Blogy

Jerson
15.10.2009 17:16
Vedení hry (podle Jersona)
Komentáře k vedení hry a další (ne)související témata
1.5.2019 12:40 - ShadoWWW
Vidím, že Colombo s tím poradcem přesně shrnul, co jsem chtěl doplnit. Vem si, že váš PJ byl začátečník. Nikdo se nenarodil jako dokonalý PJ. První sezení je vždycky slabé. I Matt Mercer říká, že jeho první sezení byla z jeho dnešního pohledu slabá. Ale důležité je, aby se PJ nezalekl a zkusil to znovu a znovu, lépe a lépe.

Jako vedoucí jsi rozhodně neměl být sarkastický a nechat ho grilovat. Měl jsi mu pomoci svou radou, nápadem. Matt třeba udělal parádní sérii pro DMy, aby nemuseli opakovat některé chyby. Ty jsi mohl udělat podobný sumář na místě. Hrát otráveného hráče nebylo vhodné ani dospělé.
1.5.2019 12:49 - Jerson
Kropy píše:
Heleď zrovna porovnání s DrD+ je takové na houby nějaké pořádné detaily, nebo debaty ohledně tohoto systému si z hlavy nevybavím, ale pokud by se jednalo o naprosto opačný příklad, že by chtěl hrát Omegu a já bych mu jako vedoucí kroužku chtěl pomáhat přitom jsem byl určen jako vedoucí kroužku DnD, tak bych asi šel sem a zkoušel pátrat.

Jde o příměr jednoduchosti a složitosti - Omega je vůči DnD asi podobně jednoduchá, jako je DnD jednoduché proti DrD+. Pokud by hráči chtěli hrát nějaký jednodušší nebo srovnatelně jednoduchý systém, jako je Omega, tak bych neměl problém s větším nastudováním.

Kropy píše:
Jersonův kroužek si chce zahrát DnD a on bude fungovat jako poradce, určitě ví, kde se co nachází možná i lépe než já přeci mu nebudu radit když si o to neřekl... (jestli jsi si o radu řekl tak to neplatí ale mám pocit že ne)

Když jsem nabízel, zda si nechtějí vyzkošuet vedení hry, myslel jsem vedení hry v Omeze. Když mi Matyáš řekl, že mu DnD přijde jednodušší než Omega, sice jsem se divil, ale zase jsem si říkal, že pokud ho má tak naučené, tak dobře, asi bude jednodušší. Nicméně si myslím, že Matyáš si o jednoduchosti DnD udělal zcela mylnou představu danou tím, že v DnD má GM řádově víc práce než hráči, v porovnání s Omegou, a on oba systémy viděl pouze jako hráč. Nicméně chtěl to zkusit, a já mu v tom zase nechci bránit.

Takže jako poradce jsem chtěl fungovat během hraní, ne z hlediska pravidel (s těmi má větší zkušenosti on), ale z hlediska vedení hry, se kterým mám i přes rozdílné přístupy DnD přeci jen dost zkušeností. Jenže k tomu jsme se vůbec nedostali.

Další problém byl, že hraní Omegy se dá improvizovat, takže na hru může Vypravěč přijít s malou přípravou. U DnD to nejde, nebo to rozhodně nejde u nezkušeného hráče, což byl problém číslo 2, který jsem zjistil 15 minut před koncem sezení. Nenapadá mě, jak to řešit. I kdybych přispěl k urychlení tvorby postavy o 20 minut, pořád si nemyslím, že za 35 minut se dá v DnD improvizovat nějaké dobrodružství tak, aby to zvládl začátečník, byŤ s mou pomocí. To bych musel vést hru za něj.

Kropy píše:
neobstojí sice proti tvé realistické kritice, ale pro zkoušku bojů a podobně je to určitě zajímavější, než souboj proti náhodným potvorám).

