Ahoj, hledám spíš menší družinku na hraní DND v mém světě, Jedná se o high fantasy, ale né tak divoce magické jako Forgotten Realms svět je ovlivněn rovněž světem Might and Magic a Gothic. Ideální je spíše družina starších hráčů 25-99. Hrálo by se online Roll20 a Discord. Jako DM kladu největší důraz na rozvoj příběhu.
Je to tady, velký sen se pomalu vyplňuje. Zatím tedy v malém, ale i to je super krok. Je nám ctí představit společný projekt několika lidí a organizací, při kterém si můžete zahrát oblíbené RPG, nějakou tu deskovku, vyzkoušet wargaming (Conquest) a popít skvělé pivo. Hrdinný Fest v Brně se stává skutečnosti.
Kdy? 12. října 2024 od 8:00 Kde? Dům rytířských ctností, Hermannova 65, 625 00 Brno-Starý Lískovec
Ahoj, zvu na otevřené hraní 16.6. v žižkovské knihovně Vozovna - organizují to žižcoňáci, kteří tak trochu přebrali štafetu po Sparkle, minule se to vydařilo skvěle (naprosto luxusní prostory, knihovna je velká, pohodlná a hezká), takže přijďte!
Více informací na facebooku, kde se máte v případě zájmu i hlásit k jednotlivým hrám.
Ahoj všichni, už velmi dlouhou dobu uvažuji o tom, že bych si chtěl vyzkoušet DnD. Nyní jsem se k tomu konečně přiměl. Jsem úplným nováčkem, kromě pár článků a videí jsem naprosto nezkušený hráč. Chtěl bych se zeptat, zda je tady nějaký DM, případně celá skupinka, která by si mě vzala pod svá křídla a se kterou bych si tuto hru mohl vyzkoušet. Jsem z okolí Příbrami, ale klidně online, je mi 24. Děkuji. :)
Letos jsme v Ostravě začali nabízet otevřené hraní RPG. Tady budu přidávat pozvánky na následující hry, můžu zodpovědět jakékoliv dotazy, ale ocením i tipy k samotné organizaci a co se Vám osvědčilo na otevřených hrách.
Od září 2023 hrajeme první sobotu v měsíci.
Hry se snažíme koncipovat, aby byly vhodné pro začátečníky, tak pokročilé a v podstatě můžete očekávat hru, jakou zažijete na conech. Většinou z každého systému uvedeme několik her je zatím otázkou, jestli u některého zakotvíme na déle.
V tuto chvíli je naším cílem dát dokupy zájemce o RPG a stávajícím hráčům představit více her a herních stylů.
Materiály k hraní vám nachystáme a dokonce si můžete půjčit kostky.
Odehrané hry:
Jeskyně a Draci - Pomsta za slunovratu, Přítmí v Temnotě
Svitky hrdinů - Ostrov, Sběratel příběhů, Willowby Hall
Call of Cthulhu - Mlha v Brně (testovací hra)
Příšera týdne - Krev a Kalcium, Neumělá inteligence
Alien - Kočár bohů
Příběhy impéria - Karneval
Væsen - Tanec snů
Never Going Home - V břiše příšery
Blades in the Dark - Útěk z vězení
Plánované hry:
2024
3.2. Jeskyně a Draci
2.3. FOKUS ROLL
6.4. Blades in the Dark
4.5. Dungeons Crawl Classics
1.6. Tales from the Loop
Ahoj, jsem ve světě DnD (JaD) nováčkem. Koupil a přečetl jsem vše podstatné z Jeskyní a Draků a nyní bych chtěl s kamarády zkusit si zahrát první dobrodružství. Věc se má tak, že na první sezení nechci zkoušet vymýšlet příběh, ale vzít již nějaký hotový a ten odehrát.
Hledám proto nějaké předpřipravené dobrodružství, které se bude odehrávat na nějakém dobrodružném místě alá kobka, jeskyně, podzemí... prostě dungeon a bude tím pádem primárně zaměřeno na akci. Před lety jsem četl v Dračím doupěti Jarikovo dobrodružství, tak něco na ten způsob.
Poradíte mi, prosím, něco takového?
Díky!
Hledají se 3 začínající hráči DnD pro online sessions ve věku od 14 až do 18 let.
Pro více informací navštivte osobní instagram zakladatele skupiny: ondrej_frank_photohraphy
Nebo náš TikTok: crit_happens_
Děkujeme
OstraCon je menší festival, který se každoročně po dobu tří dnů odehrává ve Středisku volného času Ostrava – Zábřeh. Od tradičních Conů, setkání příznivců fantastiky, se ale odlišuje tím, že se zaměřuje především na hry na hrdiny – a to ve všech možných podobách: deskové hry, turnaje v Dračím doupěti 1.6, komorní larpy, turnaje v šermu či lukostřelbě. Nezanevřeli jsme ovšem ani na klasické přednášky ze všech možných světů a žánrů: sci-fi a fantasy v literatuře i filmu a mnoho dalších.
Dva zoufali hraci hledaji DM (PJ) pro pravidelne hry. Jsme pomerne zkuseni hraci, kterym byvaly DM bohuzel utekl za praci a uz nema cas na DND (absolutne pochopitelne, ale stejne na prd lol). Hrat muzeme klidne online pres Discord, DND Beyond atd, a nebo pokud by byl zajem, je moznost hrani na nasem baraku kde je spousta mista. Hledame DM na delsi dobu, zadne one shoty.
Povedlo se mi koupit si dvakrát knihu RISE of TIAMAT, což je druhá polovina dobrodružství které začalo knihou HOARD of the DRAGON QUEEN.
Nabízím tu víc zachovalou, nikdy se z ní nehrálo, buď za peníze nebo výměnou za zmíněnou HOARD knížku. Knížka klidně i trochu ohraná, peněz klidně i trochu méně než za novou...
Před nějakou dobou jsem přes drivethrurpg.com získal poslední vydání THE MICROLITE20 RPG COLLECTION 2020 a již delší dobu se zabývám myšlenkou to celé přeložit. Moje otázka ale zní, co musím udělat proto, aby vše bylo v souladu s pravidly a autorskými právy? Měl bych velký zájem spojit dobré s užitečným pro všechny, kdo neumí anglicky a zároveň bych rád osobně přišel na kloub celému systému. Už delší dobu dělám research v originále, ale bezmála 2300 stránek obsahu je na mě zkrátka moc. Všiml jsem si zde výborných překladatelů (hlavně prostřednictvím překladů 5. edice Dungeons & Dragons) a tak se chci zeptat hlavně jich jestli by bylo vůbec možné to uskutečnit. Názory, argumenty a kritiku přijímám stejně tak jako veškerou inspiraci a nápady a byl bych rád kdybych se zde nějakým způsobem mohl přihlásit zdejším překladatelům a spolupracovat s nimi.
Za veškerou komunikaci zde děkuji a doufám že rozšíříme naši překladovou knihovničku o další kousek ^^
Protože na diskuzy o překladu dnd 5e si to asi nikto nevšimne rozpoutám novou diskuzy.
Pište som všechno co chcete nechat přeložit a nebo sami chcete překládat.
Ahoj, sháníme 1-3 spoluhráče pro hraní DnD online přes Roll20. Kampaň na pravidlech DnD 5e, Valley of Lost Souls, temná fantasy se špetkou sci-fi.
Budeme hrát v nočních hodinách, jsme 30+, ale na věku nám úplně nezáleží, když si sedneme. Zkušenost obecně s deskovkama ideálně s dračákem, dnd, ale jde nám hlevně o příběh, takže pravidla si stejně během hraní upřesníme.
sháním hráče primárně od Liberce, co by chtěli hrát v systému "grimoár" z 2kgoblinů, popřípadě bych se naučil nějaký další systémy, když by byl zájem, mám zkušenosti s DnD3.5. Ale poslední dva roky hraju jen v "grimoáru". Popřípadě bych se rád přidal do nějaké hry jako hráč-nemam limit na systém ani setting. Beru od 1-5 hráčů.
Mam připravené hry v settingu:
-Eragon, s vlastním systémem postaveným na "grimoáru"
-Warhammer 40k, s upraveným systémem "grimoár"
-Svět měsíců, setting v low magic early renesanci, ve světě v probíhající apokalypse šílenství.
Další settingy můžu udělat pokud by byl fakt zájem hrát něco jinýho, ale preferoval bych kdyby to byl "grimoár" systém, protože se adaptuje v podstatě okamžitě a stačí 0 session aby se hráč dostal z 0 znalostí na normálního hráče.
kontakt přes discord scarface2cz#4273 dm, a nebo tady.
Chtěl bych si zkusit s naší skupinou zahrát novou kampaň ve stylu (WoD) Dark Ages: Inquisitor ... ale protože jsou chlapci dost leniví na učení se novému systému, a přeci jen DA:I není úplně odlehčený systém ... tak mě napadlo, jestli by to šlo hrát ve Fate. Aby to mělo podobný feeling.
Zároveň bych je tak přiměl si Fate aspoň vyzkoušet :)
Nevíte třeba o nějakém settingu pro Fate, který by podobnou kampaň zpracovával? Co se skillů, triků a dalších možností týče.
Necítím se na to, že bych si něco takového chtěl připravovat sám :)
Nebo jestli je i tady nějaká už existující diskuse, která to řeší?
Je to můj první překlad a tudíž jsem nevěděl co a jak dělat správně takže předpokládám že se mnou bude práce :D ale rád bych to dotáhnul do konce i s korekturou a sazbou. sirien mi řekl, že by se tady mohla najít ochotná duše, která mi s tím pomůže.
V poslední době jsem to všechno po sobě různě pročítal a pracoval na překladovém klíči a dával to na google drive, jestli jsem správně pochopil, google docs by byla vhodná cesta pro první vlnu korektur.
Zde odkaz na GD: Amazing Tales. Zatím jsem dal oprávnění komentátor, kdyžtak změním.
Dělal jsem to ve SmartCAT, chtěl jsem vyzkoušet, jak to funguje. Pro sazbu je asi lepší word připravený od toho kdo se ujme později sazby? Takže kdyby bylo potřeba to nějak všechno po korektuře překopírovat do čistého wordu, určitě to tak udělám.
Najde se někdo, kdo by byl ochoten mi s tím pomoci? :)
Ahoj všem ^^ Už pár dní čtu, že Wizardi chtějí upravit OGL a tak bych se chtěl zdejších odborníků zeptat, co to vlastně bude obnášet. Nevím totiž jestli mám začít tvořit pod aktuální verzí té OGL, nebo počkat na tu novou. Předem děkuji za odpověď.
Mám pár dotazů k hexcrawlu, protože jsem zatím žádný nevedl a snažím se zorientovat.
Líbí se mi na (mojí představě) hexcrawlu ta abstrakce od podrobné mapy, zjednodušení reprezentace určitých míst, setkání a událostí v rámci "hexu" a ne honěním špendlíku po mapě.
Berme pro příklad, že "celá mapa", na které bychom hráli, odpovídá rozlohou území Česeké republiky.
Moje otázky na znalé pak jsou:
- Je to rozumná velikost? Jasně, záleží na velikosti hexu, ale ve vaší zkušenosti hráváte takév, nebo spíše větší či menší "mapy"? Jakou rozlohy X krát Y hexů typicky uvažujete?
- Velikost hexu 10 km (odpovídá na netu často zmiňovaným 6 mílím) je podle vás vhodná? Či osobně preferujete nějaké jiné měřítko, případně proč?
- Jestliže si děláte přípravu ... jak detailní? 3-4 poznámky a "body zájmu" na hex? Výrazně víc? Méně? Jakou strukturu poznámky mívají? Jedno místo, jedno setkání, jedna zajímavost, ...?
- Ať už to u vás je či není sandbox ... dáváte do hry nějakou aprioriní provázanost "mezi hexy" vztahovou/příběhovou/orientační/... ? Nebo preferujete "uzavřené" hexy, kde naprostá většina obsahu se týká přímo daného hexu, a těch, které ovlivňují a jsou ovlivněny i "světem mimo daný hex" je minimum?
- Evidujete si "změny" a "vývoj" v hexech vzhledem k odehraným hrám nějakým specifickým způsobem, nebo jen slovní poznámky k jednotlivým hexům?
- Hrajete to vždy jako "sandbox" (teď myslím ve smyslu bez apriorního kampaňového příběhu), napojujete někdy na "hexcrawl" i dlouhodobý příběh, který se proplkétá celou mapou? Funguje vám to? Případně nějaké hrady a postřehy k tomu?
- Mohou se u vás postavy v rámci pohybu/cestování na hexové mapě "ztratit"? Dává to vůbec smysl? Případně jak to řešíte.
- Nemám moc v oblibě "náhodná setkání" ... dává vám smysl hrát hexcrawl bez náhodných setkání? Odmysleme si náročnost přípravy
Ahoj, dělám jako bakalářku algoritmus doporučující nepřátele (aka generátor náhodných encounterů) podle zadané družiny hráčů v DnD 5e, a potřebuju v teoretické části sesbírat co nejvíc názorů, abych věděl kterým směrem nejlíp ubírat výsledný algoritmus.
Pokud jsi/byl jsi Dungeon Master (PJ/vypravěč) prosím, vyplň tenhle dotazník, moc mi tím pomůžeš!
Pokud jsi nehrál DnD 5e ale hrál jsi jinou hru na stejný způsob (DrD, jinou verzi, ...), pokus se to prosím vyplnit taky!
Pokud jsi nikdy nebyl DM/PJ, nevadí, i tak se to můžeš pokusit vyplnit, prosím!
Dotazník je v podstatě jen spousta zaklikávacích možností, není třeba ani psát, pokud nechceš.
Názorů mám zatím jen velmi málo, nikdo nechce odpovídat na dotazníky random lidí, což samozřejmě chápu, a proto jsem o to víc vděčný všem, kdo mi pomůžou a vyplní to!!
Kdyby někdo měl zájem, tak na Humble Bundle lze aktuálně koupit celou kolekci LOTR booků do 5e. Kdo HB neznáte, tak koupí podpoříte vybranou charitativní společnost a za to dostanete vybrané - knihy, hry, software za pár korun. Není ale problém přidat peněz více :)
Tady například vše koupíte za 15$ (cca 350Kč) kdy reálná cena je kolem 387.88$ (8900Kč).
Zdravím všechny ^^ již skoro dva roky pracuji s myšlenkou vytvořit svůj vlastní RPG universe a dost se mi zalíbil jeden herní systém který se nazývá Microlite20. Nevím ale, jestli ho můžu použít ke svému projektu, nevím jestli je založený na d20 systému. Pokud by se našel někdo kdo by mě o tom mohl prozradit více, budu rád a.předem děkuji.
Nenapadá vás nějaké dobrodružství, kde postavy pronásledují skupinu zločinců do necivilizované pustiny? A které by mělo lepší strukturu, než že je to jen hromada random encounterů, ale třeba se při tom odhalovala nějaká linka, zvraty, co ta banda vepředu dělá, atd?
Oneshot, libovolný systém.
Chtěl bych ozvláštnit hru o pohyb v lese, ale nechci zabíhat do přílišných detailů jako cestovní rychlost, body únavy a další. Příchod k lesu se odehraje ve fikci. Mám mapu lesa, ve kterém se budou postavy pohybovat, a chci jim dát v pohybu volnost. Pro les mám připravena různá setkání, zajímavá místa, úko-ly i protivníky. Co hledám, jsou pravidla, jak pohyb a co se při něm stane vyhodnocovat a mít přehled, jak dlouho postavy šly, kde všude už byly (hráči si mohou znamenat do mapy) a také zda cesta z bodu A do bodu B v lese proběhla v klidu, nebo se na cestě objevily nepříjemnosti. Díval jsem se na výpravy v JaD, ale nechci do hry vnášet např. zoufalé selhání, rozdělovat role, nebo si události sestavovat předem.
Jako jedna z možností mi přišly "hodiny", tj. několik skupinových hodů např. na Přežití a jakmile naplní daný počet úspěchů, dosáhnou cíle. V případě neúspěchu, nastanou komplikace. Pro stanovení hranice úspěchu či neúspěchu bych se mohl inspirovat JaD a Náročností výpravy. Postavy by tak mohly ovliv-nit úroveň svou přípravou a jiné faktory by ji mohly zhoršit (např. počasí). Mapu bych mohl doplnit o hexy, aby si hráči mohli volit směr, lépe se počítal čas a překonaná vzdálenost a také proto, že některá místa jsou pevně daná.
Ahoj, včera jsem pro svou skupinu sepisoval náhodná setkání a napadla mě myšlenka, kterou mám pocit, že jsem dokonce spatřil v nějakém starém modulu. Významějším náhodným setkáním přiřadit "klíčové slovo". Například, pokud by se třeba touláním po lese dostali k věži nekromancera, který zrovna vyvolává hordu nemrtvých, a oni se jej rozhodli nezastavit/nebo se jim to nepodařilo, tak bych si k té lokaci přidal například "zamořeno nemrtvými".
Jenom nevím, zda-li to je jednak zábavné, druhak nutné. Nemáte někdo s takovou mechanikou (nebo nějakou jí podobnou) zkušenosti?
Nenašel jsem žádnou diskuzi kam by se to hodilo tak zakládám.
Free League publishing (autoři Forbidden lands) vydávají vetřelčí rpg a vypadá to zajímavě. Dostal se mi do ruky starter set (kdyby měl někdo zájem ozvěte se) a přemejšlím zda-li by byl zájem o překlad.
Čau dračákisti!
