Kultura

Magus
3.4.2009 17:10
Hobit- film??
Četl jsem na Netu i v par Casacich ze se ma natacet film Hobit jestli bude bude dobry????
Autorská citace #1
3.4.2009 17:33 - Beltar
Doufám, že to tak nebude, ale bojím se, že to bude pračka na peníze s mnoha infantilními prvky :-(.
Autorská citace #2
3.4.2009 18:07 - Bretan
To už hned jak skončili s natáčením Pána Prstenů, tak už se připravovalo na Hobita
Autorská citace #3
3.4.2009 18:48 - Magus
No mozna by to mohlo vyjit...
Autorská citace #4
3.4.2009 20:17 - Nerhinn
Já se ani tak moc nebojím pračky na peníze, jako spíš toho, že to má režírovat Guillermo del Toro. Jednak má dost specifický výtvarný styl, u kterého je otázka, jestli se od něj dovede oprostit, no a pak... druhý Hellboy ve mně vzbudil jisté pochyby. Snad nebude mít příliš volnou ruku.
Takže jelikož se mi například Návrat krále moc nelíbil, hlasuji pro "dopadne to stejně" a doufám :)
Autorská citace #5
3.4.2009 23:24 - pipux
Nerhinn píše:
Já se ani tak moc nebojím pračky na peníze, jako spíš toho, že to má režírovat Guillermo del Toro.

del Toro? Ten pán je takový ... spořádaný individualista. Blade II, Pans Labyrinth, Hellboy II - všechny měly svůj styl (a žádný z nich neurazil).
Tj. se můžeme vsadit, že Hobita na plátně nestvární jako Jacksonovu nastavenou kaši ... bude to jiné (temnější? pohádkářštější?)

Na druhou stranu, proslýchá se (je více než jisté :P) že roli hlavního protagonisty filmu získal tenhle "Mr. Bean". Toho se bojím :P

Otázka do diskuze: s ohledem na (z)filmování těchto psaných dílek se často mluví o tolkienovské duši a jejím (ne)zachování. Co je přesně tato tolkienovská duše, jak byste ji popsali?
Autorská citace #6
4.4.2009 02:16 - Bretan
Uu, to že to budou Hobbit a Hobbit 2 jsem nevěděl, až teď jsem si to přečetl, aspoň že Gandalf bude Gandalf a Glum bude Glum. Mělo to být na 3 části ale to byl jen april joke. Víc jsem zvědavej na Prince of Persia jestli to teda neskončí zase nějak špatně (hlavní role - Bubliňák :))) ). Na Hobbita si ještě chvíli počkáme.
Autorská citace #7
4.4.2009 16:56 - Malabar
Jesli se nepletu tak bude Hobit a Hobit 2 ale jen jeden z nich bude podle knizky. Ten druhy by se mel zaobirat na ostatni postavy jnez byly v Lotrovy a v hobitovy nejsou ...

Co se tyka rezisera tak si myslim ze to je genialni volba. A kdyz se vam del Toro nelibi, tak tu mate jeste tu pojistu ze to vsechno produkuje Jackson a ten uz si to ohlida.

Davam tomu velke nadeje.
Autorská citace #8
4.4.2009 17:26 - Léto
Na Hobita podle knihy se docela těším a obavy z režiséra si nepřipouštím. S větší nervozitou už přistupuji k tomu zmíněnému druhému dílu. Snad to nebude nějaké plácaní od ničeho k ničemu.

Co říkáte na Born of hope a The Hunt for Gollum?
Autorská citace #9
4.4.2009 18:06 - Malabar
The Hunt for Gollum vypada hodne paradne

Jesli si to dobre pamatuju tak v tom druhym dile by mely byt 3 postavy z Lotra. Jedna z nich Legolas, zbyle nevim. No mohlo by to byt zajimavi, ale kdo vi ?
Autorská citace #10
4.4.2009 20:54 - Meldin
Na Hobitta budu asi stejně zvědavý jako na Pána Prstenů. Nicméně je dost nepravděpodobné, že to dopadne tak jsk by si asi fanoušci Tolkiena přáli.
Na Pánovi Prstenů bylo skvělé herecké obsazení, scenérie, hudba, a spousta dalších věcí. Co však byla naprostá katastrofa, to byl scénář. Obávám se, že to bude slabina i u Hobitta.

