Kultura

Alnag
15.6.2009 09:03
Technická diskuse...

problémy, bugy, přání, stížnosti atp.

informace o webu
Pravidla (OT, moderování, chování atp.)

Přehled ročníkových článkových "auditů"

V případě problému s něčím prosím rovnou pište i přístroj, OS a prohlížeč (např. PC, Win 8, Chrome 39 nebo Samsung Galaxy S2, Android KitKat 4.1, Opera)
1.6.2016 16:45 - sirien
Gurney píše:
jehož vyřešení by bylo v moci jakéhokoli rozhraní.

Neurálního. Trocha kyberwaru v hlavě a přesun Kostky z internetu do matrixu by to mohl vyřešit docela jednoduše.
2.6.2016 09:06 - Jerson
Gurney píše:
...jen se bojím, že toto není úplně problém, jehož vyřešení by bylo v moci jakéhokoli rozhraní.

Naopak, díky počítačům se to dá vyřešit poměrně snadno, jen to vyžaduje zavedení systému a jeho dodržování, pak je to jednoduché. Jen je třeba opustit představu stromové struktury / složek ve složkách.
15.6.2016 14:59 - wlkeR
Tak mě napadá - bude nadále k dispozici mapa družin a přibyde k ní možnost hraní online?
15.6.2016 15:49 - sirien
ad mapa skupin

skřípání zubama

TLDR: snad ano.

DETAIL: Mapu družin... bysme rádi zachovali a přemýšlíme, jak to udělat. Současné řešení s "obrázkem" se nám do budoucna nelíbí a rádi bysme použili nějaké čistší řešení. Bohužel standardní možnosti jako gMaps atp. jsou pro nás nanic, protože i v současném módu kdy je modul používaný jen minimálně zásadně překračujeme počet načtení, která jsou k dispozici zdarma (a ceny za navýšení by nás vyšly krutě draho).

Momentálně přemýšlíme o možnosti použít OpenStreetMap nebo jak se ten open-source mapovej projekt jmenuje, vypadá to na pohled poměrně slibně, ale to je zatím tak všechno, co si k tomu teď troufnu říct.


hraní online

Nechápu úplně souvztažnost mezi mapou skupin a hraním online...

Kroniky jsme vypnuli a do budoucna se zruší. Pak ještě nějak vymyslíme, jak z nich vytáhnout faktický obsah, který na nich v minulosti vznikl. Žádný další podobný "modul" který by "stranou Kostky" něco poskytoval tvořit nebudeme, vidíme to jako nefunkční koncept.

Namísto toho plánujeme integrovat možnosti pro online play-by-post hraní přímo do Skupin jako takových. Nejspíš se to bude řešit uvnitř systému, tj. vytvoří se nějaké dodatečné věci pro diskuse jako třeba diskuse viditelná jen vybraným hráčům, klikátko co vloží samostatný post s hodem vybranými kostkami atp. Naše představa je taková, že by budoucí Skupiny měly dávat volitelně mnohem více soukromý prostor, který bude dávat zároveň plnou podporu jak "dokumentaci" k běžnému hraní (organizační diskuse, zápisy, materiály...) tak plnou podporu k možnosti PbP hraní.

Pokud výše uvedený post s mapou bude funkční, pak budou všechny skupiny samozřejmě dál navázány na mapu.


Kostka určitě nebude mít žádný video-playing modul - bylo by to sice cool, ale je to naprosto mimo naše realistické možnosti (leda by někdo vytvořil video-konferenní řešení s otevřeným a použitelným API které by šlo vložit a jen dodělat pár věcí... což je not going to happen, maximálně že bys udělal tvrdej lobbying u Mozzila foundation aby fakt hodně zamakali na tom jejich nezávislém video-chat modulu a to ještě pro nás potřebným směrem).
15.6.2016 16:14 - PetrH
osobne nemyslim, ze by bylo nutne mit gmapu s ikonkama. podle meho by stacil tabulkovy prehled s moznosti hledat
15.6.2016 17:47 - wlkeR
Myslím tím "mapu" online skupin. Jako "v Praze hrají tihle a tihle, na Roll20 tihle tihle tihle"
15.6.2016 21:32 - sirien
Aha. Jo, nějaký výpisový přehled určitě zůstane, s tou výhradou, že nejspíš uděláme nějakou funkci archivace skupin (tj. staré skupiny z přehledu zmizí, pokud si je přímo cíleně nevyvoláš). Plus narozdíl od toho jak to je teď asi přibydou i "virtuální" lokace (pro roll20, fantasy grounds, pbp atp.)
8.8.2016 10:28 - Aegnor
Právě jsem objevil vtipný překlep/bug. Viz obrázek.
9.8.2016 16:02 - sirien
Odtud

