiných drog, takže zrovna v okamžicích alkoholového opojení se vám může docela hodit, ale oceníte ho i ve chvíli, kdy máte problém, který nutně potřebuje řešení.
Silný starší brácha může přijít, když ho potřebujete, abyste se s ním poradili. Ne že by znal víc, než můžete znát vy, ale může vám poskytnout jiný úhel pohledu. Vyzná se ve vás mnohdy lépe než vy sami, takže vám může odhalit i něco, co jste si o sobě neuvědomovali. Starší brácha není nijak průbojné druhé já, je to spíš rádce, ale i jemu s vámi občas můžou rupnout nervy a může se na okamžik prorvat ke kontrole, aby udělal něco, čeho nejste schopni - políbil za vás dívku, ke které jste příliš nesmělí, entrem odeslal e-mail, kterého se obáváte... nebo třeba jednu vrazil někomu, kdo si na vás moc vyskakuje.

Vypočítavá sketa

Tohle druhé já může být na vaší straně - a obvykle také je. Tak nějak. Bohužel, jeho přístup je založen na bezcitnosti, sobeckém nezájmu a čistém dojmu, že účel světí prostředky. Vypočítavá sketa si je vždy přesně vědoma, co je nutné udělat, aby bylo dosaženo cíle - a rozhodně vám to nebude váhat sdělit, případně připomenout, že vám to sdělila, pokud ji neposlechnete a selžete.
Slabá sketa je jakýmsi ponoukajícím hlasem v hlavě, její strašlivost není v tom, že by byla neodbytná, nebo v tom, že by příliš dotírala. Její síla spočívá ve vytrvalosti. Kdykoliv budete stát před problémem, sketa vám sdělí to nejsnazší řešení. Ne vždy musí být špatné, ne vždy musí někomu ublížit - tím hůř. Protože od chvíle, kdy si příliš zvyknete na to jí naslouchat, je už jen malý kousek k tomu se jí sám stát.
Silná sketa nabídne nejen řešení, ale dokonce i jeho jednotlivé kroky. Zatímco slabá sketa vás vede spíš k určitému stylu myšlení, silná sketa může mít nějaký ten skrytý cíl - něco z vás udělat, dostat vás na něčí stranu, nebo cokoliv jiného. Může vás varovat i chránit - když utíkáte před pronásledovateli, tak může vést vaše jednotlivé kroky, říkat vám "teď utíkej, stůj, čekej... běž!! zpomal, skrč se za auto, doleva, čekej, běž..." Když jí budete poslouchat, tak vám může zatraceně pomoct, ale... její rady mohou být mnohdy nad vaše možnosti, i když byste toho třeba teoreticky byli fyzicky/mentálně schopni (sraž své kamarádce sebevědomí na nulu, aby nedělala něco riskantního, přeskoč na druhou střechu, když tě pronásledují... a pod tebou je deset pater... vzpomeňte si na Nea v Matrixu, když se ho Trinity snaží zachránit před agenty a chce po něm, aby přelezl po římse mrakodrapu do vedlejšího okna).

Andílek a ďáblík

Tohle je vyjádření dvou protichůdných já, která vždy poskytnou na situaci zcela opačný náhled a budou se vás snažit dokopat k tomu svému na úkor toho druhého. Nemusí jít nutně o v kreslených seriálech stokrát omletý střet mezi egocentrismem a obětavostí nebo mezi dobrým a zlým, klidně může jít třeba o spor bezprostřednosti s logikou nebo o cokoliv jiného protikladného. V komixu El goonish shive je například charakter lehce militantní feministky, kterou pozvali na narozeninovou párty při níž si každý změní pohlaví pomocí crossgenderovací pistole (to neřešte ;) ), zde a zde se můžete podívat, jak to pojal autor.
Slabý andílek s ďáblíkem udělají z postavy nejspíše slušného morálního relativistu, protože při každém morálním rozhodnutí budou argumentovat ve prospěch obou možností, ukazovat jejich klady a zápory.
Silný andílek s ďáblíkem nejenže budou schopni kdykoliv poskytnout svůj názor na jakékoliv dilema, ale mohou být až tak intenzivní, že postavě zabrání jakkoliv jednat pod tíhou morálního (nebo jakéhokoliv jiného) dilematu

Anděl (nebo cokoliv podobného)

