Kultura

Magus
7.4.2009 12:08
DrD
No moje nejoblibenejsi hra..

Dotazník o DrD.
7.12.2018 18:56 - efram
Sirien - takže by jsi vzal jako, že je větší vliv sociální sitě na propagaci. Třeba srovnání FB vS D20 web?
7.12.2018 19:12 - sirien
LokiB píše:
Já tě znám, to píšeš jen a jen proto, abys mohl aspoň nějak rozporovat můj příspěvěk ;)

To neni vůbec pravda.
7.12.2018 19:16 - Šaman
ShadoWWW píše:
ako např. hod na útok k6 (ten vznikl kvůli tomu, že až do poslední chvíle Altar nevěděl, jestli dokáže sehnat jiné než šestistěnné kostky) nebo celkově omezení počtu a typů kostek (to s tím souvisí).

Zajímavé. Podle mě tohle byl velký přínos (takže "dračák" se dá hrát i někde na chatě, kde se vyberou kostky a figurky z Člověče nezlob se).
A hod na útok i zranění najednou mi přišel jako geniální (jen je problém, že spousta lidí nepochopila, že útočnost není fyzická vlastnost zbraně a sama o sobě neříká skoro nic).

Dokonce jsem si myslel, že to autoři někde obšlehli, ale nepochopili do důsledků… ale o vzniku DrD nevím nic moc, takže jetli je to zkouzecnost, tak imho povedená.
7.12.2018 19:18 - sirien
efram: netušim. Hrozně záleží na parametrech té propagace a navíc užitnost FB pro propagaci se průběžně mění s tím jak FB přepisuje algoritmy zobrazování příspěvků a tak. Osobně sem pořád nakloněný tomu věřit, že kolem RPG na Kostce pořád dosáhneš lepších výsledků - ale s jakým rozdílem za jakých podmínek je pro mě totální neznámá.
7.12.2018 19:56 - ShadoWWW
Na první pohled hod k6 vypadá dobře a i Klímovi se zdál jako dobrý a funkční. Ale funguje v podstatě jen v PPZ*. Pak přijdeš na takovou 20. úroveň a hod na útok a na obranu se dál více méně navzájem vyrušuje a způsobované zranění jedním útokem je na počet životů hodně marginální. Nastává tak zdlouhavé opižlávání životů. DrD se to snažilo opravit rozšířeným soubojovým systémem, kde válečník měl více útoků než obránce obran a obránce si pak nehází na obranu, což ale popírá onen oponentní hod 1k6+ proti sobě. A samozřejmě to na vysokých úrovních řeší magie, která je proti fyzickým útokům extrémně mocná.

* No, ono to moc vlastně nefunguje ani do té páté úrovně, protože stačí dvě šestky po sobě a PJ se musí uchylovat k oblíbenému pravidlu té doby - falšování hodů.

Nicméně prvnotní příčinou, proč DrD nemá klasickou množinu DnD kostek, bylo nedostatečné a drahé zásobování do ČSFR. Desetistěnky se vyráběly na popud Altaru v ČR na koleně v nějakém ústavu pro tělesně postižené, kam jim z Altaru nosili kaučuk. Jo, to byla doba...
7.12.2018 20:10 - Šaman
No, neberu teď funkčnost téhle mechaniky v rámci celého systému a poměru k životům, to už je další otázka. Mě šestka docela vyhovuje dodnes v systémech, kde jsou základní čísla (řekněmež jim vlastnosti nebo dovednosti) také cca do šestky. Ale mít stovku životů je pak nesmysl (třeba ve Fate jich je okolo dvaceti, ale to proškrtáváni funguje jinak, takže efektivně méně).

Použití desítky znamená buď více náhodné výsledky, nebo základní rozsah ňouma - mistr také zhruba na desetiúrovňové stupnici.

A propo - i v orginál DnD se životy osekávaly pomalu - na útok se sice hodilo dvacítkou, ale po vyhodnocení úspěšnosti se házelo čtyřkou až osmičnou na zranění. A ten rozsah životů byl podobný jako v DrD.

A navíc šestek je největší výběr, takže kostkofilové se mohou vyřádit a šest stran má tužka (což už dnes není tak akutní, provizorně se dá házet na mobilu).
7.12.2018 20:53 - efram
add hod k6 - pamatuji si na jednu hru, kdy hraničářův pes hodil na útok 7x6 + nějakej finální hod....to musela bejt hrozná bestie teda....vlastně jsem niky nepochopil proč tam ta kumulace při hodu 6 byla. residuum z člobrda? Nicméně v raných hrách to mohlo bejt celkem adrenalinové :p
7.12.2018 21:16 - sirien
efram píše:
vlastně jsem niky nepochopil proč tam ta kumulace při hodu 6 byla

Ono se to ve skutečnosti na první pohled může zdát jako fakt dobrej nápad. Zvlášť, když to neproženeš nějakym korektně udělanym playtestem.