Dovoluju si upozornit, že jedna hráčka je "Typ Jerson, level 10", a nechtěla se svou postavou ani začínat v hospodě, protože tam její postava nemá z logiky věci co dělat. Druhý hráč tady na D20 čte mé výtky na nesmyslnosti v DnD dobrodružství a rád by nějaké, ve kterém se mnou kritizované nesmysly nevyskytují (v tak velké míře). To tedy řekli. Vedle toho se podle svých slov bavili random bojem s random nestvůrami. Nebudu tvrdit, že bych se v jejich preferencích dokázal zorientovat.

Lethrendis píše:
Pokud jsi ochotný pro ně něco udělat zadarmo, protože Tě to třeba těší, pak od Tebe není moc hezké za to vybírat peníze. To se kamarádům nedělá.

Aha. Takže abych vysvětlil mechaniku, jak to funguje v Domě dětí. Děti přijdou a přihlásí se na nějaký kroužek. Zaplatí (Domu dětí) pevnou částku na školní rok, dopředu, která je stejná, ať je jich ve skupině 4 nebo 6, i když optimum je 5.
Vedoucí kroužku dostává fixní platbu za každou odučenou hodinu (dvouhodinovku), kterou mi na začátku snížili, protože se mi přihlásili jen 4 hráči místo pěti. Když nějaká hodina odpadne, jedno zda nepřijdu já, nebo dost hráčů, nebo jsou prázdniny, peníze nedostanu. A celkové množství peněz přijatých od hráčů nijak neodpovídá celkovému množství peněz vyplacených vedoucímu kroužku. A tahle platba je stejná, ať jde o kroužek Magiců, na které si každý přinese vlastní karty a žádnou přípravu nepotřebuje, nebo kroužek deskových her (které jsou v Domě dětí v zásobě), kdy nepotřebuje vůbec žádnou vlastní investici, nebo kroužek RPG, který vyžaduje mimoherní přípravu.
Tedy já od hráčů žádné peníze nevybírám. A jen dva z nich, kteří chodí i na další sezení mimo Dům dětí, bych považoval za své kamarády.
Ještě dodám, že abych mohl ten kroužek mohl vést, potřebuju kurs pedagogického minima - 40 hodin kursu o víkendech, zpracování samostatná práce, a zaplatit 2000 Kč. Ten bych měl mít, ale nemám ho. Můžeš si spočítat, kolik by mě takový kurs stál, i kdybych byl ochoten věnovat dalších 40 hodin svého volného času na to, abych provozoval to, co by mělo být zábavou. Můj původní záměr byl, že letos vydělané peníze použiju v příštím roce na tenhle kurs, abych byl tak nějak na nule.

Skutečně bych rád téma placení za hru opustil, protože je to poněkud komplikovanější než placení za sex, a představa nekompetentní Jerson vydělává na hráčích RPG je od reality trošku vzdálená.

Colombo píše:
Z toho, co si napsal, to vypadalo, že GM a hráči byli nepřipravení a ty si je v tom nechal plácat.

Ano. Já jim na dálku organizoval vytváření postav, aby na hru přišli připravení, protože nebylo jak dělat to osobně - budoucí GM byl v USA a já hráče přes týden nevidím. To že GM nemá připraveného nic jsem se dozvěděl ve chvíli, kdy konečně začali hrát.

Colombo píše:
a) provést je tvorbou postavy, případně zjednodušit s "dotvoříme to podle pravidel potom" či klasika "postupně budeme přidávat pravidla" a začít s tvorbou konceptů postavy, sepsáním jich a začít s rules-light příběhem či diskuzí, jak by to chtěli hrát (jestli to už neměli nachystané) a předání otěží zpět GMovi.

To jsem několikrát navrhnul, že není třeba řešit detailně vybavení a vypisovat si všechny parametry kouzel, že se to dá najít, až - a pokud - budou potřeba. Nicméně to odmítli.

Colombo píše:
Druhá možnost by byla useknout to, vytáhnout z šuplíku nějaké ty 5-minutes rules (třeba minima s raketometem), případně vzít ty osekané a zjednodušené FATE pravidla z Příběhů Impéria (3 skilly a tři rysy postavy, to si zvládne na místě vymyslet každý) a udělat jednoduchý oneshot.

