Kultura

Alnag
15.6.2009 09:03
Technická diskuse...

problémy, bugy, přání, stížnosti atp.

informace o webu
Pravidla (OT, moderování, chování atp.)

Přehled ročníkových článkových "auditů"

V případě problému s něčím prosím rovnou pište i přístroj, OS a prohlížeč (např. PC, Win 8, Chrome 39 nebo Samsung Galaxy S2, Android KitKat 4.1, Opera)
9.8.2016 23:34 - Demonica
Momentálně, pokud si pod uřivatelem sirien vyjedu napsané články a chci otevřít nějaký starší "Sirienův blogček", vyhodí to Error 404.
9.8.2016 23:56 - sirien
Dukolm píše:
NXOR

tak na TOMHLE se už naprosto odmítám podílet :D

Demonica píše:
Momentálně, pokud si pod uřivatelem sirien vyjedu napsané články a chci otevřít nějaký starší "Sirienův blogček", vyhodí to Error 404.

To jsme tu už minimálně jednou řešili - je to bug starý jako Sunrise sám (doslova, vznikl při překlopení Staré Matky do Sunrise a nikdy nebyl opraven).

Stará Matka neměla blogy, blogy vznikly jako kategorie článků na tehdejším "projektu" non.d20 (myslím...), který jsem měl tehdy ve správě, efektivně jsme tam psali já a Alnag tenkrát. Při designu Sunrise se rozhodlo, že se blogům vytvoří vlastní typ obsahu a všechny články z téhle kategorie se hrubě překlopily do blogů přes nějakou jednorázovou konverzi. Seznam článků autora tahle konverze nicméně odignorovala, čímž vznikl paradox, že Kostka u autora eviduje tyhle "tehdejší" články jako napsané, i když už reálně jako takové neexistují.

Pokud se nepletu, tak by tenhle problém měl nastávat jen u mě a u Alnaga. Všechny tyhle blogy jsou k nalezení normálně mezi našimi ostatními blogy.
10.8.2016 00:32 - Aegnor
sirien píše:
"projektu" non.d20 (myslím...)

Tenhle projekt se objevuje i u pár dalších věcí (třeba bulvár - zatím vyšlo hodně odkazuje na non.d20.cz ... k článku se dostanu, jenom ta stránka okolo hází spoustu errorů a warningů :-) ).

A když už jsme u těch ne/existujících věcech - pokud bude v Nightfall Archiv, stejně jako je na úvodní stránce sunrise, mohli byste zařídit, aby neukazoval neexistující položky z různých projektů (typicky icefire mi to ukazuje i když ten projekt na kostce už dávno není)? Nebo aby aspoň ukazoval, z jakého projektu je zrovna zobrazený článek/diskuze/atd?
10.8.2016 00:47 - sirien
hm. Na ten Bulvár se někdy podívám a updatuju ho... to je jeden z mých starších projektů, co úplně nevyšel tak, jak bylo zamýšleno (doufal sem, že se toho chytnou další autoři a další díly pak budou vznikat převážně beze mě). Namapování věcí z projektů Matky na Sunrise nebylo úplně 100%, no...

Funkcionalita Archivu nejenže bude, ale bude výrazně rozšířená co do kvantity svých zobrazení a ve vzduchu jsou i možnosti že i co do svého užití napříč webem. Její současné bugy s odkazováním na různé projekty souvisí s tím, že jak projekty postupně odpadaly, tak se Sunrise jako celek neupdatoval aby to reflektoval, takže čerpá archiv ze staré databáze. Dukolm poslední měsíce potí krev ve snaze vytvořit logiku, která by současnou dost divoce stavěnou databázi překlopila do něčeho logičtějšího, tříděnějšího a do budoucna flexibilnějšího a pročištěnějšího, takže tohle by snad mělo zmizet v rámci samotného překlopení.
10.8.2016 10:00 - Jerson
Než odpovím - včera jsem se pokoušel napsat nový článek. Ve formátování textu a nefungovalo žádné tlačítko (chtěl jsem přidat obrázek, nakonec jsem to musel udělat ručně kopírováním z jiného článku), a teď ten článek nemůžu najít.
10.8.2016 11:19 - sirien
Základní problém je, že ten článek nevidim - si si jistej, že si ho uložil?

Nefunkčnost formátovacích tlačítek je divná - sám jí z už omletých důvodů neověřim, ale Demonica včera pracovala s nějakejma článkama a co vím má standardní editor, takže by si toho všimla, takže si dovolím tipnout, že se Ti to spíš z nějakého důvodu celé blbě načetlo?

