Kultura

Magus
7.4.2009 12:08
DrD
No moje nejoblibenejsi hra..

Dotazník o DrD.
14.10.2018 19:07 - Merlin
Boldrick píše:
Rád bych opět zmínil Danghanskou kletbu, kterou považuji za naprosto špičkové dobrodružství, srovnatelné se světem.


Sorry jako, ale se světem v kterém vesmíru?
15.10.2018 08:37 - Boldrick
V tom ve kterém všichni žijete, v mém ;-)

Samozřejmě obrázky a zpracování pokulhává, ale to hlavní, příběh, je fajn. NPC jsou taky propracovaný, jako fantasy detektivka dobrý.

Co se ti na tom nelíbilo?
A já opravdu obhájcem DrD nejsem.
15.10.2018 08:48 - Merlin
Boldrick: musím se na to podívat, je to už pár desítek let :)(2?) Takže nic konkrétního ti teď bohužel neřeknu.
15.10.2018 08:55 - Boldrick
Já to zkusím taky vyhrabat kdesi u rodičů a pak se mužem pohádat ;-)
6.12.2018 12:39 - ShadoWWW
Když se podívám na DnD, existuje spousta klonů starých TSR edic a hromada aktivních komunit, co stále vydávají nová dobrodružství a doplňky (většinou skrz RPGNow apod.) a stále aktivně diskutují o starých edicích. Zkrátka OSR je stále velmi aktivní.

DrD 1 se někdy připodobňuje k DnD old-schoolu, také proto, že bylo remakem BECMI. Nikde tu ale žádné takové aktivní komunity, jako v případě DnD OSR, nevidím. Na RPG fóru se sice o starém DrD diskutuje, ale spíš jako folklór, než že by šlo o aktivní hráče té hry. Na Kostce je, jak momentálně vidno v jiných tématech, DrD 1 skoro zakázané slovo, a ač o něm probíhají horečnaté diskuze, nikdo ze zúčastněných ho už aktivně taky nehraje.

Když se podíváme na statistiky, co dnes návštěvníci hrají, tak na Kostce má DrD 1 nula hlasů a na RPG F jeden hlas (respektive dva, když vezmem v potaz i upravené DrD 1). Čili v podstatě nikdo z osazenstva největších dvou RPG webů ho už aktivně nehraje. Na Nyxu je to s aktivitou ještě horší a ani na specializovaném DraciDoupe.cz to není o nic slavnější. Do tamní diskuze během roku sice občas někdo přispěje, ale zpravidla off-topic. Nic živého, zdaleka nic tak aktuálního jako DnD OSR.

Jediné, co trochu připomíná DnD OSR, je aktivita kolem Dračí Hlídky. Tu ale nedokáži zhodnotit, protože většina jejích aktivit probíhá off-line.

Co si o tom myslíte? Proč už není komunita DrD aktivní? Existuje vůbec nějaká aktivní, ne-GameConovská? Dočká se někdy DrD něčeho podobného jako DnD-OSR vycházejícího čistě z DrD a ne z DnD?
6.12.2018 12:47 - Jerson
U nás v ČB se DrD hraje zřejmě nejvíc ze všech dalších RPG. Před jedním až třemi lety tu běželo asi 8 kroužků DrD, loni byly v nabídce i jiné hry, ale nikdo se na ně nepřihlásil.

Komunita na netu je v tomto případě poněkud zavádějící údaj, nikdo z hráčů DrD, které jsem za 25 let potkal mimo net, neměl o netových RPG portálech ani tušení.

Podle mně je komunita hrající DrD hlavně strašně rozdrobená a offline. Ale pořád mi přijde docela velká.
6.12.2018 12:49 - York
ShadoWWW: Tak třeba já teď zrovna Dračák hraju. Část hráčů jsem nabíral tady na Kostce a píše mi k tomu komentáře několik lidí, kteří jinak do diskusí vůbec nezasahují.
6.12.2018 12:54 - sirien
Já bych rád poznamenal, že proti DrD 1.x tu většina lidí nic moc nemá a je velmi smutné, že tuhle demagogii vzniklou pár přehnanejma citlivkama kterejm se při jakémkoliv náznaku kritiky hry kterou stále melancholicky milují zatmí rudě před očima dál šíříš i Ty.


Jinak DrD je samozřejmě v úpadku, v němž se octlo v okamžiku, kdy ho Bouchi ofiko zaříznul. To nicméně neznamená, že by bylo pryč nebo že by v nějaké dohledné době vymizelo - noví hráči už budou začínat spíš na něčem jiném, ale dost jich pořád pojede na starym dračáku, čistě tím že se nabalí na skupiny co ho hrají a už nikdy neopustí nebo tím, že ho vyhrabou na táboře nebo v družině v nějaké staré knihovně atp.

