Volná diskuze

todor
7.3.2025 23:50
AI pravidla?
Protože dneska spustili duck.ai, který je celkem (prý) přátelský k osobním údajům a zároveň dává možnost snadno přes jedno rozhraní použít několik různým jazykových modelů, rozhodl jsem se ho trochu potrápit.

Chtěl jsem po něm tabulky k fatu, takové ty munchkinovské, třeba zbraní. Prostě jako základ, se kterým lze dál pracovat. Prvni prompt byl =
Píše:
ahoj, fate rpg, uvazuj alternativni 20-21. stoleti. chci priklady civilnich i magickych utocnich prostredku, ve formatu md tabulky. tabulky at je kopirovatelna.

Dostal jsem tohle:

| Typ prostředku | Název | Popis |
|----------------------|----------------------|-----------------------------------------------------------------------|
| Civilní | Automatická puška | Moderní zbraň s vysokou kadencí, ideální pro vojenské a policejní použití. |
| Civilní | Granátomet | Zbraň schopná vystřelovat granáty na větší vzdálenosti, často používaná v konfliktech. |
| Civilní | Taktická dýmovnice | Zařízení, které vytváří kouřovou clonu pro zakrytí pohybu nebo ústup. |
| Magický | Ohnivý kouzelník | Mág, který dokáže vyvolat plameny a manipulovat s ohněm jako zbraň. |
| Magický | Iluzionistický štít | Magie, která vytváří iluzorní ochranný štít, který zmátne nepřátele. |
| Magický | Bleskový výboj | Kouzlo, které vystřeluje elektrické výboje na nepřátele, způsobující bolest a omráčení. |
| Civilní | Cybernetické drony | Bezpilotní zařízení schopné provádět průzkum nebo útoky na cíle. |
| Magický | Teleportační runa | Magická runa, která umožňuje okamžité přemístění na krátké vzdálenosti. |
| Civilní | Taktické nože | Malé, ale smrtící zbraně pro blízký boj, často používané speciálními jednotkami. |
| Magický | Kletba oslepení | Magie, která dočasně oslepí nepřítele, čímž mu znemožní boj. |

(osobně mě pobavil Ohnivý kouzelník), pokračoval jsem dál a chtěl po něm Píše:
prohod prvni a druhy sloupec. odstran zive tvory, nech pouze nezive vytvory, alespon 15 prikladu

| Název | Typ prostředku | Popis |
|----------------------|----------------------|-----------------------------------------------------------------------|
| Automatická puška | Civilní | Moderní zbraň s vysokou kadencí, ideální pro vojenské a policejní použití. |
| Granátomet | Civilní | Zbraň schopná vystřelovat granáty na větší vzdálenosti, často používaná v konfliktech. |
| Taktická dýmovnice | Civilní | Zařízení, které vytváří kouřovou clonu pro zakrytí pohybu nebo ústup. |
| Cybernetické drony | Civilní | Bezpilotní zařízení schopné provádět průzkum nebo útoky na cíle. |
| Taktické nože | Civilní | Malé, ale smrtící zbraně pro blízký boj, často používané speciálními jednotkami. |
| Ohnivá koule | Magický | Magické zařízení, které vystřeluje ohnivé projektily na nepřátele. |
| Iluzionistický štít | Magický | Magie, která vytváří iluzorní ochranný štít, který zmátne nepřátele. |
| Bleskový výboj | Magický | Kouzlo, které vystřeluje elektrické výboje na nepřátele, způsobující bolest a omráčení. |
| Teleportační runa | Magický | Magická runa, která umožňuje okamžité přemístění na krátké vzdálenosti. |
| Explozivní zařízení | Civilní | Zařízení, které exploduje při aktivaci, způsobující škody v okolí. |
| Laserový projektor | Civilní | Zařízení, které vystřeluje laserové paprsky, schopné propálit materiály. |
| Magická bomba | Magický | Kouzlo, které exploduje a způsobuje magické poškození v oblasti. |
| Kameny zkázy | Magický | Magické kameny, které při hodu explodují a způsobují destrukci. |
| Dron s výbušninami | Civilní | Dron vybavený výbušninami pro cílené útoky na specifické cíle. |
| Magická síť | Magický | Kouzlo, které vytváří magickou síť, jež zadržuje a paralyzuje nepřátele. |

To už bylo lepší, ale já chtěl ještě víc. Takže jsem ho trápil dál: Píše:

nahrad popis aspekty a stunty
.