Blbá otázka, ale - zkoušel si to refreshovat?

Popř. co máš za Windows, co máš za prohlížeč, kterou verzi?
10.8.2016 11:32 - Colombo
Píše:
co máš za Windows

ignorante. Linux už má celé 2 procenta!
10.8.2016 12:04 - Aegnor
Colombo píše:
ignorante. Linux už má celé 2 procenta!

A co takovej Mac:-)
10.8.2016 12:05 - Jerson
sirien píše:
Základní problém je, že ten článek nevidim - si si jistej, že si ho uložil?

Jsem si naprosto jistý, protože jsem ho následně dvakrát upravoval, takže jsem ho musel i načíst.

Každopádně jsem ho tedy poslal podruhé ve formě blogu, bylo to jednodušší.
10.8.2016 12:23 - Jerson
Ještě k předchozí debatě:

sirien píše:
To, že to Ty chápeš a umíš použít je sice hezké, ale samotná skutečnost, že vůbec uvažuješ o použití operátoru NAND ukazuje, jak moc si odtrženej od pohledu běžného uživatele


Ale prdlajs. Uvažuju o těch operátorech, ale to v žádném případě neznamená, že bych chtěl, aby tyhle operátory používali uživatelé při vyhledávání. Tedy aby je vypisovali, nebo jim rozuměli.

Technicky si to představuju tak, že na stráce vyhledávání by byl seznam tagů a jedno políčko, kam by šel tag buď napsat, dostat kliknutím na daný tag, nebo ho vybrat z rozbalovacího menu. V okamžiku zadání by se vypsaly všechny články (a blogy) odpovídající danému tagu, a napravo a pod zadávacím políčkem by se objevily další dvě. políčko napravo by bylo uvozeno slovem "nebo", políčko pod prvním by bylo uvedeno přepínačem mezi slovy "a zároveň / a zároveň neobsahující".
Pokud by uživatel něco napsal do polička napravo, vypsaly by se mu články, které obsahují jeden nebo druhý tag, pokud by napsal něco do políčka pod, vypsaly by se mu články obsahující první a zároveň druhý tag, případně obsahující první, a zároveň neobsahující druhý tag. K tomu by se napravo od každého políčka objevilo další pro "nebo" a pod posledním by se objevilo další pro "a zároveň".

Ve výsledku by to vypadalo nějak takhle (tučně zobrazovaný text, kurzívou zadaná slova)

Hledej:

(RPG odborně) nebo (.......)

a zároveň obsahující

(Sirien) nebo (Alnag) nebo (.......)

a zároveň neobsahující

(GDS) nebo (Laws) nebo (.......)

a zároveň obsahující

(typologie hráčů) nebo (.......)

a zároveň obsahující

(.......)

Seznam článků:
...

Je to jednoduché, pochopitelné a dostatečně intuitivní, zvlášť když se po každém zadaní tagu aktualizuje výpis odpovídající článků.

Pokud se bráníš tomu mít autory jako tagy kvůli jejich množství, můžeš nastavit, že autor se bude brát jako tag až od určitého počtu článků/blogů, do té doby se nebude zobrazovat.
10.8.2016 12:36 - Shako
Jerson píše:

Hledej:

(RPG odborně) nebo (.......)

a zároveň obsahující

(Sirien) nebo (Alnag) nebo (.......)

a zároveň neobsahující

(GDS) nebo (Laws) nebo (.......)

a zároveň obsahující

(typologie hráčů) nebo (.......)

a zároveň obsahující

(.......)


No, k tomu už bych přidal jen požadavek, aby Dukolm naprogramoval hledání konkretního článku pomocí věštění z křišťálové koule.

Chci říct, že se přikláním za to, aby se todle nedělalo, protože krom Jersona a pár dalších expertů to nikdy nikdo nevyužije. A kostka potřebuje jiné upgrady mnohem více.
10.8.2016 12:44 - Demonica
Jerson: Článek Útok na Wewelsburg je připravený ke zvěřejnění, ten se nikam neztratil, pouze čekal na schválení. Chceš jej zveřejnit jako článek namísto blogu?
10.8.2016 13:07 - Jerson
Demonica píše:
Článek Útok na Wewelsburg je připravený ke zvěřejnění, ten se nikam neztratil, pouze čekal na schválení. Chceš jej zveřejnit jako článek namísto blogu?

