Kultura

Rytíř
21.1.2008 22:14
V žádné hře, odehrávající se v prostředí napodobujícím středověkou a pozdně středověkou Evropu, by neměla chybět zbraň typická tehdy pro takřka každou armádu a ozbrojený střet - kuše s ocelovým lučištěm.
Autorská citace #1
21.1.2008 22:14 - Rytíř
Tak jsem se dneska rozhodl vyzkoušet si v praxi nošení ocelové kuše na delší vzdálenosti. Na večerní procházku s pejskem jsem vyrazil s tou mojí kuší přes rameno. :)
Původně jsem plánoval trasu cca 3 km dlouhou. Ale zjistil jsem, že i v českých luzích a hájích může našinec zažít nečekané dobrodružství! A výsledná cesta byla poloviční. Zato o to rychlejší. Ale popořádku :)
Zrovna když jsem si zkoušel lehký klus s kuší pod křídlem, zjistil jsem, že obrys na obzoru na kopci asi není strom, jak jsem si zprvu myslel, ale něco čtyřnohého. Měsíc se schovával za mraky, nebylo toho moc vidět. Ale když se to pomalu vydalo směrem ke mně, seznal jsem, že to nejsou ani zatoulané krávy. Bylo to o něco menší.. a o notný kus blíž. Vážně ve mě hrklo, protože potkat v noci na poli tři divočáky, nic moc pocit. Bylo prima mít kuši, ale jak jsem se v tu chvíli proklínal, že jsem šípy nechal doma! Pravda, ne že by šípy z té mojí atrapy mohly skolit kance, to bych se fakt divil.
No neváhal jsem a lehký klus plynule protáhl do slušného trysku. Věřte mi, ani poměrně velká 5 kg vážící kuše vám při útěku plnou rychlostí nijak nezavazí :))) Volal jsem přitom na psa a modlil se, aby si ten pitomec nechtěl s kňoury hrát. Co jsem se tak ohlížel přes rameno, tak jeden ze tří divočáků byl hravý dost - běžel za mnou a také zrychloval, obloukem vyrovnával směr mého běhu.
Vykašlal jsem se na experimentální boj kuší v boji nablízko proti zvířeti a nasadil na regulérní sprint z kopce přímo dolů. Pes to naštěstí bral jako závody a dokázal mě předběhnout :)) Kanec zas tak hravý nebyl a záhy odpadl.
Stál jsem dole pod kopcem, svíral tu svou holku neužitečnou a smál se jako pako. :) Divočáci zmizeli, jako by nikdy nebyli, ale mohu vás ujistit, že z hlediska pocitů opravdu platí stoprocentně rčení - "lepší blbá zbraň než žádná"! Mít holý ruce, byl bych vyděšenej jak králík. (Vím to, protože už mě jednou vyděsila v noci na procházce srnka... kterou jsem považoval za kance.) :))
A když se vrátím k tomu, proč jsem si tu kuši původně vzal - 5 kilo vážící, zdánlivě neforemná lehká ocelová kuše se nese celkem dobře. Po těch cca 1,5 km chůze a běhu jsem jí v podstatě v ruce ani moc necítil. Je pravda, že by to chtělo ještě jednu procházku s méně adrenalinu v žilách, aby to bylo relevantní svědectví.. :)
Na druhou stranu, nejsem si momentálně jistý, jestli si na další procházky za svitu Luny nebudu opravdu brát nějakou příruční zbraň pokaždé. Možná si konečně pořídím nějaký pořádný nůž. Nebo meč. Vážně bych tam nechtěl stát a závodit s kancem s vědomím, že když se opravdu rozhodne mě napadnout, můžu do něj bušit tak maximálně pěstí...
