Volná diskuze

ForgeMaster
9.9.2019 23:39
Strangers and Dragons
Čau dračákisti!
Rád bych jménem projektu Strangers and Dragons vyzval všechny fandy RPG, aby nám psali náměty a podněty k naší tvorbě. Snažíme se vychytat mouchy i samy, ale velmi nám pomůže spolupráce a reflexe diváků. Tak se zapojte do diskuse nebo nám pište na náš Facebook:
https://m.facebook.com/strangersanddragons/?ref=bookmarks

Nebo přímo pod videa na našem Youtube kanálu:
https://m.youtube.com/channel/UCsKV5AgLtbRJC-WrJlLKYwg
Autorská citace #1
19.4.2022 10:56 - Kirael
Ahoj všichni fantasáci!

S našim projektem Strangers and Dragons jdeme po třech letech opět na Startovač! Kampaň začne 27.4. Nejde nám však o peníze na další tvorbu. To už nám došlo, že si budem platit sami :D
Rozhodli jsme se ale vydat fantasy román, na kterém náš vypravěč Artemian pracoval od října 2020. Je to příběh inspirovaný naší hrou dračáku, ve stejném světě, leč o 250 let dřív. NENÍ TŘEBA ZNÁT HRY STRANGERŮ proto, abyste si knihu mohli přečíst a plně užít.

Pokud vás tedy fantasy čtení baví (a já věřím, že zrovna lidi tady určitě ano), budeme rádi, když budete sledovat náš projekt a přijdete se na kampaň na Startovači podívat, jakmile ji zahájíme.

Kirael
Autorská citace #2
19.4.2022 11:42 - sirien
Kirael: cool... link na ten startovač popř. sample chapter by byly? :)
Autorská citace #3
19.4.2022 12:04 - Kirael
Startovač samotný bude přístupný až ve chvíli, kdy kampaň začne. Tam s tím bohužel nic udělat nedokážeme. Plánovaný čas je 17:00, 27.4.

Co se týče sample chapter, máme připravenou audio kapitolu namluvenou v profi kvalitě od moderátora 90 vteřin z Indian TV, GELUa. Bude zveřejněna ke konci tohohle týdne, jako takvý taser. Určitě bychom nechtěli, aby lidé poprvé slyšeli o naší kampani ve chvíli, kdy už bude odstartována.

Aktuálně začínáme šířit povědomí o tom, že se "něco chystá" a budeme moc rádi za to, když to lidi budou sledovat. Rád tady doplním informace ve chvíli, kdy bude venku ukázka a samozřejmě až začne kampaň jako taková.
Autorská citace #4
19.4.2022 12:07 - Aegnor
Kirael píše:
Bude zveřejněna ke konci tohohle týdne, jako takvý taser.

Vsadím se, že bude doslova omračující ... :D
Autorská citace #5
19.4.2022 12:13 - sirien
Kirael: aha, cool :)

Ad sample chapter - :( byla by prosím i textově? Dávám kredit za moderátora a všechno, ale někteří z nás (já, bohužel...) se s audioformátem moc nekamarádí a text je text...
Autorská citace #6
19.4.2022 15:19 - Kirael
Sirien : To je dobrá připomínka! Vložíme pod video odkaz na PDF té ukázky. On ten text ve videu jede společně s hlasem, ale máš pravdu, že černé na bílem bude zajímat víc lidí. :) Přidáme. Díky.

Aegnot: Chvíli mi trvalo, než mi to došlo :D
Autorská citace #7
19.4.2022 17:58 - Necromancer
Great, o čem to vlastně je?
Autorská citace #8
20.4.2022 12:35 - Kirael
Zde jsem si dovolil audio ukázku a PDF soubor je v popisu videa také ke stažení! :) Určitě dejte vědět, co si o tom myslíte.

https://www.youtube.com/watch?v=1-Yqv5iJLKY&ab_channel=StrangersAndDragons
Autorská citace #9
20.4.2022 18:21 - shari
Ta ukázková kapitola (PDF) je finální text, nebo tam budou ještě probíhat úpravy či korektury?
Kirael píše:
Určitě dejte vědět, co si o tom myslíte.