Bavíme se pořád o případu, kdy tihle hráči chtěli hrát nějaké fantasy podle pravidel DnD?

Colombo píše:
Ale bojím se, že souhlasím s tím, že jakmile se za to platí peníze tak to mění vztah dost drasticky. I když ty ty peníze nechceš.

Ano. Mohl jsem říct, že se přihlásili na Omegu, tak dostanou tu nejlepší Omegu, kterou jsem schopný jim dát. Nicméně si nemyslím, že by to něčemu pomohlo.

Získal jsem zkušenost, že Omega tímhle způsobem funguje obtížně a nadále nemá smysl se pokoušet ji v tomto formátu hrát, nicméně jinak než přímým zážitkem bych tuhle zkušenost nezískal. A také o tom píšu tady, aby si z toho jiní lidé mohli vzít nějaké zprostředkované zkušenosti.
1.5.2019 12:50 - Kropy
Jde o to co kdo považuje za zisk, v rámci zájmového kroužku platit tento kroužek mi přijde naprosto normální a, že se část těchto peněz přesune vedoucímu kroužku mi taky přijde normální (ano mluvím o vedoucím kroužku ne o PJ a to schválně). Kolik myslíte, že si za to Jerson bere (resp. kolik mu dávají) upřímně mi to přijde jako částka, která nepokryje náklady na to, aby tam dojížděl (nevím třeba bydlí za rohem), ale pokud dojíždí tak by mu na školní rok nestačila ani celá částka. Popravdě strávil jsem pár úděsných minut hledáním v této konverzaci nějakých informací a to konkrétně, aby mě někdo nenařkl, že uvádím ceny za kroužek z jiného DDM, než o jaký se jedná, tudíž samotný kroužek děti, respektive rodiče vyjde na 700 korun na školní rok, což mi přijde jako směšná částka, nicméně pokud by v Jersonově skupině bylo hypoteticky 10 dětí dělá to 7 tisíc za rok, z kterých si DDM určitě vezme minimálně 83% (číslo dávám schválně pro Jersona takovéto :) ) což by za rok činilo bez pár drobných 1200 za rok při schůzkách jednou týdně tzn 52 za rok - vánoce 2 týdny a letní prázdniny dejme tomu 9 týdnů dělá 41 sezení 1 ještě odečtu pokud by tam vyšli prázdniny tj. 40 pro lepší počítání což znamená 30 korun na jedno sezení pro Jersona, což mu nezaplatí pomalu ani to, že tam musí přijet.

Ale kam jsem se těmito výpočty chtěl dostat rozhodně se nejedná o ziskovou činnost a tak jak to napsal Jerson on by to dělal i zadarmo, aby si mohl zahrát, zkusit navést novou generaci k jiným hrám, než jen počítačovým, ale DDM mu to neumožnilo. On žádný finanční vztah nikam netahá.

Přijde mi, že tu mícháte jablka s hruškama a zaměňujete vedení kroužku za situaci kdy se sejde dejme tomu 6 hráčů a ten co by měl dělat PJ jim řekne, že pokud mu nezaplatí tak PJ dělat nebude.
1.5.2019 13:05 - Jerson
ShadoWWW píše:
Jako vedoucí jsi rozhodně neměl být sarkastický a nechat ho grilovat. Měl jsi mu pomoci svou radou, nápadem. Matt třeba udělal parádní sérii pro DMy, aby nemuseli opakovat některé chyby. Ty jsi mohl udělat podobný sumář na místě. Hrát otráveného hráče nebylo vhodné ani dospělé.

Ty, Shadowwwe, čteš, co jsem napsal, nebo to volně parafrázuješ a na to odpovídáš? Psal jsem, že jsem z legrace říkal, že mu budu hrát rušivého hráče, ale samozřejmě jsem to nedělal (kromě dvou krátkých okamžiků).