Rád bych jménem projektu Strangers and Dragons vyzval všechny fandy RPG, aby nám psali náměty a podněty k naší tvorbě. Snažíme se vychytat mouchy i samy, ale velmi nám pomůže spolupráce a reflexe diváků. Tak se zapojte do diskuse nebo nám pište na náš Facebook: https://m.facebook.com/strangersanddragons/?ref=bookmarks
Ahojte, poprvé budu dělat PJ, navíc v systému Fate. Vzhledem k povaze systému mi přijde že se nemusím až tak moc připravovat, nicméně mám připravenou nějakou základní zápletku a zakončení prvního sezení. Rád bych ten konec nějak ozvláštnil tím, že postavy dostanou nějaké kouzelné předměty, aby se cítili že někam pokročili a chtěli hrát znova aby si je vyzkoušeli. Chtěl bych poradit které předměty použít, našel jsem tyhle z klasického DnD, které by nebyl problém adaptovat:
Immovable rod
Bag of beans
Boots of speed
Portable hole / bag of holding
Napadl mě ještě deck of many things nebo nějaký item co spawnuje náhodná zvířata (jedna postava tam má slabost pro zvířata), jen ten DOMT mi přijde že jeho následky jsou trochu moc drsné.
hledám lidi, kteří by se chtěli naučit D&D 5e společně se mnou. Rád bych prošel Starter setem a později začít nějaké jiné dobrodružství, vyzkoušet si DM nebo pokud by se našel někdo, kdo má zkušenosti s DM, tak jestli má nějaký příběh, tak si třeba zahrát ten jeho :)
Způsob hraní nejlépe osobně, někde třeba v hospůdce.
Těším se na vaše odpověďi a doufám, že se nás najde co nejvíce :)
Uvažuji nad překládáním, ale zdráhám se lámat si zbytečně zuby na něčem, co už zdejší komunita dávno překonala. Zkusil jsem pár vyhledávání tady a na RPGF, ale nenašel jsem žádné tipy nebo sdílené zkušenosti v této oblasti.
Napadá mne, že mohou být nějaké best practices ohledně toho jak vůbec na začátku vytáhnout a připravit si text z příručky, jak na překladový klíč a jestli ho třeba celý dělat před zahájením překladu těla textu, co to je sazba a jak na ní, jaké nástroje dává smysl používat ad.
Jsou nějaké takové souhrny postřehů a rad pro startující překladatele RPG produktů nebo to jsou střežená tajemství osobní zkušenosti?
Je případně nějaká zkušenost/tipy, který jste ochotní sdílet?
Hledám vypravěče DnD e5 Praha(volná místnost až v Mělníku), jsme totální začátečníci(3-4 hráči). Někoho komu nevadí kamera(chci to pak dát na youtube). Odměna je samozřejmostí. Děkuji. mail: Rudolf.bouzek@seznam.cz
Dne 28.5.2022 se v Brně (huh) bude konat BrnoCon!
Můžete si zde zahrát různá RPG, deskovky, poslechnout si pár přednášek a setkat se s ostatními!
Více informací najdete zde: http://www.rpgpribehy.cz/brnocon-2022/
Sháníme nového hráče pro naši skupinu v Ostravě. Máme vlastní plně vybavenou a zařízenou klubovnu. Hrajeme podle pravidel DnD 5e a většina z nás má dlouholeté zkušenosti s rpg na hrdiny (hlavně DrD a DnD). Máme DMko, kterého to baví a věnuje hodně času přípravě.
Sháníme někoho s alespoň 5 lety zkušeností hraní rpg her na hrdiny, znalost DnD není podmínkou. Zkušenost s RP hraním je výhodou.
Případní zájemci mi nejlépe napište na mail sakulakytom@seznam.cz
Ahoj, rád bych se přidal do nějaké party lidí, nebo partu novou pomohl složit. Chtěl bych zkusit zahrát nějaké RPG, je mi celkem jedno jestli DnD, Dračí hlidku, Jeskyně a draky nebo třeba úplně jiný žánr jako Aliena či jiné. Hlavní je sednout si s par lidma, postupně projít nějaký systém, naučit se společně pravidla a zahrát si. Ideálně tak DM + 3 nebo 4 lidi.
Kdyby měl někdo zájem, napište mi zprávu. Domluvime se na podrobnostech a dalším postupu.
Ahoj
Tady jsem vytvořil mapu v free modu Inkarnete, pro mojí kampaň, kterou aktuálně hraju. Nejde mi použít IMG, tak to dělám jako URL
Jedná se o mapu, kterou mají hráči k dispozici z druhé ruky, a proto neobsahuje žádné zeměpisné prvky.
1 - Base vesnice, kde se postavy zastavili při své cestě
2 - Jeskyně, kde prý kdysy pobýval drak
3 - Ruina jiné menší vesnice, propadlá do kráteru
4 - Bývalý opuštěný chrám boha Samsuina
5 - Opuštěná vež, jejíž obyvatel byl již zapomenut
Ocenil bych jakkoukoli zpětnou vazbu. Děkuji.
Narazil jsem na to, že bych rád v Savage Worlds nechal hráče popisovat výsledky jejich útoků. Potíž je v tom, že proces útoku je:
1. Hod "na útok" ... je otázkou, jestli má být hra otevřená tak, že hráči budou před hodem znát "obranu cíle".
Když hrajete, vědí vaši hráči, proti jaké obrazně útočí? tedy kolik musí hodit na to, aby útok uspěl. A je jedno, jestli v SW, nebo JaD/DnD. I když v hrách typu DrD či DSA do hry vstupuje ještě "hod na obranu"
2. při úspěchu "hod na poranění" ... tady podobně musí pro vlastní popis hráč vědět, jaká je výsledná "tuhost" cíle, aby věděl, jestli hod na poranění uspěl, uspěl se zvýšením, případně s kolika (protože to má herní dopady)
Tedy stejná otázka jako výše.
3. postavy i nepřítelé mají možnost případné poranění zkusit "vstřebávat" a tedy i v případě úspěchu v útokui poranění, se možnému zranění vyhnout (je to dané tím, že kapacita "HP" je v SW oproti DND nizoučká, typicky má postava 3 HP, při ztrátě 4. už je vyřazená)
Takže když se rozhodnu za NPC/monstrum zkustit o vstřebání (strojí to token, takže to nelze dělat vždy, je to za cenu omezeného zdroje, u mnoha NPC se nepředpokládá, že by to Gm za ně dělal, ale pro významná NPC se to používá spíše), tak si hodím a teprve tento výsledek říká, jaký byl vlastně výsledek útoku. Zda se podařil a zranil, nebo ne.
Ve hře to ani nebrzdí, odsýpá to rychle, to problém není.
A moje otázka je, jak do tohoto řetězu zapojit hráče, aby mohli výsledky svých hodů interpretovat sami.
Jestli nezbývá, než toto celé odházet "potichu" a pak jim říc "tvůj útok uspěl a způsobil jsi mu jedno zranění" ... a pak teprve si to hráč může popsat ve fikci.
Nebo jak to děláte vy? Popisuje hráč svůj útok "už před hody" na základě "svého hodu", nebo až po úplném resolvnutí výsledku útoku?
Ahoj ahoj,
mohu Vás obtěžovat se skromným dotazem?
Připravuji autorské doplňky pro PJ a v rámci výzkumu by mi moc pomohlo odhadnout počet aktivních PJ v ČR (kteří se orientují na středověké fantasy na bázi DnD (takže včetně DrD, Dračí hlídky atd).
Vím, že je to otázka, která se nedá jasně odpovědět, proto mi jde spíše o Vaše tipy a ja to pak asi zprůměruju.
Doufám, že nejsem moc OT a předem díky všem, co se zapojí do diskuze.
Dotaz do pléna, jak typicky řešíte takovouto situaci:
Vedete otevřenou hru. Postava se v noci ve městě chce dostat z bodu A do bodu B. Má ale podezření, že by ji někdo mohl sledovat, tak si "chce dávat dobrý pozor".
Vy víte, že někdo schopný postavu skutečně sleduje (i když spíše v zájmu její bezpečnosti než proti ní). Jak to rozsoudíte?
Dám příklad ze Savage Worlds ... nechám hodit hráče opositní hod na Všímavost proti Nenápadnosti sledujícího. Hráč hodí 5 (na k6, v SW to znamená prostý úspěch), sledujícímu to padne dobře - 15(6+6+3), takže nejenže má sám tři úspěchy (v SW jsou úspěchy za násobky 4, zde tedy 4-8-12), ale v opositním hodu sledující významně (o 2 úspěchy překonal hráčskou postavu. Hráč výsledek vidí.
Jak to interpretujete ve hře a jaké další akce to pak případně ovlivní?
Včera jsem to odehrál takto: postava si (díky svému úspěchu) všimla, že jí asi někdo opravdu sleduje, ale (protože opositní hod významně prohrála), se jí to nedaří potvrdit s jistotou a vůbec se jí nedaří něco o sledujícím zjistit. Je to opravdu dost na úrovni "sem tam máš pocit, že zahlédneš někoho, kdo u tebe vyvolává pocit, že tě možná sleduješ, ale nejsi schopen ho zkonfrontovat atd.)
Ok, asi může být.
Pak ale hráč říká "zkusím tedy léčku, zajdu za roh, tam se vmáčknu do výklenku a čekám až projde případně ta postava kolem". Má za to, že je to chytrý postup, který má přinést úspěch.
Moje reakce na to byla "vzhledem k tomu, jak moc tě sledující přehodil, tak se na takovéto obvyklé a jednoduché triky nenachytá. Do rány ti nevleze, dokáže si počkat a začít tě sledovat až tě schování ve výklenku přestane bavit".
Ale hráč z toho byl celkem rozmrzelý, že jsem jeho chytrou myšlenku (o které byl přesvědčen, že by typově měla uspět, tak to přeci ve filmech bývá) takhle znegoval (argumentoval jsem výsledky hodu, ale to ho nepřesvěčilo).
Jak byste takovou situaci posuzovali vy?
(tip pro Stvořitelnu - rozbor podobných situací a váš názor na ně by mě také zajímal ;))
Napravuji svou dlouhodobou nedbalost, kdy jsem na Kostce řešil pouze diskuzi k překladům, nikoliv k samotné hře. Do té se pak obecné dotazy na SR přelévaly, což bylo pochopitelné, bohužel však debatu zaplevelující.
Takže vytvářím tuto debatu, abych tu s Vámi mohl promlouvat o Shadowrunu obecně, 6E, jeho sourceboocích a tak vůbec.
Materiály na Kostce najdete zde. Zejména doporučuji stáhnout si souhrny pravidel - každá velká oblast 6E je zkrácena na jeden list papíru, který každý pokrývá všechno, co potřebujte po hraní bojovníka, hackera, magika atd. (dohromady jich je šest listů).
Rád bych vás pozval na Discord server Oneshoty a Minikampaně.
Záměr za ním je mít příležitost, vyzkoušet si hry skrze jedno nebo krátkou sérii sezení, žádné dlouhé kampaně. Ideální by bylo, kdyby to u hráčů rozšířilo povědomí o hrách, stylech a žánrech, které předtím neznali a trochu podpořilo kulturu tohoto druhu hraní v kontrastu k dlouhodobým kampaním bez jasného konce.
Není nutné tam ty hry reálně hrát, je to hlavně prostor pro sehnání hráčů. Tvůrcům by se mohl hodit k hledání playtesterů.
https://discord.gg/8fQuFmBJGd
Po přidání se zobrazí jen vlákno #pravidla, která je potřeba potvrdit, než se ukáže celý server.
Ahoj,
potřeboval bych poradit od znalců 5e. V posledná době jsem se dal na tvoření nestvůr ve velkém, pro jeden projekt. A narážím na (nevyhnutelný) problém s Nebezpečností. Já vím, že o tohle jsem si přesně říkal, když jsem se rozhodl vytvořit padesát statbocků nestvůr pro různé úrovně, ale nehodlám se zatím vzdát. Proto bych vás rád poprosil, zda byste mi nepomohli trošku zkontrolovat, jestli je mnou daná nebezpečnost vhodná.
Jako příspěvek vložím můj první dotaz a později, pokud bude možnost přidám i další.
Předem děkuji mockrát.
Ahoj,
Někdy na podzim minulého roku jsem si tady našel skupinku hráčů a začal jsem s nimi hrát moje první vlastní 5e dobrodružství. Pravda je, že jsem hlavně ze začátku hodně vařil z vody, ale pak jsem z toho vykouzlil něco komplexnějšího. Jen jsem teda herní mapy dělal s nástroji v Roll20...
Teď se kampaň blíží ke konci a já měl trochu blbý pocit, že jsem nedokázal svým hráčům zajistit ani mapu kreje. A tak jsem jako lajk koukl na Inkarnate a něco sbastlil. Výsledek máte (doufám) přiložený kousek níže.
Samotnou kampaň nemám ještě nijak pojmenovanou, tak jsem jednoduše použil název vesnice, která slouží jako základna postavám.
Rád bych poprosil o jakoukoli zpětnou vazbu, kterou mi můžete nabídnout. Je to můj první projek a používal jsem jen free verzi stránky.
Jedná se o v celku jednoduchou kampaň pro postavy na 1.-3. úrovni. Pokud by byl zájem o nějaké podrobnosti či popis lokací, rád později přidám.
S kamarády právě dohráváme základní kit (Drak z ledového štítu a Ztracený důl Fendelveru) a řeším jak pokračovat dále.
Rád bych opět vycházel z hotových příběhů (které si modifikuji). Postavy jsou lvl 7.
Nějaký námět? Nechci krátké oddělené dobrodružství, ale něco komplexního jako byli základní sady. Nějaký typ co a kde to najdu?
Dík moc
Ahoj, chybí nám jeden až dva parťáci na online hraní Pathfinder 2e. Jen základní příručka a pravidla. Hrajeme online s mikrofonama/webkamerama (nepovinně:) a to na roll20 rozhraní nebo google jamboardu. Většinou odpo/večer, 1x-2x týdně, jak se dá. Tak půl na půl hack and slash dungeon crawl a hraní postav mimo souboje, vlastně celkem všechno dost klasicky, jak to Paizo má vymyšlené. Jsme 3 - máme jednoho munchkina, jednoho IRL barbara a jednu skvělou hráčku <3
Ahoj.
Jsem v tomhle všem nová, ale je to tak trochu můj malý sen, zahrát si dnd, jenže v mém okolí není ani neznám nikoho, kdo by mě do hry zasvětil a naučil mě alespoň základy ;(
Napadlo mě napsat sem, protože jsem si nevěděla rady.
Pomoc? :D
Přes rok si všímám od růžných lidí na internetu názory jako.
- Jooo, to je ten web kde pořád kecají. Asi nemají nic na práci.
- Áh to je ta elita, která si myslí že jsou nejlepší.
- Pořad každého kritizují a myslí si že jim patří celá RPG scéna.
- Tahle komunita (d20) se snaží uceleně zničit hlídku hlava nehlava.
- Cokoliv zde napíšu tak jsem hned zkritizován jak jsem hloupý a nerozumím tomu.
- Klasicky remcalové a mají na všechno názor. Ostatních názor je špatný.
- Idioti s komplexy se furt musí o všem hádat. Ať si zůstanou na svém webu.
- d20 je líheň hejterů a nechápu kde se bere tolik negace v české kotlině.
- Bojí se konkurence a že jejich web přestanou navštěvovat protože se rodí nové skupiny.
Tímto příspěvkem nechci vyvolávat flame a ani se zastávat jakékoliv strany. Nejsou to mé názory, jsou to spíše útržky které mi hlavě zůstali za poslední rok, takže nemusí být úplně přesně.
V diskuzích se o něm často píše, ale vyhledávání najde jen tyhle diskuze (kde se většinou dohaduje, jestli je nebo není ok). Ani Google toho nenašel o moc víc (pár odkazů na rpgFórum, ale zase tam diskutovali York, Quentin, Marky, Sparkle).
Takže by mě zajímalo: Jaká je definice iluzionismu v ttRPG?
Som hráč Dnd 5e a mám charakter predpripravený z minulého Dnd ktorému chýbajú staty či traity a class, no má predpripravené základné veci v inventáry a zaujmavý príbeh. Túto postavu sa dá ľahko pre DM zakomponovať do skoro každého sveta a som otvorený úpravam charakteru aby zasadol do hry. Prosím kontaktujte ma keď zhánate hráča na discorde : Chunk#6159
Ahoj,
Víte, jsem velký fanoušek Pána Prstenů. Velmi rád bych si třeba někdy zahrál DnD ve světě pana Tolkiena. Jeden z aspektů Středozemě jsou i specifičtí tvorové a hlavně potvory. Zatímco ty běžné, skřety, zlobry, obří pavouky a další můžeme snadno odvodit ze stávajících monster z bestiáře, tak třeba ty složitější postavy, mám problém složit. Tak bych rád poprosil tuto komunitu o radu. Konkrétně bych třeba rád nápady, jak třeba sestavit staty Galadriel, Gandalfa, Sourona nebo Pána Nazgûlů.
Předem děkuji za jakékoliv nápady. ☺
Svět dračáku,
nevážně pojatý heartbreaker ApocalypseWorldu na téma "Jak se hrával Dračák", se dostal do fáze, kdy už ten systém dělá v podstatě téměř všechno, co od takové legrácky chci já.
Zahrál jsem si v tom dost, pobavil se a teď se (pokud čas vůbec dovolí) chci zase věnovat jiným věcem.
Na druhou stranu jako projekt to zdaleka není hotové - je to řekneme ve stavu časné betaverze. A nějaký vývoj si to asi zaslouží. Koncept a obsah je celkem jasný, ale spousta věcí by se ještě mohla doladit, lépe popsat, zjednodušit, zpřehlednit.
Reálně na to nemám kapacity a vlastně si myslím, že by to neměla být oneman show.
Dávám tedy na vědomí, že jsem se rozhodl projekt prostě nabídnout komunitě, tak jak leží a běží.
Jestli někdo máte zájem se dál zapojit, převzít štafetu či třeba v nějaké míře spolupracovat (nechci to úplně odstřihnout, jen odsunout na hodně vedlejší kolej), dejte mi vědět.
Domluvíme se, co a jak, zařídím vám přístup na wiki a můžete se směle pustit do rozvíjení a další tvorby.
NA RPGF jsem založil vlákno pro případnou domluvu postupu, koordinaci, co třeba asi nejvíc je potřeba dodělat, případně kam ještě hru směřovat, ať už to bude dodělávání drobností, nebo plnohodnotný vývoj hry pod otevřeným nebem či bestiáře, což jsou poměrně velké kusy obsahu, co ještě chybí. Tady zakládám paralelní diskusi, která je spíš naborová, než praktická, ale chápu, že někdo na RPGF účet nemá a mít nechce, tak ať tu ta možnost je.
