Podle mě to je z velké části efekt sociálních sítí které prostě konkurují zaběhlé komunitě a webům jako je Kostka. Což jsme už řešili v jiných diskusích.
Jinde (larpová komunita) ten efekt nastoupil brutálně dřív a některé ty věci (typu malá vazba mezi jednotlivými generacemi larperů atp.) tam jsou hodně cítit už teď. My jsme na to z určitých důvodů rezistentnější (a Kostka naštěstí z různých důvodů ještě víc než Fórum) a navíc tu vyvíjíme i nějakou aktivní snahu se věcem přizpůsobovat (a tím nemyslím jen ty profily na FB atp.), i když přiznávám že jsme v poslední době trochu polevili v pozornosti... ale prostě point je, že nebylo možné a ani sem si nikdy nedělal iluze že by bylo možné tomu tlaku odolávat na 100% navždy.
To není jako oznámení o rezignaci, jako spíš upozornění že ne všechny bitvy lze vyhrát a podobné střety nelze ustát zcela beze ztrát. Nějaké pozice prostě ztratíme. Doby kdy jedno RPG Fórum mohlo vládnout všem (a vládlo by samo monoliticky ještě dýl kdyby nenastalo Schizma - což ještě že se nestalo, protože by nás tenhle převrat možná zastih ještě míň připravený v naší bublině jednoho webu) jsou dávno pryč a už se nikdy nevrátí - otázka není zda Kostka (a RPG F) nějaký prostor a záběr mezi hráči ztratí, otázka je kolik toho dokážeme udržet.
Věci jako to co píšeš jsou to co by nám hodně pomohlo a o co se musíme snažit a určitě máš pravdu v tom že to je jedna z věcí, které lze a je potřeba praktikovat. Na druhou stranu - tohle prostě nemůžeme táhnout jako admini Kostky sami, na to je nás moc málo (a navíc Dukolm je ponořenej do kódění nějakejch super-cool věcí, z nichž některé nám v tom nakonec nějak taky pomůžou, ale ne přímo a ne hned, Demonica se trochu ztratila v poslední době mi přijde, Gurney zas lítá kdovíkde po světě, naposledy sem ho registroval v nějaký Transilvánii kde si hrál na Van Helsinga či co, ShadoWWW dělá co ve svém čase může a já když nedohánim psaní svejch článků které chci ještě najisto dokončit než cokoliv tak mám plný ruce GameConu kterej oproti zjevnému přesvědčení některých se taky fakt nestane najisto rok co rok sám od sebe).
Co tím chci říct je, že ano, pokud má Kostka stát jako maják nad knihovnou víc jak tisíce článků a diskusí s historií a know-how, jako nejen knihovna minulých, ale nadále i zdroj budoucích překladů a jako místo kde se koncentruje komunita s vkladem který přežívá dýl než tři odscrollování facebookového newstreamu, tak bude potřeba aby se zapojili i další návštěvníci. Mimo jiné třeba tím, co píšeš. Orgové Žižconu budou na GC - stejně jako dost lidí odtud. Zajděte za nima. Pobavte se o tom s nima. Já nestíhám a nemůžu bejt všude. Captain vás navede a kdyby nebyl poruce tak se ptejte po šéfovi Epiců, protože to je jeden z hlavních orgů Žižconu.