Volná diskuze

Przemysl
2.9.2026 21:59
[DnD 5,5e] Ladění odpočinků
Ahoj.

Vyprávím DnD 5,5e.

V 5e se říkalo, že je balancovaná na 6-8 střetnutí za dobrodružný den. To já zcela rozhodně nemám, většinou jedno, dvě. (A rekord byl tři.) Snažím se mít během jedný sešny komplet krátkou epizodu, a mezi epizodama bývá dost času na odpočinek.

Měl bych to nějak řešit, aby se nerozjel balanc hry? Aby sesilatelé* nezasťiňovaly bojovníky**?

Napadlo mě třeba rozvolnit podmínky pro krátký odpočinky, že by trval třeba jen 5 minut, což je učiní mnohem dostupnější. (Naštěstí nemám v družině Černokněžníka, tam bych si to víc rozmýšlel.)

*Obecněji, povolání kterým se obnovují silné zdroje po dlouhých odpočincích
**Obecněji, povolání, kterým se obnovují méně silné zdroje po krátkých odpočincích. (Včetně třeba jen životů, protože žádné jiné zdroje nemají.)
Autorská citace #1
3.9.2026 14:58 - Chyba
6-8 střetnutí nikdy neznamenalo Bojových střetnutí (DMG).
To nad čím se zamysly (nebo se zeptej hráčů) je, jestli hráči některých povolání se ve skupině necítí zbyteční. Pokud hráči mají dojem, že pokud hrají něco jiného než kouzelníka/Čaroděje/černokněžníka, tak se tím sami znevýhodňují, protože ti všechno vyřeší v prvním kole, tak tam bude problém.
Případně pokud musíš boj úmyslně natahovat (posíláš postupně posily aby je Ohnivá koule nemohla zabít všechny najednou).
Autorská citace #2
5.9.2026 22:45 - Przemysl
Chyba píše:
6-8 střetnutí nikdy neznamenalo Bojových střetnutí

Jako, jó, ale vlastně né...

O DnD 5e se říká, že stojí na třech pilířích - společenských interakcích, objevování, a soubojích. Ale nepřijde mi, že by že by ty pilíře měly vyrovnanou podporu ve hře. A dokud si jen tak povídáme, tak správa zdrojů nevstupuje do hry.

Chyba píše:
To nad čím se zamysly (nebo se zeptej hráčů) je, jestli hráči některých povolání se ve skupině necítí zbyteční.

To je přesně to, nad čím se zamýšlím a proč se ptám. Ale hráčů jsem se ještě neptal.
Autorská citace #3
6.9.2026 00:13 - Chyba
Przemysl píše:
A dokud si jen tak povídáme, tak správa zdrojů nevstupuje do hry.

Pokud sešleš Pavoučí šplh, abys vylezl na skálu a zbytku hodil lano, pálíš zdroje bez boje. Pokud sešleš zmam osobu abys získal výhodu k přesvědčování, pálíš zdroje bez boje. Pokud je za zamčenými dveřmi dobrý únikový východ, dostane tulák (nebo barbar) své zásluhy (nebo kouzelník sešle Zaklep a tím pálí zdroje bez boje).
Przemysl píše:
To je přesně to, nad čím se zamýšlím a proč se ptám.

Ono od počítače nikdo nepozná jak to u vás přesně je. Zažil jsem hru, kde byl 1-2 boje denně a bojovníci na tom byly blbě. Zažil jsem hru, kde byl 1-2 boje denně a sesilatelé na tom byly blbě, protože DM měl rád zbraně typu Válečné kladivo +3 s extra bleskovým zraněním 2d8. Zažil jsem hru, kde byl 1 boj denně a blbě na tom byly ti co málo škemraly o magické předměty.
A pak se třeba dostanem ke hře, kde byl Hraničář co za tři kola udělal to co kdokoli jiný v jednom, ale byl nadšenej, že v díky němu cestuje skupina rychleji, než nepřátelská skupina, nebo že díky němu skupina zvládla plížení.
Autorská citace #4
6.9.2026 01:30 - Przemysl
Chyba píše:

Máš pravdu, "dokud si jen tak povídáme" bylo přehnané. Přesto mi přijde, že je mezi těma pilířema nepoměr v hloubce mechanik. (Je jiná otázka jestli to je špatně.)

Chyba píše:

Ono od počítače nikdo nepozná jak to u vás přesně je

Nojo, to je věčnej problém internetovejch diskusí. Každopádně díky odpověď.
Autorská citace #5
7.9.2026 18:22 - sirien
Obecně pokud hráči nemají během hry potřebu (Dlouhého) Odpočinku ani nemají tendenci váhat nad spotřebováním zdrojů (Pozic kouzel, Bodů výdrže, použití schopností...) a pohodlně si vystačí s tím co mají pro použití kdykoliv se jim to hodí, tak máš ve hře Odpočinků příliš mnoho / často / snadno a hodilo by se přitvrdit.

Tohle absolutně není věda, je to čistá alchymie, protože jde mnohem víc o váš vlastní herní styl, tempo a preference (drsnosti hry, důrazu na management zdrojů aj.) než o cokoliv jinýho.

Zároveň pokud máš Odpočinků příliš mnoho, tak to je pravdivé designové tvrzení - ale není to nutně problém. To tvrzení se vztahuje k tomu jak byla zamýšlená a nadesignovaná gamistická stránka hry s důrazem na rovnováhu, obtížnosti střetnutí atd. Pokud ale těžiště vaší hry leží někde jinde (a jde vám hlavně o roleplaying, průzkum, vyšetřování, dlouhodobý příběh... odreagování rozkopánim hromad nepřátel, cinematické cool popisné momenty... whatever, možností je hodně) a "objektivní nadbytek" zdrojů postav vaší hře neškodí, tak ti to vlastně může být úplně jedno.

V JaD k tomu máme nějaké doprovodné rady, zejména v rámečku Změny odpočinků (tady, trochu dole) (a pak pár dalších zmíněk v diskusi o žánrech). Je to slabé místo DnD a i s těmahle radama i JaD, do právě připravované druhé edice připravujeme nějaké rozsáhlejší rady a pár předpřipravených alternativních variant.
Autorská citace #6
9.9.2026 20:28 - Przemysl
Sirien: Jako, odpočinků určitě máme ve hře víc než bylo zamýšleno, ale osobně mi jde spíš o rovnováhu mezi dlouhýma/krátkýma odpočinkama.

Do JaD jsou koukal, co jsem viděl tak jste řešili spíš zeslabování odpočinků. Dlouhý odpočinek typický bývá mezi (relativně krátkýma) sezeníma. A to mě osobně vyhovuje, protože to je takakovej ten epizodní formát starejch seriálů.

Trochu jsme se o tom bavili, a nakonec to asi necháme být.

Díky Vám oboum.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.060303926467896 secREMOTE_IP: 18.97.14.91