Píše: Dobrý den, našla jsem vás jako zakladatele skupiny zabývající se RPG hrami a zkusím se zeptat na radu . nemám s tímto druhem her žádné zkušenosti a ani mě upřímně moc nelákají, ale jsem třídní deváťáků a jeden z nich si jako téma svojí závěrečné práce vybral vytvoření RPG hry. Má nějakou představu, ale jejich povinností je mimo jiné najít si mentora, člověka z oboru, se kterým by svoji práci konzultovali tak, aby se skutečně potkali s lidmi z praxe, ne jenom s rodiči a učiteli. Neznáte někoho, kdo by mu v tomhle mohl pomoci, ideálně někoho z Prahy, aby se případně mohli osobně setkat a promluvit si? Díky moc!
Pokud by měl nějaký tvůrce RPG z Prahy zájem, ať mi napíše.
jsme družina pěti hráčů (kamarádů), máme postavy (můžeme založit nové), hráli jsme společně asi 10 delších seancí a cítíme, že už bychom se mohli posunout dál.
Máme s sebou jednoho zkušenějšího hráče a náš PJ pročetl spoustu materiálů, taktéž má spoustu materiálů zakoupených, ale má zkušenosti až a pouze s námi + má málo času skrz stavbu baráku.
Rádi bychom, kdyby se nás nějaký PJ ujal, nebo alespoň na jednu či pár seancí, abychom viděli, jak funguje PJ, jak lépe hrát, kde máme nedostatky, neznalosti pravidel apod. Rádi samozřejmě budeme i za dlouhodobější hraní či stálé hraní.
Ahoj, jako zacatecnik bych chtel hrat co nejlepsiho healera, predevsim takoveho, ktery co nejlepe healuje behem souboju. Dmg k te postavne ani nehledam, spis buffy/debuffy apod.
Tak jestli mate nejake tipy o jakou postavu by melo jit..?
Tahle diskuse je založena jako odbočka od diskuse o levelování, konkrétně tohoto příspěvku:
Sirien píše: Intuitivní reflex hráčů - zejména hráčů co mají zázemí ve specifických systémech (DrD, GURPS...) - je zkusit vytvořit lepší konkrétní řešení (pozn: pomocí pravidel). Bohužel historicky jsme se poučili, že to je úplně špatná cesta a že skutečné řešení je ve správné formě vyšší abstrakce, zejména takové, která ponechává prostor mezi mechanikou a interpretací. Proto realisticky pojatý Fate bude vždycky řádově realističtější, než libovolná variace GURPS.
S touto myšlenkou nemohu nesouhlasit (tedy musím souhlasit), protože přesně vystihuje můj postoj k realističnosti v RPG - pokud takovou věc chceme, musí tuto realističnost zajišťovat hráči svými interpretacemi mechanik, protože mechaniky samotné ji zajistit nedokážou. A při pokusech ji zajistit roste komplikovanost takových mechanik nadevšechny meze, zatímco odpovídající přírůstek realističnosti se naopak rychle zmenšuje.
Zároveň to řeší rozpor mezi tím, co je realistické, a co je uvěřitelné pro hráče v dané skupině, přičemž si myslím, že interpretace mechanik by se měla soustředit hlavně na uvěřitelnost (a tento termín chápu jako "realističnost v rámci daného settingu a žánru").
hledám lidi, co by hráli DrD nebo DnD. Jsem začátečník, jsem ochoten na hraní jak přes web, tak i klidně offline. Prostory dyžtak mám (Kosova Hora, Středočeský kraj).
PS: je mi 30 let a dračák jsem hrál naposledy před 15 lety.
Chystám se pro přátele vytvořit kratší kampaň dle pravidel pro Deathwatch, tak se chci zeptat, jestli máte někdo s tímto systémem zkušenosti, o které byste se chtěli podělit. Nikdy jsem podle pravidel Deathwatch nehrál, tak sám nevím, jak to bude fungovat. Četl jsem si sice nějaké recenze a reference, ale zajímala by mě osobní zkušenost - jak se vám tento systém osvědčil, co fungovalo, co ne, zda jste si museli přidat nějaká home rules a tak podobně. Předem díky.
Průzkum WotC ukázal, že průměrná DnD kampaň trvá zhruba 1-2 roky při četnosti hraní 1x týdně. Při návrhu class&level hry se na tom dá stavět a nastavit rychlost levelování tak, aby za tuhle dobu hráči prošli většinu úrovní.
Otázka zní: Je podle vás lepší rychlost počítat podle odehraných sezení (takže když někdo hraje třeba 4x týdně, bude levelovat 4x rychleji, a tedy za půl roku bude na maximální úrovni), nebo podle odehrané doby (takže i když hraje 4x týdně nebo 1x za měsíc, na nejvyšší úroveň se dostane za dva roky, stejně jako skupina, která hraje 1x týdně)?
Pět hvězd. Pět Označených. Pět vyvrhelů. Pět vyvolených. Jeden Temný vládce. Pět kmenů. Jedna temná říše. Jedno království. Jeden úkol. Spousta mrtvých.
Systém DnD 5e. 4. level.
Rasy: V nestřeženém okamžiku zveřejním první rasu. kdo ji bude chtít a první si o ni řekne, toho je. Pokud se nikdo nepřihlásí, nebo bude přidělena, zveřejním další rasu. Buď můžete čekat a doufat, že přijde lepší a riskovat, že bude horší, nebo vezmete co je.
Povolání: Po rozebrání ras, přijdou na řadu povolání. Princip je stejný jako u ras. Čekat na "oblíbenou" a riskovat, že nepřijde, nebo jít na jistotu :).
Cíl hry: Snad se budete bavit. Moc se netrapte systémem. Krev poteče tak jako tak.
Ahoj,
Nedávno jsem četl Strádovo prokletí a jak jste si už možná někteří všimli, velmi mě zaujalo. Rád bych se tedy zeptal, je tu nějaké podobné(dlouhé, kvalitně propracované, s vedlejšími liniemi a spíše vysoko úrovňové) D&D dobrodružství? Myslím, že něco takového by mělo přijít spíž od předložených dobrodružství z Ameriky či odjinud, zároveň je tu však i dost schopných spisovatelů, kteří by mohli něco takového mohli slátat. Zkoušel jsem něco najít tady na d20, ale je jich tu tolik, různě kvalitních, různě dlouhých a pro různé úrovně, že bych to nejspíš vzdal v půlce... Takže se ptám, mohl by mi někdo z Vás poradit/doporučit dobrodružství podobného rázu, jakého jsem zmiňoval výše?
Pátý ročník nejžižkovštějšího festivalu deskových a rolových her ve známém vesmíru ... a v Praze ... tentokrát na Zlíchově!!!
Deskové hry
Vybaví se Vám Člověče, nezlob se!? Tak to u nás nečekejte! Na festivalu ŽižCon představujeme nerdovskou i široké veřejnosti moderní zábavu jakou deskové hry nabízejí.
RPG
“Kolik má ten drak ještě žívotů? Ještě 42? Vrhnu po něm obouručák a šest kostek!” Hry na hrdiny se od těchto dob poněkud posunuly, ale princip je stále stejný – stůl, fantazie, kamarádi.
Larpy
Divadlo bez scénáře, diváků a chlebíčků o pauze. Hráči se ponoří do předem napsaných rolí v předem napsaném světě s nepředvítelným výsledkem.
Turnaje
Jedna deskovka je na vás málo? Láká vás zúčastnit se nějakého deskovkového turnaje? I pro vás tu tedy máme připravený program.
Přednášky
Toužíte kromě klasické herní zábavy i po nějakém tom rozšíření svých vědomostí? Navštivte některou z připravených přednášek a workshopů.
Ostatní
Samozřejmě nemusíte zápolit po celou dobu festivalu. Pro svou relaxaci a užití si místní atmosféry můžete využít některou z dalších námi nabízených dalších služeb.
zdravím , chci se zeptat když máte mapu například v příběhu ztracený dúl, kdy vás přepadnou goblini nebo když lezete do jeskyně,bylo by vhodné ukázat mapu hráčúm s tím, že nepřátele by se objevily až když to řekne PJ? nebo se polehnout na vyprávění PJ?
Ahoj, jsem nováčkem na vašem webu. Začìnal jsem s RPG v roce 90. Bylo to samozřejmě Drd. Po dlouhé odmlce jsem se k tomu vrátil a chystáme se přejìt na D&D.Máte někdo ponětí, zdali se dá theurg převést do D&D, nebo jestli už něco takového někdo uďelal a jak přìpadně na to? Dìky.....
zdravím jak se prosím počítá zbroj? četl jsem to asi 10x ale pořád mi to nesedí. pokud by vaše obrana byla 18,znamenalo by to že nepřítel by musel hodit 18 a výš aby vas zasáhl? to je podle mě trochu moc.
Ahoj,
rád bych se zeptal, je zde nějaké pojítko mezi nebezpečností nestvůr a úrovní postav? V praxi to potřebuji ve dvou případech: Když chci vybalancovat souboj abych a) postavy jen lehce podráždil, b) připravil nějaký přiměřený combat(denní dávka boje) nebo c) nakopal jim pr*el...
A pak když chci a) vytvořit CP jako hráčskou postavu(schopnosti povolání) a přiřadit jí správnou nebezpečnost, nebo b) "upgradovat" již uxistující nestvůru tím, že jí přidám úroveň nějaké classy(např. udělat ze skuruta černokněžníka nějakého démona lvl. 4), a patřičně jí stím zvednout nebezpečnost.
Díky!
Ahoj,
mám dotaz: U kouzel jako "Zmam osobu" se uvádí, že máš zacílit určitý počet himanoidů. To má zřejmě zajistit, aby se hráči nepokoušeli zmámot třeba draka či rosolovou krychli. Co ale např. Nemrtví? Ti jsou humanoidi, akorát neživí, ale mají jinou třídu. Stejné je to např. s běsy typu Ježibaby, Stal či Sukuba/Inkubus, jenž mají z podstaty humanoidní tělo, ale nemají třídu "Humanoid". A také co tvaroměnci v lidské podobě? Ti všichni by podle zdravé logiky měli jít zmámit/znehibnit, ale podle "co je psáno, to ke dáno" to nejspíše nepůjde. Mám se toho držet, nebo tento značný nedostatek obejít? Íky za všechny rady a nápady!
Jsem zase ve fázi kde žeru hry od FromSoftware a začínám snít o vedení RPG v jednom z těch světů (momentálně konkrétně Bloodborne).
Pro ty co neví, FromSoft hry se vyznačují tím, že umírání postav je něco co nejen že se děje (a hodně běžně), ale je to dokonce pevně spjaté s reálií světa.
Například v Dark Souls seriích umíráním postavy přicházejí o lidskost, a celý svět je o tom jak ztrátou lidskostí bytosti postupně zešílí.
V Bloodborne naopak postavy umíráním se probudí ve snu, což je jediné místo kde mohou levelit, a spousta NPC má narážky na to, co to skutečně znamená "snít" a jaké dopady to může mít.
Kdybych chtěl převést toto do RPG tak IMHO by se pro to nejvíce hodilo něco více sandboxovějšího. A tak se chci zeptat (asi hlavně Quentina), jake máte zkušenosti, nebo si myslíte že by mohly být překážky, se světem kde by se hodně umíralo, ale "perma death" by nebyl (anebo by byl jiným pomalejším stylem).
První kámen úrazu který mi napadá je, že si PC hry mohou časté umírání dovolit, protože bitvy trvají pár sekund až minut, zatímco v PnP je to často záležitost několika desítek minut, a smrt spojenou s nutnosti bitvu zopakovat by musela být velice frustrující.
Ahoj všichni,
Mám dotaz ohledně Strádova prokletí a jiných Barovijských kampaní. Jde o to, žekdyž vlítnete do Strádova panství přes Dům smrti, či jinou obdobnou přípravku, kste tam na lvl3 (možná 4) a to je na kruté Barovijské poměry dost málo. Stále nevím(i když jsem to z velké části četl) jak se nějak rozumně vyexpit. Neznalý by řekl, že jsem blbý a že je tam strašně moc přípravných možností. Například Starý kostilam(který obývá celý sbor nočních čarodějnic s možností přivolat hordu démonů), Jantarový chrám(kde vás uvítá houf ohnivých lebek a prakticky nezasažitelný sesilatek kouzel), Vlkodlačí noru(která je plná OP vlkodlaků), chalopku baby Lysagy(která by sama dokázala zničit Vallaki, plus sesilatelka asi 13. úrovně) a mnohé další(které jsou na tom velmi podobně). Jistě, můžete běhat po lesích a lovit Barovijské čarodějnice a Líté vlky, ale než vás tohle dostane na nějakou rozumnou úroveň, stihne Strád protočit další dvě družiny dobrodruhů. Rád tedy uslyším,jak byste to řešili Vy, popř. jak byste upravili hru.
Díky moc!
Zdravim, chci se zeptat jestli nahodou neexistuje ofiko cesky preklad pro jednotlive oblasti z Dalelands ve Forgotten Realms (patri sem Shadowdale, Featherdale, Daggerdale atd.). Rad bych tu oblast pouzil pro svoji skupinu, ale nechce se mi pouzivat anglicke nazvy.
Zdravím všichni,
Nrpřišlo vám někdy, že je Klerik až moc OP? Má kouzla lvl 9, mnoho dalších schopností(odvracení, boží přízeň) a když si zvolí doménu Bouře/Válka, tak má i těžké zbroje a zbraně. Takhle je to vlastně kombinace supporta, tanka i spellcastera. Řešili jste to někdy? Jak?
Zdar lidi,
Dal jsem se na Strádovo prokletí a samozřejmě mě hned zajímal samotný boss. Ovšem při těch všech ochranách, kouzlech a schopnostech mi zní prakticky neporazitelně(ok, vím že to je základ gotických hororů, ale nějak by to jít mělo ). A tak se ptám ukušenější komunity, zda jemají nějaké nápady/taktiky, jak tohoto temného pána přěmoci.
Popř., i na Lichy, Vznešené Mumie a pod.. Ti všichni mají hromadu legendárních akcí, akcí doupěte a legendárních odolání. Samozřejmě nezapomínejme na hordy jejich přisluhovačů(fexty pro Kostěje, Mumie pro
vznešené Mumie zplozence pro upíry). Opravdu nevím, jak se proti takové síle efektivně bránit, natož ji přemoci.
Som študent v Brne a už dlhšiu dobu sa snažím dostať do hrania D&D. A však, v mojom kruhu priateľov sa nenachádza vela nadšencov a rozhodne žiaden GM. Zaujímalo by ma teda, či sa v Brne nenechádza nejaká skupina ktorá príjma nových, nie až tak skúsených hráčov (Jediné skusenosti čo mám sú par mesačná snaha robiť GM pre fantasy age a množstvo YT). Díky za každé info ^^
Zdravím,jsme banda 5ti kámošů ,které už nějakou dobu zajímá D&D,jsme velkými fanoušky fantasy a roleplay games a po hodně dlouhé době jsme se rozhodly že konečně zkusíme D&D .
Bohužel 3 z nás bydlí v zahraničí tudíž není možné normalní board game ale přes aplikaci Roll20.
Proto tu hledám zkušeného DM(česky PJ) který už má něco nahráno,zkušenosti s postem DM a dokázal by bandu 5ti nováčků naučit Dungeons and Dragons . Všechno prvotní komunikace by probíhala přes discord,pokud by vše bylo připravené na hru tak posléze Roll20 .
Player's Handbook
Monster Manual
Dungeon Master's Guide
Sword Coast Adventurer's Guide
Hoard of the Dragon Queen
The Rise of Tiamat
Tales from the Yawning Portal
Knihy jsou ve velmi dobrém stavu. Ideálně jako celek za 3000, případně nabídněte cenu jinou. Možnost osobního předání v Praze.
Zdarec, zjišťuju jestli se někde pořádá pravidelný hraní. Je možnost se k někomu přidat, příklad nějakej herní klub hraje DnD každou středu, nebo budu muset spíš najít jednotlivce a spojit je?
Plánuji český "DnD" ("Dungeons and Dragons", "Jeskyně a Draci"), přes Roll20.net, kdy jakožto (zatím) malá skupinka, sháníme další hráče, kterým by nevadil roleplay styl hraní.
Komunikujeme přes discord.
Jakožto (začínající) DM, budu (pravděpodobně) měnit hlasy pro postavy, vysvětlovat lokace jak nejlépe dokážu, kromě bitev, které budou vždy mít mapy.
Svět je kompletně nový, vytvořen mnou tak, aby jak začátečníci kterým se pouze líbí nápad a nikdy moc nehráli, či veteráni kteří mají za sebou už spoustu kampaní, zažili nové zkušenosti. Svět se bude se měnit podle toho, jak a co PC (player charactery) spáchají. Hrát se bude s 5e pravidly, a samozřejmě s nějakýmy homebrewn povolání(classy), rasy, a pravidly.
Po domluvě semnou, jakožto DM, se dá vymyslet cokoliv, dokud to dává smysl pro fantasy universum.
Na jakékoliv dotazy rád odpovím, ať už zde, v SZ, či na mém Discordu: Omaha#2959, kde se pravděpodobně objevuji častěji.
Co požadujeme?
Přátelskou povahu
Nebát se spolupráce
Alespoň základní zápal pro hru, a nebát se se vložit do své postavy, a imerzovat se do světa Arelen.
Nejčastěji kladené otázky:
Jak často by se hrálo?: Zatím není nic na pevno, ale momentálním hráčům nejvíce vyhovuje jedna 2-3 hodinová hra za týden, či za dva týdny. Stále se dá domluvit.
High/Medium/Light Fantasy?: High Fantasy.
Kdy by se hrálo? Toto stále není nijak zasazeno. Doufáme ve skupinu 6 - 8 PC, než začneme vše plně zasazovat ohledně hracího času a možná nějakých dalších věci. Prozatímní nápad, je sobota večer, každý druhý týden.