Kropy - v našem DDM stojí kroužek 700 Kč na dítě a rok (1400 pro dospělého), a dostávám 100 Kč na hodinu (-15% daň). Do DDM to mám z domova přes ulici, nicméně abych ho stíhal, musím z práce odcházet o hodinu dřív (což si samozřejmě musím napracovat). Schůzek bylo zatím 24 a ještě jich asi 6 bude.
1.5.2019 13:07 - Kropy
Koukám mé zflikované výpočty přišli s křížkem po funuse.

Jerson: Já chápu o čem se bavíme, jen ti chci ukázat můj pohled na věc a co si myslím, že jsi neudělal dobře. Což v těch bodech je, chápal jsem tě jako poradce a, že budeš vědět kam sáhnout když se něco s prominutím pokaká. To, že se mezi hráči pohybuje hráčka náročná na realističnost jako ty jsem nevěděl, nicméně ten přístup, který nakonec GM zvolil se dá právě s tím dungeon generátorem dobře spojit, protože logiku chodeb stoprocentně zvládne okecat (stoprocentně s tvojí radu - například bývalá důlní šachta, ty v rámci středověké, těžby se nerazili přímo, ale postupovali podle toho, kde se nacházela žíla těženého nerostu) je třeba si dát pozor na tvory, kteří by neměli být někde společně a aby se jich nenacházelo moc v malé místnosti, ale to je jen takový nápad po bitvě a nic to neovlivní.
1.5.2019 13:12 - Kropy
Jerson: Ty výpočty nemusíš komentovat těch 700 jsem si našel kolik dostáváš ty je mi asi tak nějak jedno, ostatně tak jak jsem to počítal šlo o to ukázat, že o výdělečnou činnost se nejedná. A jako výdaj jsem hodil dojíždění, ale pedagogické minimum je daleko lepší akorát jsem o něm nevěděl a nenapadlo mě. Co jsem tím výpočtem chtěl říct je to, že se nikdy nebude jednat o výdělečnou činnost stejně jako vedoucí na táboře (kde když jsem měl čas to dělat mi "plat" prakticky jen nahradil náklady, které jsem měl s tím to jet dělat).
1.5.2019 13:23 - LokiB
Colombo píše:
Lethrendis se trefil. LokiB je mimo.


A ty jsi hlavní arbitr :D

Já třeba netvrdím, že hraní za peníze je úplně stejné, jako hraní s kamarády. Ale tvrdím, že hraní RPG za peníze, tedy placení si GM za to, že připravuje a vede hru, zcela legitimně patří do činností, kterými mohou lidé trávit čas.
Nikdo nikoho k tomu nenutí, nikdo neříká, že je to preferovaný či lepší způsob.

Ale opovrhovat tím můžou snad jedině komunisti.
1.5.2019 13:28 - Boldrick
Naprosto souhlasím se Šamanem z #1295
Bohužel, Jerson má smluvní vztah s DDM (nebo co to je), že povede RPG kroužek. Lidé se přihlásili na RPG kroužek, nikoliv na Omega RPG kroužek, jak jsem pochopil. Tedy oni chtějí nějakou službu od profesionálního vedoucího a ten by ji měl profesionálně poskytnout.
Zaplatím-li instalatérské firmě za práci, na kterou mi pošle instalatéra, tak mi je úplně buřt, že tam dělá zadarmo nebo jim dokonce platí, já chci aby odvedl svou práci. Jestli se mi něco nelíbí, nebudu to řešit s instalatérem, ale s firmou, která mi ho poslala. Stejně jako u prostitutky mi je taky úplně jedno, jaký má vztah se svým početným potomstvem, ale chci aby odvedla svou práci, za kterou jsem zaplatil ;-)
Na profesionálech je fajn, že tím, že jsou placeni, můžou se své profesi věnovat úplně a proto v ní být fakt dobří
Takže ti lidé zaplatili za kroužek. Jerson může říci, že to dělat nebude a dát výpověď dle smlouvy. Ale pro Jersona je zábava až na druhém místě.
Proto si myslím, že zadarmo je to lepší (to hraní rpg)
Jersone navrhni hráčům, že jestliže nechtějí platit, že s nimi budeš hrát Omegu zadarmo a déle. Pak se uvidí.

