Blogy

Jerson
15.10.2009 17:16
Vedení hry (podle Jersona)
Komentáře k vedení hry a další (ne)související témata
11.5.2019 18:20 - Lethrendis
Já mám práci, která mi nevadí. Nemůžu říct, že bych ji miloval, je to jen práce, ale nevadí mi, což je asi víc, než má hodně lidí. Jo, někdy to stojí za nic, ale většinou z ní mám solidní pocit. Práci a zábavu je dobré oddělovat, myslím. Ale to hodně odbočujeme.
12.5.2019 14:21 - Boldrick
a ještě sem :-)

Já osobně proti GMování za peníze nic nemám. Dokáže-li někdo GMování prodat, ať si tím klidně přivydělává nebo dokonce živí. Nicméně bych od takové služby očekával přístup, jako např. u profesionálního moderátora. Vždy připraven. A jako zákazníkovi mi jsou jeho osobní dramata úplně fuk.

Co se Conů týká, chápu, že zájem asi není takový aby si organizátoři přišli na velké peníze (ale vůbec v tom nemám přehled). Ale všichni, včetně GMů by si měli na nějaké peníze přijít, bude-li akce v plusu. Dokonce si myslím, že při takových akcích by odměny pro GMy zvedli úroveň, byť už prakticky není kam.

Nicméně platí to co jsem psal předtím. Pro běžné hraní to podle mě bude špatně. RPG jsou mimo jiné o sociálních kontaktech. My pokecáme, dnes už o dětech, připravíme si pohoštění a sehrávku si užijeme, včetně fórků a shazování nepozorných hráčů, a to si s placeným GM nějak neumím představit.
12.5.2019 14:52 - sirien
Boldrick píše:
Co se Conů týká, chápu, že zájem asi není takový aby si organizátoři přišli na velké peníze

Tohle je brutální offtopic, ale...

baví mě tam to slovo "velké" - sugeruje to, že si orgové conů přijdou na vůbec nějaké peníze :D (note1)

Technicky GameCon konkrétně je finančně vyrovnaný (s lehkými přebytky, které jdou ale do rezerv a investicí). Mohli bysme ho udělat i o dost dražší a věříme že by to prošlo a fakt by tam byl nějaký výdělek. Zaprvé to nechceme (protože tu akci chceme mít finančně co nejdostupnější), zadruhé by to nakonec stejně nebylo vůbec žádné terno - tu akci dělá 30-40 "full-time orgů", kdybys ten cash pak vydělil (byť třeba nějak proporčně) tak by z toho opět vcelku nic moc nebylo. Teoreticky bys samozřejmě mohl počet orgů snížit a vzít to jako že ten zbytek by se za ten cash zapojil víc, ale ten poměr nárůstu práce na člověka vůči nárůstu zisku na člověka by byl brutálně nepříznivej.

GameCon je na tom v poslední době tak dobře, že si můžeme dovolit nějaké "investice do týmu" - to v překladu znamená že z GC budgetu platíme věci které sme si dřív platili sami ze svýho (např. org srazy s pronájmem chaty pro 30 lidí, jídlem atp.), tzn. v překladu z GC si platíme věci abysme sami nemuseli na organizaci GC ještě doplácet (jak se to reálně dělo dřív).

Zároveň to znamená, že si můžeme dovolit dávat nějakou vyšší a pro nás uspokojivější úroveň odměn pro vypravěče, které ale rozhodně nejsou na úrovni "výdělek", ale na úrovni poděkování (ve smyslu "děláš něco pro GC, takže Tě to vyjde tak že máš ubytko zdarma a třeba si můžeš zahrát nějakou hru zadarmo nebo aspoň se slevou plus Ti třeba dáme ještě tričko")

NEMÁM dojem, že by se tato odměna reálně podílela na kvalitě akce a programu. Kvalita akce a programu vychází z jiných věcí (zejména z hromady práce která se dlouhodobě investuje do feedbacku, jeho reflexe, snahy najít nové zpsoby jak všechno zlepšit atp.) Co ty odměny dělají je, že tu akci dělají přívětivější a příjemnější pro lidi, kteří ji pořádají (ať už na jakékoliv úrovni) a nastavují nějakou atmosféru "hmatatelně vyjádřené vděčnosti" mezi tou akcí, jejími orgy a návštěvníky. Což není málo a určitě to pomáhá tu akci dlouhodobě držet zdravou a funkční.



