Kultura

Alnag
28.5.2008 14:07
Dungeons & Dragons 4e (II)
Diskuse o čtvrté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání. Prosíme i přes vypjaté téma o dodržování základních pravidel netikety, tak jako v jiných diskusích.

Navazuje na více či méně spekulativní diskusi o 4E.
21.10.2010 23:30 - Vojtěch
To není špatná edice! :D

Prdni tam enta s novým sestřihem a máš vystaráno.
25.10.2010 08:13 - noir
Tak nám Wizardi vydali ukázku Scouta. Sice mě to šokuje, ale je ještě o něco nudnější než Thief!
25.10.2010 08:15 - noir
Pardon, link: http://wizards.com/dnd/Article.aspx?x=dnd/4ex/20101025

Hlavně mi někdo ukažte, jaký je rozdíl mezi tímhle a Slayerem...
25.10.2010 10:09 - ShadoWWW
Budoucnost 4E nevidím moc růžově. Nevím, co se stalo, ale po vydání PHB3 se WotC na 4E v podstatě vykašlali.

Proč? To nevím (možná někdo víc informovaný ano), ale stačí se podívat na články v Dragonu. Žádné nové články pro staré buildy. Nemluvě o tom, že Seeker a Runepriest nedostali jediné rozšíření od vydání PHB3 (fakticky byli nahrazeni Hunterem a Warpriestem). Artificer po vydání errat na denní schopnosti předmětů je v podstatě nanic (odsouzen k totálním erratům, které nejspíš nikdy nebudou). Nové články pro staré buildy v současnosti nejsou v plánu (ani pro rok 2011).

Vidím to na restart edice. Wizardi (Mike Mearls) si ale řekli, že kdyby teď vydali 5E, tak ji nikdo nekoupí. Po dvouleté životnosti 4E by jen těžko někdo věřil páté edici. Proto tedy vydali "kompatibilní" Essentials. Problém je v tom, že když totálně zastavili podporu starších Core 4E, tak tím v podstatě stanovili Essentials jako novou edici.

Essentials je podle mě o dost horší než Core 4E. Nevím, co tím Wizardi sledují, ale v posledních měsících DnD ztrácí v prodejnosti a Pathfinder sílí. Možná je to jejich velmi dobrou sérií vydávaných dobrodružství, možná je to tím, že Pathfinder vydává i levná PDFka, možná ještě něčím jiným.

Každopádně je to škoda, protože 4E IMHO mělo několik dost dobrých vylepšení oproti 3.x
25.10.2010 10:13 - noir
Úplný souhlas, velká lítost a lehká naděje, že bude líp :)
25.10.2010 10:21 - Lotrando
Můj soukromý dojem je, že se pracuje na nové edici. Co patřilo ke 4E už vyšlo, současná komplexnost je neudržitelná a neustálé erratování jen ničí zajímavé buildy. Počítám tak rok dva sucha, starý tým je rozpuštěný, nový není zveřejněný, 4E už své peníze vydělala. Mě osobně stačí materiály co k ní mám, stejně nikdy nevyzkouším ani zlomek toho, co nabízí.

Pathfinder možná využije určité vakuum, ale podle mě je to krok zpět. A jejich dobrodružství, jakkoliv vypadají svůdně, nejsou až tak úžasná, když se mají hrát. Mám jich v pdf kopec a pár nápadů jsem použil, celkově mi ale ty materiály připadají dost svázané, modul má předem daný děj ze kterého nelze uhnout. Navíc se toho musí hodně přečíst, aby člověk vše udělal správně (oproti modulům od wizardů, kde můžete číst jen to co potřebujete na session).
25.10.2010 10:45 - ShadoWWW
Můj soukromý odhad je, že 5E vyjde v roce 2012, nejpozději 2013. Na nové edici se 100% už nějakou dobu pracuje. Jsem na tom podobně jako Lotrando. K 4E mám už tolik materiálů, že bych ji mohl hrát do konce života a každý měsíc zkusit něco nového. (Mám dokonce mnohonásobně víc materiálů než pro staré DrD, které jsem hrál 13 let v kuse).

Co jsem tak různě četl, tak největší rozpor vznikl kolem AEDU modelu. (Rozdělení všech schopností na at-will/encounter/daily/utility) Největší změna oproti 3E se nakonec stala pro 4E osudnou.

S tímto modelem původně (při vývoji 4E) přišli Mike Mearls a Rich Baker. Představili ho Robovi Heinsoo a ten z něj byl nadšený, že je tak jednoduchý a zároveň použitelný (užitečný).