Jerson píše:
Vyberu si první tag, pak dostanu možnost vybrat k němu další, který bude buď OR (pak se zařadí pod něj) nebo AND (pak se zařadí vedle), případně NAND (pak se také zařadí vedle). Dokážu to vizuálně navrhnout tak, aby tomu rozuměl i začátečník.

Strávil sem dneska půlku projektový schůze tím, že jsem si z nudy hrál s tímhle Tvým návrhem a přemýšlel, jak moc a v jaké podobě by byl použitelný.

A musím bohužel říct, že podle mě není a to z jednoho prostého důvodu: většina lidí má při vyhledávání Googlem problém použít uvozovky, natož aby používali logické operátory. Skutečnost je popravdě ještě horší - většina lidí má problém vůbec pochopit samotnou operaci, kterou ten operátor provádí, natož, aby se orientovala v možnosti je třeba i kombinovat. To, že to Ty chápeš a umíš použít je sice hezké, ale samotná skutečnost, že vůbec uvažuješ o použití operátoru NAND ukazuje, jak moc si odtrženej od pohledu běžného uživatele - i když mám poměrně optimistickou představu, že většina našich návštěvníků je z titulu geeky podstaty RPGček nad průměrem běžné populace, stejně nevěřím, že by tu víc jak pětina lidí vůbec tušila, co to "NAND" vůbec znamená a co dělá. To, že tomu dáš nějakou grafickou podobu, tomu už pak moc nepomůže.

Jsem bohužel přesvědčenej, že jediný filtr který bude funkční pro běžné uživatele bude filtr založený na výběru tagů a jejich zpracování čistě konjunktivní logikou ("AND"), teoreticky by se mohlo dát nějaké přepínátko mezi konkunkcí a disjunkcí ("OR"), ale nevím, jak moc to pak bude užitečné (disjunkce se dá nahradit tím, že si projdu tag X a pak tag Y postupně). Žonglovalo se s možností, že by se použila kombinovaná logika (disjunkce pro tagy uvnitř kategorie a konjunkce mezi kategoriemi), ale obávám se, že i to by bylo over-combo. Představa, že bysme do toho začali míchat NOR nebo dokonce NAND mi přijde jako těžké sci-fi.

Teoreticky (pokud by se Dukolmovi chtělo se s tím psát) by snad bylo možné k té základní konjunktivní logice přidat řádek, ve kterém bys měl možnost si vepsat vlastní dotaz na tagy, kde by sis mohl s AND (+), OR (/), NAND (*) a NOR (-) blbnout dle libosti...

Praxe je taková, že většina lidí je logicky tupá a chce nástroj, co jednoduše udělá očividné. Menšina lidí jsou pak obvykle "cvoci" co vědí, co je NAND a ti si pak svoje dotazy klidně napíšou sami. Ještě jsem neviděl web, který by šel nějakou jinou cestou.

Nicméně pokud jsi opravdu přesvědčený o tom, že dokážeš navrhnout UI, u kterého bude i BFU vědět, co se tam ksakru děje, a které bude přitom snadno ovladatelné (žádné vepisování operátorů nebo přetahování věcí - clicking only), pak takový návrh klidně předlož, rád se podívám - mě nic podobného funkčního nenapadá.
9.8.2016 16:30 - PetrH
Podle meho by se dalo vystacit se skupinou obsahuje a neobsahuje neco jako in a not in v sql pricrmz by to muselo byt vhodne indexovane(tagovane)
9.8.2016 16:39 - sirien
Jakože AND a NOR? To je docela friendly kombinace, ale opět - nevidím moc cestu jak to implementovat tak, aby náhodnému kolemjdoucímu bylo jasné, o co jde.

Sleduj: máš seznam tagů a vyjíždí Ti výsledky podle toho, na které klikáš. Kliknu na tag X, dostanu všechny výsledky X. Přidám Y, dostanu X AND Y, z původního hledání odpadne všechno, co nemá i Y. Přidám Z, z výsledků X and Y odpadne všechno, co nemá Z. Prostě zužuju výběr dál k tomu, co hledám, prostým one-click postupem.