Technicky Ti 1d6+ dává nízkou, přesto realistickou (obojí mnohdy zdánlivě, ale to nehraje moc roli) šanci zasáhnout i v případě, že stojíš proti silnějšímu nepříteli (ÚĆ 4, OČ 11) popř. naopak Ti dává šanci že můžeš mít fakt kliku a ubráníš se nějakému silnému útoku (ÚČ 16, OČ 6) - přičemž obě situace se v DrD vyskytovaly. Zároveň to tvoří možnsot přirozenejch "kritikáčů" a instakillů. Ta pravděpodobnost přitom ani neni tak šílená - šance že Ti napadá nějakejch 66x je 1:36, což oproti 1:20 na d20 neni tak hrozný (a silou to je relativně srovnatelný - pokud takhle dám damage 16 místo 4 a na d20 bych při 1d8+4 dal 15 místo 8...)

Že to nefunguje IMO není ani tak vina té explodující kostky samotné jako spíš celého toho systému co je kolem ní postavený (poměry útoků a obran, HP inflace, práce s multiple útoky a jejich hodnota oproti magii...)

Pes co hodí 7x6, tzn. nějakejch 45 na útok přitom neni zase nic tak hroznýho - efektivně si dokážu velmi dobře představit takového mastifa nebo i vlčáka co Ti rozerve krk a kus Ti ho vyrve i s tepnou a průdušnicí.
7.12.2018 21:31 - efram
jo umím si herně v pohodě vysvětlit to jak by utok 7x6 vypadal v realu, ale v rovine toho hodu....no je to legenda
7.12.2018 21:31 - malkav
Ty hody byly opravdu silně nevyzpytatelné. Podobný útok psa si také pamatuji, taky útok hvězdicí na plně oděného pěšího válečníka (komplet kroužková zbroj) - 6x6 na útok a 1 na obranu :)

Sirien: mimochodem nesekl jsi se o pár řádů v té pravděpodobnosti? Jestli jsem tedy dobře rozklíčoval tvůj zápis a mělo jít o pravděpodobnost, že padne 6x6 za sebou na kostce. Mě ta pravděpodobnost vychází výrazně nižší.
7.12.2018 21:36 - Aegnor
malkav píše:
Sirien: mimochodem nesekl jsi se o pár řádů v té pravděpodobnosti?

Nesekl, Sirien bere pravděpodobnost, že padne 6 + 6 + x.
7.12.2018 21:39 - ShadoWWW
Jj, není to 6x6, ale 6^6, tedy 1:46 656.
7.12.2018 21:40 - malkav
Aegnor: ale to přeci nemůžeš počítat tak, že vezmeš 1 ku 6x6 ... ten výpočet by měl být 1/6 x 1/6 x 1/6 x 1/6 x 1/6 x 1/6
7.12.2018 21:52 - Šaman
Sirien psal 66x, tedy šest, pak šest a pak ještě něco. A to má opravdu pravděpodobnost 1/36. Tedy že dvě šestky po sobě je méně pravděpodobné, než kritical v DnD, který je v základu 1/20 a v některých případech ještě vyšší.

malkav píše:

Jen dvě šestky. Takže opravdu 1/6 * 1/6 = 1/(6*6) = 1/36
7.12.2018 21:57 - malkav
Šaman - aha, blbě jsem to pochopil v kontextu toho předešlého příspěvku, kde je popisován útok psa. Proto jsem psal, jestli jsem správně odhalil "překlep". Mea maxima culpa :)
8.12.2018 06:38 - Jerson
No, a když jsem si dpicetl pravděpodobnost, že si ze všech těch hodů proti postavě PJ nikdy nehodí dost švestek, aby ji zabil, tak mi vyšlo, že se prakticky žádná postava nemůže dožít 10. úrovně bez podvádění (tedy "úprav hodu kostkou"). Po 10. úrovni šance na přežití ještě klesá, protože všichni dostávají jen 1-2 životy za úroveň.
Dřív jsem si myslel, že další hod po šesté je dobrovolný, ale formulace v pravidlech to údajně nenaznačuje.
8.12.2018 09:58 - LokiB
malkav píše:
Ty hody byly opravdu silně nevyzpytatelné. Podobný útok psa si také pamatuji, taky útok hvězdicí na plně oděného pěšího válečníka (komplet kroužková zbroj) - 6x6 na útok a 1 na obranu :)


No jo výjimečně šťastná trefa ... to si dost lidí dokázalo představit jako zásah hvězdicí do jediného nekrytého místa, třeba do oka.
Když už tedy bylo třeba to řešit v té "reálné rovině".

sirien píše:
Že to nefunguje IMO není ani tak vina té explodující kostky samotné jako spíš celého toho systému co je kolem ní postavený (poměry útoků a obran, HP inflace, práce s multiple útoky a jejich hodnota oproti magii...)