Poslední věc - docela zajímavé je, že jsem se rozhodl vyzkoušet si nošení kuše zrovna dneska. Visí mi tu na zdi už skoro 2 roky, na procházky chodím se psem tři roky.. a přitom dneska jsme prvně potkali divočáky a dneska je to poprvé, kdy jsem si jí vzal s sebou ven. Zvláštní shoda náhod, co. Člověk by skoro začal věřit na magii ;)
Autorská citace #2
21.1.2008 23:02 - Alek
Hezký! Kdo tě nezná, těžko si umí výstižně představit ten úsměv jako pako. Já si tě představim v živejch barvách. ;) Btw, až nebudeš mít příště zbraň, zkus na ty kance zakrákat, jak to umíš jen ty. Slabší odpadnou a toho vůdce už s psiskem zvládnete. Snad nebude mít záhadnej úhyb a pěkně si ho vychutnáte. ;)
Autorská citace #3
22.1.2008 07:26 - Lotrando
Rytíř: divočák je jedno z mála nebezpečných zvířat, které můžeš potkat. A je schopnej tě zabít, velmi rychle a velmi potupně, takže bych na případné hrátky z blázka radši zapomněl. Dej mu šanci vyklidit prostor a on tě nechá. Zabít se moc z blízka nedá, i pistolí by jsi se musel trefit poměrně přesně na jedno ze dvou míst na hlavě. Útočí tak, že řezákama jde po dolních končetinách a trhá žíly a cévy, oběť zpravidla vykrvácí. Při pohybu v noci v lese je dobré dělat přiměřený hluk tak, aby se kanci mohli zdekovat, není nic horšího než překvapený divočák.
Autorská citace #4
22.1.2008 07:39 - Jerson
Rytíři, myslím že meč by tě moc nevytrhnul a nůž už vůbec ne. I když vliv zbraně (byť neužitečné) na psychický stav je zajímavý.
Autorská citace #5
22.1.2008 07:44 - Rytíř
Lotrando: ano, přesně tak... a proto jsem se taky choval tak jak jsem popsal, neboli žádný velký hrdinství. :) A proto jsem byl taky docela vykulenej, když se za mnou rozběhl.. to nedělaj! :)) Prostoru tam bylo hafo, byli sme na hodně velký louce, na kopečku, na každou stranu bylo půl kiláku kam mohli volně běžet, jen chtít.
Bál jsme se, jestli třeba není zraněnej nebo tak. Ale byli asi fakt jen hravý. Prevíti :))
Alek: no, svůj bojový pokřik jsem si schovával jako poslední možnost, kdyby ten kanec fakt trval na boji zblízka :)))
Je pravda, že odteďka budu váhat, co si vzít do ruky, až zase půjdu se psem potmě :)
Jerson: ano, rozumem to chápu. Ale je to pořád o řád lepší, než jen pěsti :) Nicméně pravdou je, že vážně uvažuju o tom pořídit si pořádný kopí, tradiční to zbraň našich prapředků. Má hodně co do sebe, přijde mi momentálně ;)
Autorská citace #6
22.1.2008 08:53 - Jerson
Rytíři, to máš tedy dost odvahu, já bych s kopím na kance nikdy nešel, protože máš jeden pokus. Možná by sis měl koupit dobré běžecké boty do terénu :-) Každopádně pokud jsem tě dobře pochopil, tak když už ocelová kuše nepomůže, alespoň nijak zvlášť nepřekáže v útěku, je to tak? (: )
Autorská citace #7
22.1.2008 09:25 - Rytíř
No tak odvahu.. já ho s ním nejdu lovit :)) Ale když si tak vzpomínám na ten pocit, když na mě běžel, tak kopí by bylo fajn držet! Hned po kulovnici :) Jenže kulovnice je jednak dražší a jednak to není sranda jí mít doma.
Co se týče té kuše, opravdu mohu místopřísežně prohlásit, že když běžíte o život, vůbec o ní nevíte. :) Je možné, že drobet zpomaluje, protože tou rukou nemůžete pumpovat.. ale ten pocit jsem neměl, takže jestli, je to nepatrný rozdíl. A nese se dobře, je to lepší než běh s batohem na zádech!