Introdukce světa Arelen:
Svět Arelen je teprve pár měsíců po ukončení 30 leté války lidí a Tieflingů. Krvelačný král Baldřich III, vítězně oslavuje ve svém hrade, ve městě King's Pass, společně se svými věrnými muži, Stříbrnou Stráží. Do toho, do hradu vnikne jeho syn, a oznamuje, že přišel krále sesadit, a sám se stát králem. "Tento svět má dost tvé tyranie, otče!" "Stráž!" Král zvolal, ale Stříbrná Stráž se nepohla. Namísto toho, se začali klanět Baldřichu IV. Ten vytasil zbraň, a prošel, kolem všech, a požádal otce, aby sestoupil sám, nebo bude vyhnán, či zabit.
Více informací se o tomto dění nepíše v žádné historické knize. Je pouze známo, jako pohádka pro děti před spaním, o hrdinném zapomenutém princi, který osvobodil všechna království od tyranického zloducha. Pohádka jako každá jiná, kde dobro, vyhraje nad zlem.
A nyní, deset let po všem, Král Baldřich IV, vládne spravedlivou rukou.. Nebo se to alespoň tvrdí
Edit:
"Low -> Light"
"Heavy" -> "High"
** TÍMTO JE REKRUTOVÁNÍ UZAVŘENO! BYLO SEHNÁNO 6 HRÁČŮ Z TÉTO STRÁNKY, PARÁDNÍ POČET, IDEÁLNÍ. DĚKUJI VŠEM ZA ZASLÁNÍ A ZA ZÁJEM. **
Možná je to volovina ale možná se z toho neco vyklube.Napadlo mne že všechny články o RPG které nejsou o pravodlech ale o tvorbe jako vypravečuv denník nebo medrcovy rady nebo neco jiného by se dalo sjednotit v jednu knížku nebo aspoň soubor.To je základ.Klidne mi napište že je to volovina a já prestnu fantazírovat.
Je to fantasy rpg alá DnD5e (ale se spoustou hacků na sci-fi, weird wild west, stone age, etc.), ale zjednodušené a víc zaměřené na pomoc s tvorbou hry, radami ohledně vedení atd. Je to tvorba jednoho poměrně známého rpg youtubera, který má kolem sebe dost funčkní a živé fórum a jen během roku se stal adamantine sellerem na drivethrurpg (wow! pro představu: na celém drivehtru rpg je adamantine jen 51 titulů, tedy 0,04% všech titulů z obchodu, takže vážně mega úspěch).
Vypadá to sympaticky a přemýšlím o koupi (má to pěkný cyberpunk hack, Altered State, čímž bych snad mohl nahradit ty zpackaná shadowrun pravidla a snad by můj quest na hledání funkčního cyberpunk rpg titulu tak mohl skončit :D ), ale kdyby o tom někdo něco věděl, byl bych rád za každý názor :)
Nazdar lidi,
v dnešní moderní době se často setkávám s tím že hráče nezajímá fantasy.Rozmýšlel jsem co se dá s tím a myslím si že by se dalo dnd upravit do steampunku,sci-fi a realismu.Má to ale jeden zásadní háček-nevím jak by se to dalo udelat.Prosim pomožte mi.Jsem odkázán na vaší milost :).
Na kickstarteru běží kampaň na pěknou, jednoduchou appku Portrait Workshop, která slouží pro rychlou tvorbu portrétu postav. Odkládám to sem, kdyby to chtěl kdokoliv podpořit. :)
Ahoj, Jsem z Litoměřic a hledám skupinu na hraní SR. Klidně i v Praze.
SR hraju od 2e(mám doma české vydání), teď mám zakoupenou 6e. Dělal jsem GMko, ale rád bych si zahrál jako člen s lidma co se aspoň trochu snaží znát pravidla. Protože přesvědčit kluky k nastudování pravidel byla vždycky dřina.
Můžu hrát jakoukoli postavu, kterou by skupina potřebovala.
Nazdar,
už se mi stalo že sem mnel hrát s detmi které by nechápali normálnímu deníku postavy.Dost dlouho mi trvalo než mne napadlo co by se s tím dalo delat.Nakonec sem udelal neco jako statistiky nestvury.Co by jste na mém miste deleli vy?
Chtěl jsem se zeptat zda-li máte někdo nějakou zkušenost s objednáváním obrázků/ilustrací pro RPG. O co mi jde? S družinkou přemýšlíme, že bychom si nechali nakresli nějaké obrázky postav. Je mi jasné že záleží na kvalitě, stylu apod. Reddit a google používat umím takže co se dá najít tam jsem už našel. Spíše by mě zajímalo jestli máte někdo osobní zkušenost. Jakákoliv informace o tom co jste objednávali, za kolik apod vítána.
Narazil jsem, při tvoření jedné specifické zápletky, na problém. Jak přesně se projevuje zlé přesvědčení? U NPC je to z jistého pohledu snadné - jsou proti družině, tedy jsou defakto zlí. Nicméně, je to skutečně tak? Co vlastně dělá zlou postavu zlou? Je to sestava špatných vlastností jako je sobeckost a pýcha? Nebo prostý fakt že nic neudělá zadarmo? Potřebuji zde poradit.
Nazdar, hledám jednoho hráče na doplnění mé shadowrun party v Brně. Hráváme každý týden, obvykle ve čtvrtek už něco přes rok. Úvod do světa není problém, seznámení s pravidly taky, ale je určitě zapotřebí si ty pravidla přečíst a trochu času tomu dát.
Kdo by měl zájem pište - ondrafo@gmail.com
Původní dotaz odtud byl:
Nevíte někdo o dobrém zdroji rad a doporučení, jak připravit dobrodružství, které je potřeba dokončit během předem určeného časového limitu? Případně neplánuje tu někdo článek/blog? Mně by se to docela hodilo.
Přišlo pár odpovědí, tak raději založím novou diskuzi, ať to tam neplevelíme. :)
York píše: Moje zkušenost je, že délka připravené hry se odhaduje fakt těžko, když předem nevíš, co se ti sejde za hráče. A pak taky záleží na tom, co je to přesně za dobrodružství.
Jediná jakž takž bezpečná metoda je, něco vytvořit a pak to playtestovat s několika skupinama a měřit si dobu hry. A i tak budeš mít docela rozptyl, Opuštěnou pevnost například nejrychlejší skupina stihla projít za necelých šest hodin a s mojí domácí skupinou jsme to hráli několik večerů (takže řádově tak 12-16 hodin). Rozdíl je hlavně v tom, že na Gameconu tu hru vedu tak, aby se to stihlo.
U Hry bez přípravy to je jednodušší - předem není dáno nic, takže prostě jen průběžně koukám na hodinky a podle toho hru směřuju. Zhruba půlku času nechávám na rozehrání a zbytek na ukončení. Taky se to ale nepovede vždycky, když si například hráči řekli, že budeme hrát v pravěku, tak z toho vylezla storka jen na dvě hodiny za čtyř. Ovšem u hraní bez přípravy je výhoda, že můžeš klidně rovnou střihnout další storku, tak jsme si dali ještě jednu vesmírnou ;-)
Právě že to nemám moc jak testovat.
Hraju ve skupině, kde je momentálně 5 DMů a cca 30 hráčů a hry se domlouvají předem tak, že se složí parta hráčů a DM si je přiřadí k sobě a připraví jim dobrodružství, které by mělo trvat právě jedno sezení, aby se postavy stihly vrátit na "základnu" a mohly se účastnit dalších výprav.
Moje první dobrodružství jako DM vypadalo tak, že jsme místo v 10 večer skončili v půl jedné ráno, což znamenalo, že jsem následující den byla zombie, takže bych se toho chtěla vyvarovat. :)
Tarfill píše: Přednášku Ti sice neudělám, ale určitě bude rozdíl v tom, jestli to dobrodružství plánuješ pro skupinu, kterou vůbec neznáš (např. Gamecon), než když jej plánuješ pro svoje domácí hraní s kamarády, se kterýma máš už nějaký ten pátek odehraný... není to jednoduché a vždy tam bude nějaká hodina (nebo dokonce celé sezení) navíc / namíň...
Tak nějak napůl. Pár lidí tam už znam, nějaké další ne a hlavně složení družinek se mění.
Takže pokud by někdo měl nějaké konkrétní tipy pro noob DMy jak připravovat nebo vést časově omezenou hru, uvítám je. :)
Toto vlákno jsem založil, abych si rozhovorem s ostatními ujasnil pár otázek ohledně mých individuálních preferencí ve Fateu - nebo získal tipy na něco, na co bych sám nepřišel. (A nechce se mi už nadále plevelit jiné diskuzní vlákno.)
Upozorňuji, že jsem v RPG naprostý zelenáč* - a moje úvahy tedy mohou být značně bad practise zavádějící.
* když pominu stovky hodin svých soukromých teoretických úvah a čtení příruček - do června 2019 mám odehráno pouze 50 hodin reálných sezení ve Fate 4e (jako vypravěč doma s dětmi)... nemám žádný fyzický kontakt s českou RPG komunitou... a jsem absolutně oDrD nepolíbený a téměř absolutně DnD nepolíbený. Kromě Fate 4e jsem prakticky vyzkoušel pouze houserule modifikované rev.DrD II (pouhé 4 hodiny hraní jako vypravěč)... a kdysi dávno v roce 1999 Stín meče (10 hodin praktického hraní jako vypravěč).
Chtěl bych tímto požádat každého, kdo by měl chvilku a chuť si to kdykoliv projít, každého grammarnaziho, rejpala, zvědavce pokládajícího nečekané i očekávané otázky, aby napsal cokoliv co ho napadne. Poukázal na chyby, zeptal se na nejasnosti, okomentoval ilustraci, dodal podnět k zamyšlení pokud bude chtít, nebo upozornil na odkaz, který třeba nefunguje a já si toho náhodou nevšiml.
Postupně budu updatovat.
Předem vám děkuji, komunito :)
www.epigana.weebly.com
Jako spousta lidí jsem kdysi dávno začal s hraním Dračího Doupěte jako vypravěč a i když má spoustu masařek, byl to tehdy fajn začátek. Od té doby uplynula spousta času, střídavě jsem zakládal herní skupiny (Karviná, Ostrava, Mariánské Lázně) a prokládal to roky nehraní. Po čtyřleté přestávce jsem se do toho zase zakousl. Nedávno mne nadchlo DnD5e a zjistil jsem, že je kolem mne jen velmi málo hráčů, kteří už své vypravěče mají a chtějí tak zůstat. Rozhodl jsem si tedy hráče vytvořit.
Proč jsem založil vlákno?
Zakládám kroužek v DDM Mariánské Lázně pro mladé nové hráče ve věku 13-17 let, který by měl fungovat od Září 2018. V tomhle městě se nic neděje a trochu mne to mrzí. Díky vstřícné ředitelce budu mít docela podporu a dostanu se i do škol na konci školního roku, abych DnD představil jako alternativní způsob zábavy.
Chtěl bych skupinu D20 poprosit o radu, obzvlášť ty, kteří už mají zkušenost s vedením kroužku pro mladší hráče. Jakým způsobem jim DnD nejlépe představit? Jak je nejlépe zatáhnout do hry, aby je to bavilo? Co se vám osvědčilo? O jaký typ hry byl největší zájem? (Je to už nějaký pátek co jsem v tom věku hrál sám a dnešní mladí jsou trochu jiní :) ). Pokud máte nějaký zajímavý zdroj (CZ, ENG), podělíte se?
Taky chci nabídnout občasné hraní v Plzni, nebo třeba jen posed, návštěvu na kukačku, pokud nebudete mít zrovna co dělat, zahrát si oneshot postavu nebo některé z mých NPC. Rád se třeba sejdu i jen tak na pokec i piva/kafe/čaje. Ke stálému hraní DnD jsem dal dohromady v Plzni skupinu 20 lidí, kteří se mi budou točit v sandbox hře Epigana (Všichni se točíme v práci/škole/rodině nebo ve všem dohromady, takže reálně, podle proběhlého hlasování o hře to vychází na cca 6-8 lidí. (Ženy a muži zastoupeni přesně 50 na 50 :) ) Kdyby se našel vypravěč, který by chtěl na tomhle pracovat se mnou, můžeme se klidně sejít a pokecat si.
Pro své hráče jsem založil info stránku: https://epigana.weebly.com/ Můžete kouknout, podělit se o postřehy nebo jinak zkritizovat. Ilustrace jsou pochopitelně "vypůjčené pro potřeby hry".
Máte někdo zkušenost s tímhle systémem? Pořídil jsem ho a vypadá to na první přečtení dost dobře tak by mě zajímalo jestli máte někdo praktické zkušenosti.
Právě jsem dokoukal, už po několikáté, True Grit. Je to docela fajn western, při kterém si vždy vzpomenu na naše toulky divokým, pardon divným, západem, které jsme prožili díky tomuto skvělému RPG.
Před dávnými lety jsem byl možná v první skupince, která Deadlandy v Čechách hrála, toliko k vychloubání, které nemám ani potvrzené :-)
Díky Deadlendům jsem se dozvěděl něco o pohnuté historii Spojených států, genocidě indiánů, ale hlavně vzal na milost westerny, ve kterých jsem našel dokonce zalíbení. Ač jsem tomu nevěřil je mezi nimi i dost kvalitních filmů, které určitě stojí za to vidět.
Nicméně zde žádná kolonka "Deadlands" neexistuje, a tak jsem si řekl, že ji vytvořím. Určitě se nevyrovnám článkům a příspěvkům ostatních přispěvatelů, ale stejně jako u WFRP, si tu pro radost zavzpomínám.
Deadlandy mě určitě naučili hraní rolí. Naprosto skvěle se v nich vytváří podivuhodné postavičky amerického západu. Vytvořit nudného hrdinu bez historie a pokřivené osobnosti je tu sice možné, ale neskutečně složité, což je dobře. Všechny naše postavy byli podivíni, blázni, namachrovaní floutci, alkoholici či alespoň nahluchlí a nemocní westmeni. A když vidím Roostera Cogburna a rangera LaBoeufa, ze zmiňovaného filmu či psance Joseye Walese nebo Tuca, zaleskne se mi v oku slza.
Celé to funguje v pravidlech Savage Worlds, kterým Deadlandy předcházeli (ale opravte mě). Skvěle se zde pracuje s kartami, pokerovými žetony a samozřejmě kostkami. Těch je opravdu hodně a kdo rád řeší problémy jedním hodem k6, tak snad ať už dál nečte. :-)
Je zde mraky zbraní a vybavení, což jsme si užívali a ve volnu studovali vše o zbraních té doby.
Přestřelky byli smrtící, zranění vážná, léčba prakticky nedostupná, nic pro slabé povahy, stejně jako divoký západ. Smrt postav byla ze všech mnou hraných RPG nejčastější zde, a to i díky backgroundu, ale o tom někdy jindy.
Snad jen, že vše začalo v roce 1863 Velkým kouzlem šamanů, což nikdo z nás netušil a Bitvou u Gettysburgu, kde jih neprohrál. Celé to završilo Velké zemětřesení v osmašedesátém, kdy se roztrhala a zaplavila značná část západního pobřeží v Kalifornii. Tam se také poprvé objevil Kámen duchů.
Rád si přečtu Vaše případné zkušenosti s touto hrou.
Tak zatím
:-)
V Plzni pořádáme cca třikrát do roka otevřené rpg hraní a já si tam vždy připravím nějaký zajímavý one-shot, abych vyzkoušel něco, na co nemám při kampaňovém hraní úplně čas.
A chtěl bych se zeptat na Vaše návrhy, doporučení či varování ohledně jednotlivých systémů. Třeba by to mohlo sloužit do budoucna jako inspirace i ostatním GM, proto budu návrhy editovat sem, aby se to v diskuzi neztratilo.
Napíši zatím tři, co jsme vedl a bavili mě.
Goblin Quest - komediálně pojaté RPG kde hrajete za Gobliny sloužící Velkému Zlému Černokněžníkovy a bojujete proti Armádám Dobra. Každý hráč hraje za jednu "snůšku" goblinů, protože se nepředpokládá že by mu jeden goblin přežil až do konce. Hra je napsaná tak, aby se dala odehrát bez vypravěče a na konci pravidel je i spoustu variací na jiné settingy (steampunk, "super"hrdiny, cthulhu, ...). Během hry vzniká spousta vtipných a neočekávaných situací (jelikož je to bez vypravěče, jsou tam náhodné události atd.) a pravidla jsou velmi jednoduchá, že je zvládne levou zadní i začátečník. Pokud máte rádi gobliny a absurdní zábavu, tuhle hru vřele doporučuji. Zajímavá je právě idea hraní bez vypravěče, která je zde zastoupená tím, že goblini plánují jak vyřeší jim zadaný úkol, přičemž si hráči vymýšlejí čemu budou čelit během hraní.
Dread - Můj asi nejoblíbenější hororový systém. Celkově velmi rád hraji hororové one-shoty, protože si člověk nemusí tolik dělat hlavu s tím, že někomu zabije postavu. Na tomhle systému se mi obzvlášť líbí tvorba postavy a mechanika "hodu".
Postava se tvoří tak, že máte sérii otázek na tělo dle toho, jaký příběh hrajete. Když budete hrát například hru v lese v horách s vlkodlakem, mohou se tam objevit otázky jako "Jak jsi se zbavil sousedovic psa, kterého jsi se bál jako malý?" nebo "Co tě přesvědčilo jít na dovolenou do lesa, když jsi měl možnost jet s partou mladých lidí na loď k moři?" a součástí deníku jsou pouze otázky a žádné staty (síla, vůle, ...). Tím se vytvoří padnoucí zajímavý charakter pro danou hru/stylizaci.