Ani prosím. Ten blog v tom případě smažeš včetně diskuse?
10.8.2016 13:26 - Demonica
Diskuze se dá přeřadit ke článku, jakmile bude zveřejněn.
10.8.2016 13:37 - Colombo
Logické operátory by se mělo dát poměrně jednoduše implementovat. A vzhledem k tomu, že klasické AND a OR jsou základem klasického rozumného vyhledávání...

To co prezentuje Jerson je vlastně jen rozšířená forma, podobně jako má Google rozšířené vyhledávání. Ale defacto je to jen něco, kde si člověk ty operátory může naklikat, stejnak se to přepíše do komplikovaného:

(tag1 AND tag2) OR (tag2 AND tag3) - (tag4)

Navíc na veškeré logické operace stačí jeden operátor.
10.8.2016 14:10 - sirien
Colombo píše:
podobně jako má Google rozšířené vyhledávání

Které prakticky nikdo nepoužívá.

Lidé se dělí na tři druhy. 1) Na naše rodiče, 2) na ty, co umí napsat do google klíčová slova přes adresový řádek a 3) na ty, co do Google zadají svojí vyhledávací sekvenci rovnou s vepsanými operátory. Kategorie "těch, co si rozkliknou rozšířené vyhledávání a v něm..." je prakticky neexistující.

Proto v gMailu při tvorbě filtrů dostaneš tupej dialog ve kterém si napíšeš naprosto primitivní zadání, které 95% lidí (co vůbec vědí, co je filtr v mailu a k čemu se používá) bohatě stačí a pak je 5% lidí, kteří víme, že můžeme daný dialog ignorovat a vepsat si do něj libovolný konkrétní dotaz s takovými operátory a závorkováním, které chceme.


Popravdě začínám být víc a víc přesvědčený, že jakékoliv advanced možnosti v základním menu by byly jedině naškodu a že správná cesta je prostě jednoduchý single-minded (konjunktivní) filtr vybraných tagů plus vyhledávací řádek kam si nás pár magorů může napsat jakékoliv NAND a NXOR co se nám zlíbí.
10.8.2016 14:29 - Colombo
Sirien: Argumentuješ s něčím, co sem nikdy neřekl. Nechci, aby lidi rozuměli operátorům NAND, NXOR atp., protože všechno se to stejně dá sepsat pomocí AND, OR a negace, kterým lidi rozumí intuitivně více.

Argumentoval sem s tím, že implementovat logické operátory je primitivní, téměř jakýkoliv jazyk má by default schopnost, nebo knihovnu, která to umožňuje, zpracovávat tyhle věci na množinách a tak implementace něčeho takového je (nebo by měla být) primitivní záležitost.

To, že nikdo nepoužívá rozšířené google vyhledávání s tím nemá co dělat, protože to je pak jen UI nástavba nad funkčností samotného vyhledávání.
10.8.2016 14:30 - Colombo
mimo to, pomocí google api můžeš jednoduše použít google vyhledávač pouze na konkrétní doménu (tím myslím přímo tady na kostce)
10.8.2016 14:35 - sirien
Colombo píše:
protože to je pak jen UI nástavba nad funkčností samotného vyhledávání

což je to, co se tu z mého pohledu řeší. Filtrovat umíme teoreticky jakkoliv, otázka je, jak bude vypadat UI a uživatelské možnosti.

Colombo píše:
mimo to, pomocí google api můžeš jednoduše použít google vyhledávač pouze na konkrétní doménu (tím myslím přímo tady na kostce)

viz dříve, fulltext půjde googlem, tahle diskuse je jen o filtrech pro tagy.
10.8.2016 14:39 - Aegnor
Colombo píše:
mimo to, pomocí google api můžeš jednoduše použít google vyhledávač pouze na konkrétní doménu (tím myslím přímo tady na kostce)

Já tady odcituju Siriena (#2150):
sirien píše:
Celé vlastní vyhledávání Kostky chceme vyhodit a nahradit in-site Googlem.


Colombo píše:
implementace něčeho takového je (nebo by měla být) primitivní záležitost.

Měla, a velice pravděpodobně i bude. Ale stále tím zaplácneš nějaký čas a diskuze je i o tom, jestli má smysl tento čas obětovat. (A ještě k tomu musíš připočítat čas na tvorbu použitelného UI, o čemž se tu vede diskuze.)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.078974962234497 secREMOTE_IP: 52.15.63.145