Kultura

Magus
7.4.2009 12:08
DrD
No moje nejoblibenejsi hra..

Dotazník o DrD.
25.9.2018 17:17 - Boldrick
:-)
26.9.2018 08:58 - Gurney
Udělal jsem si takový rychlý průzkum ve facebookové skupině DrD a D&D Brno od počátku roku 2017, a nejsem si tou převahou DrD 1.6 zdaleka tak jistý. Beru v potaz vždy pouze první post inzerátu (procházet jednotlivá vlákna, zda tam dotyčný svoje preference neupřesní nebo se nakonec kladně neprojeví i k něčemu jinému, než původně psal se mi fakt nechce), neberu v potaz one-shoty a nerozlišuju, zda se chce pisatel přidat k nějaké skupině nebo naopak hledá hráče (ani v jakém množství).

Blíže nespecifikovaný systém: 10 *
D&D 5e: 8
D&D, blíže nespecifikováno: 5
DRD 1.6: 4
DrD2: 3
DrD+: 2
"dračák": 2
Call of Cthulhu 7e: 1
"Dark Heresy, Rogue Trader nebo jiny Warhammer 40K RP": 1
Dračí doupě, blíže nespecifikováno: 1 **
"DrD nebo D&D": 1
"houserule pravidla podobná DnD 3.5": 1
Vampire the Masquerade: 1

* včetně "systému, který se soustředí na moderní horor" a hry ve WH 40k settingu v blíže nespecifikovaném systému
** kroužek pro děti 10-15 let

Boldrick píše:
A to je podle vás to proč mladí lidé nešáhnou po ang. originálech? Mě přijde, že občas něco nepochopit je stále lepší než hrát, a nechat se kazit, DrD.

Tipnul bych si že to má něco společného s tím, že ve znalosti angličtiny patří ČR k nejhorším zemím EU. Krom toho, jako správný Čech posnídáš lahodné babišáky s rohlíkem, zahraješ si výborné DrD... nějak mi to skvěle zapadá do kontextu toho, jak u nás lidi žijí...
26.9.2018 09:56 - -Sniper-
Zábavná diskuze. Pár bodu.

Čtení dobrodružství před hrou: PJ by nikdy neměl vést dosbrosružství bez přečtení předem. NIKDY.

Bílý hrad: ve své době nejlepší dobrodrusžtví. Protože jediné. Ale jinak strašné. Bohužel DrD jako pravidla mělo tendenci dobré autory a komentátory vyhazovat a neopravovat se, což si udržely i dvojky během vývoje první verze. Na BH se docela projevilo to, že DrD z DnD přebíralo některá pravidla a postupy, aniž by je pochopilo. Třeba ty prázdné místnosti nebo zbytečné boje byly součástí starých dungeoncrawlů a byl to jeden z aspektů - dělat analýzu kde má cenu bojovat a čemu se vyhnout a šetřit zdroje. V dračáku jsou tyto místnosti, ale už není popsán jejich účel pro PJe.

Dračák stále žije. Jednoznačně. Na internetových diskuzích a dotaznících to tak nevypadá, protože aktivní lidé co jsou ochotni se toho zůčastnit většinou jsou ochotni se naučit i nová pravidla. Ale většina žije v tradicích a hraje dokola to "osvědčené". I hráči co se teď vrací a chtějí začít novou hru chtějí DrD, protože DnD je složité. Komparativně proti již naučenému DrD samozřejmě složité je.

A AJ byl a je problém, důvody tu zazněly celkem dobře.

Bonusová: když jsme hráli rigidně pravidlově BH po letech pro srandu, tak první družina si za všechny peníze koupila zbroje. Vyrazila a zemřela v druhé místnosti. Naházeli se nové postavy a ty za vše co měly do začátku koupili zbraně. Pobili monstra, ze předchozích sebrali zbroje a hned měli o něco větší šanci... ale stejně čistě pravidlově v tom dobroduržství bylo pár pastí a monster co zabíjeli na ránu bez možnosti efektivní obrany.
5.10.2018 07:41 - Jerson
Tak si říkám, zda česká obliba Dračáku nepramení i z efektů popsaných v tomto článku.

Konkrétně mám namysli toto:

Píše:
V laboratoři Zajonc navázal na pozorování z druhé poloviny 19. století, kdy si německý filosof a psycholog Gustav Fechner všiml, že lidé mají sklon pozitivněji hodnotit vjemy, na které jsou zvyklí.

Robert Zajonc se rozhodl tuto hypotézu ověřit v laboratoři. Respondentům ukazoval různé nové vjemy (například čínské znaky nebo turecká slova) a zjišťoval, zda ty znaky, které viděli lidé častěji, jsou zároveň vnímané jako „lepší“ nebo „kladnější“. Ve všech laboratorních experimentech se tento efekt potvrdil.

Aby Zajonc vyloučil vliv experimentálního prostředí, přenesl pak výzkum i do reálného světa (1969). Měření probíhalo během celého roku na dvou amerických univerzitách: Michigan State University a University of Michigan. Obě mají hojně čtený univerzitní časopis. V těchto studentských časopisech si vědci zaplatili reklamy. Na první pohled zcela nesmyslné, obsahovaly slova jako KADIRGA nebo IKTITAF, nic víc. Některá slova častěji, jiná skoro vůbec. Frekvence byla přitom u obou časopisů různá.