Jsou mimochodem nějaké bližší informace o tom, kdy by měl být film natočený?
Autorská citace #11
4.4.2009 21:29 - Alek
Já teda naopak doufam, že scénář Hobita si vezme do parády stejní autoři, a že z něj udělaj opět filmovej scénář a ne nějakej otrockej přepis, což by si asi mnozí přáli. A ještě víc se těšim na ten druhej díl, třebas na jednání Bílé rady.

A vzhledem k tomu, že u toho všeho bude opět Jackson, Boyens a spol. (a jejich společnému online rozhovoru s fanoušky, co jsem čet), nemam strach, že by se to mělo všechno nějak výraznějc vymknout nastolenému kurzu. Jinak dle imdb by měl jít film do kin kolem 2012.
Autorská citace #12
4.4.2009 22:19 - Gurney
Hobitovi moc nevěřím, považuju ho za jednu z nezfilmovatelných knížek, aspoň do takové podoby aby vyvolával stejné dojmy jako knížka, na druhou stranu film Del Tora zní hodně zajímavě.

Bretan: Na prince se těším, jen asi budu kvůli hlavnímu představiteli čekat na každým rohu něco ve stylu dark králíka :)
Autorská citace #13
4.4.2009 22:33 - Alek
Gurney píše:
považuju ho za jednu z nezfilmovatelných knížek, aspoň do takové podoby aby vyvolával stejné dojmy jako knížka

Tohle už jsem kdysi slyšel o jisté trilogii, bude to tak deset let :-)
Autorská citace #14
4.4.2009 22:52 - Sethi
del Tora nemám v lásce, ale vkládám určitou naději do toho, že by mohl obsadit pár sidhe-fu bitevních elfů nahoře bez... =)

ne, vážně, myslím, že na kritiku je trochu brzy. v klidu počkám na film, a pak si vytvořím názor. předem bych odhadla, že bude pozitivní, protože čekám výbornou hudbu a hudba u mě tvoří asi tak 50% celkového dojmu z filmu... =)

...a elfové nahoře bez jsou za bonusové body.
Autorská citace #15
4.4.2009 22:52 - Gurney
Alek: Jistá triologie na mě působila dojmem že čtu velmi rozvleklý scénář k filmu :)
Autorská citace #16
4.4.2009 23:11 - Alek
Gurney: No co se týče do popisnosti, tak jsem měl pocit podobný. Ale poměrně nepřestavitelný pro mě bylo převedení toho množství postav do filmu, nemluvě o zvolení hlavní postavy. V tomhle to bude u Hobita nepoměrně jednodušší. Na druhou stranu chápu, že tobě jde o pocit, který z Hobita máš... to se obávám splnit nedá, ten film bude vyvolávat své pocity, je to nesmírně odvislé od tvého vkusu, hereckých představitelů nebo třeba hudby, jak říká Sethi (s čímž se poměrně ztotožňuji).

Co se týče tý hudby, co jsem tak vygooglil, měl by jí dělat stejně jako u LOTRa Shore, takže v tomhle směru to nadějný je. Btw, v pátek jsem v metru narazil na plakát Pán prstenů symfonie v rámci Pražského jara, pokud je někdo velký fanda. :-)
Autorská citace #17
4.4.2009 23:48 - Gurney
Alek: Já ale nechci aby film odrážel zrovna moje pocity z knížky, naopak mnohem lepší by bylo kdyby se režisérovi podařilo nějak citlivě tam zamontovat svoje představy a pocity, ale prostě nevěřím že se při současném komerčním tlaku najde místo pro takové experimenty na úkor mainstreamu typu Pán prstenů (byť se mi ten film dost líbí).

Beru zpět nezfilmovatelný, třeba se za deset let najde někdo kdo udělá "proč se to líbí mě" remake.
Autorská citace #18
5.4.2009 00:42 - Nerhinn
Alek: Pokud je někdo velký fanda, už od podzimu netrpělivě sledoval Shoreovy stránky a sotva někdy koncem roku šly do prodeje lístky, dávno je má ;-P
Autorská citace #19
5.4.2009 15:03 - sirien
Malabar píše:
A kdyz se vam del Toro nelibi, tak tu mate jeste tu pojistu ze to vsechno produkuje Jackson a ten uz si to ohlida.