V jaké formě chcete zpětnou vazbu?
Autorská citace #10
20.4.2022 20:16 - Kirael
Shari - Tahle verze je po korektuře od nakladatelství Golden Dog. Ukázka je, na jejich doporučení, třetí kapitola knížky. Kniha má za sebou cca 10 beta čtenářů, kteří poslali feedback na několik A4 a tři větší úpravy.
Není všechno vytesáno do kamene, protože do tisku půjde nejdříve za měsíc, ale pokud někdo nenarazí na větší problém, úpravy se už neplánují.

Názor si rádi přečteme ať už tady, v komentářích na YT a nebo, pokud je delší, klidně na e-mail JanArbter@seznam.cz
Autorská citace #11
20.4.2022 20:31 - Pan Bača
Kirael: text je finální, ale předpokládám, že sazba ne? ;-)
Autorská citace #12
20.4.2022 20:57 - RoVan
První pocit je, že je to cítit jako TikTok. Krátké odstavce/věty, myšlenka za myšlenkou, skákání z postavy na postavu a je těžké se v tom orientovat. Je to jako sledovat dítě s ADHD. Navíc to působí, že ani autor není s to rozvést myšlenku a raději utíká jinam. Jasně, ty krátké věty se dají zužitkovat k akci a napětí, ale když je tím psaná celá ukázka je to off-putting. (Chápu, že s tím už v téhle fázi nejde nic dělat, ale chtěli jste zpětnou vazbu.)
Každopádně držím palce, ať se startup povede.
Autorská citace #13
20.4.2022 21:11 - strucky
Kirael píše:
Kniha má za sebou cca 10 beta čtenářů, kteří poslali feedback na několik A4 a tři větší úpravy

To je dost velký počet čtenářů na to, aby nikomu nebylo divné třeba slovo sklonek namísto sklon, a že se jim chtěla číst slova jako couvl ve smyslu pohybu osoby a ne vozidla. Ale vlastně, Golden Dog jsou ti, co vydali Hlídku (takže jí předpokládám taky "dělali" proofreading), takže asi chápu.

[rejp] Skoro se divím, že Vukogvazdi si Letopisy dokázali vydat bez crowdfundingu, ale nějak jo, a výsledek ještě k tomu za něco stojí. :-) [/rejp]

Nicméně Vám přeju štěstí a doporučím případně za vybrané peníze najmout ty proofreadery/betačtenáře/whatever o něco lepší. :-)
Autorská citace #14
20.4.2022 22:12 - Log 1=0
strucky píše:
a že se jim chtěla číst slova jako couvl ve smyslu pohybu osoby

To je špatně?
Autorská citace #15
20.4.2022 23:01 - strucky
Log 1=0 píše:
To je špatně?

No když se tak ptáš, tak to Tobě asi divné nepřijde... ;-)

A ano, přijde mi to divné. V popisu situace určitě, v přímé řeči možnááá...
Autorská citace #16
20.4.2022 23:23 - Log 1=0
Akademický slovník současné češtiny píše:
Kočka couvla ke zdi a naježila se.

Akademický slovník současné češtiny píše:
Trochu se zapotácel a couvl o krok.

Akademický slovník současné češtiny
Vlastně ani nevím, co bys použil za synonymum. Ustoupil?
Autorská citace #17
20.4.2022 23:40 - strucky
Dobře dobře, a zkoušel jsi to aspoň s kontextem, nebo to teď taháš jen z toho, co jsem napsal já, čili jen tak, aby bylo do čeho vrtat? :)

Ta věta, resp. dvě věty, zní prostě blbě.
Narazila do nich nesourodá vlna nakažených. Coriel se zapřel do štítu a couvl.
Nevím, něco jako...
Coriel se sice zapřel do štítu ze všech sil, ale když do nich narazila nesourodá vlna nakažených, byl přesto o krok odtlačen. ...?
Něco, co zní aspoň trochu... já nevím... RoVan nade mnou vyjádřil mé pocity myslím dost dobře.