Výsledky se potvrdily i v reálném světě. Lidé připisovali slovům, která viděli v minulosti častěji, pozitivnější význam, zatímco slovům, která byla nová, význam méně pozitivní. Přitom si neuvědomovali, proč tak činí.
5.10.2018 09:04 - LokiB
Jerson: tím ale nevysvětlíš ty nové lidi, kteří k tomu přicházejí.
Jako jo, určitě se tenhle efekt v něčem projeví, ale nebyl zdrojem obliby, spíš jejím udržovatelem.
Za mě autoři DrD dokázali napsat texty v pravidlech tak, že mě nalákali k tomu, abych to chtěl zkusit. Dali mi představu toho, že hrát to bude fajn.
A je to také hlavní výtka vůči překladům, které toto v naprosté většině případů nedokážou.
5.10.2018 10:21 - Jerson
Nové lidi vysvětluju tak, že je to pro ně zcela jiná forma zábavy - a přitom přirozená, protože roleplaying dělají samy od sebe už malé děti - a jediné s čím přijdou do styku je právě DrD. Takže nějaký čas slyší jen "DrD" a to se jim vryje do hlavy díky tomuto efektu, že když pak řekneš "Fate / Dračák dvojka / DnD", jejich reakce je "Fuj, tohle není Dračák."
Já texty v pravidlech četl až po své tuším druhé hře (a první vedení hry), takže jsem byl nalákán jinak.
5.10.2018 18:22 - MirTur
Dávat Bílý hrad jako příklad předpřipravených českých dobrodružství... To je možná mlhavá vzpomínka ze začátků hraní rpg. Altar postupně s moduly pro Asterion dodával pěkná dobrodružství.
5.10.2018 20:51 - Jerson
Slyšela jsi tu historku, jak PJ nikdy nepoužil jinou jeskyni než Bílý hrad? Jeho skupina ho procházela 26 krát.
Ale vážně - ona to tak mlhavá vzpomínka není, protože i dnešní začínající hráči mají pravidla 1.5 a Bílý hrad je pořád jejich etalon toho, jak se má hra vést. Nevím, jak jsou na tom PJjové, kteří začínali na Bílém dubu, slyšel jsem asi jen o jedné skupině, která ho hrála. Až bude příležitost, vyzpovídám mladší hráče ve svém okolí.
5.10.2018 22:28 - exi
My před rokem (po 15letý pauze) začínali na pokračování Bílýho hradu z DrD II (s 5e pravidlama) a musím říct, že náš to chytlo moc. Ty lidi tenkrát přišli si to v podstatě jen tak zkusit, nic od toho nečekali a hrajeme dodneška. Nevím, jestli je to objektivně dobře napsaný úvodní dobrodružství, ale na nás to rozhodně zafungovalo.
5.10.2018 22:56 - Log 1=0
exi píše:

Bílý hrad z Dvojky má s Bílým hradem z Dračáku společný jen název. Což je symbolické, to ne že ne.
6.10.2018 10:22 - exi
Log 1=0 píše:

Jj, já vím. Jen jsem chtěl podotknout pro ty, co to neznají, že napodruhé se to (patrně) povedlo líp :)
6.10.2018 23:25 - Šaman
Probírám svoji sbírku pravidel a Asterionů a přemýšlím čeho se zbavím a co se ještě bude hodit. A vzpomněl jsem si že na nějakou Tarii tu byla recenze. A ono jo, zrovna na tu co mám. Takže v návaznosti na Bílý hrad musím poukázat na Severní Tarii. A pak že na dračák nejsou dobrá dorodružství. Až nebudeme na poušti, tak něco z toho určitě použiju :D
7.10.2018 19:35 - MirTur
Jerson píše:
Slyšela jsi tu historku...
Drobné nedorozumění, ženskou ikonku mám, neboť reflektuje moji postavu v otevřeném hraní.

Jinak s tím Bílým hradem jsem reagoval na starší příspěvek ShadoWWWa - nevšimlj jsem si, že nejsem na konci diskuze a tak to asi působí jako plácnutí do prázdna.

Jinak jsem byl ale při pročítání této diskuze přepaden nostalgií a vyštrachal jsem moduly, které jsem k Asterionu měl... a musím říci, v mnoha ohledech se mi ten svět zamlouvá třebas více než Forgotten realmy. Dokonce si říkám, že po trošce hausrůlovaní bych v tom mohl zkusit něco vést :)
8.10.2018 05:22 - Colombo
Jerson píše:
Slyšela jsi tu historku, jak PJ nikdy nepoužil jinou jeskyni než Bílý hrad? Jeho skupina ho procházela 26 krát.


8.10.2018 09:53 - Jerson
No jo, vypadá to jako holka, mluvím s tím jako s holkou :-)
Edit: Tím bylo myšleno, dokud nevím, že je to kluk a že chce být oslovován jako kluk.
8.10.2018 10:33 - Naoki
8.10.2018 22:59 - MirTur
Ježkovy hnáty, doufám, že to nikdo nevzal moc vážně :D
9.10.2018 06:48 - Jerson
Já ne, jsem zvyklý z FB, kde mě holky kvůli ikonce elfa taky občas pokládaly za holku. :-)
14.10.2018 14:29 - Gurney
Asterion a Taria už jsou úplně jiný (mnohem mnobem vyšší,a to nejen protože Bílý hrad je naprosté dno) level než Bílý hrad, a mnohá z těch dobrodružství jsou imho lepší, než co tehdy vycházelo i pro DnD.
14.10.2018 16:37 - Boldrick
Rád bych opět zmínil Danghanskou kletbu, kterou považuji za naprosto špičkové dobrodružství, srovnatelné se světem.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.092267990112305 secREMOTE_IP: 3.139.70.131