No a pak "hod", ten probíhá pomocí Jenga věže, když pokaždý kdy přijde situace ve které by jste si v klasickém hraní házeli kostkou, tady taháte kostičku. No a když Vám spadne věž, vaše postava umírá, zblázní se, nebo jinak opustí hraní. Takže čím dál jste ve hře a věž je víc nestabilní, tak i stoupá nervozita hráčů a navozuje to strach o postavu, který se z hráče přesouvá na postavu. Miluji ty chvíle když o něco jde, a hráč nervózně přemýšlí jakou kostičku z již tak vratké věže vytáhne. :)
Microscope - Je trochu netradiční RPG, nehrajete totiž za jednu postavu a hraje se bez vypravěče. Spíš je to takový nástroj/hra pro tvorbu historie světa v jakémkoliv prostředí či době. Dokonce se ani nehraje chronologicky, ale skáčete z minulosti do budoucnosti a zpět jaks e vám to zrovna hodí. Tvoříte, ničíte, hrajete. Je tam několik úrovní hraní. První je období, což může být klidně několik měsíců až let. Například "doba temna" nebo "nástup magie do světa". Další jsou události, které se odehrávají v daném období (jako třeba válka, stavba monumentu, odlet lidí z planety Země vstříc hvězdám, ...) a nakonec tam jsou scény, které se jediné odehrávají tak, jak jsme u rpg zvyklý. Tedy každý si vybere jednu postavu, která zapadá do dané scény, odehrajete to a zjistíte tak, jak to skončí. To může být třeba hádka o tom, zda-li nechat obětovat levé nebo pravé křídlo (nebo obě) během významné bitvy, či oslava svatby krále s princeznou z vedlejšího království, kterou chtějí členové kultu sabotovat. Ohromně jsem se u toho bavil a plánuji před jakoukoliv kampaní ve vlastním světě, že si to projdu s hráči a vytvoříme si tak historii světa, legendy, známé osobnosti atd.
Máte nějaké další návrhy? Hledáte nějaký systém na one-shot? Pište, ptejte se. Já sem časem dopíši ještě pár zajímavých které jsem hrál :)
(sám momentálně hledám systém, který mě zaujme na únorové otevřené rpg hraní v plzni)
Nedávno jsem tady na d20 zahlédl diskuzi, kde někdo tvořil zázemí pro hráče, který si do minulosti napsal, že jeho postava je runopisec. Ten nápad se mi hodně líbil a dneska v noci jsem nějak nemohl spát, takže...
dlouhodobě se potýkám s udělováním inspirace během hraní. Chci ji hráčům udělovat z hraní rolí, v podstatě přesně tak jak to říkají pravidla pro hráče a zpřesňuje průvodce pána jeskyně. Neustále však narážím na to, že zapomínám jí udělovat, po těch nejlepších momentech se nepovede si vzpomenout ji udělit. Zkoušel jsem také variantu udílení inspirace hráčům hráči, v podstatě stejný výsledek, v ten daný okamžik si to nikdo neuvědomí. Zajímalo by mne, jaké s tím máte zkušenosti? Jak řešíte udílení inspirace? Jestli třeba máte nějaká svá pravidla pro udílení odlišná od možností uvedených v pravidlech.
A druhá otázka do diskuze, využití inspirace jako výhody k hodu? Mnohokrát se mi stalo, že to hráčům bylo vlastně k ničemu. Že na kostkách dvakrát po sobě padla malá čísla. Přišlo mi, že se to stává tak často, až je to vlastně škoda ve vztahu k tomu jak zřídka se inspirace uděluje (v pravidlech je doporučení jednou za sezení). Začal jsem její užití považovat za automatický úspěch, někdy až „epický“, a zatím to považuji za dobrý tah. A opět by mne zajímali Vaše zkušenosti s inspirací? Případně Vaše domácí úpravy jejího užití.
Ahoj, nějakou dobu se porozhlížím po nějakém enginu pro řízení fantasy světa. Určitým způsobem to předvádí "Dračí Doupě Pravidla pro experty Svět". Pro ty, co neznají tuto knihu - jedná se o soubor pravidel, který zodpovídá ekonomické otázky království a řízení armád. Neznáte někdo alternativy, které se zabývají podobnou problematikou (i ze zahraniční tvorby)?
Tvorba postavy - Atributy 6/5/4 + magsky bonus bud k resolve nebo ke composure Skilly 33 volne rozdelenych + 4 specializace Merity 14 bodu Sfery - novych 10 sfer, a pak bud Arete 3 + 10 bodu do sfer, nebo Arete 2 + 12 bodu do sfer. Wisdom 6
Paty puntik kdekoliv stoji 2 body.
Bude se to odehravat v Americe. Pribeh probehne v Baton Rouge, LA, ale postavy budou odjinud.
Pokud mate zajem, tak nahodte alespon koncept a paradigma. Nektere veci (merity napr.) resit nemusite, pokud nechcete, spis pokud mate zajem se mechanicky vyzit :)
Zajímal by mě názor místního osazenstva na téma narativní wargaming. Kdysi dávno, figurky a hráčské deníky patřily k sobě. Ta doba se vrací a některé systémy přímo volají, nebo jsou určeny k hraní s figurkami.
A co obráceně. Může být scenario-driven wargaming, třeba i kooperativní řízený Umpire (Vypravěčem) blízko RPG?
V článku řeším preview hry Thud and Blunder, která je opravdu velmi zaměřená na příběhové hraní...
Při svém pravidelném brouzdání ve vodách minimalistických rpg jsem narazil na krásný, no řekněme rpg framework, jehož autorem je Norbert G. Matausch. Je to moc pěkná záležitost, pravidla se podle něj dělají zpravidla pro Pocketmod, což je cool :).
Pro Minimald6 existuje už cca 35 her (seznam na Githubu), já bych také rád přispěl svou troškou do mlýna, ale ze všeho nejdříve jsem se rozhodl hru přeložit do češtiny. Není to dokonalá práce (jen první nástřel od stolu), takže pokud narazíte na chybu, napište mi prosím, opravím to.
Tak jsem se s kamarády jednoho večera bavil o problematice žánrů fantasy. Přeci jenom je spousta fantasy děl (a k nim vytvořených světů), ale kde je vlastně ta pomyslná hranice mezi jednotlivými žánry? Na první pohled je jasné, že např. Warhammer a LOTR jsou od sebe velice odlišná díla. Přesto jsou si v určitých aspektech podobná...
Otázka tedy zní:
Jak vnímáte jednotlivé žánry? Je pro vás snadné zařadit jednotlivá díla do škatulek jako High, Low, Sword n Sorcery atd? Nebo se přikládáte spíše k tomu, že máme pouze pár archetipálních děl (viz Conan) a poté se velká většina mixuje? A jak vlastně vnímáte jednotlivé "škatulky" stylů obecně fantastické literatury?
Jaké jsou Vaše nejoblíbenější bestiáře a knihy o magických předmětech? Jaké Vás zaujali, ať už obsahem, grafikou nebo čímkoliv jiným?
Hledám zajímavé čtení o monstrech a předmětech, které nejsou jen staty, ale mají i svůj příběh, který nakopne k nějakému zajímavému nápadu.
Mě třeba zaujal Old World bestiary z WFRP2e, který byl psán "in-game" podobně jako Volo´s guide to monsters (který je taky skvělým příkladem toho co hledám) a nebo Jorgi´s bestiary z anglické verze Trudvangu, který je opět psán z pohledu cizích postav žijících v onom světě.
Ohledně magických předmětů mám trochu mezery, a kromě DnD příruček jsem o nich nic moc nenašel...a to byli většinou ne moc zajímavé seznamy bonusů/postihů.
Našla by se tu ochotná hráčka(y), která by posílila naši online skupinu (věk 20-17)? Hrajeme defacto všechno. Od fantasy přes steampunk po post-apokaliptické prostředí, vše po domluvě. Převážně hrajeme se svými pravidly, ale některá dobrodružství mají "oldschoolové" pravidla DrD1.6. Apeluji především na hráčky "dračáku" a podobných systémů.
Informujte ideálně na:
Mail - Tarner01@centrum.cz
Facebook - Vítek Kuťák
Dobry den,
jmenuji se Daniel Bruna.
Na zacatku tohoto roku jsme se s prateli rohodli ze zacneme hrat DnD. Neznali jsme tyto stranky a nevedeli jsme kde hledat vypravece. Nechtel jsem, aby se tento napad zmackal a zahodil, tak jsem se rozhodl vytvorit si vlastni svet. Po 4 mesicich jsem zjistil, ze je to moc casove a psychicky narocne(vytvaret hru, pracovat a snazit se zit osobni zivot), tak jsem musel rict dost.
Tyto stranky nam byli doporuceny z obchodu Mephit v Praze. Hledame vypravece, ktery by nejlepe mel svuj vlastni svet(vlastni rasy, povolani a pribeh). Vim jsme neuveritelne narocni a je to z casti moje chyba, protoze jsem si vytvoril svuj vlastni svet a pratelum se to velmi libilo a zamlouvalo, proto se nechceme vracet ke klasice. Vim ze je to jako hledat jehlu v Pegasove galaxii, ale pokus me nikdy nezabil, tak proc to nezkusit.
Mame dohromady sestavenou skupinu 7 hracu. Jsme schopni se pravidelne schazet jednou za 14 dni o vikendu(v sobotu nebo v nedeli, zalezi na domluve). Jsme situovani v Praze a mame nekolik zazemi. Bud se hraje u nas na Pankraci nebo se da hrat u kamarada na baraku ve Vestci u Prahy. Radi take ted v lete chodime ven do parku (Vysehrad, Parukarka nebo Letna taky neni problem). Jsme velmi prizpusobivy na jakykoliv svet ci pribeh. Podle me jsme zabavna skupina a mame hodne co nabidnout. Pri hrani nekdy grilujeme, nekdy pijeme a nekdy oboji.
Kdyby jste nekdo o nekom vedel, tak za jakekoliv info jsem mnohokrat vdecny. Hrozne moc se omlouvam, ale nemam ceskou klavesnici a na mobilu se mi to nechtelo psat.
S pranim prenadherneho dne,
Daniel Bruna.
Zdravím všechny přívržence fantastické literatury, už skoro rok pomalu překládám docela zapomenuté, ale evolučně důležité dílko od Edwina Lestera Arnolda, Lieut. Gullivar Jones: His Vacation, vydáno také pod názvem Gullivar of Mars, které ovlivnilo třeba Burroughse s jeho Johnem Carterem. Zatím mám 86 procent hrubého překladu, do konce roku bych chtěl mít poslední verzi překladu, vhodnou ke gramatickým korekturám. Termín se však může ještě posunout - už několikrát mne škola + práce zbrzdila v překladu. Původně jsem chtěl Gullivara uveřejnit na nějaké webové stránce po částech, ale právě pro mou totální neznalost html jsem to zatím nechal u ledu a chtěl bych postupně zjistit, jestli by byla možnost přeloženého Gullivara někde vydat (dílo vyšlo v 1905, takže už je open to public), alespoň v malém nákladě. V případě že by to nevyšlo, tak bych se asi vrátil k původnímu plánu.
Mněl bych na zdejší komunitu otázku, jestli by o to byl zájem, jak velký, a také bych klidně od nového roku uvítal pomoc s korekturami (gramatika není moje nejsilnější stránka ve všech jazycích, kterými mluvím:)
A také jeden překladatelský oříšek. Na Lesterově Marsu žijí dva národy, ustupující dekadentní Hither people, a divošskí, ale poctiví a pohostinní Thither people, kteří je postupně nahrazují. Docela by mne zajimali vaše návrhy, jak by se dali tato jména přeložit do češtiny.
Víc info o knížce:
https://en.wikipedia.org/wiki/Lieut._Gullivar_Jones:_His_Vacation
Shrnu to do pár vět. PJ příběhový fetišista a kronikář vlastního světa hledá pátého a šestého nadšence do (teď si představte hromadu předpon typu ultra- mega- giga-) příběhu, postaveného na DnD 5e pravidlech. Miluji volné rozhodování postav, hromadu divadla, kostkové souboje a blablabla, jistě chápete, kam tím mířím.
Aktuálně připravuji znesnadnit herní životy jedné přítelkyni (bude hraničář... na to vsadím druhou botu od té, co už jsem jednou v sázce prohrál), dvěma přátelům (usměvavá slečna a nerudně rudný chlapec) a jednomu chlapci, kterého jsme ještě neviděli, ale už teď ho máme skoro (tak 67,5%) rádi.
Není podstatné, jaká pravidla znáte (doučíme), nezáleží mi na tom, zda jste hráli jakoukoli formu drd,dnd (bereme i stejně příběhovo/RP nadšence začátečníky) a je úplně fuk, kolik vám je (nám od 25 do 34) nebo kde bydlíte. Faktem zůstává, že budeme hrát jednou měsíčně (právě jednou) na celý víkend kdesi v končinách Děčína (jsme vesměs pražáci, ale jiné místo než Děčínský byt nemáme... takže případný chatař vítán).
Zkrátka a dobře, pokud se dokážete absolutně ponořit do příběhu, chceme vás všemi třiceti (protože dle zkušenosti deset prstů potřebuji, abych udržel rovnováhu... sakra... trochu hapruje matika, ne?)
Protože nemám rád, když se věci nedotahujou do konce a tahle záležitost mi leží v šupleti dobrých dvacet let, rozhodl jsem se, že v rámci hesla "když už nemůžeš, tak přidej" si Legendy střihnu jako takový "side projekt" při práci na Jeskyních a dracích.
Popravdě mě pátá edice D&D v mnohém inspirovala a tak jsem si řekl - když už ty kýble textu všechny přepisuju a kompiluju, proč to ještě k něčemu nevyužít... Tak jsem vytáhl poslední soubor s pravidly Legend (pracovně ji říkám verze 2) - tam už byla pěkná struktura i pravidlový základ, zahodil jsem téměř celý návrh settingu, který byl v druhé verzi Legend takovou úlitbou směrem k širšímu publiku (no jo, trochu mě to mrzí, ale zas taková pecka to nebyla a co se mi líbilo, to si přebírám) a vrátil jsem se k návrhům z prapůvodní verze 1 - kde jsem měl vlastní smyšlené národy a nápady na svět. Ale protože jsem měl ještě pěkný návrh na verzi 2.5 - postapo fantasy, tak jsem to celé skloubil a docela mi to dává smysl, pěkně se mi v tom píše a je to pro mě mnohem inspirativnější než generická fantasy.
Chtěl bych si tentokrát udělat hru vyloženě pro sebe (a pro svoje tři ogary, kteří budou za pár let v tom správném hráčském věku :)), nemám v plánu ji komerčně šířit, takže se nemusím žinýrovat, když se někomu nebude třeba líbit, že krondirové mají chápavý ocas...
Nicméně dělám si teď při vývoji spousty poznámek a práce na textech pravidel jde docela od ruky, tak jsem to chtěl hodit v plén, jestli to třeba někoho nezajímá, protože já si o těch věcech docela rád povídám a někdy si třeba i nechám poradit... Takže kdyby to třeba někoho zajímalo, napište mi sem do diskuze a já to třeba začnu zveřejňovat a psát o tom, jak na tom makám. A když ne, nevadí, budu na tom makat i tak :)
York píše: Nevím, jaký teď mají na nábor nováčků vliv otevřená hraní DnD v Brně, každopádně jsem ale nezaznamenal, že by se k tomu někdo z nich přihlásil.
A on se na to někdo ptal? Nemám pocit, že by tu někdo běžně popisoval své začátky.
Ale tak proč ne.
P.S. Doufám, že tu ještě takové vlákno není, nenašel jsem, ale ono to je občas na... tu něco najít, když nevíte co přesně.
P.S.S. Taky doufám, že nejsem jediný, kdo se tu podělí o nějakou tu historii. Klidně i v duchu "Zkraje devadesátek jsme s kamarády viděli DrD, byli jsme zvědaví, tak jsme to zkusili a bavilo nás to." což tipuju na vítěze co se týče četnosti.
Rád bych vás touto cestou pozval na první otevřené hraní Burning Wheel v pražském Memphitu, které se mi s laskavým svolením Sparkle podařilo zařídit. Bude se hrát v sobotu 4.2.2017 od 14:00. Postavy a materiály připravím, vše bude česky, takže i neangličtináři jsou vítaní. Hra bude zasazena do středověkého světa s prvky fantasy s důrazem na příběh a psychologii postav a sledování individuálních cílů při řešení zápletky. Čekejte spíše jednodušší lokální zápletku - žádné rozvleklé cestování a epické souboje. Místa jsou omezena, tak se mi prosím hlaste buď na můj soukromý e-mail (col.sroty@gmail.com), případně pošlete PM. Vítáni jsou, jak zkušení hráči RPG, tak úplní nováčci.
Překlad pravidel je k případnému nahlédnutí k dispozici tady na Kostce.
Ability základní (15, 14, 13, 12, 10, 8) nebo nákup za body
Background, Ideal, Bond a Flaw můžete vzít i mimo PHB
Vybavení - každý má základní vybavení plus 6.000 gold pieces na nákupy a navíc 1 Uncommon magický předmět (DMG od strany 150) Rarita předmětů: Common, Uncommon, Rare, Very rare, Legendary
Postavy na 16. úrovni
Postavy na 16. úrovni jsou zářnými příklady odvahy a odhodlání, osobami jasně vystupujícími z davu. Sesilatelé získají přístup ke kouzlům, která zcela mění způsob, jejich interakce se světem. Mohou mít jednak velká a zářící kouzla, v boji jasně zřetelná, ale i mocná leč nenápadná kouzla, která mění způsob, jakým přistupují k výzvám. Osudy celých národů závisí na tom, jak vyřeší úkoly před ně postavené. Postavy na této úrovni budují pevnosti, zakládají cechy, kláštery nebo vojenské řády, nabírají své vlastní učně či studenty, sjednávají mír mezi národy, nebo je vedou do války. A jejich impozantní pověst přitahuje pozornost velmi mocných nepřátel.
Definice (z anglické wiki) tvrdí, že high fantasy je hrdinská fantasy. V příkladech jsou zmiňovány všichni známí fantasy autoři a díla, včetně Písně ledu a ohně.
A za poznávací znamení se považuje přítomnost napřirozených prvků.
Když ale dnes mluvím s nějakým fantasákem, tak se to low a high vztahuje spíše k míře (síle a četnosti) oněch nadpřirozených prvků.