edit ad Sirien: Nechce se mi dělat nový post. Nevím, ani to nebyla pointa toho příspěvku, tou byla divná čeština a volba slov. Ad Golden Dog - vím, že při předprodeji DH nějak figurovali - jak, to už nevím a očividně to ani není zjistitelné, protože nikde nic není. Opět poučení pro mě - co nechci nějak dál pitvat, o tom (zde) raději vůbec nemluvit. Vlastně jsem chtěl psát jenom o neschopnosti 10 lidí nevšimnout si elementárního rozdílu mezi sklonem a sklonkem a nějak se to zvrhlo... :-)
A ten hlod nebyl přímý útok na Hlídku, ale (v mojí hlavě - asi jen) spojení Golden Dog a Hlídky ve smyslu jejích děsných bot v opakování odstavců a já nevím čím vším ještě, a s tím ruku v ruce jdoucí neschopností nadále odhalovat chyby v textu.
Autorská citace #18
20.4.2022 23:41 - sirien
strucky: ten hlod s Hlídkou je trochu zbytečnej (zejm. protože jí vydalo Dark tower což je co vím spíš značka pro malé "domácí" vydavatelství a GD co vím řešil distribuci, ale možná se pletu).

A crowdfunding je nejen o penězích ale i o reklamě a community participation. Vydávání má dneska mnoho možností co si jsou ve výsledku docela rovnocenné a jen mají různá pro a proti - doby kdy selfpublishing třeba byl inferior jsou dávno pryč a ostatně i uznávání tvůrci volí různé formy - Evil hat standardně kickstarteruje, Mytago pro JaD mělo ohromný předprodej... A naopak za některými největšími "perlami" historie (star wars s lehkými šavlemi, elf Xaxi...) stojí co pamatuju "etablovaná" vydavatelství. Tohle už dávno není o tom jak to děláš, ale jak dobře to děláš - všemi způsoby to jde udělat dobře i hrozně špatně. Tzn případné špatné korekce (nevím, ještě jsem neměl čas si to přečíst) nejsou vizitka formy vydání, ale jsou vizitkou podepsaného korektora, vydavatele atd.

Jinak nevím, mě couvání neruší - ucouvneš před hrozbou atp. V kontextu boje mi to co cituješ zní jako běžná terminologie.
Autorská citace #19
20.4.2022 23:49 - shari
RoVan dobře shrnul to, co jsem se pokoušela napsat, ale nešlo mi to zformulovat.
Zbytek feedbacku jsem poslala na mail.
Autorská citace #20
21.4.2022 00:13 - Log 1=0
Strucky:
Vrtám se v tom, abych pochopil, co ti vadí na slovese couvnout. A po tvé odpovědi "kontextem" jsem to zjistil. Tobě vadí, protože je použité ve větách, ve které je špatný poměr hlavních vět, nefunguje souslednost událostí, neodpovídají faktické a gramatické role subjektu a objektu, a celkově jsou dost stylisticky neohrabané. No jo, jenže to nemá se slovesem couvnout nic společného.
Coriel se opřel do štítu, ale přesto musel couvnout, když do nich narazila nesourodá masa nakažených.
Autorská citace #21
21.4.2022 00:30 - strucky
Logu, máš recht. S tou větou mám spoustu problémů a z nějakého důvodu jsem si je vylil na slovíčku couvnout a tak nějak se zaměřil jen na něj. Rozebral jsi to dokonale.

S tím, že jsi na mě vytáhl Akademický slovník současné češtiny jsi mi vzal i ten můj původně zamýšlený argument, kdy se říká, že prý na Vysočině máme nejčistší češtinu proto, že je to daleko do Prahy a Brna a neprzní nás tak jejich vlivy, o Ostravsku nemluvě...

Mkay, taky se přiznám, že je mi většina osazenstva S&D dost nesympatická, proto jsem i dost biased a začal jsem se v tom nimrat trochu víc, než jsem býval vůbec chtěl, takze už se vyprovodím sám. :-D
Autorská citace #22
21.4.2022 00:31 - sirien
Tak sem si to teď přečetl... A na můj vkus to přetéká až moc příliš ohranejma fantasy klišé snad všech typů. Od "literárních" v podobě moralizujících polemických monologů postav přes hlavní postavy až po žánrová klišé v podobě trpaslíků co jsou od vykreslení a vztahy až po své vyjadřování a slovník. Refluffed zombie jsou refluffed že vlastně nejsou zombie... Ale vlastně jsou.