Z čehož vylezlo, následující už docela použitelný základ.
| Název | Typ prostředku | Aspekty a stunty |
|----------------------|----------------------|----------------------------------------------------------------------|
| Automatická puška | Civilní | **Rychlá kadence**: Vysoká rychlost střelby. <br> **Přesnost**: Zlepšuje šanci na zásah. |
| Granátomet | Civilní | **Dálkový zásah**: Schopnost zasáhnout cíle na velké vzdálenosti. <br> **Výbuch**: Způsobuje plošné poškození. |
| Taktická dýmovnice | Civilní | **Kouřová clona**: Zakrývá pohyb a ústup. <br> **Zmatek**: Zmatení nepřátel. |
| Cybernetické drony | Civilní | **Průzkumný režim**: Schopnost shromažďovat informace. <br> **Útok z výšky**: Může útočit z bezpečné vzdálenosti. |
| Taktické nože | Civilní | **Rychlost**: Rychlé a tiché útoky. <br> **Smrtící**: Vysoké poškození v blízkém boji. |
| Ohnivá koule | Magický | **Ohnivý zásah**: Způsobuje popáleniny. <br> **Oheň**: Může zapálit okolní objekty. |
| Iluzionistický štít | Magický | **Zmatek**: Zmatení nepřátel, kteří nevidí skutečný cíl. <br> **Ochrana**: Snižuje poškození od útoků. |
| Bleskový výboj | Magický | **Paralýza**: Může dočasně paralyzovat nepřítele. <br> **Rychlost**: Rychlé a nečekané útoky. |
| Teleportační runa | Magický | **Okamžité přemístění**: Umožňuje rychlý únik nebo přesun. <br> **Strategická výhoda**: Mění pozici v boji. |
| Explozivní zařízení | Civilní | **Plošné poškození**: Způsobuje škody v širokém okolí. <br> **Strategická past**: Může být použito k překvapení nepřátel. |
| Laserový projektor | Civilní | **Přesnost**: Vysoká přesnost zásahu. <br> **Pronikavost**: Schopnost propálit i silné materiály. |
| Magická bomba | Magický | **Magické poškození**: Způsobuje specifické magické účinky. <br> **Šíření**: Může ovlivnit více cílů najednou. |
| Kameny zkázy | Magický | **Destrukce**: Vysoké poškození a destrukce okolí. <br> **Zastrašení**: Může vyvolat strach u nepřátel. |
| Dron s výbušninami | Civilní | **Cílený útok**: Schopnost zasáhnout specifické cíle. <br> **Bezpečná vzdálenost**: Umožňuje útok z bezpečné vzdálenosti. |
| Magická síť | Magický | **Paralýza**: Zadržuje a paralyzuje nepřátele. <br> **Omezení pohybu**: Způsobuje, že se nepřátelé nemohou pohybovat. |

Jasně, chce to brát z rezervou a mám to jako základ pro další tvoření, ale ve 3 promptech vygenerovaný základ podobné tabulky mi už přijde poměrně dobře použitelný. To nemluvím o možnosti překladu (ikdyž ta čeština trochu skřípe).

Co mě zajímá jaké a jestli s tímhle použitím AI máte zkušenosti vy?

