Generátor města

Obsah článku:

Architektura je trojrozměrným vizuálním prvkem, který toho o prostředí a jeho obyvatelích řekne mnohé. Vizuální prvek má vždy nějakou vypovídací hodnotu; ukážeme si několik interpretací.

Architektura nová, stará, vlastní, převzatá
Jedná se o město starobylé, s hrdým odkazem na dávné časy své velkolepé slávy? Nebo bylo město čerstvě vybudováno vizionářským vládcem, který vložil do podoby města své představy o ideální společnosti?

Odkud se architektonické vyjádření vzalo? Bylo stvořeno předchůdci dnešních živáčků a je vnímáno jako vlastní, ve své čisté formě? Bylo převzato od jiné civilizace, jako gesto obdivu jejich vyspělosti? Byly původní vzory ponechány, nebo je někdo proměnil, aby lépe sedly jeho pojetí estetična?

Architektura odrazem mínění společnosti
Jaký duch vládne ve společnosti? Jde o společnost mírumilovnou, snažící se přenést krásy svého žití i do architektury? Jde o společnost hrdou, snažící se vystavit svou impozantnost na odiv všem očím, které do města zavítají? Jde o společnost tvrdou, skrývající emoce i v architektuře? Jde o společnost otevřenou s širokými ulicemi a vzdušnými parky, nebo společnost uzavřenou, schovávající se pod několika úrovních hradeb? Jde o společnost řádnou s pevně odměřenými ulicemi, nebo o společnost zmatečnou, libující si v urbanistických serpentinách? Anebo je tato společnost ještě natolik primitivní, že předchozí exprese nedokáže vyjádřit?

Jaký je stav současné architektury? Bují novými nápady (rozkvět kultury), stagnuje, či už ani nedokáže ztvárnit předchozí vzory (v úpadku a rozkladu)?

Architektura funkční a estetická
Je architektura primárním zdrojem exprese společnosti, nebo se společnost vyjadřuje jinými způsoby? Mohou si stavitelé dovolit vyjádřit se architektonickou řečí, nebo tu na to není moc místa? Diktuje si neúprosné prostředí (severské ledové země, vyschlé pouště) funkční a zdroji omezený způsob stavby obydlí, nebo je prostředí mírné, benevolentní a na stavebí prvky štedré?

Na jaké úrovni se potkává architektura a potřeba bránit město? Rozprostírají se vojenské stavby na okrajích města? Bylo město, nacházejíce se v nebezpečných končinách, stvořeno s komplexním strategickým obranným plánem - bylo obeskládáno mnoha úrovněmi hradeb, věží, věžic a vnitřních opevnění?

Jak je město urbanisticky navrženo? Jsou centra rozmístěna na strategicky výhodných polohách? Schází nějaké oblasti určité zařízení (např. velmi vzdálená strážnice napomůže ke zvýšené kriminalitě v oblasti, atp.)? Je síť ulic ucelená, nebo se jedná o zmatkovitou pavučinu, ve které dochází v rušných hodinách k davovým zácpám?
Je město přehledné, nebo se v něm cizinci snadno ztrácejí?

Architektura a prostředí
Jaký stavební materiál se v prostředí vyskytuje nejvíce? A kterého je nedostatek?
Jaký způsob stavy si prostředí vyžaduje? Musí příbytky odolávat přívalu ostrého větru (poušť), či jsou snad podrobeny nadměrné vlhkosti (podzemí)? Je možno stavět prostorné indivuduální domy, nebo se s místem musí šetřit (a vyžádat si stavební povolení od města)?

Architektura propletená
Žije ve městě jedna jediná etnicko-kulturní společnost, stavící si jeden a ten "správný" druh architektury? Nebo se tu setkalo více kultur?

Jak moc jsou tyto rozdílní kultury odlišné? Jaký mají k sobě vztah? Soupeří spolu (hravě? agresivně?), nebo se dokázaly sžít? Vznikají určité čtvrti s vlastní mikroarchitekturou reflektující kulturní a ekonomické postavení obyvatelstva, nebo výstavbu vede samo město a vzhled staveb určuje dle tradic?
Také bych mohl k tomu všemu teoretickému výčtu ukázat skutečný příklad zajímavého města. Věřím, že Svapa jako příklad bohatě postačí.
Napsal pipux 22.05.2009
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 24 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.15116286277771 secREMOTE_IP: 18.216.233.58