Jako tohle je asi aspoň z části dané mnou a své fanoušky si to nejspíš najde, ale já se nemůžu zbavit obnovené pachuti příliš-ohranè-fantasy, co jsem měl po nedávném přečtení Bitevního mága. :(

EDIT: plus teda nemám teď manu to moc specificky vnímat natož analyzovat jako Log a další, ale jazykově to z nějakého důvodu není úplně příjemné čtení /EDIT

Sorry, je mi jasné že to není reakce co byste chtěli nebo co by potěšila.
Autorská citace #23
21.4.2022 07:55 - Kirael
V první řadě díky všem, že jste si na to udělali čas a věnovali ho pročtení a ještě navíc i komentářům. :) Navíc mi přišla i pěkně rozepsaná kritika na mail, takže je z čeho čerpat.

Některé body nás zaujaly víc a některé míň. Jak jsem psal dřív, nic není vytesáno do kamene, a máme ještě minimálně měsíc na drobné úpravy. Takže pokud narazíme na slovo, které provokuje k útoku už čtvrtého člověka, je to asi signál k tomu, jej změnit. :)) Věci, jakože jsou Strangeři někomu nesympatičtí jako lidi, bohužel řešit neumíme, ale doufám, že se to v textu neodráží tolik, aby to odrazovalo běžného čtenáře.

Co se týče crowdfundingu a proč jsme se rozhodli jít tím směrem, to tady nemá smysl rozebírat. Je to složité a na dlouho. Srovnávat SnD s jinými autory není tak jednoduché, protože spolek má více výdajů na více frontách a funguje jako celek. Pokud by to někoho opravdu provokovalo, můžeme to asi celé rozebrat na fóru tomu určenému (tuším, že tady je crowdfundingové téma někde na d20).

Anyway, ještě jednou děkuji! Pokud vás něco napadne, budeme rádi. :) Je to přece jenom naše první vydávání knihy a je možné, že jsme nedomysleli každý jeden detail a chyby přece jenom můžou probíhat, takže... proč jim nepředejít? :)
Autorská citace #24
21.4.2022 08:52 - ShadoWWW
strucky píše:
Skoro se divím, že Vukogvazdi si Letopisy dokázali vydat bez crowdfundingu

Ale kde je ten dlouho slibovaný pátý svazek? Chceme pátý svazek! :-)
Autorská citace #25
21.4.2022 09:36 - Mrakomrak
Summa summarum souhlasím s RoVanem, dále jen můžu říct že celkově text na mě působí jako kniha od Petr Eismann a jeho kniha Počátek.
Osobně mám rád brakovou literaturu ale Počátek byl fakt za hranici čitelnosti.
Dále si myslím že není nejšťastnější se prezentovat 3. kapitolou, plus ten zdeformovaný formát sazby...
Autorská citace #26
21.4.2022 10:30 - Count
Pročetl jsem si prvních pár stran. Sazba mi trhá oči, vypadá jako hřeben s chybějícími zuby. Co je špatně na zarovnaných odstavcích? Když jsem se zahloubal do textu, měl jsem dojem přepsaného traileru fantasy hry. Je to rychlé, akční, strhující, ale bičovat koně k trysku je možné jen chvíli. Neměl jsem čas přečíst vše, tak doufám, že dál to bude víc románové. Taky jsem narazil na několik obratů, které mi nesedí, viz pár příkladů níže. A při poslechu s rychlostí přehrávání přepnutou na 0.75 mi to znělo přeci jen o kus lépe.

„Ale jak se mezi ně dostane moje stará, sundá mě i válečkem na maso.“
Váleček na maso sice existuje, ale obecně vnímaná je spíš palička na maso a váleček na nudle.

"Objímala je jako peřina nemocného."
Nedokážu to gramaticky zdůvodnit, ale prohodil bych slova a použil "nemocného peřina". Tak jak je to psáno, to na mě působí, jako by je objala deka patřící nějakému nemocnému, místo abych cítil, že je melodie zahřála.

"Na cvičišti vládl, před otcovým zrakem porážel neurozené vrstevníky."
První co mě napadlo, že je to překlad anglického "to rule". Použil bych místo něj třeba "měl jasnou převahu" "neměl sobě rovného" nebo "nenašel přemožitele".