Tak toho se popravdě bojim o dost víc než del Tora...

meldin píše:
Co však byla naprostá katastrofa, to byl scénář.

Jak v čem. V něčem byl výbornej.
Naprostý plus má u mě za to, že se nedržel knih jako nějaké totální Bible - filmy které jsou přesně podle knih dopadnou obvykle děsně, tempo, styl, osnova i závěr vyprávění jsou v literatuře i ve filmu děsně odlišné (jako odstrašující příklad např. Pratchettův Otec prasátek)
Zlý to bylo ve dvou směrech - v prvnim díle tam, kde do toho zasáhla produkce (třeba Arwen a´la Xena, aby jí "vzali a pochopili i ne-tolkien fanové", byla fakt zlá), v dalších dvou dílech byly zlý pasáže, ve kterejch Jackson měl příliš mnoho peněz, případně pasáže kde kapku zapomněl žánr filmu (legolas surfující na štítě byl zlej, legolas tancující na olifantovy byl k zblití).
Taky to místy utrpělo krácenim (třeba ty pasáže s Faramirem docela chyběly pro objasnění tý postavy), ale celkově to myslim bylo dobrý.

Gurney píše:
Hobitovi moc nevěřím, považuju ho za jednu z nezfilmovatelných knížek

Týhle větě už dlouho nevěřim - Řikalo se to o kdečem, kdysi to byla pravda (hlavně efekty, ale taky nebyly zkušenosti s převáděnim literárních předloh do filmového stylu atp.), ale ty deficity co byly už dávno nejsou, zfilmovat lze prakticky všechno. Otázka je, jestli se to dostane do rukou těm kteří to udělají nějak rozumně.

Píše:
ale prostě nevěřím že se při současném komerčním tlaku najde místo pro takové experimenty

Tolkienova tvorba má za sebou neskutečnej úspěch LOTRa, kterej byl sám dost sebevražednej hop-trop experiment. Stejně tak tu je Jackson, kterej má důvěru, fan-základna vytvořená filmama... můžou si dovolit experimentovat vcelku libovolně, i kdyby to totálně podělali tak to samo na sebe určitě vydělá. Existuje prostě komerční prostor který je tak předpřipravený, že to takřka nelze podělat. Teda... do budoucna asi jo, ale pro ten jeden film ne, takže se nemaj čeho bát.

Ad ty fanfilmy: No... sem dost zvědavej, vypadaj zajímavě.

Ad anketa: Záleží na příliš mnoha věcech, netroufám si hádat a tiše doufám. Jako miluje Sethi elfy nahoře bez se sexy bojovejma pohybama a´la Hellboy, tak to u mě dost stojí a padá s tim jak graficky zvládnou draka, protože kromě Dračího srdce a trochu DnD u mě všichni filmový draci propadly na celý čáře. (EDIT: vlastně Eragon v Eragonovi to ještě docela šlo, i když ten film byl dost katastrofa)
Autorská citace #20
5.4.2009 20:05 - Léto
Popravdě řečeno, smířím se při sledování filmu s kdečím, ale ne s lacinými vtípky kameňáckého střihu. To prostě nesnesu a cítím se u toho trapně, hlavně za ty tvůrce. Ve Společenstvu se toho vyvarovali; veškerý humor byl víceméně laskavý. Pipin a Smíšek pouštějící draka apod. Ve Dvou věžích a Návratu krále si zřejmě řekli, že těžká atmosféra potřebuje odlehčit, tak tam nacpali Gimliho krkání, Gimliho rozhánění prdů, Legolasovo surfování, Gimliho poskakování na hradbách... všechny tyhle věci to celé neuvěřitelně srážely. Pokaždé, kdy se něco takového objevilo, klesla těžce budovaná atmosféra na bod mrazu - jen obtloustlá rodinka se v kině chechtala, až jim popcorn od úst lítal.