Prodejnost 4E ale nebyla tak dobrá, jak si v Hasbru představovali. Myslím, že to bylo kvůli světové recesi a dost hráčů naštvali tím, že zařízli PDFka. Vedoucím vývoje se stal Mike a paradoxní bylo, že model AEDU označil za přežitý a nedostatečný. Stanovil, že Essentails budou postavené na jiném modelu (podobnějším 3.5).

Uvidíme, jak to bude v 5E. Mám jen trochu strach, aby 5E nebyla ještě víc orientovaná na DDI a aby knihy s pravidly nehrály ještě zanedbatelnější roli než dnes. IMHO právě to, že k hraní RPG není (nutně) potřeba počítač se mi líbí. (Hraní v chatě na horách, kde světlo zajišťuje jen petrolejka atd.)
25.10.2010 10:55 - Night of Triumphatorr
ShadoWWW píše:
IMHO právě to, že k hraní RPG není (nutně) potřeba počítač se mi líbí. (Hraní v chatě na horách, kde světlo zajišťuje jen petrolejka atd.)


naprostý souhlas. proč hrát "papírové" RPG ke kterým je třeba počítač, když si můžeme rovnou zahrát on-lineovku...
Osobně 4e nehraju, ale dělat 5e která se bude více podobat starším edicím je zbytečný krok zpět. samozřejmě to je čistá spekulace, kdoví jaká (a jestli vůbec) případná "pětka" bude.
25.10.2010 11:22 - Alnag
ShadoWWW píše:
a Pathfinder sílí


To je pravda. Poprvé jsem viděl statistiky prodejnosti, ve kterých na 1. místě nebylo suverénně D&D, ale bylo tam D&D/Pathfinder (tie).
25.10.2010 11:40 - Quentin
To čumim docela. I když uznávám, že jsem taky na pár vteřin zaváhal, když někde Shadowww vychvaloval jejich dobrodružství.
25.10.2010 12:11 - ShadoWWW
Nové příručky by ideálně měly přinášet (pouze) nové věci a rozšiřovat systém a možnosti k rozmanitější zábavě. Dřív jsem si kupoval skoro každou příručku. Ale teď nějak nemám zájem.

V Esentials příručkách je mnoho materiálu "znovu-vydaných" a to nemluvím o Rules Compendium nebo Class Compendium, což jsou jasně prodávané updaty. Z celé řady nových příruček mě možná bude zajímat leda Heroes of Shadow. :-/
25.10.2010 12:25 - noir
Já bych řekl, že to je možná účelem - staré hráče nevyhnat (stejně už mají materiálů dost a dost), ale nové najít. A že si staří hráči nekoupí nové příručky? Hm, to se asi pokusí Wizardi nějak obejít.
25.10.2010 12:37 - Night of Triumphatorr
Vydat novou edici jakékoliv (stolní, rpg, deskovky, whatever...)hry v dnešní době je risk.
25.10.2010 14:06 - andtom
Na www.rpg.net je celkem hodnotná diskuze na téma 4e a PF Dungeons and Dragons 4E vs Pathfinder. Nacházejí se tam, samozřejmě vedle nekritických názorů na obě strany, rozumné podnětné myšlenky, doporučuji projít tu diskuzi, ať už se někomu líbí 4e nebo PF. Ta diskuze nemá vítěze, ani poraženého, o tom to ani nemůže být.

Existují lidé, kteří se snaží mixovat obojí - což o něčem vypovídá. Kloním se k těm názorům, že obrazně řečeno ve 4e vylepšili výšky a odešly jim basy nebo opačně, prostě něco bylo vylepšeno a něco zhoršeno. Je zavíráním očí vidět jen jedno z toho. Stálo to za to? Aby stín minulé edice (v podobě vylepšeného PF) doháněl 4e ... docela síla.

Co bude dál, netuším. Na mně působí špatně nestabilita vydávání produktů WotC, která se od 3e dál ke 4e zhoršila. Vždy jsem hrával edice Dungeons&Dragons, pořizoval si k nim nějaké ty knížky a pokud by uvedli 5e, tak to prostě po uvedení nekoupím, jak jsem udělal u 4e. Nechám tomu několik let a pak se rozhodnu.

Takhle by to, soudruzi ve WotC, nešlo. Podělali jste si to sami.
25.10.2010 17:52 - Lotrando
U Pathfinderu bych zohlednil hlavně to, že je teprve něco přes rok na trhu. Jistě to hraje roli jestli Wizardi ponechají vakuum, ať už chybou nebo úmyslně.