Také si myslím, že jsi, Jersone, trochu nezvládl to DnD. Ač si o něm nemyslím nic dobrého, tak na systému v podstatě nezáleží. Už to tu bylo tisíckrát probrané, ale znovu ;-)
Pro určitý setting je fajn mít pravidla na míru. Darh Heresy se dobře hraje s Body šílenství a Body korupce, Deadlands má dobře zabudované Edge a Hindrance, které z toho dělají super věc, Call of Cthulhu taky pracuje s šílenstvím a ta pravidla jsou pěkně na míru. Jak se, ale ukazuje, často to nadšenci i firmy, předělávají do DnD systému. Dá se to v něm hrát, ale není to ono. I v Omeze zahraješ v podstatě všechno.
Důležité je mít zápletku, alespoň pro nováčky.
Je jedno co si připravil nováčkovský GM, ale ty jsi jako vedoucí měl mít pro všechny případy něco ... Banda barbarů unesla starostovi dceru, najděte ji. Pak se ukáže, že barbaři byli v podstatě v právu a že starosta je mafián. Tak naházejte si postavy na prvních levelech (tam nic moc neumí, takže minimum pravidel). Dali jste se dohromady jako ... sirotci když jste se sešli před pár lety při útěku před blablablátem, ale to je to jediné co vás spojuje, a teď jste si řekli, že si vyděláte pár šušňů a půjdete si svou cestou. Jak se to vyvine při záchraně je na nich. Tak tady to máš, já budu hrát, dementního bráchu tady trpaslice a budu ti opravovat boty při vedení.

A jestli se to bude házet podle DnD, WH, SW, Fate, je mi, opět, úplně buřt.
1.5.2019 13:36 - efram
Jerson píše:
Nicméně faktem zůstane, že většina skupin hrajích DnD nebo Dračák bojuje dost často, protože pravidla jsou na boj postavená, pravidlově ho rozvíjí a tím hráče navádějí k bojovému řešení situací.


můžeme už pro jednou tuhle kruciální myšlenku vůči dnd, drd atd opustit? Hrají to tak protože to hrát chtějí. Mohu úplně stejně na bázi své zkušenosti tvrdit, že většina skupin má v systému dnd boj na podobné úrovni jako zmiňuje LokiB.

Za mě, kdyby jsi věnoval tolik času co věnuješ zdejší diskusi, přípravě na hru, tak by jsi měl výsledek o xx% lepší. Než budu zase nařčen z útočnosti tak dodávám, že se snažím o pouhé konstatování faktu. Tady se na jendu stranu operuje s tim jak není vhodné, účelné atd., aby Gm přípravou strávil x hodin a přitom......
1.5.2019 13:36 - LokiB
Boldrick píše:
Ale pro Jersona je zábava až na druhém místě.


Tohle mi přijde jako dost nefér poznámka.
1.5.2019 13:39 - efram
LokiB píše:
Tohle mi přijde jako dost nefér poznámka.


nefér možná, ale ono to tak nějak vylézá z těch jeho komentů hry......netvrdím, že to tak je, působí to tak


Dovolím si ještě jednu poznámku. Kdybych vedl jakýkoliv kroužek budu se snažit, aby se lidé, kteří mi tam chodí hlavně bavili. Vše osttaní je na druhé koleji, v druhém plánu. Když se budou bavit tak pak je mohu začít směřovat k dalším metám. V případě jersona třeba k Omezea stylu hraní. Ale jak to tu už x stranč tu tak mám pocit, že ten mechanismus je nastaven přesně opačně - "Jsem tu a naučím vás hrát podle mě a v mém systému" a to prostě nefunguje.
1.5.2019 13:45 - Šaman
Boldrick píše:
Naprosto souhlasím se Šamanem z #1295

?? Příspěvek 1295 je Jersonův a já tu řešil mírně offtopic vyváženost postav a naprosto se nezapojoval do diskuze ohledně Jersonova kroužku.
1.5.2019 13:47 - Aegnor
efram píše:
můžeme už pro jednou tuhle kruciální myšlenku vůči dnd, drd atd opustit? Hrají to tak protože to hrát chtějí.