"Odvrátila se, když pod kopcem zazněla kopyta."
Člověk se většinou odvrátí od nečeho. Tady předpokládám, že se otočila, když za sebou uslyšela kopyta koně.
Autorská citace #27
21.4.2022 11:01 - Kirael
Vrtalo mi hlavou, kolik kritiky se objevilo na překlepy, sazbu a další věci, tak jsem prošel soubor a porovnal ho s finální verzí ve wordu a našel jsem 996 změn.

Bohužel jsem pod video nahrál pracovní verzi PDF, která se nám nějak zamotala do složky k finálním.

Velká omluva Golden Dogu, o který jsem se tady v diskuzi opíral. Ta verze, co jste četli, je PŘED KOREKTURAMI.

Sypu si popel na hlavu, moje chyba. Můžete mě tu teď roztrhat.

Během dne změníme odkaz na novou verzi. Omlouvám se.

Pokud se vám ovšem nelíbí příběh a styl, tak ten názor je stále validní. Tam změny neproběhly.
Autorská citace #28
21.4.2022 11:24 - sirien
Tak v pohodě, lepší to dát ven jako ukázku než to omylem třeba poslat do tiskárny nebo nějakého tištěného časopisu, takové chybky se stanou.
Autorská citace #29
21.4.2022 11:33 - Kirael
Autorská citace #30
21.4.2022 11:42 - sirien
Ta sazba je pro ukázku nebo final?
Protože to odsazení odstavců je fakt hodně velký plus bych se teda ještě zamyslel nad fontama - že je hlavní font sans, to je dneska asi i do diskuse, byť možná ještě na zvážení, ale ta block italic mi přijde fakt nevhodná - přehnaně ozdobná, těžká na čtení a v divném kontrastu k tomu základnímu fontu. Plus tam je buď nastavená jiná velikost (cca +1pt? záměrně kvůli čitelnosti?) nebo má ten font jinou výchozí velikost, tak jako tak to působí divně.
Autorská citace #31
21.4.2022 12:53 - Pan Bača
Finální? 100% je potřeba plošně opravit předložky a spojky na koncích řádků (a, i apod.). Hned na druhé straně je jich několik.

A to odsazení vypadá jak základní nastavení wordu, strašně velké. Dvě tři písmena stačí.
Autorská citace #32
21.4.2022 13:17 - Kirael
No, jakoby teď čtete verzi A4, což nebude velikost knihy. Ta bude připravovaná ve velikosti A5 a sazena před tiskem i podle toho, kolik lidí přispěje atd, protože jejich jména budou uvedena v poděkování a to by to mohlo rozhodit všechno. Tj. soustředit se na to, jak se vám líbí sazba ve velikosti A4 není úplně třeba.

EDIT: pokud je to ale matoucí, přidáme do popisku radši.
Autorská citace #33
21.4.2022 13:42 - sirien
Kirael: he? Trochu do sazby vidím a počet lidí v poděkování by neměl hrát roli a určitě by neměl nic nijak rozhodit (maximálně tak page count, ale i to se dá velmi snadno ošetřit hned několika způsoby).

To jako jen na okraj, nechci rejt a nic proti tomu že budete sazbu dělat až pozdějc a rozhodně jsem ten poslední kdo by v tomhle směru mohl něco kritizovat, jen prostě tenhle argument nedává moc smysl (a jestli Ti ho řekl sazeč, tak by to byl docela red flag - ale spíš předpokládám to je nějaký šum předávání a předpokladů...)
Autorská citace #34
21.4.2022 14:00 - Kirael
Nechtěl jsem se rozepisovat zbytečně, protože to není úplně důležité, ale počet stran bude ovlivňovat více věcí. Nejen poděkování, ale třeba i možnost mít v knize vlastní reklamu (leč je na konci), fakt, že v případě, že se na Startovači pokoří určitý milník, tak se přidají některé povídky, které rozšíří příběh nebo to, že v případě extrémního zájmu bychom zvážili i třeba tvrdý obal, vnitřní mapu atd, což by mohlo ovlivnit i velikost, pro kterou bychom se nakonec rozhodli. (Nemyslím, že bychom vydali z A5 najednou A4, ale třeba ne každá vazba je dobrá pro každou velikost (myšleno počet stran) knihy). Je to složitější a rozhodli jsme se naprostou finálku dělat až ve chvíli, kdy budeme vědět, co přesně v knize bude do posledního písmene od začátku až do konce.