Ptát se proč komunita DrD není aktivní nedává smysl, protože ta komunita aktivní je. Některé servery (dracidoupe.cz) pořád fungujou, určitě budou nějaké FB skupiny atp., máš GameCon... jen prostě už není tak aktivní jako v době, kdy tu DrD dominovalo celé scéně. Což je pochopitelné.
6.12.2018 15:32 - LokiB
sirien píše:
Já bych rád poznamenal, že proti DrD 1.x tu většina lidí nic moc nemá a je velmi smutné, že tuhle demagogii vzniklou pár přehnanejma citlivkama kterejm se při jakémkoliv náznaku kritiky hry kterou stále melancholicky milují zatmí rudě před očima dál šíříš i Ty


přijde mi škoda, že používáš takovéto nálepkování. a to i když si nemyslím, že bych se do té postižené skupiny řadil :)

Totiž - mně aspoň je jedno, když se kritizuje DrD jako takové, protože si to v mnoha ohledech zaslouží a není to moje svatá kráva.
Někdy se tu ale vyskytnou argumenty kritiky, které jsou podle mě chybné a zcestné, a k těm se pak ozvu. Ne proto, že by kritizovaly zrovna DrD, ale protože když mám pocit, že je něco nesmysl, tak to napíšu a napíšu i proč. ale můžu se ve svém protitvrzení i mýlit, to možné je.

Snažit se ve sporu shazovat druhou stranu takovýmito nálepkami "přehnanej citlivka" je v tom gardu diskusních faulů, které rád sám u druhých kritizuješ.

ShadoWWW:
DrD je v úpadku i proto, že se lidem mezitím do povědomí dostalo hodně jiných systémů, ze kterých si dokázali vybrat něco sobě blízkého a pro jejich potřeby lepšího než DrD.

DrD na začátku fungovalo jako univerzální systém (nebo si ho lidi z toho dělali, protože proto). Ale proč by někdo hrál upírské ságy v Drd, když na to má speciální přímo dělané systémy? To samé pro mnoho dalších žánrů, třeba mystická WW2.

Takže diskutovat o DrD je fajn, co se samotné diskuse týče. Ale chce to specifické podmínky. Lepší to je z očí do očí, když už to není dedikované místo, protože napřímo se emoce tolik nevybuděj a spíš se lidi zasmějou.
Tady to moc nejde, protože se do diskuse většinou rychle přidají hejtři a diskuse se zvrhne ;)
To se u jiných systémů zde tolik nestává ...

A co se dalšího rozvoje, jako je třeba u klonů oDnD, týče ... Dneska už to vidím spíš tak, že bych toho, že DrD upadá nelitoval. Energie do něj dnes vrážená už se moc nemá možnost zúročit. Ne, že by s ním nešlo něco dělat, ale proč?
6.12.2018 15:58 - ShadoWWW
LokiB píše:
Dneska už to vidím spíš tak, že bych toho, že DrD upadá nelitoval. Energie do něj dnes vrážená už se moc nemá možnost zúročit. Ne, že by s ním nešlo něco dělat, ale proč?


Toto + to, že je DrD 1 v úpadku a nemá podporu Altaru...

Jako jo, ale právě TSR edice na tom byly podobně, když přišlo OSR. TSR neexistovaly, WotC jim neposkytoval žádnou podporu, hraní old-schoolu bylo v úpadku (mainstream hrál 3. edici) a dodnes se nedá říct, že by OSR hry utrhly nějaký jiný než zanedbatelný podíl na trhu. Přesto OSR hry vznikly, vzniklo jich dokonce docela dost, mají velmi živou komunitu, a dokonce se jich chytli i někteří vydavatelé (Goodman Games a jejich DCC, TLG a jejich C&C) a zásadně ovlivnily i pátou edici DnD.

A právě v ČR nic podobného nevidím. Proč podle vás tehdy největší herní komunita nenapsala svůj vlastní klon (či dokonce několik klonů), když se ukázalo, že ani DrD+, ani DrD II nemají úplně feeling DrD 1?

Třeba dnes hodně hráčů DrD 1 vzhlíží k Dračí hlídce, Jeskyním a drakům nebo berou za vděk DnD 5E (což asi největší skupina dle ohlasů a výsledků různých anket), ale v roce 2004 (DrD+), respektive 2011 (DrD II) tu ani jedno z toho ještě nebylo. Proč tehdy nevzniklo něco jako OSR? Jen připomínám, že poslední pravidla DrD 1.6 vyšla naposledy v roce 2001, tedy před 17 lety.

