Kultura

Magus
7.4.2009 12:08
DrD
No moje nejoblibenejsi hra..

Dotazník o DrD.
18.6.2019 19:55 - sirien
York píše:
nebo plusek - v rámci cílů, které si vytýčili, odvedli fakt dobrou práci

To je doufám výrok ve stylu "o mrtvých jen dobré", resp. "do mrtvol se nekope"

York píše:
pravidla DrD+ fakt dávají velmi přesné odpovědi na otázky

Přesné - ano. Smysluplné tak jak bylo zamýšleno - ne.
19.6.2019 00:50 - Gurney
ShadoWWW píše:
Moucha zlodějka je původně taky z DnD (Basic DnD), ne z DrD.

Mimic taky.

LokiB píše:
Přijde mi, že Gurney měl, podobně jako Jerson (i když u toho se Gurney Jersonově smůle smějě) hroznou smůlu na lidi se kterými hrál DrD a se kterými o něm mluvil

To se ve skutečnosti velice mýlíš, na lidi se kterými jsem začínal hrát jsem měl ohromné štěstí a přes různé preference se nám téměř vždy podařilo dojít k nějaké podobě hry, která nás pak po dlouhé roky bavila. I když je tedy pravda, že hrát něco, co z dnešního pohledu opravdu stálo za to, jsme začali až s d20 pravidly, DrD prostě sráží k zemi i jinak velmi dobré GMy a hráče.

Co píšu je ve skutečnosti spíš takový kompilát postřehů a zkušeností, které jsem nasbíral z druhé ruky až ve chvíli, kdy už jsme dávno hráli úplně jiné hry než DrD (byť některé z těchto zážitků měli i ti hráči, se kterými jsem začínal, prakticky všichni hráli DrD mnohem déle než já) a "dračák" a jeho kultura už mě zajímal hlavně jako trošku morbidní bizarnost, takový rpgčkový Balkán. Teprve takhle zpětně jsem pochopil, jak wtf způsobem se dá hrát a přitom to považovat za normální a často i jediný možný způsob.

A důvod, proč to sem píšu není znova se hádat o vlivu pravidel nebo srovnávat s D&D, ale prezentovat to jediné z "feelingu DrD" na kterém jsem kdy viděl se někoho shodnout. A to ještě skupinu hráčů tvořenou převážně lidmi, kteří už DrD nehrají (resp. lidmi, kteří si vyzkoušeli něco jiného... imo stejná skupina, k DrD už se nikdo nevrací a pokud ano, tak stylem "jdu si dvakrát do roka zahrát se starými kamarády hru, kde se hází d6 a d10 *, a říkáme tomu DrD"), takže pokud chce někdo vytasit, že zná desítky hráčů DrD, pro které nic z výše uvedeného neplatí, klidně může. Ale zároveň jsem si docela jistý, že ty kvanta hráčů DrD stále hrajících se napříč různými herními skupinami neshodnou prakticky na ničem typicky DrDčkovém. Rozhodně ne na herním prostředí. **

* A občas jen jedno z toho. A u některých skupin ani jedno z toho...
** Pokud se člověk nezeptá lidí, co hrají třeba Asterion, to je imho zas trošku jiná skupina než většina hráčů DrD, o které nechci nic soudit, protože o ní moc nevím. Každopádně Asterion RPG by podle mého smysl a šanci se rozšířit mezi víc lidí (myšleno více než herní skupinu autora, o kolik víc ale fakt nedokážu odhadnout) měl a bylo by to pro ten svět po všech těch letech nouzového roubování na DrD docela zadostiučinění.
19.6.2019 06:08 - Jerson
Tak aaterien sám o sobě je psaný univerzálně a jsou v něm vložená pravidla pro použití v DrD,, která lze snadno ignorovat, ne?
Ale nikdy jsem asi nepotkal skupinu, Kurta by hrála Asteeion v jiném systému než DrD, i když jsem slyšel o jedné, Kurta měla v plánu ho hrát podle Fate(?)
19.6.2019 08:23 - Arled
Tak my třeba hrajeme Asterion s několika skupinami v Dnd už od doby 3.5e. Ale ano, spoustu věcí jsme si upravili, aby nám to víc sedělo.
19.6.2019 09:06 - Jerson
No výborně, autoři Asterionu by z takové informace měli určitě radost :-)
19.6.2019 09:29 - Arled
A teď myslíš z té, že někdo hraje Asterion i v Dnd, nebo z té, že jsme si Asterion upravili? (vážně si nejsem jistý mírou ironie :-) )
19.6.2019 10:00 - ShadoWWW
My jsme taky hráli Asterion v DnD a vím ještě o jedné skupině, co ho taky hrála v DnD.