_________

*1 - výjimkou je Vašek Pravda s FFky, orgové Istroconu a nevim-kdo-teď-má Advík. To sou ale trochu odlišné případy.
12.5.2019 20:08 - Gurney
York píše:
Škoda to možná je, ale hraní RPGček je především o zábavě, takže těžko můžeme někomu vyčítat, že si vybírá styl hry, který ho baví, na úkor toho, který ho nebaví.

Nikomu nic nevyčítám, jen podotýkám, že pro zlepšování se v nějakých dovednostech je občas nutné vystoupit ze své komfortní zóny, rozšířit si obzory a zbavit se předsudků.

Jerson píše:
Píše:
Škoda že máš těžkou alergii na 83% veškeré fantasy (a 100% D&D fantasy) a chceš vést jen a pouze svoji vlastní, težce příběhovou hru

Kdybych měl, tak fantasy hry nehraju vůbec.

Já jsem ale nepsal, že nezvládáš žádnou fantasy, jenom většinu. Mě jasné, že jsi schopen zahrát svoji magic-as-science fantasy, občas SW (protože to jen fantasy jen napůl a hrají ji lidi, kteří jsou ochotní tě přibrat do hry) a dost možná bys zvládl i nějaké settingy ve stylu Avatara/Kory, ale cokoli jiného je jen odpočet do přednášky o tom, jak ty jsi to měl ve své fantasy vymyšlené lépe. Vyzkoušeno nespočetněkrát.

Jerson píše:
...nevím, co by mě to podle Gurneyho mělo naučit.

Tak minimálně by tě to mohlo naučit něco o tom, jak D&D v praxi skutečně vypadá, protože bavit se s tebou o čemkoli na téma D&D je jako potkat se někde v zahraničí s Čechem, co se nedopatřením ocitl mimo trojúhelník hotel-pláž-největší turistická atrakce v okolí - už je tu na čtrnáct dní na koupačku potřetí, takže o tom jak to tady chodí, ví vše a hned by taky věděl, jak to tady všechno šmahem vylepšit, jen místní prostě nejsou takoví kujóni, jako on.

Boldrick píše:
Já osobně proti GMování za peníze nic nemám. Dokáže-li někdo GMování prodat, ať si tím klidně přivydělává nebo dokonce živí. Nicméně bych od takové služby očekával přístup, jako např. u profesionálního moderátora. Vždy připraven. A jako zákazníkovi mi jsou jeho osobní dramata úplně fuk.

Vzhledem k tomu, co dál píšeš, nejsi zákazník ani potenciální. Tudíž co očekáváš, jestli si to dokážeš představit a zda je to podle tebe dobřenebo špatně může být takovému profesionálnímu GMovi taky úplně fuk.
13.5.2019 10:09 - Jerson
Boldrick píše:
vůbec netuším scenérii ve které boj zombiemi probíhal, jestli to bylo tak jak píšu, omlouvám se. Tedy: Boj na plácku s půl milionem zombií by mě taky nebavil. Já osobně (abych se u toho bavil) bych to postavil jako útok armády temnot na vesnici/město. Začínající postavy by mohli občas bojovat, ale jinak by museli utíkat po střechách a kanály.

Prakticky žádná nebyla. Prostě "jste v kryptě, pět zombií okolo vás, musíte bojovat". Žádný další popis.

Ten příklad se střílením opilce mi přijde nešťastný. Já taky občas říkám, že když se skupina rozdělená na dvě má sejít, tak obě části by neměly předpokládat, že popisované kroky za rohem jsou jejich kamarádi, protože to je metaherní informace a třeba jen popisuju pro obě skupiny nepřátele za rohem. Ale to dělám proto, aby byli tak opatrní a připravení k boji, jak jsou vždycky. Nikoliv abych je postavil před volbu, že buď se vystaví útoku, nebo střelí nevinného člověka, nic mezi.

Ale v popisovaném případě je to bezpředmětné tak jako tak, prostě byl jen boj s jasnými protivníky.

efram píše:
mám jako člověk, který se mu snažil poradit lehkých pocit zmaru a cela diskuse vyplývá tak nějak na pikaču a zbytečně.