Prvních několik knih Písně ledu a ohně považuji za low fantasy. Kromě několika scén všechno ctí běžné fyzikální zákony. Nevybočuje to o nic víc, než třeba severské legendy o skutečných králech.
Středozem považuji za středně fantasy. Jsou tam nesmrtelní elfové (což má na lore velký dopad), jsou tam daleko častější magické předměty (ale stále to jsou unikáty). Ale běžný civil nikdy nic magického ani nadpřirozeného nikdy neviděl a jeho život magie neovlivňuje.
Za high fantasy v tomto smyslu považuji vlastně až DnD a všechny následné hry, které z něho vychází. A některé moderní světy, kde je magie, nebo mýtické bytosti poměrně běžná. Světy, kde má každá větší vesnice nějakého čaroděje, stejně jako ve středověku měla kaplana. Světy, ve kterých jsou běžné armádní oddíly gryfích jezdců, obchody s magickými předměty nebo telepatické zprávy přes celý kontinent.
-----
A když o tom tak přemýšlím, tak pokud by byli běžní kouzelníci kteří ovládají oheň (ohnivé ruce, plamenná čepel, ohnivá koule), tak to celý setting ještě nedělá high fantasy. Jen by se třeba vojenská taktika posunula od sevřené štítové hradby k taktikám, které se používaly třeba za Napoleona (fireball nebo granátník, vyjde to podobně).
Zato kdyby byla běžná neviditelnost, ovládnutí mysli, nebo dračákovský hyperprostor, to by svět ovlivnilo velmi. Buď by se magie countrovala zase magií (takže každý trůnní sál by měl okolo sebe několik magických bariér), nebo by se změnila třeba koncepce hradů a pevností. (Nacistům stačilo pár desítek parašutistů aby během několika hodin dobyli nejobávanější francouzskou pevnost, která byla přimým útokem označená jako nedobytná. Od té doby pevnosti ztratily důležitost. A totéž by v high fantasy zvládla skupina kouzelníků, nebo kouzelníky přenesených záškodníků.)
v letošním roce se podařilo zajistit konání Mistrovství Evropy v Dungeon and Dragons miniaturách v Praze (předběžně jednáme o hostování akce s Mephitem). Akce se koná 14.-16.srpna 2017(přičemž hlavní turnaje jsou ve formátu edice 2.0 na 200 bodů a 500 bodů) za účasti lidí z USA, Anglie, Nizozemí, Německa a možná i Slovenska, Belgie, Itálie a Finska - ale to je vše zatím daleko.
Možná by někdo z vás měl o hru či akci zájem. Ve stručnosti - DnD minis jsou tahová strategie (trošku jako šachy, řekněme), přičemž každá jednotka má své specifické vlastnosti. Ideální je lehká znalost angličtiny, ale rozhodně to není podmínka.
V rámci této akce bychom rádi otevřeli 1x-2x do měsíce školu, která má za úkol připravit potencionální hráče na tuto akci - pokud má někdo zájem, neváhejte, pište, domluvíme se a vše vysvětlíme, ukážeme, pomůžeme.
Figurky i mapy zapůjčíme na místě, prostě kompletní servis pro zájemce zajištěn :)
Součástí akce bude i bazar figurek (pokud někdo mění, odprodává či má zájem nakoupit, jsem k dispozici už nyní).
Pokud má případně někdo tip na zajímavý prostor v Praze, sem s ním, stejně jako s dalšími návrhy.
Dotaz nesouvisející s RPG, zato je určen zdejší komunitě inteligentních osob.
Hledám zručného programátora, který by měl chuť a hlavně čas přidat se k projektu, jehož náplní by bylo programování učících se algoritmů, hledání celých metod (řada propojených algoritmů) k řešení problémů a vytvoření řízení autonomního zařízení. Zkušebnosti s formalizací úloh velmi výtané. Odpovědi případných zájemců v tuto chvíli nejsou závazné, jedná se mi o počáteční průzkum. Následně bych asi volil formu osobního setkání.
Ahoj :)
Keďže nepoznám inú stránku kde to dať tak sa pýtam tu...nenašiel by sa DM a hráč ktorý by prijali 2 v podstate* začínajúcich hráčov? :D najlepšie v (poprípade v okolí) Banskej Bystrici
Kontakt: palocundo@gmail.com
Jedná sa o DnD 5e
O mne: volám sa Pavol a k DnD som sa dostal v podstate nedávno po tom čo som prečítal pár kníh od R. A. Salvatore a hral neverwinter nights, kúpil som si starter set a potom phb, vytvoril som si aj svoju postavu(elf druid) :D ale keďže neviem ako to bude s rp + druid nieje úplne jednoduchý hlavne keď som nič nehral chcem na prvú hru/dve hry začať s niečím ľahším ako fighter, ranger poprípade barbarian
* Viacmenej poznáme mechaniky v hre skôr problém s rp
(keď nad tým uvazujem...ak sa nikto nenájde šlo by to online fantasy grounds/roll20? Aj keď tomu by som sa radšej vyhol)
Ahoj ahoj,
jdu s kůží na trh a chtěl bych vám touto cestou představit naši už v pořadí třetí RPG chatu, kterou pořádám spolu se Sarsaparillosem za podpory Deskoherního klubu z Brna.
V březnu jsme poprvé vyzkoušeli krásnou chatu nedaleko Jedovnic u rybníka Olšovec, kam se nás vměstnalo 23 a pes. Na chatě se krom RPG her hrály také deskovky, vařilo se, pilo, kouřily vodní dýmky, výletovalo a vůbec všichni účastníci byli z této události tak nadšeni, že se sem chtěli co nejdřív vrátit. Jenže chata a místo je to velice žádané a proto se nalezl volný termín až v září a to konkrétně 1. až 3.
Stanovili jsme si maximální počet 25 lidí a už nyní máme na události přihlášeno 23 účastníků. Drtivou většinu tvoří lidé, kteří s námi byli naposled a tento počet se naplnil za pouhé dva dny od uveřejnění akce na facebooku.
Máme zatím volné 2 místa a ty bych rád zaplnil nějakým vypravěčem, DM, GM, PJ, protože ti nám nejvíce chybí a taky bychom rádi poznali nové herní systémy, nové lidi a nový styl hraní. No a samozřejmě bychom si pravidelní vypravěči taky rádi něco zahráli z pozice hráče.
Pokud si chcete užít fajn víkend v dobré společnosti lidiček ve věkovém průměru 27 let, tak je tohle ideální příležitost.
Ahoj,
keď warlock uzavrie pakt v PHB je napísané že uzavretie paktu má vplyv na warlocka, vidí v tme, rozumie jazykom, ak uzavrel pakt s prastarým nemôže mu nikto čítať myšlienky ale má to aj iné účinky než tieto tri? Nemohol by warlock od tej bytosti s ktorou ten pakt uzavrie napríklad získať* večný život**?
*získať kvôli paktu, kvôli zmenám ktoré to spôsobili, ako "láskavosť" od tej bytosti, ako odmenu za vykonanie určitej úlohy atď
** večný život=nestarne, neumrie na starobu čiže bude žiť navždy(teda samozrejme umrie pokiaľ ho niekto zabije) alebo aspoň bude starnúť pomalšie(myslím že druid a monk má niečo také)
Rad bych neco dostal z hlavy a pomaha mi to napsat a mam rad, kdyz se na to koukne I nekdo jiny a upozorni me na pripadne nesmysly. Priznam se, ze si nejsem uplne jisty co z toho vyleze, ale pokud to bud emit 0 hodnotu, tak se to da smazat vzdycky.
Pozadi
Spiklenci (proradni slechtici + dvorni carodej) planuji sesazeni krale.
Pomoci mocneho kamene zvaneho XY ozivi tisice let mrtveho carodeje, aby slouzil jejich zameru.
Carodej ma vlastni nazor a eventuelne odstrani spiklence nebo z nich udela sve loutky.
Pomoci magie a mece je kral odstranen a s nim vetsina jeho vernych.
Lid pod novym kralem a carodejem tahajicim za nitky trpi.
Pokud se nic nestane, carodejova moc bude tak velka, ze bude moct udelat neco hrozne evil.
Ehm. Mistni experti asi odhali hned odkud jsem plot sproste ukradl.
Hra
Hra by mela byt o ceste postav za MacGuffinem A (kouzelny kamen), ktery byl carodeji ukraden, protoze o nej maji zajem v podstate vsechny ostatni evil frakce a o ceste za MacGuffinem B (kouzelny mec), ktery by byl dostatecne mocny, aby carodeje zabil.
Carodej uz jednou zabit byl Mecem Bla, ktery vytvorilo Good NPC pred tisici lety. Good NPC je still around a mozna zvladne udelat druhy mec Blabla a nebo se ten puvodni najde, uvidime.)
Melo by to byt takove From Zero to Hero roadstory, kde jednotliva sezeni budou mit takovy serialovy charakter, kdy nektere nemusi souviset s main story a nektere naopak posunou main story.
pořádám tento víkend hraní speciální sezení v rámci akce pro Hnutí Brontosaurus. Hledám hráče co by si chtěli zkusit zahrát RPG. Na akci bude až 4 PJ, příběh je krásně nachystaný a je zde i několik zajímavých workshopů. Kdo by měl zájem tak mi buď zavolejte na 607 145 997 nebo se přihlaste přes:
Odkazy na akci jsou zde
https://www.facebook.com/events/1399407206797299/
http://brontosaurus.cz/co-delame/kalend ... etail/8993
http://tvorzijpribeh.webnode.cz/
"Byli jste jednotkou vojáků v Afgánistánu a poté námezdnými vojáky ve střední Americe. Jedna z vašich posledních operací byla zachránit unesené děvče, ale přišli jste příliš pozdě a ona byla zavražděna. Vůdcem únosců byl upír, kterého se vám podařilo zabít. Na čas jste se rozešli, aby jste se s tím vyrovnali. Po několika týdnech jste obdrželi zprávu od vašeho bývalé velitele, nadporučíka Kelvina: “Pomoc!”. Každý z vás nyní míří do města, aby jste společně odhalili, co se děje."
Hra o vyšetřování a odhalování záhad, postavy budou připravené, pravidla není nutné znát předem.
Maximální počet hráčů: 4. Přihlášení: Hunter, Pavel M., Vladimír Č.
Cavemaster
Příběh z doby kamenné. Hra se vyhodnocuje pomocí kamínků místo kostek.
Maximální počet hráčů: 6. Přihlášení: Klojstr +1, Legition, QAstral, Tarfill, Macintoush
Možná to tu někde už je, zkoušel jsem hledat, ale vyhledávání na "neúspěchy" je tu hodně. Tak mě kdyžtak prosím nasměrujte na správnou diskusi.
Jakým způsobem v různých systémech odehráváte situace, kde "hod" mechanicky dopadne neúspěchem, leč postava o neúspěchu buď neví, nebo si dokonce myslí, že měla úspěch?
Varianta jedna je dobře známá "schování ve stínu" či "tichý pohyb" z DrD. Kde se zloděj snažil od svých spolubojovníků zjistit, zda se mu schování povedlo, či zda nedupe jako kráva. Mechanicky bylo řešeno tak (narozdíl od jiných systémů), že tento hod prováděl PJ, aby hráč nebyl metagamingově ovlivněn. jiné systémy to nechají na hráči, ať se s tím neúspěchem, o kterém neví, srovná. V praxi by tak vlastně získal neúspěchem informaci navíc ... že něco není v pořádku.
Varianta dvě je pak v situacích, kdy protivník postavy předstírá úspěšně něco, o čem postava neví ... hraje zraněného i když zraněný nebyl, přesvědčeného i když přesvědčený nebyl atd. Cynere chce podplatit stráže u brány, zahraje to, hodí si ... a neuspěje (hodem). Stráží však přesto peníze berou a s mrknutím ji pouštějí dovnitř (protože dostaly předtím tajný rozkaz od velitele stráží, aby tuto postavu do města pustily a podplacené hrály)
Používáte někdy takovéto postupy, nebo vám příjdou zprofanované a zbytečné? A jestliže používáte, tak jak, aby to bylo ve hře zajímavé a pro hráče následně překvapivé.
Ve hrách, které pak tvrdé neúspěchy (mechanik) nepoužívají vůbec to je asi snazší :)
Také v systémech, kde hází na vše jen GM.
V DnD málokterý hráč, který hodí 1 při útoku, sežere, když se jeho cíl s výkřikem skácí k zemi drže se za prsa ...
Datum: sobota 3. 12. 2016
Program: přes den hraní RPG, večer hospoda
Kde: Klub Tomovy hry (bývalý Mephit), Arbesovo náměstí 14, Praha 5 Smíchov. www.tomovyhry.cz
Začátek ve 13:00.
Co byste si chtěli zahrát, co jste ochotni vést za hry?
Dotaz do pléna: Jaký systém a případně setting pro inspiraci byste mi doporučili pro novou kampaň?
Základní představa:
* kampaň by se odehrávala (začínala) v historických reáliích Zemí koruny České v době cca poloviny 15. století. (alternativní historie)
* s tím, že někdy v době Kostnického koncilu se "něco stalo". není jasné, minimálně postavám, co přesně (a po dlouhou dobu to vlastně nehraje ani roli). Někdo si myslí, že se Bůh rozlobil na křesťany a přišel antikrist, možná přiletěli mimozemšťani, možná Inkové kopali moc hluboko a probudili "něco", možná došlo ke konjunkci univerz ... to nakonec není tak podstatné. podstatné je to, že se od té doby věci vyvíjejí jinak, než se dnes učí v dějepise
* ve světě je nyní přítomna magie (a to jak religiózní různých náboženství, tak různá bylinkářská, určitě alchymisticko-kabalistická, a tak dále.
* stále by to bylo z herního pohledu spíše low-magic, aspoň po většinu jejich kariéry. velké zázraky, úžasná svět bořící kouzla nejsou na programu dne ... i když v principu se vyloučit nedají. sem tam umíchat hojící mast, uřknout někoho, získat "přízeň bohů" pro své další konání, atd ... ne že bych si neuměl představit full DnD magii (co se možností týče), ale raději bych se držel v jejích nízkých levelech ...
* nemělo by to být postavena "artefaktech dávných generací" :)
* určité prvky hororovitých her jsou vítány ... takové trochu Jan Žižka meets (low-level) Cthulhu ... velké Cthulhu až za hodně hodně dlouho :)
* hledám spíše rules-light systém (nechce se mi startovat další DrD, zde ani PF či D&D ... jakkoli by všechno z toho šlo), něco, co se hráči nebudou muset měsíc učit, aby vůbec mohli vytvořit postavu a začít hrát.
* základem je nejspíš nějaký fantasy systém, tedy ne současnost či space, ani viktoriánská naglie.
* Fate-like systémy se obávám že pro tuhle skupinu moc nebudou, nebo aspoň ne bez pevnějšího rámce či nějakého předvytvořeného settingu ... představa, že z každým vytvářím jeho jedinečné aspekty, mě neláká a hráče asi taky ne
* obecně mě celkem lákal Cryptomancer ... ale je to přeci jen trochu moc "mělké" a nevím, jestli se hráči ztotožní s magickým hackováním ....
* spíše skillbased než class-level
* něco z WoD, Savage Worlds? ... některé specifické settingy? někdo má zkušenosti s Cypher System pro fantasy?
Nabízím knihy pro D&D 4e. Jsou ve výborné kvalitě. Preferuji osobní předání v Brně a okolí. Dám přednost těm, kteří by odebrali větší množství knih naráz. Pište mi prosím zprávy, pošlu vám telefonní kontakt a domluvíme se. Při rychlém odběru a větším množství je určitě možná sleva.
Tam, kde je hvězdička a cena 350 – je to z toho důvodu, že zvlášť vypečenených featů, nebo powerů, nebo předmětů jsem udělal malou hvězdičku.
Prakticky čtvrt století co dělám DM jedu v linii, že hrdinové jsou v neustálém víru událostí. Pořád se účastní dění ve světě a více či méně do něj zasahují. Žijí svůj život prostě jako dobrodruzi.
Nyní však někteří hráči projevili názor, či myšlenku, že život jejich postav je jedno velké dobrodružství a nemají čas stárnout. Že nemají čas na takové ty lidské (doplň si jakoukoliv jinou rasu) záležitosti jako je rodina, vnoučata,řemeslo, hospoda, hradní záležitosti atd.
DnD 5e přichází s "mezidobím" které je až několik let mezi questy. Zkráceně řečeno..tři měsíce děláte dobrodružné věci a pak pět let bádáte, lovíte sviště nebo vaříte pivo, než zase někam vyrazíte. Já osobně to považuji za zcestné, nicméně poté, kdy někteří hráči projevili zájem o tyto mimohrdinské záležitosti jsem nucen se tím zabývat. A proto se ptám jak to vidíte vy a jak to řešíte.
Pokud se jedna postava rozhodne, že bude pět let studovat, zatímco jiná chce těch pět let věnovat dobrodruhování, či jiná chce rok vařit pivo a pak rok jezdit s karavanou a další tři plenit hrobky? Vyloučíte postavu? Nebo si dají sraz za XY let a vyrazí za dobrodružstvím?
Zdravím, chtěl jsem
se zeptat, zda lze hrát d&d startér set přes roll20 android aplikací na tabletu, chce to naskenovat kod, což jsem udělal opakovaně, ale nic se neděje a jestli jsem sledoval správný kód, ten bar code že zadní strany krabice, popř., Jaké knihy musím mit, abych si přes roll20 zahrál
Ahoj hledám hráče na D&D ve Zlíně nebo herní skupinu, ke které bych se mohl přidat, popř. I jiné rpg, třeba Shadows of Esteren, Numenera aj. info do zpráv nebo se můžeme spojit na skypu, moje ID mchudarek82, budu rad za každou radu kde si mohu zahrát, popř. Zdá jsou nějaké skupiny na Facebooku.
