Kdysi jsem viděl poprvé Matrix a přišlo mi, jak je úžasně originální.
Pak jsem viděl znovu Bladea.
A pak jsem viděl Ghost in the Shell.
A pak...
...ale pořád to tak nějak bylo v pohodě, byť některé i Matrix-ikonické věci nebyly ani tak inspirované, jako natvrdo vykradené (ehmehmgreenfallingcodeehmehm), nic se nerodí z ničeho, že jo.
No a pak sem včera viděl Dark City. A jako - what has been seen... srsly, mám takový tušení, že jediná skutečně ikonická Matrix scéna, co neni původem z Dark City, je Neo stojící na římse (a i ta jen svojí pointou, nikoliv vizuálem. A teď už mám za to že i ta pointa je nejspíš odněkud šlohnutá, jen sem ještě neviděl původní předlohu.)
Dark City
TLDR pro ty co (podobně jako já do včerejška) vůbec nevědí: týpek se probere v bytě s mrtvou holkou, v temně "noirovym" městě, který vůbec nedává smysl, obydleném lidma, co taky nedávají moc smysl, a jdou po něm weirdo-týpci, který už nedávaj smysl vůbec. Pak si ještě všimne, že smysl nedává ani jeho život a vzpomínky a že realita samotná je okolo i v běžných hodinách dost mešuge... a zbytek je o tom, jak se to snaží poskládat tak, aby to smysl dávalo (zatimco po něm jdou divný týpci, policie a samotnýmu mu maličko hrabe).
Za mě jeden z nejlepších SF co sem za poslední dobu viděl (dost možná od doby Arrival?) a fakt nechápu, že je tak "neznámý", resp. že jsem se k němu nedostal mnohem dřív. Je to... trochu akční, ale spíš napětím a stylem scén než mlátičkama. Většina filmu funguje spíš jako původní Blade runner - je to hodně o emotivním vizuálním vyprávění (a ty vizuály jsou skutečně epicky dobrý a fakt "artový" v tom nejlepšim slova smyslu) a má to suprovej hudební podkres. I když jsem to sledoval na relativně velký televizi, tak napříč filmem bylo hned několik scén / záběrů / vizuálů, u kterejch sem si říkal, že je mizerná smůla, že sem to minul původně v kině nebo aspoň nechyt retro v nějakym art-kině.
Obsahem a myšlenkama mi to přišlo jako velkorozpočtovej mega-díl Outer Limits.
Celkově některé věci byly trošku předvídatelné a říkal jsem si, jestli to nešlo sestříhat trochu víc do tajemna - ale ve skutečnosti si vlastně ani nejsem jistej, jestli by to ten film v důsledku zlepšilo, protože i když tam je nějaká "mystery", která určuje děj, tak ve skutečnosti ten film neni úplně o tomhle.
EDIT: 1 - zpětně mi dochází, že tenhle film později vykradl minimálně vizuálně i kdekdo další, např. některé momenty z Inception se vcelku nabízejí.
2- btw. kdo má rád Mage v hororově paranoidním stylu (nebo v oblibě Mage Maraudery), tak ho tenhle film rozhodně nezklame.