Proč? Je pravdivá. Ty pravidla řeší boj. A řeší ho dost podrobně. Tedy jsou určené pro hraní primárně bojových kampaní.
1.5.2019 13:48 - Boldrick
Oprava :-)
1265
Já si tu 6 a 9 pořád pletu ;-)
1.5.2019 13:48 - Lethrendis
Už jsem to chtěl zabalit, nicméně neodpustím si na tohle reagovat. Sám dělám ve školství a chápu, jak fungují kroužky. Pokud se rozhodnete uspořádat pro děti něco takového, vstupujete do smluvního vztahu s rodiči žáků a jste jimi fakticky najati, abyste se o jejich ratolesti starali. Ano, něco si vezme škola, něco dostane vedoucí a souhlasím, jsou to směšné peníze, Jerson na tom rozhodně nezbohatne a dokonce bych označil za prospěšné, že má vůbec chuť se angažovat. Pokud kdokoliv dělá cokoliv pro děti, je to vždycky dobré. Ale vedení kroužku keramiky (pro příklad), je něco trochu jiného, než hrát nějaké RPG hry. Jejich smysl je jinde a nelze ho (alespoň podle mě) zaplatit.

Jersone, myslím, že klíčové je, jestli ty hráče považuješ za kamarády, anebo ne. Pokud nepovažuješ (a píšeš, že dva z nich ano, nevím, kolik jich tam máš celkem), pak jsi nájemná síla a poskytuješ službu. A je jedno, jak kompetentně, nebo jak lacino. Když je necháš v tom plavat, pak je to méně kompetentní, protože oni Tě zaplatili (nebo jejich rodiče), aby se bavili. Pokud jsou to Tvoji kamarádi, pak nepotřebuješ účetní, aby jí seděly účty, nepotřebuješ smlouvy, nepotřebuješ kurz s certifikátem, nepotřebuješ ani prostor ani žádnou organizaci, protože by Ti nedělalo problém pořádat to u někoho z vás. A pokud jsou to tvoji kamarádi, pak by neměli platit za to, za co bys třeba mohl platit Ty jim. Kamarádi investují do svého společně prožitého času ze svého a nepotřebují to od kohokoliv proplácet.

Ale také už to nechci dál řešit, takže se mějte dobře a nezapomeňte někoho olíbat pod rozkvetlou třešní. Zdar!
1.5.2019 13:59 - LokiB
Lethrendis píše:
protože by Ti nedělalo problém pořádat to u někoho z vás


To ale naráží na to, že se jedná o děti a v mnoha případech rodiče těch dětí preferují "oficiálně organizované akce" ... protože jim to dává větší pocit bezpečí a toho, že je o děti dobře postaráno. Škola je garant. Větší, než když si jejich 12ti letou dceru vezme cizí strejda domů, že budou hrát RPG ...

Vtipné je, jak mnoha lidem nedělá problém koupit pizzu, brambůrky a pivo pro kamaráda GM a to třeba i pravidelně.
1.5.2019 14:14 - Lethrendis
Jop, jenže pokud to tedy probíhá "oficiálně organizovaně", pak je Jerson v pozici učitele/vedoucího/lektora/pedagogického dozoru a nemusí řešit, co se mu líbí/nelíbí. Je tam, aby se ve stanoveném čase postaral. Je placen za to, aby se děti bavily. Což je to, co tu řešíme už pár hodin a co podle mě není slučitelné s rovným kamarádstvím ve hře.

