todor píše:
Me osobne prijde ze se obecne jako spolecnost (ne tady) posunujeme cim dal tim vic k tomu, ze vsechno musi byt narokovy (zasluhy jsou diskriminacni), nesmime se nikoho ani pirkem dotknout a nedej boze s nekym otevrene nesouhlasit, to je mocinky osklive.
Mě to až tak nepřipadá. Jakože ano, na internetu v některých diskusích nebo webech a skupinách (případně reakcí těch skupin, individuí anebo křiklounů) to tak může vypadat, ale "tam venku" (zatím) dobrý.
Spíš (pokud si mám trochu zamrmlat a zapřehánět) mi připadá, že někteří internetoví pseudodiskutéři potřebují před vším ten disclamer typu "jako dobrý, šikovnej, nemyslím to zle, tvůj názor je good, ale já bych si dovolil vypíchnout, v čem nesouhlasím...". A to je samozřejmě špatně. Prostě se vytrácí schopnost chápat kontext a přijímat obecně kritiku.
Na druhou stranu (pořád mrmlám a trochu přeháním) se mi zdá, že jistá anonymita a hlavně neosobnost internetu vytváří prostředí, kde se na nějaou základní slušnost ve vyjadřování často moc nehledí. Teď nemyslím výše uvedené disclamery, ale prostě když s někým "normálně" diskutuješ (třeba u piva), přece jen tam sem tam nějakou tu frázi, stavbu věty apod. zařadíš, že je mu jasnější tvůj úmysl diskutovat, ne ho dusit za jeho názor :-) IMHO hodně věcí v tomhle směru předáváš i neverbálně, což zase na internetu chybí, takže občas je více méně neutrální text chápán negativně.
(Smajlíky jsou z tohoto pohledu vlastně potřebný a logický vývoj. Ale nedokáží to suplovat).
Shrnuto: Mnoho lidí na internetu nedokáže "normálně" mluvit. Někteří si všechno moc berou, někteří si nevidí do huby, něco se obecně zkomolí při nedokonalém předávání informací (a úmyslů).