Samozřejmě nic z toho nemusí přijít, ale sázet to teď, abychom to pak zadávali znova, za mě smysl nemá.

Snažím se většinu věcí zbytečně nerozepisovat dlouze a složitě, protože jsem měl za to, že by to nikoho nezajímalo.
Autorská citace #35
21.4.2022 14:27 - sirien
Aha, jasně, takhle to už dává mnohem víc smysl, díky.
Autorská citace #36
21.4.2022 16:07 - York
Kirael píše:
Samozřejmě nic z toho nemusí přijít, ale sázet to teď, abychom to pak zadávali znova, za mě smysl nemá.


Vyhrát si s tím, co dávám jako ochutnávku potenciálním čtenářům a backerům, mi naopak smysl dává.
Autorská citace #37
21.4.2022 16:55 - Kirael
York - Je to dobrý point a máš v tom pravdu. My chtěli původně sdílet jenom audioknihu a PDF jsme přidali až potom, co Sirien napsal, že by to tam chtěl a došlo nám, že to má smysl. Ale už nebyl čas to posílat sazečovi. Za 6 dní začíná kampaň.
Autorská citace #38
21.4.2022 16:59 - York
Kirael: Když se zkusíš zeptat, věřim tomu, že ti to tady někdo ve špičkový kvalitě vysází na počkání. Oproti tomu, co tady běžně lidi sázej, je próza triviální.
Autorská citace #39
27.4.2022 16:54 - Kirael
Autorská citace #40
27.4.2022 22:05 - shari
Bude i ebook?
Autorská citace #41
27.4.2022 22:24 - cyrasil
Taky se pridam k prskajicim. To, ze ani v roce 2022 neni word schopny vysazet defaultne text aniz by byl naprosto hnusny je fakt na palici. *konec rantu*
Autorská citace #42
27.4.2022 22:51 - LokiB
Tak ve Wordu se prostě nesází, ale formátuje, je to textový procesor a ne DTP :)
Ale jinak i ve wordu jde zformátovat text relativně hezky celkem jednoduše.

Ebook bych asi taky přivítal, kdyby pak byl.
Autorská citace #43
27.4.2022 23:06 - cyrasil
Tak jasne ze to jde, ale to defaultni nastaveni je proste na palici (zvlast mezery/odsazeni apod.). A chapu, ze v pripade toho pdfka je asi "sazeni" celkem overkill, ale kdyz vezmes text a nadelas tam par odstavcu, tak by to i bez nejake extra prace mohlo vypadat hezky, a ne takhle.
Autorská citace #44
4.5.2022 21:13 - mrkew
Moje pozvání přijal Yetti z projektu Strangers and Dragons. Popovídáme si jak jejich projekt začal, co plánují, jestli se vůbec změnilo jejich směřování a co je jejich cílem. Také se pobavíme o jejich nové fantasy knížce na kterou vybírají peníze na Startovači. Rozhodně se je nebojte podpořit a nějakou odměnu si zakoupit.

https://www.youtube.com/watch?v=uS8ChhaBQak&list=PLLG_9bfpHNB6jKcQuCCHZBOem55lA4YkN&index=5

Autorská citace #45
27.9.2022 21:59 - Kirael
Ahoj! Máme tady něco úplně nového. Jak by to vypadalo, kdyby váš šéf v práci hrál až moc dračáku?

https://www.youtube.com/watch?v=d_EmomK0rm4&lc=UgwpXbMt4WDbe64hw354AaABAg&ab_channel=Strangers
Autorská citace #46
27.9.2022 22:16 - sirien
heh, to je ve skutečnosti fakt dobrý - bude z toho celá DnD Dilbert série? :D

(A možná to neni ani moc přestřel - živě vidim toho šéfa co si to předhází a pak protože to nepadlo týpkovi o té prezentaci vůbec řekne až 5 minut předem - a hodí ho do zasedačky s rozbitym projektorem.)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.097700119018555 secREMOTE_IP: 44.200.210.43