Ale myslím, že to byly výjimky. Asterion se hrál hlavně v DrD 1. Tady je o tom anketa z roku 2014, kdy je vidět jasná převaha DrD 1.6. V roce 2005* se ale v DrD+ hrávalo stejně hojně jako v DrD 1.6 - anketa. To bylo nejspíš tím, že DrD+ v té době vonělo novotou a spousta skupin do něj vkládalo velké naděje.

Gurney píše:
Každopádně Asterion RPG by podle mého smysl

Na asterionském fóru se o tom diskutovalo zde už před deseti lety.


------
*EDIT: Tehdy se zdá - dle počtu hlasů a příspěvků na fóru - že byl Asterion na vrcholu popularity. Pak už postupně upadal. Dnes je tam mrtvo a i autoři už ho berou jako minulost. Skaven ale nedávno na RPG F mluvil o restartu Asterionu, tak uvidíme.
19.6.2019 10:41 - Jerson
Arled píše:
A teď myslíš z té, že někdo hraje Asterion i v Dnd

Ironii nepoužívám už ani na okna :-)
Ne, vážně - doteď jsem potkal několik hráčů, kteří říkali, že Asterion hrajou, ale při bližším průzkumu se ukázalo, že spíše z něj vybírají jen určité kusy, obvykle aplikace do DrD nebo kousky území. Že ho někdo hraje víceméně celý (byť s úpravami) a ještě nikoliv podle DrD je skutečně zajímavá informace.
19.6.2019 12:16 - Arled
Tak já (a myslím, že i zbytek našich skupin) mám Asterion rád a když už se konečně většina hráčů naučila jak co na tom světě chodí, tak by byla škoda jej nevyužívat. A další kampaně co teď plánuji, případně co moje žena zrovna startuje jsou zase umístěny na Asterionu.
19.6.2019 21:01 - efram
Gurney píše:
Když to má být o subjektivních dojmech, tak pro mě a snad všechny hráče, se kterými jsem se kdy o DrD bavil spočívá feeling DrD hlavně v té kultuře, kdy PJ má vždycky pravdu (v praxi PJ trestá, manipuluje, lže a podvádí, protože to mu PPJ radí, a na oplátku mu hráči dělaj ze hry peklo), celá hra je až paranoidně uzavřená a hráči striktně nesmí vědět (Jen pro PJ!) a jednat podle toho, co neví jejich postavy (nicméně nikdo to nedodržuje). Pokud PJ rozhodne ve váš neprospěch, je třeba se s ním pohádat nebo se urazit a pasivně agresivně mu to dávat sežrat v budoucnu, každopádně vyhrává ten, kdo si umí líp prosadit svou.



Fakticky zvláštní. Lidi co znám já, s kterými jsem se bavil, kteří hráli v klubu s náhodnými hráči nikdy tímhle způsobem DrD nehráli a pravidla tímhle způsobem nevnímali. Ale co to je proti věčnosti? Hru si determinují sami hráči svým přístupem. Ale to už se tu opravdu probíralo tolikrat a tolikrat to vzbudilo vasne ze........
19.6.2019 21:09 - sirien
efram: Je zajímavé, že kdykoliv se probírá něco negativního, tak si to nikdy nezažil. Skoro by se zdálo, že musíš bejt ten nejšťastnější RPGčkař pod Sluncem.
19.6.2019 21:17 - efram
sirien

Lepší než bejt škarohlíd a ve všem vidět negativa. Chce to vypustit černo kroniku a krimi zprávy. Mě zase přijde, že nad některými tady je neustále zataženo. Horzně ve své herní juvenelitě trpěli a zřejmě je to tak traumatizovalo, že se těch pocitů nemůžou zbavit do dnes. Vy, když tu nemáte co na práci, tak vždy vykopete mrtvolu v podobě DrD a o zábavu je postaráno. Rudej hadr, hadr :p.