Tvé rady, když to byly skutečné rady, jsem přečetl, ale na mou situaci bylo aplikovatelných jen málo z nich. Ostatně když jsi mi dával rady ohledně vedení hry v DnD, tak to bylo poté, kdy jsem s nimi zkusil hrát fantasy, a od té doby hráli dvakrát - v jedné hře si dělali postavy (protože nechtěli použít žádné předpřipravené a nepřipravili si je dopředu), ve druhé (kde jsem nemohl být) dohrávali boj započatý na prvním sezení (a zase jim více než půlku sezení zabrala tvorba postavy pro hráče, který předtím nemohl přijít). Takže tvé další rady ani nebylo kde využít - minulý týden z pěti hráčů mohli jen dva, to jsme RPG nehráli.

Takže pokud to to přijde, že tvé rady nepadly na úrodnou půdu, je to tím, že od té doby jsem hru nevedl.

Lethrendis píše:
Přijde mi, že Jerson ani tak nežádal o radu, jako se spíš šťourá ve svých pocitech :) Někteří to takhle s jinými rozebírají rádi. Takže na nějaký výsledek netřeba čekat, stejně udělá, co udělat chce.

Ono se to těžko odděluje, když chci radu, tak taky napíšu, co jsem zkusil a jak to fungovalo, aby si případný poradce mohl udělat obrázek.

Gurney píše:
cokoli jiného je jen odpočet do přednášky o tom, jak ty jsi to měl ve své fantasy vymyšlené lépe. Vyzkoušeno nespočetněkrát.

My jsme spolu někdy hráli fantasy RPG? Nebo jsi mě viděl hrát fantasy RPG? Protože jsem to asi minul. Pokud vycházíš z internetových i osobních debat, tak tvůj názor chápu, ale pro účely toho jak skutečně hraju je to asi bezpředmětné - ostatně i ty sám říkáš, že o svých hrách tvrdím něco jiného, než jaké jsou ve skutečnosti.

Gurney píše:
Tak minimálně by tě to mohlo naučit něco o tom, jak D&D v praxi skutečně vypadá,

Myslíš jako že když DnD povedu, tak mě to naučí, jak DnD skutečně vypadá v praxi? Pokud by se tak stalo, neřekl bys následně, že jsem pouze získal zkušenost, jak DnD vypadá, když ho vedu já (s podtextem, že jsem ho zřejmě vedl špatně)?
Jak jsem říkal, rád bych si vyzkoušel, jak hru vedeš ty. Nejlépe asi Gumshoe, ale klidně i něco jiného.
13.5.2019 11:53 - sirien
Jerson píše:
Myslíš jako že když já DnD povedu, tak mě to naučí, jak DnD skutečně vypadá v praxi?


Jerson:Gurney
1:0
13.5.2019 12:30 - efram
Jerson píše:
Takže pokud to to přijde, že tvé rady nepadly na úrodnou půdu, je to tím, že od té doby jsem hru nevedl.


Popravdě já mluvil o radách ostatních, tedy celkově. Může to být jen můj dojem, ale přijde mi, že vyšly ty rady opravdu vniveč. Mimoto neradil jsem ti jen ohledně DnD. Post, na který odkazuješ má ve všech bodech informace aplikovatelné na jakýkoliv systém. Šlo mi hlavně o přístup GM k hráčům a k samotné hře. Navíc těch postů bylo víc. Ale co už.

Problém s celou touhle diskusí a tvým přístupem za mě nejlépe vystihl Gurney a to těmito větami a posty:

1. .....dost možná bys zvládl i nějaké settingy ve stylu Avatara/Kory, ale cokoli jiného je jen odpočet do přednášky o tom, jak ty jsi to měl ve své fantasy vymyšlené lépe. Vyzkoušeno nespočetněkrát.

2......bavit se s tebou o čemkoli na téma D&D je jako potkat se někde v zahraničí s Čechem, co se nedopatřením ocitl mimo trojúhelník hotel-pláž-největší turistická atrakce v okolí - už je tu na čtrnáct dní na koupačku potřetí, takže o tom jak to tady chodí, ví vše a hned by taky věděl, jak to tady všechno šmahem vylepšit, jen místní prostě nejsou takoví kujóni, jako on.