V momentě, kdy tam přidám NOR, vytvářím situaci, kdy do prosté konjunkce přidávám závorky a musím mít druhý způsob zadání - kliknutí druhým tlačítkem myši nebo přepínátko pro zadání druhého způsobu logiky atp. Kdokoliv, kdo aspoň trochu nerozumí logice množin se při prvním kontaktu začne ztrácet v tom, co se mu tam děje.
9.8.2016 16:52 - PetrH
aha ja myslel neco jednoducheho, jako multiselect co bude in a multiselect co nebude in a do SQL by se dalo tag_id IN(1,2,3,4,5,6,7,8) AND tag_id NOT IN(78,9,98) takze pokud clanek bude mit tag 1(sirien) a 78(flame) nevyjede...
9.8.2016 18:05 - sirien
Narovinu, to uvažování autora jako tagu se mi osobně moc nelíbí. Strávili jsme hromadu času před mnoha lety - a strávíme znovu v dohledné době - snahou najít optimum mezi výpovědní hodnotou tagů a počtem tagů. V momentě, kdy umožníme dát do filtrování autora jako tag se ty tagy v autorech utopěj.

Teoreticky by možná šlo používat autora jako skrytý systémový tag a umožnit ho pro případné vepsání vlastního dotazu, ale mít mezi tagama výpis všech, co tu kdy cokoliv napsali, mi přijde v důsledku dost kontraproduktivní.
9.8.2016 18:16 - PetrH
Tak nerikejme autorovi tag, ale autor, jen to bude katalogizovany cislenik:)
9.8.2016 18:29 - sirien
jakože si ho vyberu z rollup listu? To je asi validní možnost, ale umožní to pouze jednoho autora - tj. budeš pak moct aplikovat filtr tagů vůči článkům daného autora a to je všechno.

Použití autora u filtru by mělo smysl pouze s OR (popř. teoreticky NOR) vazbou, jak psal Jerson - "sirien OR Alnag OR Vannax", například. Nebo "WoD NOR sirien".

To první se nevyplatí, protože počet autorů co by tu toho napsali tolik, aby mělo význam filtrovat uvnitř pouze jejich článků je minimální. To druhé by smysl mělo, ale vyžadovalo by to použití OR nebo NOR vazby, kterou v základním menu filtru používat nechci (a nejde to udělat jednoduše jedním rolovátkem)
9.8.2016 18:57 - PetrH
Tak puvodne jsem si rikal ze bych mel roll list multiple a rekl si, ze by me zajimal sirien a shadowww a vsehcny nejich clanky s tagem doplnky/pravidla. Ale neni to akut proklikam se pres profily autoru:) at tu nesazim cibuli
9.8.2016 19:41 - Shako
A co mít vyhledávání (jen AND) a pak rozšířené vyhledávání, kde je těch voleb více (včetně staří, autora...)?
9.8.2016 20:25 - LokiB
Jako vyhledávací operátor bych doporučil XOR ... je elegantní a pochopí ho po chvilce používání každý ;)

siriene, zeptám se ... provádíte u článků nějaké indexování obsahu, které by umožňovalo lepší vyhledávání typu "chci X a Y, a když není, tak aspoň relevantní články obsahující X nebo Y" ... aby se to nemuselo dělat ve dvou krocích. Také to lépe vyhledává víceslovné fráze. ... ale jasně, že nemyslím, abyste implementovali google ;)
to mi přijde, co se vyhledávání, jako takový úzus, na který budou zvyklí i náhodní kolemjdoucí.

Shako: i to je celkem často využívaný postup

EDIT: nevím čím to je, když do vyhledávání dám třeba: twist ... abych našel článek o Scénáristice, tak ho to nenajde. nevíte proč?
9.8.2016 22:51 - sirien
Shako: proč? Přijde mi, že člověk, co by věděl, jak použít rozšířené vyhledávání efektivně, bude i vědět, jak si ten dotaz rovnou napsat v operátorech. (Good enough for gMail, good enough for us.)