Dokládám svou zkušenost stejně jako Gurney. Nic víc. Myslím si, že na tehdejší dobu odvedli tvůrci hry super práci. A stejně v tom duchu říkám, že reinkarnovat ta pravidla, dle mého soudu, nemá smysl. Ale to jsme tu opakovaně probírali.

Celé je to o lidech a ne pravidlech!
19.6.2019 21:19 - malkav
sirien: Já si tohle taky nepamatuju ;) Asi jsme kolem sebe neměli hádavé, podvádějící a urážlivé pitomce ;)

Hele tak mám otázku. Gurney, kdybys dnes vytáhl pravidla DrD 1.6 a zahrál si s tvými dnešními hráči, fakt jsi přesvědčený, že bys hrál přesně tak, jak teď popisuješ? :)
19.6.2019 22:35 - LokiB
Jak jsem psal, z mého pohledu je to, co popisoval Gurney, spojení s danou dobou, nikoli přímo s DrD. Že pro mnoho lidí bylo v té době primární DrD a tak se to asi veze ssebou je možné. Ale není to vina DrD ... poučky v PPJ měly v tomhle ohledu imho jen ne moc významný vliv. A pro ty, kteří u DrD zůstali o něco déle a opravdu ho hráli, je feeling DrD jinde, než psal Gurney.

Třeba feeling oDnD či ADND je pro mě v instakillech při nepovedených záchranných hodech, o slabých začátečnických postavách a uber silných na vyšších úrovních. v touze po postupech, které přinášely nové schopnosti a zvýšenou šanci na přežití :)
19.6.2019 23:40 - Jerson
Osobně bych to na dobu nesváděl. 29 let po vydání DrD podle něj hraje řada PJjů pořád stejným způsobem, kurty Gurney popsal, a své způsoby přenáší do další generace. Bohužel se mi nepodařilo najít nikoho, kdo by v posledních letech začal hrát tím, že si přečte příručku, abych měl srovnání, ale prostě styl hry alespoň částečně zůstal spojený s DrD.
20.6.2019 00:10 - Colombo
Píše:
ale prostě styl hry alespoň částečně zůstal spojený s DrD.

Zajímavé. Tady na redditu čtu, že takhle lidi hrají Shadowrun. No a na RPG StackOverflow zase čtu, že ti lidi tak hrají DnD.

Sakra, to DrD je větší než sem si kdy myslel!
20.6.2019 05:57 - Jerson
A slyšel jsi o někom, kdy by takhle hrál třeba Fate?
20.6.2019 06:28 - malkav
Jerson: Jak často GM začíná přímo na Fate? Může to být tím, že se k Fate propracuje potom, co si prožije začátečnické chyby kvůli nezkušenosti a/nebo věku v jiném systému, se kterým jsou pak ty chyby spojovány?

Nemám problém souhlasit s Lokim ohledně toho feelingu, i když i tady je to do jisté míry ovlivněno nastavením připisování expů. Co znám lidi kolem sebe, co ještě donedávna hráli DrD, tak ani po letech nepřesáhly hráčské postavy 7. lvl.
20.6.2019 06:29 - Colombo
Já vlastně neslyšel o nikom, kdo by hrál Fate. Snad krom Siriena.
20.6.2019 06:32 - Colombo
malkav píše:
Nemám problém souhlasit s Lokim ohledně toho feelingu, i když i tady je to do jisté míry ovlivněno nastavením připisování expů. Co znám lidi kolem sebe, co ještě donedávna hráli DrD, tak ani po letech nepřesáhly hráčské postavy 7. lvl.

To museli tou mapkou bílého hradu rotovat sakra dlouho.

https://www.altar.cz/cgi/doc/blbe/r1996/jeskyne

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11925387382507 secREMOTE_IP: 44.205.5.65