Pokud jde o 4E, já bych to hodnotil jako mission succesfully done. Že to nebude věčný oslíčku otřes se bylo jasný, že jim to vydrží jak dlouho podle mě nedoufali ani oni sami. Vždyť to vydávali 3 roky a všechno prodali, tudíž penízky jsou v kasičce a pro hráče je důležité jen to, zda odejdou do jiného odvětví, nebo se použijí na vývoj další hry.

Poznámka k použitelnosti 4E bez počítače. Mě přijde docela rozumná, deníky si připravím, věci vytisknu, pak už počítač nepotřebuju. Stačí pár žetonů, tabule a fixa. Jistě, ta příprava je nutná, to je bez diskuze. Pro někoho to může být problém.

Dobrodružství pro Pathfinder jsou fakt pěkný knížky. Mě to skoro přišlo jako povídky, svým způsobem. Ale jak jsem psal už dřív, nehrálo se mi podle nich zdaleka tak dobře, jak podle origo wizardích materiálů. Ale i tam člověk musí hodně vypustit, tak plus mínus to nakonec vychází nastejno.
25.10.2010 21:32 - Vojtěch
Mě se zatím Pathfinder dobrodružství líbí a fungují mi dobře. Spíš je beru jako inšpiraci, než nějakou nutnou osnovu. U 4E mi tak nějak chyběla rozmanitost. člověk musel doplnovat vatu k už dané struktuře soubojů a to mi moc nevyhovuje. Já si raši lehce přizpůsobím vatu a souboj nějak přitrousím taky.

4E si nechávám na nějaké ty rychlovky - vymlátit kobku, sebrat prachy a tak :)

Jinak pokud vás to uklidní, tak se objevily nějaké nové příručky, co vypadají pro 4E.
25.10.2010 21:47 - Alnag
ShadoWWW píše:
Vidím to na restart edice.


Na reset edice to nevidím. Tak krátce pro Essentials by startovali z hodně špatného postavení. Naopak si myslím, že budou kontinuálně updatovat 4E, čímž:

a) donutí lidi platit si DDI (a nepřetržití zdroj malých příjmů je lepší než prodat milon PHB a pak roky sucho.
b) donutí lidi si kupovat papírové příručky, protože k nim budou přidávat různé blbosti navíc (monster tokeny, battle mapy, fortune karty... podívejte se dobře do katalogu, skoro každá ta kniha tohle má)
c) znovu otevřou e-book byznys (essentials jsou na čtení ze čtečky jako dělané a nějaký screenshot betaverze wizardího obchodu už jsem taky zahlédnul)

Smyslem je, že si každou věc zaplatíte třikrát (v DDI, v papíru a ještě jako e-book). A s trochou štěstí jim tahle drzost i může vyjít...
25.10.2010 21:54 - Vojtěch
Já víc jak papír a to ještě ne všechno do WotC osobně nevrazím. Koupím ještě bestiář a heroes of forgotten kingdoms k Essentials (Nechám si to jako takové osekané cestovní hraní na blbnutí v jedné bedně, co můžu hodit někam a jedem) a Heroes of Shadow. Pak asi dlouho nic zajímavého na obzoru.
25.10.2010 21:57 - noir
KDyž jsem si teď díky Almimu mohl projít tu Essentials příručku, tak mi popravdě nejvíc připomínala nějaký manuál na PC hru. Bylo tam příliš věcí nevyslovených, nedořčených a vůbec to na mě působilo jako takový polotovar. Který čeká na PC.

Na druhou stranu se mi některé změny v Essentials líbí - třeba elegantnější markování, zabudování rituálů do daily powers a pár dalších vychytávek...
25.10.2010 22:07 - Vojtěch
Ono jsou vůbec ukecané, což je lepší - tak nějak to dává dohromady krapet víc smysl. Na druhou stranu mě na nich točí to kvantum opakovaného textu. Náboženství v compendiu, náboženství je i v heroes of the fallen lands a otevřu DM příručku a co tam zas není (tak je to tam s víc věcmi, ale tohle je do očí bijící)? A nakrkli mě, že DM příručka má lehce jinou grafiku obálky a taky postrádá takovou tu pískovanou úpravu compendia a heroes příruček. Místo toho je lesklé... Proč proboha nemůžou vypadat ty knížky stejně?

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1160409450531 secREMOTE_IP: 18.191.88.249