Na mne celá tahle diskuse působí tak, že jsi sice chtěl poradit, ale aplikace typů byla už velice sporadická, pokud byla. Jakkoliv LokiB věří v opak.

Za mě Gurney trefil dost hřebíček na hlavičku. Mimochodem add praxe a vedení DnD. Každý GM ty pravidla hraje svým stylem a domnívám se, že Gurnymu šlo o to, že by jsi si při vedení settingu ta pravidla a mechanismy osahal a seznámil se s nimi. Je zcela irelevantní zde předkládat to, že by jsi byl dopředu označen za špatného DnD GM. Tedy i jakési skore G vs J je dost diskutabilní.

Obecných rad tu padlo mnoho a podle diskuse tu radili lidé, kteří mají, případně měli, zkušenosti s vedením kolektivu. Kroužek by šlo vést, ale chtělo by to hlavně přizpůsobení se tomu formátu. A zejména změnit tvůj přístup a tu ochotu já v tvých příspěvcích postrádám.
13.5.2019 13:00 - Jerson
efram píše:
takže o tom jak to tady chodí, ví vše a hned by taky věděl, jak to tady všechno šmahem vylepšit, jen místní prostě nejsou takoví kujóni, jako on.

Gurney je se mnou často velmi rychle hotový. Moje nechuť k DnD nevznikla z ničeho, ostatně po přečtení prvního článku o DnD v Nemesis mi to proti DrD přišlo jako mnohem lepší systém, a za těch cca 20 let jsem nejen zkoušel DnD různých edic hrát, ale také jsem četl názory lidí na něj, sledoval hraní na Dálavách, četl jsem pravidla, a tak. Ne že bych byl schopen z hlavy vysypat rozdíly mezi edicemi, natolik jsem pravidla nepobral, ale nějakou představu o hraní jsem si udělal - dost dobrou na to, abych pochopil, že to systém pro mě prostě nebude, jedno v jaké edici.

efram píše:
Kroužek by šlo vést, ale chtělo by to hlavně přizpůsobení se tomu formátu. A zejména změnit tvůj přístup a tu ochotu já v tvých příspěvcích postrádám.

Hm, a myslíš, že to že jsem přestal hráčům zkoušet vnutit svůj způsob hraní, svůj setting a svá pravidla, a místo toho jsem je nechal hrát tak, jak vyhovuje jim - jiný setting, jiná pravidla, jiný styl, jiný GM - a že příští rok už kroužek nepovedu, tak je to malé přizpůsobení? Protože pokud ano, tak se mi na to chce odpovědět

sarkasmus
Co víc bych kurva měl dělat?
konec sarkasmu

Abych vedl kroužek DnD, když chci hrát Omegu, a pochopil, že DnD je by vyhovoval i mě, jen kdybych mu dal nějakou šanci?
Také by sis mohl povšimnout, že žádné skóre proti Gurneymu nevedu, dokonce se ho ani nesnažím v diskusi porazit, ať na body nebo KO. Jen píšu do tématu, ve kterém jsem rozebíral vedení své hry a nechal lidi, aby se mi k tomu vyjádřili, případně do mě více či méně kopali (protože to beru jako součást takových diskusí).

Pokud máš dojem, že tvé rady nebo rady kohokoliv jiného narazily na neprostupnou zeď nezájmu či ignorance, a ani ty či kdokoliv jiný nemá potěšení z toho, že by rady vypsané tady mohly posloužit někomu jinému, pak už nevím co dělat jiného - jedině ti poradit, abys vpravo v hlavičce diskuse kliknul na zelenou ikonku "chci přestat odebírat". Upřímně bych tobě a třeba i Gurnemu poskytl nějaký lepší výsledek, ale i při nejlepší snaze toho nejsem schopen (a ochoten, třeba naučit se pravidla DnD natolik, abych v nich vedl hru.)
13.5.2019 13:37 - efram
Jerson

vše co jsi vyjmenoval je, opravdu bez sarkasmu, irionie atd, legitimní duvody pro skončení vedení koružku. To ti nepiší znovu, jen připomínám co jsi sam psal. Neřekl jsem, že vedeš nějaký boj s Gurnym. Ta poznamka byla k tomu Sirienovu skore, nebylo to na tebe.

