Tohle... je IMO trochu legacy téma ve skutečnosti. Kdysi se to řešilo hodně, AWčko je někdy z konce té éry (cca, plus mínus, nevím úplně přesně - MarkyParky by možná dokázal říct konkrétně). A v AWčku to není věc sama o sobě, ale spíš jeden menší dílek celé velké mozaiky toho herního stylu, který v něm Vincent poměrně dost aktivně na hráče tlačí a se kterým AW funguje tak, jak Vincent zamýšlel (bez něj AW funguje většinou taky, jen trochu jinak - jak moc jinak je už otázka toho co přesně jak odlišně pojmeš).
Nevím jestli to dneska někdo považuje za nějak extra významné, je to spíš zvyklost skupiny a jejího herního stylu.
Obecně oslovovat postavu / hráče postavou je imerzivnější a hráče to víc táhne do toho vnímat hru skrz postavu a hrát jí z FPV, hrát jí v ich formě atd. Teoreticky. Jak moc to na koho skutečně funguje se asi bude lišit - budou hráči co hrají FPV v pohodě i bez toho, budou hráči které k čistému FPV nepřivedeš ani kdybys k tomu přidal ještě páčidlo - bude část na kterou to nějaký vliv asi mít bude. Jak velká a jak velký - těžko říct.
Dá se to tak hrát i v JaD, Fate, Blades, Year Zero... jo dá. Dosáhneš tím nějaké velké změny? Nejspíš ne, minimálně pokud k tomu nezměníš velkou část přístupu obecně (za předpokladu, že vůbec ještě je prostor pro změnu v daném směru). Má smysl to tlačit na sílu když je skupina zvyklá jinak? Asi ne - pokud se předem nedohodnete že chcete zkusit hrát jiným stylem a, viz výše, neuděláte změn v podobném směru víc.
Btw. on i ten metagaming...
je takové diskutabilní téma a dneska není tak démonizovaný jak kdysi.
Btw. 2: já tohle třeba osobně nedělám, ani v AWčku - normálně adresuju hráče v předpokládaném FPV módu ("co děláš?" místo "co tvoje postava dělá?"), ale táhnot to až do bodu kdy bych hráče oslovoval jménem postavy je pro mě už lehce cringe (takže občas míchám "co děláš" s "co [jméno tvojí postavy] dělá?" - a nemám v tom žádný systém, spíš jak mi to přijde na jazyk; odhadem myslím že víc preferuju to první, ale když použiju to druhý tak mě to neruší). Zcela záměrně ustupuju do třetí osoby ("co tvoje postava dělá?") jen když dojde na nějaká citlivější témata (
extra násilí,
sex...) a chci záměrně udržet trochu odstup mezi hráčem a postavou - to ale nejsou běžný herní situace.