Co začalo jako zoufalý boj o přežití je dnes nekonečnou vyčerpávací válkou. Po čtyři roky bojovaly císařské armády ruku v ruce s cechem mágů proti orkské invazi, když však se však naskytne příležitost získat na svou stranu geniálního vynálezce a alchymistu, spojenectví začne dostávat trhliny. Existují tajemství, která musí zůstat skryta, existují zbraně, které musí být použity, existují lidé, kteří musí být obětováni, a víc než jedna strana může skončit mezi poraženými. Budete riskovat vše pro své ideály či vlastní prospěch nebo dokážete odložit stranou vzájemné rozdíly? Jen si nezapomeňte hlídat záda, vaši spoludružiníci nemusí být tak altruističtí, jako vy...
D&D 5e, budu mít připravené postavy na 3. úrovni
Čas: Jak to tak vypadá s ostatními hrami co povedou jiní lidi, tak pravděpodobně někdy v pátek. Ideálně někdy odpoledne, s tím že na hru počítám tak šest hodin (pravděpodobně míň pokud se rozhodnete věci řešit charge stylem nebo se mezi sebou vybijete bez přispění nepřátel), večer bych si rád nechal na socializaci.
Stala se mi taková věc, že pojedu ve čtvrtek v noci/pátek ráno se svojí ženou cca 1200km autem. Jen sami dva, půlku v noci, půlku přes den. No a to je přeci spoustu času, asi 13h, na pěknou hru, … no a vy určitě RPG v autě hrajete, takže mi poradíte jak na to, že jo? Pokud jo, tak sem s tím a nemusíte číst bod #1(mechanika) kdy jsem uvažoval, jak bych to udělal, než jsem si řekl, že nebudu vymýšlet něco, co vy už vymyšlené máte.
Vstupy: já řídím celou dobu a jsem vypravěč, nemám volné ruce, a tedy jakékoliv vyhodnocení řeší žena; půl doby jízdy bude tma (samo, dá se vyřešit občasným posvícením palubní lampičky); nechci, aby používala tablet/mobil; nechci, aby to bylo jen formou pouhého povídání, nějaká jednoduchá automechanika by tam měla být; žena jednou hrála DrD a bavilo jí to, nicméně je víc na sci-fi - více v #2(téma/příběh)
#1(mechanika?)
EDIT: tenhle bod, když si ho teď po sobě čtu, je o ničem, tedy jen o tom, že místo házení kostkou budeme tahat karty :)
Tak jsem o tom včera při usínání přemýšlel a (je tam dost inspirace z vašich příspěvků):
Vlastnosti bych zjednodušil (ať si nemusíme nic moc pamatovat) na: SIL, ODL, OBR = „tělo“; INT, MOU, CHA = „hlava“; teď nevím jestli jako třetí něco jako magické/duševní/para schopnosti (ano nějakou magii, byť malou, bych tam chtěl), nebo to zahrnout do „hlava“, ale nemyslím, že toto je podstatné;
Pokud budou tři vlastnosti, tady máš 5 bodů a rozděl si je v rozpětí 0-3.
Napadlo mě vyhodnocování pomocí balíčku karet na žolíky plus opravy dle vlastností, taková d15 kostka svázaná gumičkou (s tím, že táhneš A, táhni další, 2-7 A je 1, 8-A, A je 15). Dala by se tu použít ta pěkná mechanika z DW a jak tu někdo psal, ono to v podstatě tak děláme i v DnD (nepřehodil jsi těsně 15, OK, neuspěl si, ale ... nebo uspěl si, ale...).
Co když se do toho zaplete NPC/více NPC. No asi opravím hodnotu k přehození (chtěl jsem použít hodnotu k přelíznutí, ale přišlo mi to divný:) ) a vyhodnotí se akce jako celek líznutím jedné karty.
No a jak vyřešit kondici, kolik toho ještě snese/vydrží než omdlí/zhebne. A jak řešit výdrž u NPC. Tady fakt nevím a spoléhám na vás. Teď si říkám, že si dá stranou balíček mariášek (jo, povedlo se ti to, ale výbuch tě zranil, vyndej si z balíčku dvě karty). No jo, ale pokud ona bude mít tuhle výdrž, co s NPC? Pokud je bude chtít omráčit sonickou pistolí, vypařit laserem, přeseknout světélkujícím mečem nebo nadělat z plic cedník brokovnicí (Už jsem vám říkal, že to chci mít technologicky nesvázané? Pokud bude chtít lasery, budou, pokud se sice bude lítat ve vesmíru, ale střílet se bude pouze kulkama, tak nebudou), tak se tak při úspěchu prostě stane, ale svět nebývá takhle černobílý. Nebo výdrž nahradit, zahrát nějak jinak …?
Ještě k NPC výdrži mě teď napadlo, co kdyby: vezmi si z žolíkového balíčku 6 karet, pokud o ně nepřátelé přijdou, dosáhla si svého … ale tady to začíná smrdět komplikacemi.
#2(téma/příběh)
No je to tak, že jsem hrál/vedl dlouho DrD a poslední dobou dělám GM v DnD5e, je to přirozené, hodně o improvizaci a jen pár záchytných bodech … fantasy si dokážu přestavit. Ale jí by to určitě bavilo víc, pokud pro ni připravím sci-fi téma. A tady narážím, že moc nevím jak na to. Jak vymyslet postavu, jaký ji dát schopnosti. Kam to zasadit. Potřeboval bych od vás nějakou vějičku, pár záchytných bodů do příběhu, nápady na zápletku (jo a téměř všechny ty sci-fi seriály, na rozdíl ode mne, viděla). Nebo nějakou povídku na jeden večer ... ?
Taky by neměla začínat jako začátečník, ale jako zkušenej harcovník ve svém oboru, ať se nám to může rozjet do pěkného guláše.
Nevím, jestli mě tady dokážete zachránit, ale zkuste to.
Pokud to někdo celé přečetl a chce mi odpovědět, prosím o odpovědi ve tvaru:
/příklad/
#1: hele to je blbost co tu vymýšlíš, jediné čeho dosáhneš je, že až dojedete, tak se z vás budou sypat karty
#2: pokud nevíš jak udělat sci-fi, tak ho nedělej
/konec příkladu/
Ale, prosím, ne takhle hrubě, mohlo by se mě to dotknout.
Zdravím všechny nadšence RPG her. Zastupuji Deskoherní klub Brno (dále DK), ze kterého před časem vnikla odnož hráčů DrD II. DK pravidelně každý týden pořádá v nově vznikající čajovně Mystica deskoherní večery. Přijít může úplně každý a nic ho to nestojí, pokud nechce.
DK také pořádá akce většího rázu nebo i road show po jiných městech.
Po domluvě se zakladatelem jsme se rozhodli skrz DK propagovat RPG hry. Sám totiž z vlastní zkušenosti vím, jak těžké je se z pozice neznelého nadšence dostat do pozice vypravěče či hráče. Rádi bychom ukázali RPG hry ve světle přístupném každému.
Hledám touto cestou z vašich řad zkušené či nezkušené nadšence, kteří by čas od času chtěli přiložit ruku k dílu a zpropagovat například na příštím Velkém hraní nějaký herní systém, udělat otevřené hraní či nějakou přednášku o RPG hrách obecně.
Komunita DK čítá stovky lidí a sdružují se hlavně na FB. Na první schůzce zájemců o DrD II se objevilo 40 lidí a z toho vznikly aktivní 2 družiny, které hrají již několik měsíců.
Bohužel za sebe mohu říct, že jsem světem RPG her tolik nepolíbený a nedokáži z vlastních sil a zkušeností zahrnout další herní systémy, když sám plavu v DrD II.
Budu rád za každý názor či podnět, ale hlavně uvítám pomocnou ruku. Nemusí se jednat jen o lidi z Brna.
Píše: =Jerson]A poslední věc - napadlo mě udělat rozhodovacího pavouka pro lidi, kteří se dostali k RPG, ale neví co by si měli vybrat - aby si pomocí různých otázek a vlastních požadavků dokázali vybrat. Sám to ale nedám dohromady, potřeboval bych na to pomoc. Šel by do toho někdo?
Nuže, pojďme na to :-)
Pro začátek bych chtěl mít jasně stanovený cíl: RPG pavouk pro prodejce v obchodu, aby mohl snadno poradit nováčkovi, který chce začít hrát od nuly (nikdo ho do toho přímo nezasvěcuje) jaký RPG si koupit.
Na rozdíl od už existujících pavouků je tudíž potřeba dodržet tyto body:
- 3-4 otázky na rozhodnutí
- hra musí být dostupná v čr (ideálně knižně)
Za mě bych se ptal na toto:
- jak jsi na tom s angličtinou (dobře, špatně)
- číselná složitost (sčítám pomoci kalkulačky, jedničky z matiky, derivační rovnice zpaměti)
- setting
Kdo chce přispěv svou troškou do mlýna může:
- napsat jaké RPG můžeme sehnat v čr (z českých vím akorát o střepech snů, příbězích impéria a rozcestí)
- navrhnout další data point (na co bychom se měli ptát)
- pomoci s grafickým zpracováním
----WIP---
Potenciální systémy (co nabízí kamenné obchody v čr):
13th Age
Black Crusade
DnD
DrD 1.X
DrD +
DrD 2
Fate
Hrdinové Fantasy
Iron Kingdoms
Numenera
Pathfinder
Příběhy Impéria
Savage Worlds
Shadowrun
Star Wars
Střepy Snů
Warhammer Universe
WoD
Již hodněkrát jsem zde v diskuzích a komentářích našel názor, že GURPS jsou špatný a překonaný systém, ale nikde jsem nenašel odůvodnění pro toto tvrzení - buďto neumím hledat, nebo se neobjevilo dostatečně viditelně. A tak se ptám - mohl by mi někdo věcně zmínit důvody pro toto tvrzení, případně odkázat na článek, který se tímto zabývá. Děkuji.
((Pro případné vysvětlování, ukazování příkladů a podobně - zkušenosti mám s GURPS 3e/4e, FATE Core, pak ještě z pohledu "pročtení pravidel" DnD 4e, SR 2 a Call of Cthulhu))
Rád bych Vás požádal o vyplnění velice krátkého dotazníku na téma "Hry na hrdiny" a "Hraní her na hrdiny online".
Dotazník je zcela anonymní a výsledky statistik budou k dispozici.
Předem Vám děkuji za vaše odpovědi a prosím o sdílení mezi Vašemi přáteli a na sociálních sítích :) Pokud máte nějaké nápady a připomínky k dotazníku, určitě mi napište ;)
Mno... chtěl bych v Praze spáchat jednorázové sezení/masakr v DCC, nejlépe nějakou prastarou klasiku příští, nebo přespříští víkend (to jest 7./8.5. nebo 14./15.5.).
měl by tady někdo zájem scházet se pravidelně v Brně na sezení dračáku? Jsem ochoten dělat GM pro D&D 5E, Fantasy Age, či nějaký hybrid. Jde mi o široké pokrytí hráčských možností (různá povolání od alchemisty po gunslingera atd.), promyšlené homebrew, povolání, příběh atd. je tedy u mě jako GM samozřejmostí. V případě domluvy nemám problém naučit se jaýkoli jiný systém. Případně bych se také rád přidal jako hráč.
Okouším řeholi překladatele, konkrétně Burning Wheel, kde tvořím překlady pro své hráče (neangličtináři, znáte to) a chci vás požádat o pomoc v jistých termínech, které se do češtiny překládají dost blbě, ale je třeba je rozlišit.
1) Termíny Skill songs vs. Spell songs - Můj návrh: Písně umu vs. Čarovné písně. Skill songs jsou v podstatě schopnosti elfů kopírující schopnosti jiných ras, jenom se musí jmenovat jinak kvůli settingu. Spell songs jsou skutečně zpívané písně, které mají magickou moc.
2) Steel. Atribut vyjadřující, jak je postava schopna odolávat překvapení, strachu, ohromení a bolesti. V prvotní verzi jsem to přeložil jako Nervy, což zní dost blbě. Nyní to nepřekládám vůbec a používám anglický termín. Třeba někoho napadne český ekvivalent.
Zatím vše, díky za případnou radu.
-------------------------------------------------------------------------------- STAV PŘEKLADU
- Rozšířené poznámky k volně stažitelné části pravidel (základní mechaniky) - 100%. Verze 1.0 (15.10.2015) Ke stažení.
- Překladový klíč (základní mechaniky) - 100%, viz sekce - Překladové klíče
- Schopnosti (chronologický výčet včetně znalostí) - 100% Ke stažení
- Rysy (chronologický výčet) - 100%
- Životní cesty - všechny rasy (pouze názvy ŽC) - 99%, probíhají korekce
Co je více-méně rozpracováno:
- Kompletní překlad ŽC - ŽC lidé (100%), elfové (30%), trpaslíci (0%), skřeti (0%)
- Kompletní překlad schopností včetně popisů, obtížností a mechanik - 99% (probíhají korekce a budou chvíli trvat kvůli rozsahu textu)
- Kompletní překlad rysů včetně doprovodného textu - 99%
(probíhají korekce)
- Kompletní a doslovný překlad volně stažitelných pravidel - hotovo, verze 1.00.
Nazdar, volam sa Martin a mam 26 rokov. Chcel by som najst skupinu na hranie D&D 5e, idealne osobne v Brne, pripadne aj online cez roll20/skype/whatever. Skusenosti moc nemam, no mam nastudovany Players Handbook + dake dalsie materialy. Hral som asi 2-3 hry s priatelmi no nikto z nich uz moc nema cas na hranie. Postavou som schopny sa prisposobit hre, no rad hravam Wisdom postavy (monk, druid, cleric) s Neutralnym presvedcenim.
Zdravím, jsem tady nový a chtěl bych se naučit DnD, nebo prostě nějaký takový systém. Trochu jsem si to zde už pročetl a vypadá to, że by se tu někdo, kdo by tiho byl schopný, určitě našel ;)
Takže se ptám: nenašel by se zde někdo, kdokoliv, kdo by mě naučil DnD nebo nějaký z těch herních systémů, přes facebook? Někdo, kdo si na to dostatečně věří?
DnD vypadá fajn a já bych se ho opravdu rád naučil, takže bych byl moc vděčný, kdyby se někdo našel...
Pokud ano, napište to sem do diskuze nebo mě do zpráv, beru każdýho ;) , případným zájemcům pošlu svůj fb.
( pokud to sem nepatří, omlouvám se, ještě se zde příliš neorientuji....)
Ahoj. Jsme skupina 4 lidi kteří se každých 14 dni schází v čajovně a hrajeme deskovky. Nedávno jsme se rozhodli, že bychom rádi začali s RP, a tak schanime DM bud pro DnD nebo Dark Heresy. Jsme z Prahy a jsme přátelská skupina. Cajovna ve které se schazime je prijemna a dobre osvetlena, taky se tam nesedí na zemi a nemusíte si sundavat boty.
Při malém researchi k jednomu článku jsem narazil na tohle a přišlo mi zajímavé to přeložit; průběžně možná přeložím víc dílů (možná, neslibuju), ale nepřijde mi, že by to stálo za články, takže to budu dávat jako posty do diskuse a v záhlaví kdyžtak povedu seznam odkazů na příslušné posty v diskusi. Klidně komentujte jakýkoliv díl i zpětně.
Prosím bere v potaz, že to je mluvené slovo a že to pro vás překládám "na první dobrou" (pokud umíte dobře anglicky, asi bude lepší si to prostě pustit).
Zdravím,
jsme parta lidí okolo 20let, snažíme se začít DnD přes Skype s tím, že bychom se chtěli hodně zaměřovat na celkový roleplay, hrát bychom chtěli na 5e, ale klidně se přizpůsobíme volbě DM. Zde nastává daná situace, s hráči by nebyl problém, jen se nám nedaří najít žádného DM, kdyby měl kdokoliv zájem, ozvěte se mi zde. Předem děkuji
12. 12. 2015.
Klub Mephit, Arbesovo náměstí, Praha 5 Smíchov. www.mephit.cz
Začátek ve 12:30.
Vstup zdarma.
Akce je vhodná pro hráče věku 14+.
Počet míst je omezený. Přihlašujte se na akci buďto do tohoto diskusního vlákna nebo na email: martina.magdova@mephit.cz
Napište, pokud si chcete zároveň zarezervovat místo na některou z těchto her:
Dungeon World
GM: Pardgalen
Popis:
Hráči: Quentin
Savage Worlds
GM: Peťo Ducai
Popis: zombíkárna ve stylu Walking Dead
Hráči: Zob +1,
Shadow of the Demon Lord
GM: Captain66
Popis: temná hororová fantasy. Mix Warhammeru a D&D.
Hráči: Nachtrose, Demonica, Karotka, Mildar,
Star Wars ve Storyteller systému
GM: Sirien
Popis: tadiční SW příběh zasazený kamsi do old republic, obsahuje všechny nutné ingredience, viz tento post
Hráči: Hunter, Naoki, Winnie +1, York
Shadows of Esteren
GM: Vojtěch
Popis: Středověká fantasy s prvky gothic a hrůz.
Hráči: Pardgalen, Martin P.
Přijdou a nevědí, co budou hrát: Kin, Daniel, Tomáš P., Karel F., Klojstr +2, Zuzana K.,
Zdravím,
bohužel se mi rozpadla parta na Call of Cthulhu RPG a hledám nějakou skupinu, co toto rpg hraje. Existujou u nás vůbec ještě nějaké skupiny co hrají CoC? Mám zkušenosti jak keeper, tak hráč, především s šestou edicí.
Kdyby někdo cestou zabloudil a potřeboval upřesnit nasměrování, může zkusit kontaktovat Merlina na +420 602 561 587
Termín byl určen na 13.-15.3.2015
Sraz by se měl konat v Hostýnských vrších/Rajnochovicích. Info zde.
Aby to nezapadlo:
V místě je velká zateplená jídelna/herna, měla by být hotová menší herna. Ve velkých chatách je sprcha, splachovací záchod, malá kuchyňka. V areálu jsou pak záchody, sprchy, kuchyně. Pak malé chatky pro 4 (klasické tábornické, patrové pelesti). Vím, že je to krátce po podzimní dálavě a je ještě půl roku, ale musím termín bloknout včas, jinak jsou víkendy plné.
osobně doporučuji udělat to již od čtvrtka.
