sirien píše:
Teraformaci neukončili? Viz i to, že (minor spoiler) se ten kluk na konci dostane do teraformačního vzdělávacího programu?
To jsem právě nepochopil, protože předtím říkají, že odstavují terraformační věže. Takže jsem nabyl dojmu, že ten kluk se připravuje na budoucí terraformaci jiných planet přístupných díky Sféře.
sirien píše:
Jinak to že tam je přes tisíc lidmi obývatelných světů bylo řečené na konci s03 když Holden dostal od Millera tu vizi v centru Brány.
To jsem slyšel, ale v té chvíli na těch světech ještě nebyly ani žádné sondy, tak mi není jasné, jak snadno je lidé dokážou obývat. Obývat se přeci dá i planeta typu Pandora z Avatara, kde lidem stačí plynové masky, ale stejně by nějakou tu terrafromaci snesla.
Díky za to vysvětlení k Millerovi, hádám, že z knížek je to pochopitelné lépe než jen ze seriálu. Takhle to už dává smysl. Ale co byla ta rudá sféra a proč Milerovi bránili ... stvořitelé těch konstrukcí, aby jim celou planetu vypnul, v tom ještě moc jasno nemám. I když pokud to byla snaha o zachování stavu, tak asi jo.
Ještě mě napadá, stavby, které ne planetě vydrží funkční miliardu let se vymykají mému chápání - leda by byla geologicky úplně mrtvá a chráněná před velkými meteority, ale pak nevím, jak moc by geologicky mrtvá planeta byla vhodná pro život nechráněných lidí. Ale jako ... může být. Může být civilizace starší než než naše planeta, čas na to byl.
sirien píše:
...a to všechno zvládnul duševně rozdejchat a nezešílet. Jak ho jako postavu nemám rád, tak myslim, že zrovna to že už má určitej stoickej nadhled nad okolo umírajícíma lidma se mu dá přiznat že dává smysl.
Ale jo, já neříkám, že by měl nějak vyšilovat. Spíše se divím na opačnou stranu, že je pořád takový idealista, a zdráhá se zastřelit nebo jen nechat zemřít člověka, který ho chtěl zabít - jako že dost riskuje, aby ho dostal před spravedlnost. Ale může být, skuteční lidé dělali i divnější věci.
sirien píše:
Welcome in the future. Prodlouženej život etc.
Ve skutečnosti je tohle trochu... tady Tě prostě scénáristi žádaj o přehlédnutí věci, protože pokud se nepletu tak mezi Abbadon's Gate (3. kniha, = děj s03) a Cibola Burn (4. kniha, = děj s04) je asi 10 nebo 20 let prodleva.
To jsem právě nepostřehl, zda to někde zmiňovali. Delší život by dával smysl. A prodleva 10 let mezi vytvořením sféry a přistáním na první planetě a následky by dávala větší smysl než těch 8 měsíců nebo kolik to bylo ve filmu, ale zase je to moc na to, aby ostatní věci zůstaly jen tak nezměněné. Tak či onak pokud je Naomi třeba 40, už tomu rozumím.
sirien píše:
Ilus: tejden zkoumáme, proč je Holden imunní vůči parazitovi co likviduje úplně všechny okolo. A TEJDEN SE NIKOHO NENAPADNE ZEPTAT NA HOLDENOVU ANAMNÉZU!? Jakože kurva WTF
Počkej, týden? já myslel, že v seriálu to byl asi jeden den, a že jednotlivé díly šly po prakticky po hodinách, přičemž doktorka během té doby stále víc přicházela o zrak a už taky nějaký čas nespala, takže jí to mohlo nenapadnout.
I když mi to taky přijde divné, že by si jejich analyzátory těch léků nevšimly.
sirien píše:
Bojová fregata uzpůsobená na high-g manévry nemá automatické sledování základních životních funkcí posádky a nevšimne si, že někdo na palubě ztratil vědomí a krvácí? Vážně? Jako neni to nemožný, ale přijde mi to trochu... nepravděpodobný. U pozemský fregaty, ok, ale u Marťanský s jejich důrazem na high-tech a co největší kvalitu na úkor kvantity? Čekal bych, že naopak bude prošpikovaná senzorama který veliteli během akce ihned oznáměj, že někde ztrácí aktivní posádku.
Zvlášť když to mají i dnešní auta, co? :-)
Nicméně je to prvek, díky kterému mi opravdu přijde, jako když je Expanse založená na příběhu odehrávaném v RPG, jak psal Kin, a některá přehlédnutí nebo záměrné ignorování reality světa GMmem v něm zůstaly.
Tedy on to psal takto
kin píše:
Věděli jste že tady tak oblíben seriál Expanse byl původně psán jako rpg setting/kampaň? :)
https://www.polygon.com/2018/8/7/17660410/the-expanse-tabletop-rpg-kickstarter-green-ronin
nicméně mě to jako RPG přijde. A musím říct, že bych si ho rád zahrál, celkem jedno v jaké roli.
sirien píše:
co to bylo za bullshit s tim manuálnim zastavovánim vnitřního krvácení na tý ošetřovně?
Tady jsem měl dojem, že si ta doktorka (byla to doktorka, ne?) zranění otevřela, takže to úplně automaticky nešlo. A holt uvažování scénáristů za začátku 21. o realitě 23. století. Podle mě jim chybí biologická 3D tiskárna, která v reálném 23. století bude běžnou věcí a která by řešila prakticky všechno, ale to by asi nemohla vzniknout většina dramatických situací (nebo by musela být pořád rozbitá).