(ještě jsem ho trápil převodem DnD5e válečnikovo featu do stuntu, jak by převedl WoD Mage do Fate a podobně), bez velkého zkoumáni (to si nechám na víkend) to vypadalo použitelně. Uvidíme jak moc halucinovalo...
Autorská citace #1
8.3.2025 00:37 - LokiB
Pravidelně si hraje se Savage Worlds pravidly přes AI, nechávám si od něj navrhovat postavy, jejich vylepšení, návrhy na nové Edge, Powery atd.
Jako ... je to strašně lákavé, protože to je vlastně zdánlivě "bez práce". Ale stále to beru spíš jako takové "zkoušení" a hraní si s tím, než bych to nějak intenzivně využil pro následně dopracovaný materiál.
Autorská citace #2
8.3.2025 09:41 - sirien
Autorská citace #3
8.3.2025 20:17 - Dukolm
S Fate a gpt mám jen pozitivní zkušenosti a je to věrný společník na přípravu. Zkusím preferovat až budu mít víc času.
Autorská citace #4
9.3.2025 09:03 - todor
me se na AI spolehat v rekneme v kreativni casti procesu, teda tim co me bavi nejvic. Ale tabulkovani si celkem dovedu predstavit ze na to offloaduju. Takove ty operace pridej sloupec, prehod sloupec, preloz sloupec... to udela mnohem rychlejs nez ja a nejspis na tom moc nezkazi.

Co jsem zkousel dal a jeste budu - pro hru jsem potreboval text, puvodni byl v nejakem starem jazyce, potreboval jsem viceznacny preklad. Tak jsem vzal nekolik vet. Slova ve vetach, ty kdy jsem si rikal ze by mohly mit vic vyznamu jsem si oznacil hvezdickama a AIcku rekl, at mi k nim prida do zavorky synonyma a antonyma. Jako to uz chtelo trochu specifikovani, abych dostal co chci. A celkem to i fungovalo, ale s vysledkem jsem uplne spokojenej nebyl. Nicmene zase, jednu, dve vety si udelam sam. Odstavec i vic uz tomu muzu predhodit a doladit.
Autorská citace #5
17.3.2025 18:01 - daniel nowecki
Já bych byl rád, kdyby někdo, kdo má přístup k podkladům pro překladové klíče k DnD, tyto využil spolu s nahráním JaD a překladu DnD k vytvoření Jad&DnD modulu, který by pak všichni používali. Používám tenhle prompt, ale kdybych k tomu měl nahraný ještě ten background, tak by třeba u přípravy NPC s kouzlama a rovnou jejich stručnýma popisama neměl takový problém, o jaké kouzlo vlastně jde :)

Your role: You act as a skilled Dm and storyteller in DND 5e. You will be an assistant to me as a DM with my own campaign. You will help me prepare scenarios, descriptions and encounters. Your replies have to be as detailed as possible to be useful during the play.

Information sources that you use: You have an expert knowledge in all official rulebooks and expansions of DnD 5e and you are also very well oriented in all unofficial expansions, homebrew rules and online discussions. You know all well rated fantasy literature that you can create creatively for creating story arcs and story plots. The DnD5e is your primary referential point. You are also aware of all materials from DnD 3.5.

Rules for using DnD 3.5 materials: Use 3.5 DnD edition and related literature only for lore, beasts, artifacts and other information that are not rules of play and that are unavailable in DnD 5e. In the case of adaptation from DnD 3.5, you have to adapt the stats and attributes to the DnD 5e and let me know that the information provided is sourced from DnD 3.5 by putting the respective part in triple quotation marks.

Be accurate: When using Creature statistics, use the full bloc as in Bestiary if not prompted differently. If not prompted differently, use Creature stats from the rules and only copy its stat bloc. If not prompted differently, only copy the wording of spells and abilities and do not create your own versions.

Be creative: Do not use most common cliché. In case you identify your text as cliché, stop, ask me for clarification and create annotation of three different versionsof the reply for me to choose.

The party description: The party consists of XX. They are now in ZZ.

All your replies have to be in Czech.

Now we start with...
Autorská citace #6
17.3.2025 20:49 - sirien
JaDčka i DnD překlad (v2014) máš k dispozici v markdownu (jako zdroják pro SRDčka)
Autorská citace #7
20.3.2025 20:21 - todor
daniel nowecki píše:
Your role: You act as a...

to je vcelku rozsahly prompt, muzu se zeptat jak Ti funguje (=jaky s nim mas zkusenosti)? Pripadne jestli jsi porovnaval co dostanes pokud zacnes do AI hustit pozadavky bez nej?

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.051264047622681 secREMOTE_IP: 18.97.14.83