A přitom ten vývoj byl podobný. DnD 3E vyšlo v roce 2000 a v roce 2006 pak vnikl OSRIC, kdy už bylo jasné, že WotC DnD se vydává jiným směrem než TSR DnD. Touto paralelou by v ČR mělo vzniknout OSR DrD někdy kolem roku 2010.

Nevzniklo tím, že všichni doufali v DrD II, nebo tím, že tu byla už komunita kolem DnD, která nabízela podobnou, a možná kvalitnější alternativu? Nebo jen tím, že se prostě nenašlo dost lidí, kteří by to spáchali?

Dnes je asi doba, kdy už žádné DrD OSRIC nevznikne, ale stejně by mě zajímalo, proč to tenkrát nevzniklo...
6.12.2018 16:16 - LokiB
ShadoWWW píše:
A právě v ČR nic podobného nevidím. Proč podle vás tehdy největší herní komunita nenapsala svůj vlastní klon (či dokonce několik klonů), když se ukázalo, že ani DrD+, ani DrD II nemají úplně feeling DrD 1?


No, já nejsem odborník, ale i zde se psalo, že klony vznikly, nebo ne?
Ale jsme malá země a nikdo neměl dost peněz, entuziasmu, schopností a potřeby to dohnat až do vydání.
Buď to děláš jako nadšenec, nebo chceš, aby se ti to aspoň zaplatilo, nebo na tom chceš vydělat. U nás jsou možnosti 2 a 3 velmi obtížné, když budu eufemista.

Od určité doby jsem žil dost dlouho tak trochu v izolaci od komunity. Fakt "všichni doufali v DrD II"? My o něm ani nevěděli (a to jsme aspoň věci vydávané tak nějak sledovali, DrD+ věci a tak), takže jsme ani nemohli doufat :)

Víš co je zajímavý? pro mě DnD nebylo nikdy moc náhražkou DrD ... nepřišlo mi "lepší", ale jiné. Ale hrál jsem si ho rád, od ADND 2E po Pathfinder.

Takže bych ty komunity tolik nesrovnával. U DnD-like lidi drželi ne proto, že by museli, ale protože chtěli. To u DrD mnoho lidí drželo, protože jinou možnost dost dobře neviděli (ne že by neměli, ale třeba o ní nevěděli, nebo jim byla cizím jazykem obtížně přístupná atd).

Ten důvod, proč něco nevzniklo tady, může být i vysloveně statistický ... když máš stovky tisíc lidí u DnD a tisíce lidí u DrD, tak prostě je u DnD větší šance, že něco opravdu vznikne.

Co třeba chybělo k tomu, aby York nebo další svoje klony DrD "dotáhli"?
6.12.2018 16:19 - York
LokiB píše:
Co třeba chybělo k tomu, aby York nebo další svoje klony DrD "dotáhli"?


Hráči.
6.12.2018 16:20 - Aegnor
Mně přijde, že nějaké klony DrD vznikaly neustále ... jenom ten klon vypadá u každého jinak, každý považuje za jádro systému něco jiného (viz oblíbené diskuze "co je základ DrD, který bychom měli zachovat, kdybychom chtěli vydat novou verzi") a málokdo má dostatek energie na to, aby to opravdu dotáhl do vydatelné podoby.
6.12.2018 16:27 - MarkyParky
Když už se tu znekromantila tahle debata, tak si přihřeju polívčičku.
6.12.2018 16:28 - LokiB
York píše:
Hráči.


jakože bez hráčů to pro tebe nemělo smysl dotáhnout, otřít ruce, vzít kompletní příručku a říc, "jo, mám to. dělal jsem to možná jen sám pro sebe, ale je to hotové."
Ok, to chápu.
U DnD bylo možná víc freaků, kteří tuhle bariéru překonali, nebo ty hráče kolem sebe náhodou měli.
6.12.2018 16:36 - York
LokiB píše:
jakože bez hráčů to pro tebe nemělo smysl dotáhnout, otřít ruce, vzít kompletní příručku a říct, "jo, mám to. dělal jsem to možná jen sám pro sebe, ale je to hotové."


Otázka je, kdy už tohle můžeš říct a jakej rozdíl bude, když to řekneš.

Tohle přesně jsem totiž udělal, ta příručka několik let visí volně ke stažení a občas ji někdo dokonce i zmíní nebo linkne. Mohl jsem na ní dělat třeba ještě další měsíc nebo rok, nebo deset let - co by to změnilo?