Mohu se ve své uvaze, kterou jsem tu psal, klidne plést. Je to přeci jen psaná komunikace. Bavit se na živo by asi bylo, možná, o nečem jiném. Chápu tvůj záměr vést a třeba si i vytvořit kroužek, kde by se hrála omega. To, že se to nepovedlo je věc druhá. Důvody můžeme každý vidět jinak. Já bych k celé věci, na tvém místě, prostě přistoupil tak, že bych jim dal co chtějí a pak bych jim předestřel tvůj systém. Třeba by to zabralo a třeba ne, je to dost o interakci a v případě mládeže i třeba o nějaké "autoritě" (ne že mě teď někdo chytne za slovo a řekně, že bych jim něco nařídil).

Nicméně ten dojem co jsem popsal v předešlém postup prostě mám.
16.5.2019 00:06 - Gurney
Jerson píše:
My jsme spolu někdy hráli fantasy RPG? Nebo jsi mě viděl hrát fantasy RPG? Protože jsem to asi minul. Pokud vycházíš z internetových i osobních debat, tak tvůj názor chápu, ale pro účely toho jak skutečně hraju je to asi bezpředmětné - ostatně i ty sám říkáš, že o svých hrách tvrdím něco jiného, než jaké jsou ve skutečnosti.

Abych pochopil tvůj vztah k fantasy, musím si s tebou zahrát fantasy, kterou téměř nikdy nehraješ? Catch-22 po jersonovsku? A že je bezpředmětné, co opakovaně tvrdíš má být pro změnu nějaký orwellovský doublethink? Sorry jako, ale tohle už začíná být moc absurdní i na tvé poměry.

sirien píše:
Myslíš jako že když já DnD povedu, tak mě to naučí, jak DnD skutečně vypadá v praxi?

sirien píše:
Jerson : Gurney
1 : 0

:D ...ok, sirien má pravdu, beru zpět. Myslel jsem to samozřejmě tak, že někdo jiný než Jerson se může hraním i vedením DnD hry lecos naučit, i když třeba víc fandí příběhovějším hrám :D

Jerson píše:
Jak jsem říkal, rád bych si vyzkoušel, jak hru vedeš ty.

Sice nevím, jak to s tou předchozí diskuzí souvisí, ale já bych zas rád viděl, jak podle tebe vypadá ten pravý ne-dndčkový roleplaying, kdy hraješ něco jiného než Talbota Mk. X, své vlastní alter-ego určené k zátěžovým testům systému a spoluhráčů. Takže pokud budeš na Dálavě, beru totálně nedndčkové Blades in the Dark a očekávám od tebe, že svým RP, popisy a hraním celkově zahanbíš veškeré přítomné dndčkaře a lidi, co chtějí hrát jen taktickou deskovku a nestojí o RP ani přemýšlení v bojových scénách (tvoje slova) :)
16.5.2019 00:38 - LokiB
A mohl bych byt jeden z tech zahanbenejch deskovkaru, kterej bude pricmrndavat Jersonovu roleplayingu? Aby to vic vyniklo...
16.5.2019 10:20 - Jerson
Gurney píše:
Abych pochopil tvůj vztah k fantasy, musím si s tebou zahrát fantasy, kterou téměř nikdy nehraješ?

Mám dojem, že nerozlišuješ můj vztah k fantasy, moje názory na fantasy v diskusích a názory na fantasy herní svět během herního sezení, a (zřejmě) předpokládáš, že když na fantasy držkuju tady a když jsem jednou držkoval kvůli tvému androidovi, tak je to u mě běžný stav během hry. Možná bys ještě mohl zkusit vytáhnout nějaké nepojmenované, u kterých jsem hrál, držkoval na jejich hry a on mi to neřekli, ale myslím, že jich tak moc nebude.

Nicméně bych nerad, aby tahle debata nebo vůbec náš vztah měl pokračovat v tom, že se budeme snažit nějak porazit. Alespoň já se o to nijak nesnažím, a ani to Sirienovo skóre v nadsázce mě úplně netěší, protože to působí zbytečně vyhroceně.