Jinak mi ale ta kuše přišla lehčí než sem si pamatoval ještě než sem potkal kance ;) Pak mi došlo proč - asi už jsou znát ta 4 měsíce, kdy posiluju s malym v náručí.. Váha je zhruba stejná, skladný jsou taky podobně :))
Autorská citace #8
22.1.2008 09:28 - Argonantus
No vida, tady se začne moderními zbraněmi a končí se adrenalínovým lovem....(koho a kým, to není moc jasné)
Autorská citace #9
22.1.2008 09:41 - Karmin-bardka
Jo jo kňouři v šeru v lese, to je zábava. Rytíři tohle nám nemůžeš dělat. Jako kuše dobrý, kdybych jí neznala a nestřílela z ní, tak neuvěřim, žes ji fakt vzal s sebou, ale tak u tebe mě už nic nepřekvapí. Ale zase na druhou stranu, kdyby to byl třeba jen mladej hravej divočáček, tak bys možná uspěl zastrašováním a nebo holt pažbou kuše. A Samík by taky možná sehrál svý, ale tak jsem moc ráda, že jste to všichni přežili a myslím, že nejsem sama, která tuhle radost prožívá ;-)
Autorská citace #10
22.1.2008 10:12 - Rytíř
Argo: no, mohu tě ubezpečit, že JÁ teda nikoho nelovil :)))
Karmin: jaký nic nepřekvapí? Teď teda vypadám.. :) Jinak ten divočák asi mladej hravej byl, i když z mého úhlu pohledu vypadal obrovskej. ;) O Sama jsem se právě ze začátku bál víc než o sebe, aby si s nima nechtěl hrát, však ho znáš, ten je toho schopnej.. Obávám se, že by mu dali co proto, i jeden na jednoho, neřkuli tři :(
Pak už sem pravda nemyslel na nic, než jak se dostat co nejdál co nejrychleji..
Jo, jinak abych upřesnil teda - když jsem utíkal, tak jsem neměl kuši na zádech (ani nemám jak, nemám tam žádný popruh), ale držel jsem jí jednou ruku přitisknutou k boku, tak, aby se mi tětivou na jedný polovině opírala o břicho. To ocelový lučiště bylo tím pádem těsně přede mnou a celá kuše byla krásně vyvážená a jak jsem jí k sobě mačkal, vůbec mě právě nevyváděla z rovnováhy.
Autorská citace #11
22.1.2008 11:54 - wraiths
Jerson: co povidas ze nuz ne jo...takova ultimatni zbran. Sirien by si jiste poradil..by nasadil PtK a knour by videl. :-))
Rytíř : a byl jsi hodnej a videl ty velky zahnuty zuby.... ;-)
Autorská citace #12
22.1.2008 16:14 - Jerson
Wraithsi, myslím že na kance je nůž, pistole nebo jakékoliv bojové umění asi stejně účinné jako kuše - když ho chceš naštvat, posluž si. (Ale už toho nechám, tady to má být o kuších a ne o kancích (: )
Autorská citace #13
23.1.2008 09:16 - Argonantus
Wraiths:
...Vasil se nezalekl... a pohroužil nůž-rybičku až po střenku do německého letadla...
Autorská citace #14
23.1.2008 09:49 - wraiths
Argonantus: ale Sirien by to urcite zvladl..se ho zeptejte :-))
Autorská citace #15
23.1.2008 19:45 - Gurney
Divočák žádná sranda, kdysi sme po zahradě honili takové malé pruhované selátko a je to blesk. Kdyby se dneska rozhodlo vrátit už bych sázel na hodně rychlý útěk, se zbraní bych se v té chvíli asi ani nezatěžoval i když věřím že těch pět kilo v té chvíli člověk ani necítí.
Autorská citace #16
24.1.2008 09:18 - wraiths
Gurney: ja myslim ze by ti nevadilo ani dvakrate pet! :-) za mnou bezet knour tak pezim jak Kocembova i s nusi uhli.
Autorská citace #17
25.6.2009 10:07 - DenGrasse
Zbraň si nepořizuj žádnou a příště až k tobě poběží kanec, zase uteč... Představa, že s jakoukoli chladnou zbraní přemůžeš kance je naprosto zcestná, ale její vlastnictví tě k tomu bude svádět a vystavovat tě tak nebezpečí. Kanec, jsa i smrtelně zraněn (např. výstřelem z kulovnice), tě stále může rozpárat na kusy, což je záležitost asi tak mrknutí oka. Lidí jako muj táta, který dokážou přehodit útočícího kance nenabitou puškou přes hlavu, neni moc a i on říkal, že to byla improvizace a už nikdy by to nechtěl zkoušet.