(Ostatně, podívej se na Gedimana. Ten si takhle otírá ruce celkem pravidelně. A já jsem to ostatně taky už udělal několikrát.)



Kdysi jsem koukal na jedno hodně zajímavý video, tuším nějakej TED talk, kde rozebírali, jak vzniká hype (nebo obecně prostě nějaká skupinová nebo komunitní záležitost) a jak důležitej je DRUHEJ člověk, kterej se přidá a dá ostatním signál, že na tom možná něco bude a stojí za to to aspoň zkusit. Nikdy jsem ho nenašel.


edit: BTW asi tohle radši nebudu dál komentovat, ať zas nedostanu sprďana, že si jen stěžuju a nic nedělám.
6.12.2018 18:12 - efram
Já osobně se domnívám, že v době kdy je na trhu tolik her a několik jich je zde kvalitně přeloženo do CZ, je drd definitivně mrtvej a překonanej útvar. Pokud někdo věnuje čas svému klonu drd tak to, ze sveho pohledu, nechápu. Sám bych na tuhle aktivitu čas nevyčlenil. Raději bych hrál, čas věnoval hře.
6.12.2018 18:37 - LokiB
efram píše:
Raději bych hrál, čas věnoval hře.


Většinou je to tak,že když můžeš hrát, tak hraješ.
A když nemůžeš, protože nejsou lidi či prostředí či možnosti, a jsi přitom kreativní, tak třeba hledáš, co bys a jakbys. Někdo překládá, někdo tvoří vlastní systém, někdo píše dobrodružství, někdo kreslí na papír postavičky, někdo maluje miniatury atd.
6.12.2018 18:50 - efram
LokiB píše:


jasně to chápu, popsal jsem svůj pohled.
6.12.2018 21:43 - sirien
efram píše:
Já osobně se domnívám, že v době kdy je na trhu tolik her a několik jich je zde kvalitně přeloženo do CZ, je drd definitivně mrtvej a překonanej útvar

Vcelku ironické v kontextu toho, jak si vedle tvrdil, že RPG weby sou jen pro nějakou nereprezentativní menšinu.

Problém je, že to je z části pravda - my víme, že ty překlady co tu máme mají nějaký dost nemalý počet stažení (Fate Core chybí 1 download do 1200 unique IP stažení a je to pořád původní verze - u DnD je to dost těžší říct vzhledem k tomu že tam ShadoWWW prováděl vícečetné opravy, nicméně je to podle všeho ještě násobně víc). Samozřejmě, část těch stažení jsou nějaká opakování (i když z jiných IP), ale i tak to sou stovky lidí. A víme i, že tam je naprosto neznámej dosah mimo direct downloads (lidi přeposílající mailama, házející po sobě flashkama, teoreticky nějaké re-uploady někam atd.), jak napřímo, tak protože je mrtě zkušeností s podobným šířením dřívějších překladů (GURPS, Shadowrun 3e). Jak daleko ty překlady dosáhnou reálně (pár desítek nebo pár stovek herních skupin) nikdo netušíme.

...jenže ať to je sebevíc, tak proti té gigantické masivní setrvačnosti DrD to je pořád minimum - ty tisíce příruček co jsou v různých knihovnách (družin, klubů, kroužků, skautských kluboven, táborů, doslova v knihovnách...) a co jdou z ruky do ruky mezi generacemi hráčů - a samozřejmě samotný fakt že někteří hrají "dračák" bez toho, aby ta pravidla vůbec měli nebo je mají jen ofocená/nafocená atp. - proti tomu se hraje fakt blbě.


Navíc existuje spousta skupin (jakože prostě spousta skupin), jejichž členy baví něco tvořit, ale kteří jsou ve skutečnosti pohodlně usazení v DrD a klidně se realizují v nějaké tvorbě domácích povolání nebo house rules nebo alchymistických lektvarů (z těhle věcí vždy žilo dracidoupe.cz...) - ta malá skupina v níž se trochu prapodivně spojila láska k DrD s širším rozhledem a geekovstvím si pak někde tvoří DrD 2.0 popř. DrD World atp.

Vem si, že dodneska tu sou skupiny co spokojeně jedou ADnD - které u nás ani nikdy ofiko nevyšlo. DrD je vlak co i bez lokomotivy jen tak nezastavíš.


Že jsou nějaké překlady - jako jo, ale dokud někdo něco nevydá fyzicky a nedá tomu širší podporu, tak se ty věci budou šířit jen hrozně pomalu.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.089540004730225 secREMOTE_IP: 44.200.77.59