A že to nefunguje, znamená v tomto podání, že to generuje moc WTF situací, nebo že to kazí příliš hráčům hru z jiných důvodů? viz možnost instakillů VPček, o kterých píše Jerson.
Zkoušel jsi Jersone dělat podobnou analýzu třeba u DnD? Nepřišlo mi, že s tím, jak bylo DnD stavěno (včetně Saving throws proti instakillům typu "zkamenění"), na tom bbylo lépe.
Hodně příšer tam mělo schopnosti "hoď si a při failu umíráš" ... což i nám, příchozím z DrD, přišlo jako masakr.

ShadoWWW píše:
Pak přijdeš na takovou 20. úroveň a hod na útok a na obranu se dál více méně navzájem vyrušuje a způsobované zranění jedním útokem je na počet životů hodně marginální. Nastává tak zdlouhavé opižlávání životů.


Jestlis nezažil dlouhé opižlávíní životů v DnD či jinde, kde zas řeší to, že je "skvělý útok", ale ouha zranění padá 1, pižli pižli, tak gratuluju :)
I DSA by mohlo vyprávět, jak to dokáže být frustrující.

A i tam to řešila magie až do 4E.
Resp. různá comba a spešl buildy, které umožnily postavě dávat ohromná DPR (damage per round). Na konci 3.5E to bylo pověstné a PF to trochu řešil.

Jestli je lepší opižlávání, nebo postavy, které na vysoké úrovni dávají množstvím útoků 500 dmg za kolo ... asi podle chuti hráčů. Mně to jako GMovi mco nesedělo.


Zajímavé otázka třeba je, jak by se změnil v tomhle celý feeling, kdyby se řeklo, že v DrD nemůže postava házet víckrát, než je třeba její level (nebo level+1).
Takže postava na první úrovni by ani na šestku nedohazovala, nebo teda mohla házet max 6+x, ale víc už ne. Atd.
Maličkatá úprava pravidel ... a kolik WTF mometů by lidem odpadlo.
Ale jestli ono by víc hráčům nevadilo, že přišli o svoje "hodil jsem 78 na útok!!! juchůůů!" :)
8.12.2018 10:32 - Návštěvník
Píše:
Zajímavé otázka třeba je, jak by se změnil v tomhle celý feeling, kdyby se řeklo, že v DrD nemůže postava házet víckrát, než je třeba její level (nebo level+1).

Takže už na třetí úrovni se postavám "unlockne" možnost hodit 3 šestky za sebou => +18 => je to smrtelné anyway => zrovna takováhle maličkatá úprava pravidel nepomůže vůbec ničemu.
8.12.2018 10:48 - LokiB
Z čeho vychází tvé přesvědčení, že útok 18 + ÚČ je smrtelné anyway?

válečník s odolností +2 má v DrD na 3. úrovni v průměru 27 životů ... + OČ, no, řekl bych, že jemu ta maličkatá úprava celkem pomáhá v tom, že obdobný protivník na stejné úrovni ho prostě jednou ranou nezabije.

Podobně to platí pro hraničáře, a také některé další kombinace (alchymista s velkou odolností).
Což není tak málo.

Plus, na což jsi zapomněl, to řeší i ty WTF situace, kdy postavu na třetí úrovni zabil jedním útokem pes či skřet či commoner, právě a jen díky šťastnému hodu. NPC a příšery by měly pochopitelně také zastropovaný hod, takže pes s Životaschopností 1 už by v podstatě žádnou postavu jedním útorem nezabil.

Ale možná používáš jinou matematiku.
8.12.2018 11:27 - Jerson
LokiB píše:
Zkoušel jsi Jersone dělat podobnou analýzu třeba u DnD?
nezkoušel,, protože jsem každou edici kromě jedničky a pětky hrál přesně jednou a ani nevím, zda tam zranění může dosahovat tak vysokých čísel.
Navíc i v DrD jsem bral jen boj zbraněmi a válečníka s maximálním počtem životů na dané úrovni. Při použití magie proto postavám, při slabších postavách, pokud nastupují do boje nikoliv s plnými HP byly šance na smrt mnohem vyšší.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10342788696289 secREMOTE_IP: 54.89.24.147