Autorská citace #18
25.6.2009 10:24 - Rytíř
DenGrasse: abych si nic nepořizoval mi poraď, až sám zažiješ, že na tebe nějakej kanec poběží a ty budeš mít prázdný ruce. :) V tu chvíli bys za to dal království. Nikdo netvrdí, že to je jednoduchý.. ale pořád je to lepší než holý ruce. Páč když tě bude chtít chytit, tak kancovi neutečeš.
Ostatně, tvůj táta by o tom asi mohl vyprávět, jak se zdá ;) A když to zmákl on nenabitou kulovnicí! Pch, oč sem já horší :))))

btw zrovna nedávno sem ho potkal zas, číhal prevít za křovím a já si ho splet se srnkou. Tak jsem si opět dal letmou míli kolem lesa, naštěstí měl plnou tlamu trávy, co tam ryl.. byl ode mě tak 30m, když jsem vykouk zpoza toho křoví, co to tam sakra funí. Svítil mi na to měsíc, tak to mělo docela atmošku vám řeknu.
Celou dobu co sem závodil se psem, kdo bude rychlejší, sem si nadával, že už zase chodím potmě a beze zbraní.
Autorská citace #19
25.6.2009 10:25 - wraiths
DenGrasse. tak to tvuj otec je asi potomek Premysla :). dat si "wrestling" s kancem no to musi mit nervy.
Autorská citace #20
25.6.2009 10:37 - Jerson
Rytíři, mám dojem, že v totmo případě bys měl zbraň jen jako bonus na strach, ale adekvátní postih k šanci na přežití. Protože když tě kanec bude chtít dostat, tak ho těžko zastavíš a v noci už vůbec ne.
Autorská citace #21
25.6.2009 10:41 - Lotrando
rytíř: ten bude hluchej :), obecná rada zní, dělejte v lese přiměřený hluk, případný kanec uteče. jinak zápasit s kancem je hodně špatnej nápad, pravděpodobně tě nabere a jednoduše vykrvácíš poté, co ti roztrhne tepnu někde na noze. na jeho hlavě jsou cca dvě místa, kam když se trefíš, tak máš jakous takous šanci.
Autorská citace #22
25.6.2009 10:46 - Rytíř
Jerson: přesně tak, rozhodně by ta zbraň byl hlavně bonus k morálce.. ;)

Lotrando, naši kanci už jsou asi nějaký votrkaný, protože tenkrát poprvý mě viděli z dálky a prostě po mě vystartovali sami, fakt sem je neprovokoval.. a ten letošní byl asi zabranej do díla, jj.

Ale když sem tuhle slyšel kašlat srnce přes potok na stráni proti mě a jen tak ze srandy na něj zakrákal (spíš než krákání je to takovej skřek, který když udělám dvakrát, tak mě pak den bolí v krku) v odpověď, tak místo aby utek, začal se drát křovím dolů ke mě. Sotva sem ho viděl skákat přes vodu na mou stranu, vzal sem nohy na ramena taktéž a zdrhnul mu z louky do lesa :))))))

nevim, možná prostě už má na mě místní zvěř pifku
a já jim přitom nikdy nic neudělal.. no fakt
Autorská citace #23
25.6.2009 11:08 - Jerson
A není to tím že chodíš se psem?
Autorská citace #24
25.6.2009 12:06 - Fibriso
vzhledem k tomu, že moje práce se občas v lese a houštinách, děkuji za rady "jak přežít sektání s kancem"
OT: btw, myslíte, že by na něj zabral Pepřový spej?
(na psy funguje)
Autorská citace #25
25.6.2009 13:26 - Faire
Slyšel jsem už o autonrhodách, po kterých bylo auto na šrot, kanec se zvedl a odešel (dost možná opodál zemřel na vnitřní zranění, ale stejně). Doporučuju
Strom :) S pepřákem bych to neriskoval, protože na aplikaci člověk musí být blíže, než bych kdy chtěl kanci být (totéž platí o zbytku zbraní pro boj zblízka - v případě nouze nejvyšší, ale útěk má vždy prioritu :)
Autorská citace #26
25.6.2009 13:33 - Merlin
Mužu z vlastní zkušenosti, že některého psa pepřák vyřadí a některýho naštve tak, že je sáááááákra problém. Tudíž předpokládám, že čuňas bude obdobnej neřád

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.095623970031738 secREMOTE_IP: 174.129.59.198