Jinak cena, pokud se nezmění, je o něco dražší než na Dálavě. 130/ noc (bohužel cena za "civilizaci" )
/update 05.01.2015:
Takže termín zablokován. Posílám doplňující informace, které mi došly:
cena 500 jednorázový poplatek předem na 2100099908/2010 vs. 702 + 130/noc/osoba (platí se po akci - na účet nebo hotově)
na horních chatách je:
1 (1-2 lůžk. pokoj, 5 lůžk. a 4 lůžk.)
2 (2 lůžk., 2 lůžk. a 4 lůžk.)
3 (6 lůžk. a 2 lůžk.)
wc a sprcha je na 1 a 2 - pokud by byl sníh, pak by byly jen tyto wc
v kuchyni je radiátor a v jídelně 3 + krb (dřeva by mělo být dosti)
na 2 malých chatkách je radiátor
doděláváme přístavbu - pokud bude hotová, dá se využít, ale je to tak na 50% ...
Určitě přijedou ( >95% ):
čtvrtek
Almi ( 12.-15 )
Babaj ( 12.-15. )
Demonica ( 12.-15. )
Korbal ( Nachtrose's +1 ) ( 12.-15. )
Merlin ( 12.-15. )
Nachtrose ( 12.-15. )
Peter ( Nachrose's +2 ) ( 12.-15. )
Sirien ( 12.-15. )
Cemi( Sirien's +1 ) ( 12.-15. )
čtvrtek/pátek?
Dukolm (?)
Gurney ( [12.]13.-15. )
Kin ([12.]13.-15. )
Kin's +1 ([12.]13.-15. )
pátek
Illia ( 13.-15 )
Nerhinn ( 13.-15. )
Winnie ( Nerhinn's+1 ) ( 13.-15. )
Zřejmě přijedou: ( >60% )
Captain ( 12.-15.)
Kin's +2
Spíše nebo určitě nepřijedou ( <25% )
Alwaern
Ebon Hand ("daleko")
Jerson
Demonica's +1
Lokken
Sathel ( rodinná oslava )
ShadoWWW ( Švýcarsko )
Sparkle (rodina)
Kdyby někdo cestou zabloudil a potřeboval upřesnit nasměrování, může zkusit kontaktovat Merlina na +420 602 561 587
Hledáme pár lidí na pravidelné hraní RPG v Hradci Králové. Máme pronajatou místnost v centru HK. Hrajeme jednou týdně v úterky 16:30 - 20:30. S termínem je možné hýbat. Nyní se chystáme na Fate Core 4e, ale nebráníme se žádnému systému.
Hraní bez přípravy je postavené na tom, že příběh budují hráči společně s Vypravěčem. Nemají klasické příběhové pravomoce, Vypravěč stále rozhoduje o tom, co se bude a nebude dít - nic ale nevymýšlí sám, klade hráčům otázky a na základě jejich odpovědí vznikají nehráčské postavy, prostředí, situace i zápletka.
Kdy: sobota 22. listopadu 2014, od 12:30 Kde: klub Mephit, Arbesovo náměstí 14, Praha 5 www.mephit.cz
Co se bude dít: setkání fanoušků stolních RPG her a otevřené hraní. Výběr z vícero herních systémů, které si budete moci vyzkoušet.
Každý účastník si odnese domů minimálně 1 předmět z RPG Day kitu pro rok 2014.
Vstup na akci je 30 kč.
Afterparty! Po skončení hraní se přemístíme do baru Geekárna, kde akci zapijeme :)
Zájemci o účast, přihlašujte se na martina.magdova@mephit.cz nebo sem, a případně připište, kterou z nabízených her si chcete zahrát. Pokud potřebujete v Praze přespat, napište.
Obracím se dotazem na nejpovolanější komunitu. Rozhodli jsme se o prázdninách zkusit krom fantasy také něco jiného a volba padla na Sci-fi prostředí a hru za vesmírné mariňáky. Pro představu něco jako Mass Effect, nebo filmový Alien. Hledám vhodný systém, který by měl splňovat následující:
- důraz na boj a taktiku. Dynamický souboják, kde nespoléhám jenom na kostky, ale také na to kam "postavím figurku" a jakou zvolím akci
- žádná povolání, nejraději bych systém založený na dovednostech
- vývoj postavy na základě "jak hraju", žádná XP za splněné úkoly apod.
- souboje ve vesmíru nejsou třeba
- je mi jedno, zda bude vyprávění příběhu pouze na GM, nebo i na hráčích
Propracovaný souboják je pro mě důležitý, jelikož budeme klást důraz na souboje a chci, aby hráči přemýšleli, ne jen tupě házeli kostkou. Ostatní je druhořadé.
Děkuji za odpovědi
RPG Dílna - I. edice - příspěvky Sparkle - zobrazit Rarog - zobrazit Nekra - zobrazit Tomáš - zobrazit Vojtěch - zobrazit
Děkujeme všem účastníkům a zároveň je možné ihned začít číst :)
-------------------------------------------------------------------- RPG Dílna - I. edice - prodlouženo do 14.10.2014 termín: 11.9.2014 11:11:11 - 30.9.2014 23:59:59 (+- den) zadání: tvorba dungeonu - podzemí, budova, uzavřený komplex
Dále je možno použít jeden nebo více z těchto prvků:
-> low magic setting
-> urban fantasy setting
-> oživlé či pohybující se sochy nebo figuríny
-> velký dům
-> tajná společnost
-> zlé zrcadlo
-> stromy nejsou tím, čím se zdají být
-> velká oranžová věc
-> pošta pro tebe
-> co se zdá být jedno, jsou ve skutečnosti tři
rozsah: optimálně do 2 stran
Počet příspěvků od jednoho autora není omezen, spolupráce více autorů na jednm příspěvku je povolena.
systém: libovolný, optimálně bez systému a/nebo s možností snadné konverze do jiných systémů
hodnocení: každý čtenář / uživatel soutěžných příspěvků může zaslat jejich hodnocení, nejlépe slovní. Může je ohodnotit body v rozsahu 0 - 5 bodů. Jediné omezení je, že autor nesmí hodnotit vlastní příspěvek.
licence: Pokud autor neuvede jinak, souhlasí s použitím licence http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/cz
Své příspěvky posílejte na email info @ rpgdilna.cz s identifikací (jméno, příjmení, přezdívka, email). Všechny došlé příspěvky budou zde vystaveny zde a odkazovaných postech ke stažení po skončení první části soutěže.
The Secret World (dále už jen TSW) je MMORPG, které se proslavilo jedním s nejlepších single-player contentů. Premisa je: moderní svět, ale všechny mýty a pověry jsou pravda.
Opustili od klasického konceptu že questy jsou jen o zabijení či FedEx dopravě a nabízejí širokou škálu velice zajimavých questů, které vás vedou k alternativnímu přemýšlení a řešení (poměrně pěkný příklad očima designera naleznete zde.
Hra mě zaujala natolik, že jsem si řekl, že rozjedu kampaň v PnP RPG, abychom si s kamarády užili některé aspekty, které se na PC vytratí, naplno. Zběžným hledáním na googlu se mi však oficiálí PnP RPG nepodařilo najít, tak jsem si řekl, že se zeptám na systém co byste doporučili, popřípaě systémy ze kterých by to šlo dohromady poskládat.
Charakteristiky světa a PC hry
- tři hlavní tajné společnosti (aj: secret society, budu rád za lepší překlad :D ): Illuminati, Templáři a Draco
- tyto společnosti bojují mezi sebou o kontrolu nad (magickým) světem a zároveň chrání svět před hrozbami lidstvu
- další tajná společnost se drží tohoto konfliktu stranou a určuje pravidla vzájemného boje (funguje trochu jako Společnost Národů, členi se rekrutují z hlavních společností)
- magie je skutečná a i uvnitř společností se najde dost členů, kteří jí ovládají
- nový věk (apokalypsa): magické bariéry se přetrhli a na svět se válí hromada magických nestvůr. Objevil se i nový magický element: Filth (špína?)
Plánované charakteristiky kampaně
- postavy začnou jako obyčejní lidé v městečku, kteří si všimnou zvláštních okultních symbolů a začnou je zkoumat. Na konci intrového dobrodružství potkaj členy tří hlavních tajných společností, které jím nabidnou členství (každý si vybírá jednotlivě)
- dále v průběhu kampaně hráči budou spolu, ale budou muset balancovat mezi plněním oficiálního questu a chráněním zájmů vlastní společnosti.
- za chránení zájmů vlastní společnosti budou hráči postupovat v hierarchickém žebříčku a dostávat zdroje a výhody (mezi nimi i možnost kouzlit)
- intenzivní metagame. Hráči mohou využít vlastních znalostí k řešení hádanek a hlavolamů, případně mohou hledat na googlu. Znalostní dovednosti postav se budou pak promítak tak, že za každý uspěch dostane hráč nápovědu.
- vol si souboje opatrně. Ne všechno se dá zabít a některé věci jdou zabít jen velmi konkrétním způsobem, na který musí hráči předem přijít. V útěku není žádna ostuda.
Požadované elementy a mechaniky
- non-über magie. Magie by měla být přítomná, ale používaní zbraní (střelných a na blízko) by pořád mělo mít své místo (musí se to umět s magií do jisté míry měřit)
- prostor pro character growth, ať už příběhově nebo statově (systémy kde si můžeš nakombit perfektní postavu už nazačátku a pak nemáš moc kam růst bych nechtěl)
- mechanika důvěry/zrady. Čím víc si uvnitř skupiny důvěřujete a pomáhate, tím jste (znatelně) silnější. Bohužel okolí na vás bude silně tlačit abyste jeli na vlastní pěst
- taktické bitvy. Aby záleželo i na tom JAK nepřítele zabiješ a ne jen zdali máš dostatečně velký bonus. Navíc by bylo hezké kdyby to navádělo hráče ke spolupráci během boje (já odvedu pozornost, ty hlídej dvěře a ty se snaž těmito stříbrnými kulkami ho střelit do hlavy)
- mutace. Při kontaktu se Špínou normální smrtelník umře, zblázní se, zmutuje do něčeho hrozného, atd. I u sesilatelů magie může Špína mít nepříjemný efekt...
Nuže, nějaké rady? :-) Podotýkám, že vzhledem k tomu že se snažím řešit systém dřív než družinu, tak nevím, kdy budu mít šanci začít a kdyžtak betatestovat experiment.
Omlouvám se, že to sem hážu takhle. Hledám hráče drd z Brna na pravidelné hraní. Jen vážně. Takové ty typy, co si momentálně zpestří víkend a pak nic, o ty zájem nemám. Spíš starší, zkušené, co vědí, mají ducha a nadšení pro hraní...očekávám dlouhodobější spolupráci. Co žádám, také nabízím....
Gurney tu nedávno nakousl problematuku odlišného vnímání bojů v RPG (Boj jako sport vs boj jako válka), která procházi skrze spory o bojové mechaniky v RPG hrách (zejm. DnD edicích).
V současné diskusi o DnD 5e mi přišlo, že existuje další takový problém ohledně toho, jak si lidé představují co je motivující, podnětné a kreativitě pomáhající:
První skupina stojí o to, aby jim systém dodal předlajnované věci - potvory s konkrétními schopnostmi a konkrétními powers a konkrétním zasazením a popisem činností (a to bez ohledu na to jestli je nakonec využije tak, jak jsou předloženy). Když toto chybí, označuje věci za nudné, nenápadité, nedostatečně zpracované.
Druhá skupina to naopak považuje za omezující a "tupé" a stojí o to dostat věci s obecným popisem, bez konkrétních mechanik a seznamu triků a manévrů - spoléhá na to, že ze zcela základních vlastností dokáže odvodit zajímavé prvky v návaznosti na to, co si vymyslí a kam věci ve hře zasadí.
Co prefereujete vy a jak si představujete nápaditě zpracovaný předpřipravený materiál, který by povzbudil vaši fantazii při hře (nebo její přípravě)?
Snažím se vymyslet pořádné pěkné oneshotové dobrodružství pro opengamingy na cony a podobné akce.
Chci, aby bylo v žánru fantasy, a aby ukázalo z fantasy to nejlepší. Aby to lidi nadchlo, bylo to emočně silné, neurazilo to ani děvčata, podnítilo u účastníků chuť rozjet vlastní hraní.
Zkrátka, dobrodružství na světové úrovni, za které by se nemuselo stydět ani větší RPG vydavatelství.
Co si myslím, že by tam mělo být:
- pořádný nečekaný zvrat
- silně nelineární, mnoho možností voleb
- morální dilema
- hustá fantasy kreatůra
- vztahy mezi postavami v družině
- možnost zajímavě zakončit dobrodružství tím, že se postay obětují
napadá vás ještě něco?
Systém není důležitý, asi by to mělo být univerzálně použitelné. Doba hraní plus mínus 4 hodiny.
Včera mě napadl následující nástřel. Netestováno. Smíchala jsem to ze svého domácího settingu, jednoho nápadu z rpgf, nápadu z ofiko dobrodružství Florimel z DW, celé trochu laděno do stylu AGOT / Zaklínač, protože to teďka frčí.
Prolog:
Váš domov, pyšné severské království Thuren, ovládla stejně jako většinu kontinentu před 450 lety Církev. Její víra začala být vynucována jako jediná, pokusy o povstání končily křížovými výpravami od jižních sousedů a králova moc byla podřízena vůli thurenského Arcibiskupa.
Budete začínat jako obyvatelé hradu Windamere ve středním Thurenu. Pán hradu, lord Otiwar Hawtrey z Windamere, je již starý a před dvěma dny ulehl s těžkou horečkou. Jeho nejstarší syn je již dva měsíce na cestách v cizině a netušíte, kdy se vrátí. Jinak je na vás, co budete zač, jestli další členové rodu Hawtrey, nebo níže postavení. Znáte se minimálně několik let a už jste spolu pár dobrodružství jako družinka zažili.
Příprava hry:
Až si hráči vytvoří postavy (nebo dostanou hotové), každý dostane ještě na papírku otázku, kterou neukáže ostatním. Rozmyslí si v duchu odpověď a nějak to zakomponuje do backgroundu postavy. Budou tam otázky jako:
- Proč nenávidíš lorda Otiwara?
- Před čím, nebo před kým, se na hradě Windamere skrýváš?
- Co jsi slíbil ochraňovat a je to tak důležité, že se o tom ani lord Otiwar nikdy nedozvěděl?
- Co jsi slíbil manželce lorda Otiwara, když před dvěma lety ležela na smrtelné posteli?
- ...
Začátek hry
Pár fakt pro začátek
- současným Arcibiskupem vaší země je Piers Bellamy, mladší bratr lorda Bellamyho, jehož území sousedí s vaším. Arcibiskup a váš lord Hawtrey bývali v mládí nejlepší přátelé. V posledních letech se lord Otiwar Hawtrey před vámi několikrát tiše vyjádřil, že je zklamaný, jak arcibiskupa změnila moc.
- Podle učení Církve seslala nebesa na Thuren požehnání, které chrání zemi před nečistými silami. Pokud se někde objeví nelidská stvůra, znamená to, že na daném místě došlo k narušení požehnání kvůli výskytu hereze. Většinou na takové místo pak dorazí kněží Církve a dojde k výslechům místních a upalování domnělých kacířů.
Základní kostra dobrodružství
1: Týpka, který čistil kanál pod hradem, tam pokousala nějaká stvůra. Výslech, léčení. Lord je nemocný a nemá sílu rozhodovat, co se má udělat. Než se PC rozkoukají, přichází další scéna.
2: Hlášení poplachu z vesničky v podhradí. Něco tam napadá lidi. Příchod na místo, boj s potvorou. PC asi dojde, že potvora vylezla z hradního kanálu, ale o tom ví málo lidí. Morální dilema: Církev to jistě přijede vyšetřovat. Obětujeme vesnici, kde se bude vyslýchat a popravovat, nebo přiznáme, že to vylezlo z hradu, a zaděláme na velký průšvih?
3: Výprava do kanálu, pátrání po původu potvory (volitelné).
4: po nějaké době přijíždí na hrad Windamere sám arcibiskup Bellamy s doprovodem navštívit svého dávného přítele, případně řešit výskyt potvory (pokud to PC neututlali).
5: během návštěvy arcibiskupa starý lord Hawtrey umírá. Arcibiskup rozhodne, že do návratu dědice z ciziny bude na hrad dohlížet jeho starší bratr, váš soused lord Bellamy. Arcibiskup chce zůstat do pohřbu.
6: během příprav pohřbu lorda Otiwara dostanou PC dvě nabídky:
- od arcibiskupa, aby se stali jeho údernou jednotkou pro potírání kacířů ve středním Thurenu. Za dobré služby dostanou hrad Windamere. Prvním úkolem bude zabití mladého lorda Hawtrey, až se vrátí z cest.
- od někoho z arcibiskupova doprovodu, aby mu pomohli během pohřbu zabít arcibiskupa, až sejde do vaší krypty, a pomůžete tak nastartovat novou revoluci. I v cizině mají prý Církve plné zuby, teď už to musí vyjít.
7: volitelné - návrat mladéhjo lorda z ciziny, přiveze posily povstalcům; vpád vojsk rodu Bellamy na vaše území, obléhání hradu Windamere.
Dopadnout to může silně všeljak. Nutno počítat i s variantou, že PC se již po boji s potvorou rozhodnou utéct pryč a bude to mít dohru úplně někde jinde.
Co vy na to? Má to nějaký potenciál, nebo to mám zmuchlat a začít znovu od začátku? Máte nějaká vlastní dobrodružství, která se vám hodně osvědčila?
Samozřejmě by se to muselo dopilovat, párkrát testnout...
Ahoj lidičky, nezadržitelně se blíží letošní Festival Fantazie, a byl bych rád, kdyby se zde našli dobrovolníci, ochotní pro přednášky či vedení volných her v rámci RPG linie. Máme program určený na dny 7. a 8. Července. O podrobnostech se můžeme domluvit, pokud byste měli zájem, pište mi prosím na email J.Nac@seznam.cz ...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více
<<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více
<<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více
<<