Gurney píše:
Sice nevím, jak to s tou předchozí diskuzí souvisí, ale já bych zas rád viděl, jak podle tebe vypadá ten pravý ne-dndčkový roleplaying, kdy hraješ něco jiného než Talbota Mk. X, své vlastní alter-ego určené k zátěžovým testům systému a spoluhráčů. Takže pokud budeš na Dálavě, beru totálně nedndčkové Blades in the Dark a očekávám od tebe, že svým RP, popisy a hraním celkově zahanbíš veškeré přítomné dndčkaře a lidi, co chtějí hrát jen taktickou deskovku a nestojí o RP ani přemýšlení v bojových scénách


Na Dálavě budu od soboty ráno do neděle ráno, takže pokud to naplánuješ na sobotní večer, kdy manželka se synem odjedou, tak tvé nabídky využiju. Jen bych ti měl několik věcí vysvětlit, abys neměl přehnaná očekávání.
Jednak si nemyslím, že by se na Dálavě vyskytli DnDčkaři, kteří chtějí hrát jen taktickou deskovku a na RP prdí. Za druhé - za posledních deset let jsem se jako hráč účastnil těchto herních sezení:


  • Cthulhu s Jarikem
  • SW s Jarikem
  • Viktoriánská detektivka s Dukolmem
  • Sci-fi se Sirienem (a s tebou)
  • Dvaapůlkrát Apocalypse World s Faskalem
  • Sci-fi klon AW s Faskalem
  • DnD 4e s Borricem
  • Něco-jako-DrD s Honzou Pfefferem
  • Vůbec-ne-DrD-předskriptovaná-adventura s jedním občasným PJjem (ve které nebyl prostor ani pro to, aby naše postavy řekly svá jména)
  • Příběhy Impéria ukončené ve třetině sezení
  • DrD2 s jedním z autorů
  • DrD2 se Sirienem
  • DrD2 se Sathel
  • InSpecters už nevím pod čím vedením (s Erikem, Sirienem, Sathel a Fritzsem)
... a to je asi všechno. 16 herních sezení za 10 let. Ne ve všech jsem mohl hrát Talbota alespoň jako stejnou třídu postavy, abych trochu rozvinul nějakou návaznost charakterů, ale dejme tomu že to bylo 8 sezení s jakžtakž podobnou postavou, na které jsem si mohl vyzkoušet roleplaying, a další tři s fantasy variantou podobného charakteru.

Nevím zda je to dobrý základ pro tvé očekávání, že jsem nějaký skvělý roleplayer, který strčí do kapsy kohokoliv jiného, navíc s jinou než už použitou postavou, když jsem neměl moc prostoru si to vyzkoušet. Pokud bude někdo hrát čistě na hlášení čísel útoků a HPček, tak asi ano, jen mě taková hra moc nebude bavit. Kromě toho nevím jak ty, ale pokud mám hrát zajímavý charakter, tak k tomu potřebuju alespoň jednoho podobně založeného spoluhráče, a GMma, který bude fandit našim postavám (i když to neznamená, že by musely pořád vyhrávat).

Tedy velmi rád si zahraju, jen bych to rád udržel v rovině zábavy a nikoliv v rovině "Teď dám Jersonovi sežrat jeho názory lopatou, aby viděl, jak jsou pitomé."

Btw. Edwardovi křivdíš. Rozhodně ho nepoužívám jako nějaký zátěžový test cizích her, naopak je to jeden z mála charakterů, které dokážu zahrát, a ani on sám není úplně spokojený se situacemi, do kterých ho stavím, a plochostí, se kterou se musí projevovat.

Loki, ta poznámka o vyloučení nějakých bojů a dokazování se vztahuje i na tebe. Hodlám na Dálavě oslavit své čtyřitátiny, a i když se považuju pořád z mladého, tak na některé věci - třeba vzájemného dokazování něčeho kamarádům a spoluhráčům během hry - se cítím už moc starý.