Jsem zvědav, jak si s tím poradí v Hobitovi. Na jednu stranu by mohl scénář k takovým věcem přímo navádět (opilý krkající elfský strážce v Thranduilových síních), na druhou stranu absentuje ta temná atmosféra, kterou je třeba "odlehčit", aby si film zachoval zdání rodinného.
Uvidíme.
Autorská citace #21
5.4.2009 20:39 - sirien
Tak víš co, ve středozemi nejsou černoši a amíci prostě svýho blbejma vtipama sršícího negra potřebujou, jinak to pro ně neni fakt "film" (v DnD tenhle element fakt bolel
Autorská citace #22
5.4.2009 21:12 - Gurney
sirien píše:
i kdyby to totálně podělali tak to samo na sebe určitě vydělá.


Dobrý základ pro dokonalé zabití filmu :(
Autorská citace #23
6.4.2009 02:22 - sirien
Píše:
Dobrý základ pro dokonalé zabití filmu

...film si na sebe vydělá. Zabije to jakoukoliv další tolkienovskou adaptaci (a že těch námětů v Silmarillionu a dalších je).

Na druhou stranu, málokterej režisér, scénárista nebo producent se chce zapsat jako "ten typ, co vzal boží námět s děsnym potenciálem a totálně to pohřbil" takže bych se toho nebál. Naopak to je povzbuzení pro investory, že i kdyby se stalo to 1% riziko a všechno se poděalalo, tak na tom přinejhoršim jen vydělaj málo, takže daj volnější ruku, protože nebudou mít tak rozbrnkaný nervy.
Autorská citace #24
11.8.2014 05:57 - sirien
nekromancie

Bretan 4.4.2009 píše:
Mělo to být na 3 části ale to byl jen april joke.

...lol.
Autorská citace #25
10.3.2019 13:34 - ShadoWWW
Věděli jste, že první filmové zpracování Hobita vzniklo v Československu v roce 1966? Šlo o animovaný film, který ilustroval Adolf Born.
Autorská citace #26
11.3.2019 21:16 - Boldrick
Věděli ;-)
Ale ještě jsem to neviděl, nicméně je celý na YouTube.
Může za to pan Gene Deitch, díky kterému v Čechách vzniklo spousta dílů amerických kreslených seriálů. Z hlavy už nedám který, myslím, že i Tom a Jerry. Byli jsme animační špička a on jako amík, žijící zde, to uměl prodat.
Autorská citace #27
11.3.2019 23:35 - Maelik
Koukl jsem se na to..jen si tak říkám, pod vlivem jakých látek byl scénárista.. mám takový dojem že všech, které byly v dosahu.
Autorská citace #28
12.3.2019 07:06 - pilchowski
Tak sou to sedesatky ze jo
Autorská citace #29
12.3.2019 08:11 - Boldrick
Pod vlivem jakých látek to psal nevím, ale doporučuji si o tom pánovi něco přečíst či dokonce od něj. Od roku 1960 žije v Praze a má originální pohled na fungování ČSSR, jako nezaujatý cizinec ze západu.
Autorská citace #30
12.3.2019 10:12 - Vaarsuvis
Prostě nejlepším zpracováním Hobita zůstává animák z roku 1977. Tak elegantě mohli Thranduil a Elrond vypadat a ten Jackson to prostě pokazil :D


Autorská citace #31
13.3.2019 12:30 - Sadako
Pokaždé, když se mi to podaří vytěsnit, nalepí někdo někam obrázek. Ty Bakshiho animáky jsou fakt hrůza s ďáblem spářená.
Autorská citace #32
14.3.2019 08:58 - Vaarsuvis
Sadako: Promiň. :D

Možná jsem divný, ale jinak mi ten animák nevadí. Pro mě v dětství to bylo první setkání s Hobitem a styl mi nějak moc nevadil (až na lesní elfy/grinche- na druhou stranu, jako by chtěl autor říct, jaká banda nesympatických arogantích mrch to je a proto jsou záměrně oškliví, nutno povědět, že jsem Thorinovi držel palce, aby jim žádné zlato nevydal:) ).
Autorská citace #33
14.3.2019 11:07 - Sadako
Mně to přišlo obludné už v dětství, vždyť to vypadá jako takový propracovanější He-Man. Ale uznávám, mně se ze západních animovaných věcí za posledních mnoho let líbila akorát netflixová Castlevania a tam je to západní dost diskutabilní.

A teď jsem chvíli hleděl na toho Borna. To je snad ještě horší než Bakshi.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.064071178436279 secREMOTE_IP: 44.204.94.166