Generátor města

Obsah článku:

Události minulosti žijí i v přítomnosti a ovlivňují budoucnost. Dost možná je minulost, kterou město žije minulostí zkreslenou a od minulosti skutečné vzdálená a zkreslená; to ale nemění nic na tom, že důraz na historii a tradici též hýbe městem.

Odkazy a památky na doby minulé
Jak město vzniklo? Pravděpodobně ne jedním jediným suveréním přesunem několika (desítek) tisíc osadníků na zelenou louku. Dost typičtější je založení osady na místě strategicky výhodném a pozvolný nárůst obyvatelstva, obchodních cest.

Jaké jsou významné události města? Nikdo si nebude pamatovat průměrné roky, kdy byla tak akorát "úroda dobrá". V paměti zůstávají vyjímečné události - mimořádně epické, mimořádně hrozné.
Narodila se ve městě význačná osobnost? Byl poblíž města objeven bohatý důl? Bylo město po několik let dobýváno roztažnými cizáky, hrozivými zrůďáky? A bylo dobyto, podrobeno, či (částečně) pobořeno? Pamatuje město na nějakého výrazně excentrického vladaře? Stalo se město zdrojem sporů více mocností? Stala se zde zásadní politická událost? Propuklo město do anarchie a vnitřních bojů o moc a mořilo se v této bryndě až do doby, kdy zvítězivší "hrdina" nastolil pořádek?

To vše a mnohé další patří mezi význačné mezníky města. Tyto události mohly být zvěčněny - slavnostní náměstí, pevnosti, monumenty, ozdobné cesty, poutní chrámy, vítězné oblouky, ulice nesoucí určítá jména, památníky a jiné, ty mohou sloužit k připomenutí událostí minulosti.

Město postaveno na ruinách města jiného
Bylo město vybudováno v místě ruin předchozí civilizace? Bylo zde vybudováno záměrně, či nevědomky?

Jak moc se liší charakter města nového od města původního? Jde o město vybudované do staré vojenské pevnosti, město vybudováno na rozlehlém fóru města původního, město nové několikanásobně větší/ menší oproti městu původnímu?
Bylo použito zachovalých staveb, našlo se pro tyto vybydlené prostory nového užití?

V jakém ohledu byly zachovány architektonické prvky města starého? Bylo rozebráno na kousíčky a použito jako stavební materiál? Přetrvává jádro města v původním stavebním slohu, jako ceněná památka?

Záhady města
Bylo nové město vybudováno nad starými budovami, tajnými chodbami, kanalizacemi a chrámy? Existují hlubiny starého města, které zůstaly opomenuty?
Zůstal zde stařičký chrám, zamčený v zapomenutí i se svými původními silami? Jaký je příběh tohoto chrámu/ hrobky? Byl zde po veliké bitvě pochován mocný vojevůdce? Zničil se zde vlastní mocechtivostí mocný mág, snaživší se projít do prostor jiných dimenzí?
Může místní hřbitov překvapit svou velikostí, podzemní rozlehlostí mohyl a kostnic?

Může některá z těchto záhad "obživnout", vyjít na povrch a strašit současné město, či jsou staré chodby města vyhasnuté, zející entropií?
Používá staré průchody nějaká skupinka, která má zájem ukrývat se před zraky oficiálních autorit města?

Historie města vžitá do současnosti
Odehrála se v dávnějších časech ve městě nějaká význačná událost (odražení dobyvatelů, přijmutí víry atp.), kterou si měšťané s roční periodicitou připomínají? Případně, udržují se staré zvyky nějaké tradice? Jak probíhají?

Panuje okolo nějakého zvláštního místa legenda? Povídá se o zakladateli, který do skalnatého monumentu na náměstí (dříve skála) zabodl svůj meč s tím, že zde rozloží nové město? Proslýchá se o ohyzdné obranné zdi, že pokaždé, když je orosena, pláčou duše mrtvých, které zlovolný tyran strhal, aby završil stavbu této zdi?

Je ve městě nějaká zvláště prapodivný monument (zvláště hrozný - např. palác z kostí; zvláště obdivuhodný - např. zlatá věž), který přešel obyvatelům do krve, stal se symbolem města?

Měnící se paradigmata
Vystřídalo se ve městě povíce vládnoucích tříd? A jaké změny s sebou přinesly, prosadily? Jak nové změny prosazovaly? Domluvou? Násilím? Jak se ke změnám postavilo obyvatelstvo? A jaké změny nová autorita prosadit vůbec nedokázala?

Co bylo otřeseno, zpochybněno a zrušeno poté, co přišly nové reformy? Byl snad některý ideál umělecké exprese pošpiněn a popliván, zahnán do undergroundu? A co se v takovém případě vyšplhalo na čerstvě opuštěnou první příčku kultury?

Jak se změnilo společenské uspořádání? Došlo ke změně myšlení obyvatel - a tím i k přetvoření tváře města? Nebo došlo k sekularizaci - rozdělení na kasty, které jsou více či méně nakloněné novým pořádkům?

Zůstaly původní poměry před reformou tolerovány? Tolerovány přímo, nebo tolerovány s nevýhodami (právní nerovnost, nadměrné daňové zatížení)? Mohlo tak dojít k rozvrstvení společnosti do čtvrtí dle názorové náležitosti?
Také bych mohl k tomu všemu teoretickému výčtu ukázat skutečný příklad zajímavého města. Věřím, že Svapa jako příklad bohatě postačí.
Napsal pipux 22.05.2009
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 24 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.14507412910461 secREMOTE_IP: 18.223.21.5