Ostatně jsem Gurneymu už psal, že pokud si mu někdo stěžuje na můj způsob hraní, aniž by to chtěl říkat mně, bylo by lepší, kdyby si o tom promluvil se mnou a mohl jsem si z toho odnést nějaké poučení. Nicméně pokud mě má někdo za kreténa neschopného věcného rozhovoru a sebereflexe, může být - pak bych alespoň ocenil informaci, že se mnou dotyčný/dotyčná už nechce hrát.
17.5.2019 10:35 - Jerson
Včera jsem hrát DrD 5e, průchod dungeonem. Prolézání jeskyně, kreslení mapy, hledání dosvitu lucerny, setkání s cizími tvory začínající slovy "hoďte si na iniciativu". Jen čtvereček na mapě je deset stop a nikoliv jeden sáh, a v boji si hážu na útok a zranění, místo útoku a obrany - zbytek byl jako návrat do roku 1993, kdy jsem hrál Dračák.

Kreslení mapy a rozhodování o postupu dělal Ondra, já mu do toho vnášel trošíčku roleplayingových prvků (třeba když na okraji dosahů svého nočního vidění spatřil postavu a chtěl k ní vyslat nějakého plížiče, já prostě zavolal, zda nás dotyčný slyší. A když se k nám blížily divné stíny v pláštích, navrhoval jsem ústup a útěk místo boje. Vojta a Lucka se zabývali roztáčením kostek a zapojovali se jen když došlo na boj, Lucka tedy s tím, že by chtěl zemřít.
17.5.2019 11:04 - LokiB
Jerson píše:
Loki, ta poznámka o vyloučení nějakých bojů a dokazování se vztahuje i na tebe. Hodlám na Dálavě oslavit své čtyřitátiny, a i když se považuju pořád z mladého, tak na některé věci - třeba vzájemného dokazování něčeho kamarádům a spoluhráčům během hry - se cítím už moc starý.


To jsem úplně nepochopil, kterou poznámku máš na mysli.
Ad věk: vzhledem k tomu, že jsem tento týden oslavil 45. narozeniny, beru čtyřicátníky jako takové mladší bratry :) Jsem k nim shovívavý (žert!)

Mně nevadí ani full RP hra, ani malování čtverečků na mapě. Jsem flexibilní a přizpůsobuju se spoluhráčům.
17.5.2019 11:08 - Jerson
Tuhle:
LokiB píše:
A mohl bych byt jeden z tech zahanbenejch deskovkaru, kterej bude pricmrndavat Jersonovu roleplayingu? Aby to vic vyniklo...

(zvýrazněno mnou)

Pokud to byla jen nadsázka při způsobu, jakým ses chtěl přihlásit k hraní, tak jsem to nepochopil.
17.5.2019 11:09 - LokiB
Jerson: ne, to byla vážně míněná prosba na Gurneyho ... jestli by mu nevadilo, kdybych hrál taky, protože vím, že má proti mému stylu hry často výhrady. A že nejsem moc dobrý RPlayer
17.5.2019 11:11 - malkav
Hele nejsem si jistý, jestli by rozumný člověk v jeskyních, kde zápasí s obludama, zavolal na mátožné stíny na hranici viditelnosti :D
Jinak souhlasím, že pokud se hra omezuje na tebou popsaný dungeon crawl, tak mi taky nic neříká.
17.5.2019 11:42 - LokiB
malkav: to je další aspekt ... co někomu přijde úplně jasné a rozumné, má jiný za šílené :)
17.5.2019 12:13 - sirien
Problém je že tyhle "začátečníký" dungeon crawl sou bez "obsahu". Projdi a vybij. Ty "originální" stály na nějaké taktice (byl tam specifický úkol ke splnění nebo konkrétní věc k získání a nebylo je možné "vybít", skupina se musela něčím i plížit atp) nebo příběh (byly fakt rozsáhlé a něco se v nich dělo).

Srovnávat slepou vybíjenou s tímhle pak je jako srovnávat sérii random encounters ve venkovním světě s nějakým skutečně příběhem o např snaze zabránit horským skřetům v dalším nájezdu na osady.
17.5.2019 12:27 - York
Hra, kterou vedou a hrajou začátečníci, vypadá, jako když ji vedou a hrajou začátečníci. Kdo by to byl řekl...

Ok, ať jen netrousím sakrasmy: Podstatný je, hráče neshazovat ("Tohle mě nebaví, děláte to úplně blbě..."), ale nenásilně je vést správným směrem: "Dnešní boj byl fajn. Šlo by ale příště dát i nějaký možnosti k vyjednávání? Chtěl bych si to v DnD 5e vyzkoušet."

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.07560396194458 secREMOTE_IP: 3.81.79.135