A co se týče kupování chipsů, já když hostím seanci, přijde mi úplně normální dát nějaké pohoštění, stejně tak když jdu k některému z kamarádů, přinesu něco, abych to mohl hodit na plac. Btw opravdu dobré hry se nám vydařily po pár panácích:) Ale co to má co společného s placením za hru? Já si tím kamarády nekupuju a oni mě taky ne.
1.5.2019 14:15 - Jerson
Boldrick píše:
Bohužel, Jerson má smluvní vztah s DDM (nebo co to je), že povede RPG kroužek. Lidé se přihlásili na RPG kroužek, nikoliv na Omega RPG kroužek, jak jsem pochopil.

No, ne. Oni se přihlásili na Omega kroužek a má to anotaci jako Omega kroužek.

Boldrick píše:
Jersone navrhni hráčům, že jestliže nechtějí platit, že s nimi budeš hrát Omegu zadarmo a déle. Pak se uvidí.

S placením není vůbec žádný problém, a už jsem několikrát psal, že jsem všechny zval na víkendové hraní RPG s kamarády (neplacené), dva z nich tam pravidelně chodí, a doufám že budou chodit i příští rok.

Boldrick píše:
Ale pro Jersona je zábava až na druhém místě.

Jak jsi na tohle přišel?

Lethrendis píše:
Jersone, myslím, že klíčové je, jestli ty hráče považuješ za kamarády, anebo ne. Pokud nepovažuješ (a píšeš, že dva z nich ano, nevím, kolik jich tam máš celkem), pak jsi nájemná síla a poskytuješ službu.

Asi takhle - já bych je za kamarády mohl brát všechny, přistupuju k nim stejně, a snažím se to dělat, jako bych byl na podobné úrovni a nikoliv nějaký učitel, i když jim zároveň ukazuju jiné způsoby hraní. Nicméně jen se dvěma (z pěti celkem) se setkávám i mimo tento kroužek, takže máme nějaký kontakt i mimo hru, a tak jen je můžu považovat za víc než spoluhráče (i když ani s nimi se nesetkávám úplně mimo hraní).

Rozhodně není mým úmyslem v tom někoho nechávat plavat.

Lethrendis píše:
Pokud jsou to Tvoji kamarádi, pak nepotřebuješ účetní, aby jí seděly účty, nepotřebuješ smlouvy, nepotřebuješ kurz s certifikátem, nepotřebuješ ani prostor ani žádnou organizaci, protože by Ti nedělalo problém pořádat to u někoho z vás. A pokud jsou to tvoji kamarádi, pak by neměli platit za to, za co bys třeba mohl platit Ty jim.

Nevím, zda se bavíme o tom samém - já tyhle hráče poznal na začátku loňského října na kroužku v Domě dětí. Bez smlouvy, externí organizace a prostoru bychom se ani nepotkali. A myšlenka, že nepotřebuju prostor pro hraní RPG je docela zajímavá - kde bychom tedy měli hrát, když u mě doma to nejde a u nikoho z nich zřejmě také ne?
1.5.2019 14:34 - malkav
Aegnor: Nesouhlasím, podle mě ty i Jerson zaměňujete příčinu a důsledek. Nástroj můžeš použít na různé činnosti (třeba lžičkou otevírat marmeládu, nebo kuchyňským nožem šroubovat šroubek). Na druhou stranu pro svou činnost hledáš velmi často nejvhodnější nástroj.

Takže bych řekl, že lidi nebojují proto, že to řeší pravidla. Hráči hledají ke svému stylu hraní podle nich co nejlepší pravidla. DrD a DnD nahrávají heroickému stylu, to určitě ano, ale podle mě rozhodně nepodněcují hráče k boji.
1.5.2019 14:56 - Aegnor
malkav píše:
Nástroj můžeš použít na různé činnosti (třeba lžičkou otevírat marmeládu, nebo kuchyňským nožem šroubovat šroubek).

Tuhle diskuzi jsme už kdysi měli a asi nevidím důvod, proč ji řešit znova. To, že nožem můžeš šroubovat neznamená, že je k tomu určený a vhodný.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.095834016799927 secREMOTE_IP: 18.188.61.223