Tohle je váš průvodce seslaný Bohem (nebo čímkoliv jiným), aby vás chránil a vedl po správné cestě. Podívejte se na Battlestar Galactica - Baltarova halucinace (?) Caprica six je přesně ukázkou takovéhoto druhého já. Anděl vám bude pomáhat řešit vaše problémy, ale také vás bude kritizovat za vaše jednání, tlačit do toho, abyste udělali to, co je dle něj správné obecně a tedy správné i pro vás. Možná, že má nakonec pravdu, možná, že když projdete tím vším, co po vás bude chtít, tak se dostanete ke štěstí, jenže... přiznejme si, Bohové od svých vyvolených obvykle nepožadují malé oběti a cesta, po které vás anděl povede, rozhodně nebude snadná ani bezbolestná.
Slabá verze anděla vám bude říkat, co máte dělat, aby to bylo správné a bude vás varovat před nebezpečím, do kterého se pouštíte zbytečně. Bude se vás snažit učinit lepším a ukazovat vám vaše chyby.
Silný anděl bude dělat prakticky totéž, ale bude vás schopný i naprosto přímo manipulovat - nebude se snažit vás nutit hrubou silou a nebude nad vámi přebírat kontrolu, protože Bůh si cení jen dobrovolných rozhodnutí - ale může vás například uvést do hádky s ním natolik, že na něj budete řvát odpovědi, které pro ostatní lidi, kteří uslyší jen vaši část dialogu, budou znamenat něco úplně jiného (viz Battlestar Galactica, kde v jednom dílu chtělo pár lidí podříznout Baltara, který ale halucinaci Caprica six nahlas, odpovídal na úplně jiné otázky než které mu dávali oni - výsledkem pak byl dialog typu "zabijem tě" "ano, prosím!" "cože?" "nic bych si nepřál víc..." což je zmátlo dost na to, aby to Baltarovi zachránilo život). Silný anděl nebude jen vaším hlasem v hlavě, který bude jako silnější svědomí poukazovat na vaše nedostatky a na správnou cestu - bude s vámi i diskutovat, vysvětlovat, poučovat vás. Může se "zjevit" a stát vedle vás, zatímco s vámi mluví...

Stín

Tohle je vaše instinktivní, egocentrické já. Není zlé jako bestie, ani úplně bezohledné jako vypočítavá sketa, ale chce se bavit, chce žít naplno, chce si hrát... a na ostatní bere ohled jen dokud hrají tuhle hru s ním.
Slabý stín vás bude neustále ponoukat a svádět k nezodpovědným věcem. Bude chtít zkusit trávu, extázi, bude se chtít toulat po nocích v klubech, bude chtít jezdit v rychlých autech... Bude toužit žít jako Bruce Wayne, ale bude se štítit toho být Batmanem.
Silný stín snad není třeba až tak moc vysvětlovat, prostě vás občas dožene k tomu, že nad sebou ztratíte kontrolu, že se skutečně pustíte do cool věcí bez ohledu na jakékoliv následky.

Sebenenávist

Sebenenávist je hlas vaší opilecké matky, které jste zkurvili život jen tím, že jste se narodili. Je to váš odraz v zrcadle, který ví, že za nic nestojíte. Je to obava z bezcennosti a esence zbabělosti. Sebenenávist chce, abyste neuspěli, chce, abyste selhali, chce, abyste trpěli a chce abyste zemřeli, ideálně vlastní rukou. Sebenenávist je skutečným projevem schizofrenie, tak, jak ji můžete znát z hollywoodských filmů.
Slabá sebenenávist se projeví hlavně když skutečně selžete, nebo když si nebudete jistí. Dá vám to sežrat, připomene předchozí neúspěchy. Nejsnazší cesta k tomu ji umlčet je uspět, zvítězit, něco dokázat.
Silná sebenenávist je zrůdnější, protože dokáže přijít i v okamžiku úspěchu a zničit vám dobrý pocit, který z něj máte. Poukáže na jeho dočasnost, nedokonalost, zveličí cenu, kterou jste za něj zaplatili. A ve chvíli, kdy už nebudete vědět co dál, může vzít nůž který leží poblíž a obrátit ho proti vaší tepně...
< typy druhých já >
úvodem obecně
Napsal sirien 04.10.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 11 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13455486297607 secREMOTE_IP: 3.138.141.202