Chápeš, celá tahle diskuse je v rovině "jak to udělat přívětivé pro random usera" vs. "jak to udělat komplexní pro advanced usera". A advanced user, který ví, co to je NAND, NOR a dokonce úžasný XOR (nebo který aspoň ví, jak u AND a OR použít závorky) si to může napsat dle libosti po svym do vyhledávacího řádku - tím získá možnosti, které chce a přitom to ušetří mrtě práce s designem superpokročilého UI, které by mu nakonec stejně nevyhovovalo (protože tenhle typ uživatelů už je jak parta koček v pytli - každej to chce nějak jinak)

LokiB píše:
provádíte u článků nějaké indexování obsahu, které by umožňovalo lepší vyhledávání typu "chci X a Y, a když není, tak aspoň relevantní články obsahující X nebo Y"

ne a ani nebudeme, protože...

LokiB píše:
ale jasně, že nemyslím, abyste implementovali google

jsem si nedělal ani trochu legraci. Celé vlastní vyhledávání Kostky chceme vyhodit a nahradit in-site Googlem. Zaprvé protože to je rozumné a zadruhé protože nás po těch letech už nebaví číst jak se kvůli vyhledavači furt někdo vzteká.

To, o čem se tu bavíme ohledně filtrování je doslova filtrování jen a pouze podle přidělených tagů a článek daný tag prostě má nebo nemá.

LokiB píše:
nevím čím to je, když do vyhledávání dám třeba: twist ... abych našel článek o Scénáristice, tak ho to nenajde. nevíte proč?

Protože sem čuně, co dává článkům pseudo-poetické názvy místo suše věcných a protože Dukolm asi před rokem a půl po sérii brekotu nad místním vyhledavačem otráveně přesměroval primární vyhledávání (to, které zadáš do toho okýnka napravo nahoře) z fulltextu na vyhledávání v názvech článků.

Když v rozšířeném vyhledávání (ten dialog kam Tě to hodí potom, co klikneš na "vyhledat", resp. na lupičku) smažeš svoje zadání z pole pro vyhledávání v názvech a vepíšeš ho do fulltext vyhledávání (to široké pole úplně nahoře), tak se to tam objeví. Ne na prvním místě, protože slovo "twist" tu hodně kolovalo i jinde, ale objeví (na "twisty" dokonce na lepší pozici než na "twist")


EDIT: nemusíš to smazávat, když necháš ve vyhledávacím poli pro název "twist" a jen připíšeš "twist" i do fulltext pole, tak to udělá přesně to, co chceš - potom, co to nenajde nic co by to mělo v názvu Ti to hodí výsledky z fulltextu... Max byl chytrej :)
9.8.2016 23:30 - Dukolm
LokiB píše:
Jako vyhledávací operátor bych doporučil XOR ... je elegantní a pochopí ho po chvilce používání každý ;)

Když už tak NXOR :-D najdeš co hledáš nebo to co vůbec nehledáš.


sirien píše:

LokiB píše:
ale jasně, že nemyslím, abyste implementovali google

jsem si nedělal ani trochu legraci. Celé vlastní vyhledávání Kostky chceme vyhodit a nahradit in-site Googlem.

Tady upřesním že tohle ještě není jisté ale zatím to byl záměr ale hodlám to řešit, až když budu dělat na vyhledávání.


Pro jednoduché filtrování jsem zatím uvažoval dvě verze.

1. mezi kategoriemi AND v rámci kategorie OR
OR uvnitř kategorie skupiny tagů, a OR uvnitř skupiny.
Tím by se jednoduše daly vytvořit filtry jen zaklikáním tagů v kategoriích.
(Fate OR DnD) AND (Steampunk OR Renesance)

2. jen AND
Všechny tagy pomocí AND s tím že by u většího počtu tagů fungoval určitý princip který by zobrazil i věci které mají třeba jen 4 z 5 tagů.

sirien píše:
Dukolm asi před rokem a půl po sérii brekotu nad místním vyhledavačem otráveně přesměroval primární vyhledávání (to, které zadáš do toho okýnka napravo nahoře) z fulltextu na vyhledávání v názvech článků.

Moc dobře vím kdo si to vymručel.

LokiB píše:
provádíte u článků nějaké indexování obsahu, které by umožňovalo lepší vyhledávání typu "chci X a Y, a když není, tak aspoň relevantní články obsahující X nebo Y"

V aktuální verzi standardní mysql fultext + nějaké rozšířené věci trošku peklo na jakoukoliv úpravu. V Nightfall se ještě uvidí dle možností budoucího hostingu.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.091033935546875 secREMOTE_IP: 3.144.84.155