Ten týpek

Není pravda, že jsou v každé skupině. Ale když máte jednoho z nich v té své, je to skoro tak, jako kdyby byli...
Napsal Alnag

Mluvím o Tom týpkovi. Arogantním, dysfunkčním účastníkovi, který ovládá celý prostor a vysává ze hry všechnu zábavu. Krade si pro sebe světla ramp. Obrátí každou diskuzi v hádku. Staví se do pozice strážného, jehož povolení si musí ostatní hráči vyžádat, aby mohli podniknout jakýkoliv plán.
Občas je Ten týpek také tím nejchytřejším z celé skupiny. Je tím, kdo vždycky přijde se skvělými nápady a vrhá je na ostatní rychlostí kulometu v momentě, kdy se vynoří jakákoliv nová situace. To věci dost komplikuje. V dobře odměřených dávkách dokáže být zábavný, ba i nutný. Pohání skupinu k akci. Jeho energie naplňuje celé místo. Zahání otupění dřív, než se dostaví. Když na jednu hru chybí, tak skupina, zbavená svého samozvaného vůdce propadá pasivitě a nerozhodnosti. Kdyby se tak jen dala Ta-týpkovitost zkrotit, aby sloužila dobru!
Občas není Ten týpek vůbec týpkem. Tím chci říct, teoreticky. Prostě jen proto, že kdykoliv jsem natrefil na Toho týpka nebo jsem o něm zaslechl, neznamená, že je to týpek doslova. Ta role nemusí být výhradně mužská.
Občas je Ten týpek Vypravěčem. (A když není, může se ukázat být Vypravěčem v pozadí, formuje Vás od jednoho sezení ke druhému). Jeho vypravěčská autorita vás chopí za pačesy a žene Vás jeho příběhem. Ať už jedná na základě předem připraveného plánu nebo improvizuje, pevně řídí akci a odráží jakékoliv podněty, které se mu dostanou do cesty. Pokud rádi sedíte a užíváte si napínavou jízdu, můžete si s ním užít skvělé časy. Pokud se chce podílet, vězte, že Vám ucpe pusu.
A občas jste Tím týpkem vy.
Co když – a tenhle předpoklad už je trochu divoký – jste dominantní extravert, ale v momentě náhlého zjevení shůry jste prohlédli a víte, že tohle není vždycky nejlepší cesta ve hrách založených na spolupráci, jakými jsou hry na životní příběhy? Jak se víc otevřít podnětům, víc se vyladit na náladu ostatních, víc přesunout pozornost pryč od sebe?
Tohle je jedna z těch otázek, které jdou za hranice pravidel či herního stylu. Nebo čehokoliv, co vyvěrá čistě z intelektu. Proces de-Ten-týpkování sebe sama je procesem osobní transformace. A to je vždycky tvrdé. Racionálně se rozhodnout pro změnu je mnohem snazší, než ji uskutečnit.
Hraní her na hrdiny nám nabízí prostor být tvořiví a sociální. Velká porce lidí, které tento druh zábavy přitahuje, se nepovažuje ani za jedno z toho. Mnoho z nás, kteří jsme nakonec tyto dovednosti či duševní přístupy nebo co to je, získali, tak učinili s mnohstěny v ruce a fascikly map v podpaží.
Takže se na to dívejte takhle, Ty týpku. Tohle je výzva, kterou musíš překonat, stejně jako ses naučil (více méně) vycházet s lidmi u hracího stolu. Je možné, žes vždycky byl dominantní silou jakékoliv konverzace, prost sociální bázně a přirozeným magnetem pozornosti. Ale je pravděpodobnější, že jsi začínal zakřiknutý a tichý. A pak, jednoho dne, jsi zjistil, že ti lidé naslouchají a od té doby jsi nezavřel pusu.
Dominantní extravert je často jen introvert v převlečení. Oba typy jsou spokojenější uvnitř své hlavy, než když se mají vztáhnout k někomu jinému. A jako Ten týpek jsi se naučil prostě neustále verbalizovat svůj vnitřní monolog. Jako ty tišší typy – možná jako ta osoba, kterou jsi býval – jsi neproniknul do taje sociálních náznaků, které řídí skutečnou interakci.
Takže tady je takové cvičení. Trénuj naslouchání, čtení řeči těla, stejně jako ses naučil mluvit. Nauč se cenit si nápadů ostatních, stejně jako sis zvykl oceňovat ty své. Aplikuj na této úkol patřičnou sílu vůle. Když Vypravěč žádá podněty, zhluboka se nadechni. Počkej, až něco řekne i někdo jiný. A pokud jsou všichni zticha – pokud je tvá verbální palba ubila k podřízenosti, tak možná jsou – vyber si někoho tiššího a zeptej se ho, co si myslí.
Pokud někdo jiný využije výhody volného prostoru, který jsi nechal, aby něco navrhl, nepotop jeho nápad. Bez ohledu jak špatný může být. Ve skutečnosti bude jen dobře, když budeš s tím nápadem v nesouladu, protože tím lepší trénink. Najdi způsob, jak ten nápad podpořit, jak na něm budovat.
Řekněme, že nenávidíš plány, kde hráči musí jít a vyjednávat s protivníky, kteří Vás dalece převyšují. To bys radši nějak proklouzl kolem nebo je z dálky odstranil. Ale na to zapomeň. Když jeden z hráčů navrhne udělat právě to, polkni svoje instinktivní námitky. Místo toho souhlas s plánem a najdi způsob, jak jej vylepšit. Nezmocni se ho. Jen přidej malý prvek k myšlence někoho jiného.
Můžeš vyzvat jiné hráče, aby fungovali jako vůdci. Namísto nabízení zápletek, které se točí kolem tvé postavy, můžeš využít svých schopností ohýbat příběh, abys vytáhl příběhovou linku pro jednoho z méně aktivních hráčů.
Cílem není vytáhnout ostatní na tvou úroveň extraverze. Někteří hráči jsou spíš apatické typy, které preferují být s vámi a sledovat dění. Ale skupina sestávající z Toho týpka a hejna apatických typů není normou. Místo toho se zaměř na usnadnění vkladů členů „středního proudu“. Těch, kteří se občas účastnili, než jsi je unavil k pasivitě.
Na konci každého sezení neváhej zajít až tak daleko, že zreviduješ své úspěchy v odovládnutí hry. Komu ses úspěšně podvolil? Kolikrát jsi čekal a nechal ostatní vést? Kolikrát jsi využil příležitosti budovat na nápadu někoho jiného?
Ptej se sám sebe, co ostatní hráči chtěli a co pro to udělali? Pokud dokážeš tuto otázku zodpovědět, znamená to, že jsi začal věnovat pozornost myšlenkám a pocitům, které nemají původ v tvé hlavě.
Stejně jako mapování nebo vytváření perfektní postavy jsou pozornost a otevřenost dovednosti, které si můžeš osvojit. Ano, někteří lidé s nimi už začínají, jako s talenty a dovedou jich užívat přirozeně. Ale můžeš tyto sociální génie dohnat, protože jsi nabit duševní energii, která jen čeká na své zkrocení.
Jakmile si tyto dovednosti osvojíš, můžeš zjistit, že se vyplatí je aplikovat i interakcích reálného světa, který nemá nic společného s popravčími meči a doupaty zuřivých shoggothů.
Šílená myšlenka, ale mohla by fungovat.

Napsal Robin D. Laws s díky Philippe-Antoine Ménardovi za téma.
Napsal Alnag 29.06.2011
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 2 příspěvky.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.14854502677917 secREMOTE_IP: 44.222.125.114